GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Primorsko, o destinatie a litoralului bulgaresc de luat in seama
Fiind cazati 7 zile la superbul hotel Les Magnolias, (despre care am scris un review), situat in sudul oraselului Primorsko, bineinteles ca nu s-a putut sa nu “cucerim” si orasul de cateva ori in plimbarile noastre de seara.
De la hotel este cam 1 km, poate ceva mai mult, pana la intrarea in statiune si ca timp noua ne-a luat in jur de 20-25 minute, depinde de mersul fiecaruia. Noi nu ne-am prea grabit decat poate mai mult la intoarcere, fiind conditionati cat de cat de ora cinei, facand aceste plimbari doar la orele serii.
Drumul se face pe soseaua principala, care leaga orasul de partea de sud a litoralului bulgaresc. La un moment dat, foarte aproape de intrarea in oras, ne-am intalnit cu raul Ropotamo, care aici face un spectacol de zile mari, in special pe inserat, cand soarele in drumul sau spre cealalta parte a lumii, isi coboara cercul sau de foc printre crestele verzi ale padurii si-si oglindeste atat de multicolor si de fascinant ultimele zvacniri ale razelor sale in apele mai mult statatoare ale raului. Si eu am surprins de mai multe ori acest fascinant spectacol al Naturii la apus si am ramas fermecata, stand pe pod, facand poze. Partea inferioara a raului este rezervatie naturala si este zona protejata, cu multe specii de plante si animale pe cale de disparitie.
Raul serpuieste prin padure, dar aici el formeaza o mica delta, trecand pe sub podul principal de pe sosea si merge putin paralel cu marea si in final se varsa undeva in Negruta mea bulgareasca. Se mai trec si alte poduri, situate in oras, in drumul spre plaja.
Pe malul raului am vazut insirate mai multe barcute, un peisaj interesant mai ales la lasarea intunericului, cand cerul cu ceva nori, pomii, hotelurile din apropiere, se oglindesc atat de perfect in chipul nemiscat si atat de clar al apei…
Raul Ropotamo este cel mai popular loc din apropierea statiunii. Este faimos pentru padurea sa deasa, tipica pentru clima tropicala, ce-l inconjoara cu blandete de o parte si de alta a albiei sale. In cadrul rezervatiei naturale mai intra si terenul mlastinos Arkutino. Dar printre formatiunile stancoase extrem de interesante isi face loc cu darnicie si frumusete si una dintre cele mai mari rezervatii naturale de nuferi situata pe malul drept al raului.
Spre oras, pe dreapta, este o taverna traditionala, care noua ne-a placut prin constructia sa mai deosebita.
Oraselul-statiune Primorsko este situat in sudul litoralului bulgaresc, la 52 km de orasul Burgas. Acest lucru ii da un avantaj, zic eu, foarte mare; aici se poate ajunge atat cu masina dar mult mai rapid pe calea aerului, Burgas avand un modern aeroport international, care pune la dispozitie zboruri regulate. Iar de aici am inteles ca sunt curse regulate de autobuze spre statiunile la sud de Burgas, deci si Primorsko.
Vazandu-l din poze, la prima vedere am asemuit acest oras cu Nessebar, fiind ca o imensa limba de pamant care se avanta curajoasa in valurile inspumate ale Marii Negre. Este o peninsula mult mai mare ca suprafata decat Nessebar (sau cel putin asa mi s-a parut mie). In timp ce Nessebarul l-am putut ocoli intr-un timp relativ scurt, Primorsko este mult mai intins si mult mai adancit in mare. Nu am reusit la nicio plimbare sa-i dam de capatul nordic. Noi ne-am plimbat de fiecare data cel mult pana in centru, unde ne-am pierdut printre stradutele inghesuite, pulsand de viata si pline de lume, unde am vazut multe magazine, restaurante cochete, cafenele foarte pictorale, pizzerii, patiserii, fast-food-uri, discoteci, atat in oras cat si pe malul marii, terase moderne, ca si destule hoteluri cu arhitecturi distincte fiecare, care sunt placute la vedere. Pentru doritorii de spectacole pentru adulti, sunt cateva locuri si pentru acestia. Orasul are ca zestre si blocuri si case, unele mai modeste dar si altele adevarate vile, pentru locuitorii sai permanenti.
La intrarea dinspre sud am vazut un mare parc de distractie, Aquapark, dotat cu tobogane si tot necesarul, pt. o distractie si relaxare pe cinste pentru toate varstele. Orasul are si o primarie, un oficiu postal, un teatru de vara si parcuri bogate in flori cu multa verdeata, cu locuri de joaca amenajate special pt copii. Mi-a placut foarte mult abundenta de palmieri si alte plante, care dau orasului un aer mereu proaspat, curat si revigorat, in pofida a catorva locuri unde se executau niste lucrari de constructie. Ma gandesc ca poate la o vizita viitoare vom reusi sa-i cucerim si partea sa nordica…Inca un motiv (de parca nu aveam destule…) de a ne reintoarce acolo.
Primorsko este un oras relativ mic, cu o populatie de aprox. 2500 de locuitori, situat pe acea peninsula, intre Golful Stampolo la nord si Golful Dracului la sud, strajuit cu o frumusete exotica de padurile dese de stejar ale Muntilor Strandja. Vegetatia extrem de bogata face ca aerul sa fie racoros seara, o binecuvantata placere, dupa o zi insorita si foarte calduroasa, perfecta pentru o vacanta la mare. Zona are un potenţial natural foarte ridicat. Este nepoluată, foarte curată, cu condiţii climatice foarte propice influenţate de temperaturile mediteraneene. Sezonul turistic se deschide în mai şi durează până în octombrie.
Peisajul sudic din apropierea hotelului nostru, asa salbatic cum l-a descris fiica mea si daca ma gandesc mai bine are dreptate, este deosebit, variat si pitoresc, unic in combinatia sa de paduri dese de coasta, alternand cu plajele largi de nisip fin auriu si de natura exotica si terminand cu albastrul inspumat si galagios al marii.
Dupa parerea mea si cred ca nu gresesc, orasul-statiune Primorsko este binecuvantat de un tarm foarte generos. Orasul este, de fapt, cunoscut pentru plaja sa care se arcuieste intr-o armonie perfecta cu tarmul marii intre cele doua golfuri largi. Plaja se intinde pe o lungime de vreo 10 km, fiind cea mai lunga si cea mai frumoasa de pe coasta litoralului bulgaresc. Exista doua plaje: una situata in nord, care este mult mai larga si mai deschisa, oferind o mare agitata, cu valuri perfecte pentru iubitorii de surf; si plaja din sud, mai mica si mai linistita, fiind preferata de familiile cu copii, dar este si cea mai aglomerata in sezon. Plaja este acoperita cu nisip moale, foarte fin si auriu si din ce am vazut noi, surprinzator de curata. Am aflat ca jumatate dintre plajele orasului sunt considerate dune protejate. Probabil ca atat autoritatile cat si turistii, ma gandesc eu, atat straini dar cu precadere bulgari, au un spirit civic cu adevarat dezvoltat si respecta cu strasnicie bogatiile daruite cu marinimie de Mama Natura.
Am vazut cam peste tot si la distante relativ reduse, ca plaja este supravegheata permanent de salvamari profesionisti. Intrarea in mare, unde am facut noi baie, atat in dreptul hotelului nostru cat si pe plaja sudica din oras, este cu intrare lina si cu nisip fin, ideala pentru toata lumea, de la mic la mare. Plaja este intesata de sezlonguri si umbrelute, la pretul de 5 leva fiecare, dar sunt si zone de plaja libera. Orasul are si un port, de unde se pot inchiria diverse ambarcatiuni sau se fac plimbari pe mare cu vaporase. Am inteles ca sunt si curse spre Burgas si inapoi. Am vazut si centre de inchiriat echipament pt scufundari, pentru doritorii de senzatii tari la mare adancime...in mare :).
Am aflat tot intreband eu mare curioasa din fire, ca hotelul Les Magnolias unde am petrecut de minune, face parte, pe langa acel club din Franta, Look Voyage, si dintr-un Centru International de Tineret. Acesta reprezinta un adevarat orasel tipic de vacanta pentru tineri (oarecum ca la Costinesti dar mult mai dezvoltat si intr-un cadru natural deosebit). Intr-adevar, chiar peste strada noastra, era o tabara de tineret, cu o multime de vile (am mai vazut tabere si in oras). Acolo se petrecea de minune seara de seara fiind parca o concurenta la show-uri, intre noi si ei :).
In apropierea hotelului nostru si chiar ceva mai departe, ascunse parca de tumultul lumii, printre ramurile bogate in verdele copacilor tacuti, in racoarea padurii seculare, printre dunele aurii marginite de o mare curata si linistita, am reusit sa vedem mai multe hoteluri, baruri, discoteci si tot felul de terenuri de sport, chiar si un camping, care fac parte din acest centru de tineret, numit mai generic Clubul de Vacanta Primorsko. Acest club este membru al Organizatiei Europene a Ecologiei si detine distinctia Steagul Albastru”, datorita puritatii aerului, a claritatii apei si a nisipului fin din statiune.
Pierdut parca de lume, la aprox. 1-2 km sud de tumultul orasului Primorsko, aici totul este intr-o perfecta “simbioza” a Naturii salbatice dar atat de “intriganta” si de frumoasa, cu realizarile omului, in crearea unui spatiu perfect pentru o vacanta perfecta, fie activa, distractiva, relaxanta sau romantica. Nu degeaba am scris la primul meu review ca am petrecut 7 zile de vis intr-o oaza de verde si albastru deschis…Aici, apropierea de natura, in toata splendoarea ei “naturala”, ne-a lasat, cred eu, pentru mult timp, o amintire fabuloasa despre o vacanta extrem de reusita la Marea Neagra din sudul litoralului bulgaresc!
Si v-am povestit si eu cate ceva, doar pentru ca, precum altii, si noi Am FostAcolo!
Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,
Ileana
Trimis de ileanaxperta* in 05.08.11 16:28:31
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasat destinatie
@Admin. multumesc pt. apreciere; si celorlati le multumesc.
@web13, multumesc pt. muzica.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Ropotamo Beach - plaja sălbatică din sudul Bulgariei — scris în 19.09.23 de Radu P. din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Beglik Tash, Sanctuar al Tracilor — scris în 16.12.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 La gurile râului Ropotamo — scris în 17.06.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Pe urmele tracilor la Beglik Taş — scris în 07.05.18 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Împrejurimi Arkutino — scris în 28.01.13 de vasilica din BUCUREșTI - RECOMANDĂ