ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 31.08.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Buyukevren si traditiile turcesti / O saptamana de relaxare totala la Buyukevren

TIPĂREȘTE

In cele ce urmeaza va voi relata impresiile mele in urma unui sejur de o saptamana efectuat la invitatia unui prieten turc la o casa de vacanta a acestuia situata in localitatea Buyukevren, situata pe malul Marii Egee.

Localitatea este situata in regiunea Edirne respectiv la circa 130 km sud vest de orasul Edirne, pe drumul spre Canakkale respectiv din orasul Kesan se mai merg 50 km spre dreapta spre orasul Enez situat la granita cu Grecia.

Localitatea Buyukevren este un fel de comuna iar drumul spre aceasta locuinta de vacanta se face printr-o padure de pini de circa 5 km lungime pe un drum la dreapta din centrul localitatii Buyukevren.

Locuinta la care am stat se afla situata intr-un fel de zona inconfurata din trei parti de padure de pini cu deschidere la Marea Egee.

In continuare va voi relata modul de construire a unui asemenea complex rezidential, un model ce ar trebui preluat si in Romania si care este folosit cu succes in Turcia inca din anul 1980. Este vorba de o asa numita asociatie de proprietari ce se infiinteaza de regula din membrii apartinand unei anume categorii sociale (profesori, lucratori in constructii, doctori, agricultori) si care dupa inscrierea in aceasta asociatie denumita local cooperatie sau union fiecare membru cotizeaza cu o suma lunara stabilita prin statut. Se aleg unul sau mai multi administratori care sunt retribuiti de asociatie. Dupa o perioada de cotizatie se achizitioneaza un teren de catre asociatie si ulterior, tot pe baza cotizatiei se construiesc un fel de duplexuri identice. la finalizarea contructiei se trage la sorti atribuirea fiecarei case unui membru. Admin istratorii primesc casa gratuit insa in tot acest timp si pe viitor ei se ocupa de tot ce inseamna activitatea asociatiei de la achizitionarea terenului, constructia caselor si administrarea pe viitor a cartierului rezidential. Durata unei astfel de constructii este de circa 8 ani iar pretul este de circa 40% din pretul unei locuite construite pe cont propriu.

Intr-un astfel de locita am locuit timp de o saptamana. Locuinta este construita pe circa 100mp cu etaj avand 3 camere si o baie la etaj iar la parter o bucatarie, living si baie. In jurul acestor case axista numai verdeata si alei iar convietuirea in incinta asestui cartier este un exemplu de urmat. Toata lumea se intelege bine, nu se difuzeaza muzica tare care sa deranjeze, gratarele sunt construite identic cu cos pe acoperis. Vecinii din stanga si dreapta isi aduc mancarea intre ei, joca toata ziua table. Nu exista furturi si oamenii isi lasa casele deschise chiar si pe timpul noptii.

Zona este in prezent inchisa constructiilor datorita apropierii de granita cu Grecia fiind de fapt o zona folosita de armata turca. De altfel, pana in urma cu 10 ani orice cetatean strain avea nevoie de o autorizatie necesara pentru a patrunde in acesta zona. Asadar nu exista turisti in zona ci doar apropiati ai persoanelor ce detin case acolo.

Asadar este o zona destul de salbatica, un fel de insula pustie a lui Robinson Crusoe inconjurata de padure de pini si cu marea la circa 400 de metri. langa ansablul de case delimitat de gard exista un singur magazin improvizat unde de regula se vinde bere, apa si sucuri, zarzavaturi etc. In rest modalitatea e petrecere a timpului liber este plaja, berea si tablele.

Plaja este acoperita de un nisip foarte fin prevazuta cu sezlonguri su umbrele de trestie amplasate de administratorii ansamblului, apa este foarte limpede iar pestii vin lla picioarele tale cand stai in apa si te ating usor. persoane mai multe erau la sfarsit de saptamana insa in unele zile nu erau mai mult de 6-7 persoane.

Distanta ditre ansamblu si plaja de circa 400 de metri este acoperita de culturi de floarea soarelui si deplasarea se facve pe o poteca.

Un lucru care m-a impresionat a fost declansarea unui incendiu de padure in apropiere, lucru ce nu il mai vazusem decat la TV. In circa o jumatate de ora au venit 3 elicptere care luau apa din mare la circa 200 metri de plaja, apa pe care o aruncau peste padure si foc, totul intr-un zgomot infernal, eram parca intr-un razboi. Incendiul a fost stins in circa 2 ore. de pe plaja se poate observa la orizont tarmul asiatic al Turciei iar in dreapta o insul greceasca ampasata in fata Muntelui Athos.

In acest ansamblu locuitorii se trezeau dimineata destul de tarziu, pe la 10, si adormeau pe la 2 noaptea dupa partide de table si multe beri.

Mancarea se bazeaza pe multe salate toate destul de picante lucru ce mi-a creat unele probleme digestive. De asemenea se folosesc cartofi, ceapa si vinete puse in folie de aluminiu direct pe gratar si mancate ca atare. De asemenea turcii mananca un tip chiftele din carne de oaie si vita-kofte- un fel de hamburgeri de tip fast food cam uscati care mie nu mi-au prea placut. In rest, in fiecare dimineata in ansamblu soseau vanzatorei ambulanti de peste abia adus de pe mare (sardele, ciupra si levrek), pretul pe kg fiind de circa 12 lire turcesti cca. 24 lei/kg. De altfel carnea in tuecia este foarte scumpa (80 lei /kg de carne de miel, 22 lei/kg carne de pui grill congelat).

Ansamblul este prevazut cu statie de epurare ecologica, nu exista niciun fel de miros urat, aceasta apa se deversa intr-un parau din apropiere care se revarsa intr-un lac ce se intindea pana pe plaja si in care traiesc sute de broaste testoase pe care locuitorii le hranesc cu paine in fieca zi, fiind un adevarat spectacol.

O saptamana nu am avut acces la internet, Canale romanesti de televiziune iar semnalul la mobil era f. slab asa ca a fost o adevarata relaxare intr-o oaza de liniste.

Intr-una din zile am fost la cumparaturi in orasul Enez. Am vizitat ruinele unei cetati datand din anul550 i. H si de unde se vede tarmul Greciei si o delta a Marii Egee. In piata m-a impresinat forfota vanzatorilor de legume, antichitati, con dimente, incaltaminte.

In concluzie a fost un concediu relaxant, ceva diferit de concediul la un hotel, in care am invatat multe din traditiile si obiceiurile turcesti.

Pentru orice intrebare va stau la dispozitie.


[fb]
---
Trimis de aaaaa in 02.09.10 12:41:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasi, Surmeli, Carpe Diem Claros
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3854 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aaaaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 case intr-un ansamblu rezidential vecin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9300 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

presario
[02.09.10 12:54:30]
»

Foarte interesant, primul vot.

mahtobleyla*
[02.09.10 13:49:23]
»

Excelenta descriere si arata o fata mai putin turistica sa zicem a Turciei.

celeste
[02.09.10 15:51:52]
»

Punctaj maxim chiar daca nu ai atasat si niste poze ,dar cine stie..........,

Admin
[02.09.10 16:04:24]
»

Am redenumit rubrica creata in 'Descopera zona Kesan' (pentru a putea gazdui si alte eventuale recomandari din aceasta parte a Turciei) si am mutat-o intr-o sectiune nou-creata, 'TURCIA EUROPEANA'. - vezi harta interactiva a acestei sectiuni.

biancuta
[02.09.10 17:10:07]
»

Interesant! Si constructia acelor case e un sistem, dar nu dureaza prea mult? Perioada de cotizatie, apoi achizitia terenului, constructia 8 ani... Dar ... e o solutie!

aaaaaAUTOR REVIEW
[02.09.10 19:18:58]
»

constructia dureaza in functie de cuantumul cotizatiei lunare. cei cu venituri mari pot termina in 2-3 ani. daca stam sa ne gandim ca romanii fac credite pe 30-35 de ani pentru un apartament vechi...

webmasterXY*
[02.09.10 20:10:42]
»

Vad ca pozele sunt din 2006, iar tu ai definit data sejurului ca fiind August 2010. Este o greseala ?

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[02.09.10 20:41:22]
»

webmaster, mai mult ca sigur nu este setata data bine .

P01 si P03 sunt clar poze de vara , in ianuarie nu faci baie in zona aia.

michaela_1961
[03.09.10 11:03:58]
»

O vacanta f.f. interesanta ! Felicitari si punctaj maxim !

aaaaaAUTOR REVIEW
[03.09.10 17:34:23]
»

data nu ete setata.Pozele sunt de la sfarsitul lui august 2010

optical
[10.06.14 14:16:52]
»

Exista posibilitatea de cazare la acest comlex? Eu voi ajunge in zona la inceputul lui iulie si as dori sa stiu daca se poate sta acolo ptr 1-2 nopti. Din ceea ce am cautat pana acum nu ma gasit nimic interesant in zona Kesan.

aaaaaAUTOR REVIEW
[10.06.14 20:15:10]
»

Nu exista unitati de turism in zona. Doar daca cunoști pe cineva la care sa dormi.

bigu_2006_rapid
[15.07.14 12:04:22]
»

@optical: va garantez ca o sa va simtiti bine la saros hotel in kesan!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aaaaa, biancuta, bigu_2006_rapid, celeste, mahtobleyla*, michaela_1961, optical

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056922912597656 sec
    ecranul dvs: 1 x 1