ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.05.21
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Relaxant, într-o zi înnorată

TIPĂREȘTE URM de aici

Traseul 10 de microbuz avea capătul chiar în fața hotelului Bosphorus Sorgun la care eram cazați (vezi impresii) și ajungea la orașul antic Side. Cum cerul era acoperit de nori, în a 2-a zi pe litoral, am plecat să vizităm ruinele.

Numele orasului Side, înseamnă rodie în limba anatoliana veche. El a fost întemeiat de coloniștii eolienii greci, porniți din Izmirul de zi, în jurul anului 540 î. e. n. Side a fost mai întîi ocupat de Alexandru Macedon în anul 334 î. e. n. Apoi Side a fost cucerit de romani, sub care a înflorit, devenind un important oraș commercial.

Primul obiectiv vizitat este Fântana Nymphelor, situată vizavi de poarta principală a orașului. Fîntana avea 3 etaje, înconjurate de un bazin cu apă și era construită în întregime din marmură, cu lungimea de 35 de metri, iar înalțimea de 15 metri. Se presupune că ar fi fost construită de romani, în anul 150 î. e. n., în aceeasi perioadă în care au realizat și rețeaua de apeducte ale orasului. Ruinele Spitalului Bizantin și ale Palatul Episcopal sunt vizibile în partea stîngă, spre mare. Bulevardul Coloanelor, era un locul de promenadă al oamenilor din Side. Urmează șiruri de case pe stînga și pe dreapta și ateliere meșteșugărești. În subteran, paralel cu drumul pe care mergem se află apenductul, proiectat pentru a transporta apa de la izvoarele rîului Manavgat, aflat la o distață de 32 de kilometri.

Agora era piața centrală a orașului, înconjurată de porticuri cu coloane, unde se întalnea lumea să vîndă și să cumpere și unde se comercializau sclavii. Monumentul lui Vespasian, a fost construit laolaltă cu Arcul de Triumf, care făcea intrarea în centrul orasului.

Templul lui Dionysos se vede după ce trecem pe sub arc. Teatrul este cea mai mare cladire din Side și dateaza din secolul al doilea î. e. n. Desi este un monument de epoca roman, se aseamănă cu teatrele elenistice. Teatrul are o capacitate de 20.000 de locuri, a fost restaurat și astăzi este gazda multor evenimente culturale din Side. Arheologii au preferat să conserve vestigiile, găsind o modalitate care să permit turiștilor să se deplaseze spre portul antic. După cum se vede sunt mii de vizitatori.

Templul lui Apollo, zeul grec și roman al muzicii, armoniei și luminii, a fost construit pe vremea împăratului roman Antoninus Pius (138–161 î. e. n.). Din templul zeiței Ahtena nu a mai rămas decît o coloană. Tot aici găsim Bazilica din Sud și o școală din vremea bizantinilor. Clădirea Bizantină era centrul administrativ al orașului Side. Tot aici își aveau sediul instituțiile financiare și biblioteca.

Pe final, am obțiut aprobarea autorităților și am filmat interiorul moscheei de lîngă teatrul roman. Vă recomand să fiți îmbrăcați adecvat și să vă descălțați. Plimbarea noastră prin orașul antic am filmat-o: https://youtu. be/fF18LoWaRdE


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Există o mulțime de magazine, restaurante, de toate felurile, în zona portului de agrement.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Aglomerație multă, turiști din toată lumea.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de vivi2002 in 14.06.23 18:22:01
Validat / Publicat: 14.06.23 18:55:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 1938 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vivi2002); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.06.23 18:55:06]
»

Poate reușești să încarci, totuși, și câteva fotografii?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Side - Manavgat:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046042919158936 sec
    ecranul dvs: 1 x 1