ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cascada Manavgat — frumoasa dar nu spectaculoasa

TIPĂREȘTE URM de aici

M-am hotărât să scriu un articol separat despre cascada Manavgat pentru că pe site nu se găsesc foarte multe informaţii sau mă rog, vreau să vă povestesc experienţa mea la cascada...

Am ajuns din întâmplare la aceasta cascadă, nu aveam în plan. Am mers în Side pentru o noapte şi aproape 2 zile, să mă relaxez şi pentru că în Side nu mai aveam ce face ne-am hotărât să dăm o “fugă” până la cascada.

Din centrul oraşului Side am luat un dolmus până în oraşul Manavgat. Apoi am coborât în centrul oraşului Manavgat, am luat prânzul.

Manavgat este un [oraș] și cartier la 72 km de orașul Antalya. Râul Manavgat are o cascadă în apropierea orașului. Între Munții Taurus la nord, și plajele de nisip ale coastei mediteraneene, o mare parte din regiune este înconjurata de o câmpie netedă.

Aceasta este în cea mai mare parte ocupată de terenuri agricole fertile. Agricultura este bine dezvoltată în Manavgat, se practică atât creşterea animalelor și a culturilor, inclusiv cereale, susan şi multe fructe și legume iar în ultimii ani, măslinii au fost, de asemenea plantaţi. Nu există nici o industrie, cu excepția prelucrării produselor alimentare, astfel încât în afară de agricultură, economia locală depinde de turism. Munții sunt acoperiţi cu păduri și arbuști tipic mediteraneeni, există câmpii, folosite în mod tradițional pentru pășunat în timpul verii de nomazii Yoruk.

Manavgat are un climat mediteranean cu veri calde, uscate şi ierni calde, umede, temperatura rareori scade spre îngheţ. Regiunea este irigată de râul Manavgat și are două baraje pentru puterea hidroelectrică. În 2001 s-a început să se exporte apă din aceste rezervoare în Israel și în alte țări mediteraneene incluzând Malta și Cipru. Din 2006, aceste planuri sunt în așteptare.

Oraşul Manavgat a fost preluat de către turcii selgiucizi în 1220 și de către Imperiul Otoman în 1472.

Ok, am aflat lucruri interesante pe care m-am gândit să vi le impartaesc şi dvs dar să revin la drumul meu din oraş către cascada...

După ce am luat prânzul am căutat staţia de autobuz şi a venit un alt dolmus pe care scria Manavgat Selalesi.

Dacă nu mă înşel, biletul a costat un drum 2.5 TL de persoană. Din oraşul Manavgat până la cascada biletul tot în jur de 2 TL costa şi tot cu dolmusul am mers. Dacă vă întrebaţi ce este dolmusul vă explic eu: este un fel de mini-autobuz, fără aer condiţionat, cu destul de puţine locuri, nu are staţii fixe şi când vă “treziţi” că doriţi să coborâţi numai îi spuneţi stop şi gata, el opreşte şi va lăsa unde doriţi sau... dacă îi faceţi cu mâna vă “pescuieşte “de pe drum de unde doriţi dvs.

Primul contact cu acest mijloc de pransport a fost acum aproape 18 ani în urmă, în 1997 în Kusadasi dar asta e o altă poveste. Se pare că încă nu s-au scos din uz... interesant...

Să revin la cascada...

Dolmusul ne-a lăsat exact lângă intare... se plăteşte o taxă de 5 TL de persoană... pentru ce? Încă nu am înţeles...

La intrare sunt multe magazine cu tot felul de suveniruri şi încep să apară şi terasele şi restaurantele.

Am băut mai întâi un ceai la una din terase şi apoi ne-am făcut “curaj “să admirăm cascada.

Ce mi s-a părut destul de aiurea este faptul că sunt 2 tipuri de terase: cele de lângă apă, unde doar mănânc şi cele mai departe de apă unde poţi bea ceai... foarte aiurea...

Manavgat se află la 76 km est de Antalya, micul oraș a fost stabilit pe malurile râului Manavgat, iar numele său a fost Manauwa în limba etruscă/luviană. Acesta a fost schimbat mai târziu în Melas în Pamfilia antică. Atracția în acest oraș este Cascada Manavgat precum şi mai multe ruine, canionul Ahmetler și râul Alara.

Râul Manavgat izvorăşte din versantul estic al Munţilor Taurus (cu un debit mediu de 156 m3/s) și se varsă în Marea Mediterană după ce curge pe o distanţă de aproximativ 90 km spre sud.

Bazinul hidrografic al râului Manavgat se află în partea vestică a munţilor Taurus, care este una dintre cele mai interesante și mai mari zone carstice.

Ar trebui remarcat faptul că râul subteran Dumanli, acum scufundat de barajul Oymapinar, este unul dintre cele mai mari izvoare carstice din lume, cu o eliberare de minim 38 m3/s dintr-un singur orificiu.

Acest izvor este de mare importanță, deoarece contribuie cu o treime din eliberarea râului Manavgat. Bazinul hidrografic al râului Manavgat a fost obiectul a numeroase studii geologice, hidrogeologice și speologice.

Cascada în sine nu mi s-a părut extrem de spectaculoasă... personal mi-a plăcut mult mai mult cascada Kursunlu, chiar şi Duden 1 şi Duden 2 mi s-au părut mai interesante... nu ştiu de ce... asta e percepţia mea...

Ok... să descriu în cuvinte ce am văzut şi ce am simţit când am ajuns aproape de cascada. În primul rând am avut noroc mare că am fost echipată cu papuci de schimb. De ce? Pentru că, pentru a ajunge aproape de acel grilaj unde se vede de aproape cascada trebuie să intraţi cu picioarele în apă, până la glezne să zic. Apa este extrem de rece dar sentimentul este unul plăcut.

Apoi, dacă mai adie şi vântul este perfect... stopi mici de apă vin şi te stropesc...

Râdeam şi glumeam când am văzut cascada: “Uite cascada Niagara! ” ziceam eu râzând... aproape cu lacrimi şi ironic, bineînţeles.

Căderea de apă nu este cine ştie ce, cascada nu este intalta, mai spectaculos este sunetul dat de apă care se loveşte de roci/pietre cu putere... atâta tot...

Un alt lucru interesant a fost să observ o mare discrepanta: acea intrare la cascadă, plătirea sumei de 5 TL, cafenelele şi restaurantele într-o parte... şi... în cealaltă parte, o intrare separată cu locuri organizate pentru piknik... unde localnicii făceau grătare, stăteau pe jos, găteau acolo, erau bineînţeles şi pisici, muşte şi alte insecte adunate... o imagine total opusă...

Din perspectiva unui turist:

Dacă aş avea de optat intre cascada Manavgat şi alte cascade aş opta pentru altele. Agenţiile de turism cer un preţ destul de mare pentru a vă transfera până acolo şi înapoi şi nu cred că merită efortul şi drumul. Durează mai mult drumul decât statul propriu zis la cascada.

Bineînţeles, depinde şi unde sunteţi cazat. Dacă staţi în Side cu siguranţă veţi ajunge. Dar din Kemer, Antalya, Belek, Kadriye, etc o să fie mai greu de ajuns... părerea mea.

Din perspectiva unui... localnic:

Bine, nu mă consider localnica, dar totuşi, locuiesc sau locuiam aici, în zonă... deci era păcat să ratez aceasta cascadă. În fiecare an am vizitat alte locuri şi cascada Manavgat nu era bifata pe listă... dacă tot ajunsesem în zonă, trebuia să o văd... deşi a doua oară nu cred că m-aş duce.


[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 15.10.15 18:05:09
Validat / Publicat: 15.10.15 18:56:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 7832 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cascada Manavgat-frumoasa dar nu spectaculoasa...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[15.10.15 19:50:19]
»

Buna!

Acum vreo 8 ani si noi am platit tot 2,5 lire nu cred in schimb ca am mai platit si o alta taxa.

Personal mi-a placut plimbarea prin micutul parc sa recunoastem ca e fain si placera aia de a te racori a fost maxima.

Puiuti nostri s-au bucurat de micuta cadere de apa.

Numai de bine si astept cu interes sa vad ce o sa ne mai scrieti

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DB-01-VIN
[16.10.15 10:52:08]
»

Hello. M-am tinut de cuvant (asa cum ti-am spus) si uite aprecierea si pt. acest review. Am fost acum cativa ani la aceasta "cascada"... sincer apreciez ca ai reusit sa scrii aceste randuri despre un loc atat de promovat ca atractie turistica dar care pe mine personal m-a cam dezamagit... Nu intru in detalii ca mai am si alte review-uri de parcurs... salutari din Targoviste

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
GabrielaGAUTOR REVIEW
[16.10.15 12:10:06]
»

@adrianbogdan - Hmm cele 2.5 TL erau pentru intrarea in parc sau pentru dolmus? Acum pentru intrare am platit 5 TL.

Sunt cu totul de acord cu dvs... mi-a prins bine sa ma descalt si sa ma racoresc in acea apa rece, plus ca din intamplare aveam acei papuci pentru intrat in apa (de plastic).

Este frumos acolo, nu spun nu, plus ca turcii stiu sa faca turism din orice si sa scoata bani din orice... doar ca am vazut cascade mult mai frumoase (in opinia mea ) hehe.

In curand urmeaza o serie de articole, deocamdata tot din Turcia

Va multumesc pentru ca "ma" cititi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaGAUTOR REVIEW
[16.10.15 12:12:12]
»

@DB-01-VIN - Va multumesc mult

Si pe mine m-a dezamagit dar era pacat, daca tot am fost in zona sa nu ajung si la aceasta cascada... plus ca turistii ma tot intrebau cum este si era ciudat sa le spun ca nu am fost Pana la urma trebuia sa o fac si pe asta.

Nu imi pare rau ca am fost doar ca stiu pe viitor ca nu mai am de ce reveni in acel loc. Poate doar daca as avea treaba in zona.

De aceea am si scris pe site, ca lumea sa stie la ce sa se astepte

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DB-01-VIN
[16.10.15 12:14:16]
»

M-ai prins la calculator si uite asa ti-am mai dat 50pc.

adrianbogdan
[16.10.15 12:25:01]
»

@GabrielaG: buna!

Intrarea in parc a fost 2,5 lire am gasit in primavara biletele prin niste harti si de aceea imi aduc aminte, nu va imaginati ca mai tineam minte ce am facut acum 8 ani ca doar oameni suntem cu memorie scurta.

Cu bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, DB-01-VIN, GabrielaG
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Side - Manavgat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040035009384155 sec
    ecranul dvs: 1 x 1