ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 2 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Casutele din poveste din Altstadt Wetzlar si nu numai

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Centrul Info Turistic

O scriu cu toata convingerea: Vizitarea orasului Wetzlar din landul federal german Hessen este indicat sa inceapa la Centrul Info Turistic.

Acesta se gaseste in Domplatz (Piata Catedralei) si este semnalizat corespunzator. Nu aveti cum sa nu il gasiti usor cu abundenta de indicatoare din oras sau pur si simplu indreptati-va catre Domul care domina zona, centrul aflandu-se in Domplatz, Piata Catedralei.

Centrul Info Turistic din Wetzlar este cel mai bine documentat si ofertant pentru turisti din cate am vazut.

De la o brosura pentru Neubuerger (cetateni noi) pana la o multitudine de brosuri care prezinta obiectivele de vizitat, turele organizate, harti, carte scrisa, amintiri etc.

Istoric Wetzlar

Inceputurile orasului Wetzlar dateaza din secolul al VIII-lea, desi prima atestare documentara apare abia in anul 1141.

In anul 897 episcopul Rudolf de Würzburg a ridicat pe locul catedralei de astazi Salvatorkirche (Biserica Mantuitorului), care apoi a devenit Marienstift (cu rang de manastire).

Prima inflorire a zonei se datoreaza drumului comercial Frankfurt – Koeln – Antwerpen care avea in Wetzlar un pod care traversa raul Lahn. Alte Bruecke (Podul Vechi) este astazi principala cale de acces pietonala catre Domplatz. Au aparut comerciantii si mestesugarii si in anul 1180 Wetzlar devine Reichsstadt (oras imperial) un rang care ii oferea privilegii. A inflorit atingand punctul culminant al acestei prime perioade dezvoltare in secolul al XIII-lea. Breslele de mestesugari s-au organizat in mai multe zone ale orasului. Orasul a avut un zid (astazi se poate vedea numai pe anumite scurte distante) 5 porti si 9 turnuri, acestea din urma fiind pazite de cate o breasla mestesugareasca. Vechile porti de intrare in oras au fost distruse in totalitate mai putin una.

A urmat declinul orasului care a avut ca si cauza conflictele iscate cu cetati vecine. Lucrarile de extindere a catedralei s-au curmat si ele astfel unul din cele doua turnuri ale catedralei nu s-a mai ridicat niciodata.

A doua perioada de inflorire a Wetzlarului incepe in anul 1690 cand aici a fost adusa cea mai inalta instanta germana, Reichskammergericht. Cu aceasta a venit un aflux de nobili care au atras dupa ei si dezvoltarea de noi meserii. Amprenta acestora se gaseste la tot pasul si astazi prin prezenta peste ani a caselor vechi cu o arhitectura de exceptie, adevarate palate, de vazut cu sutele, care sunt fala Altstadt-ului, Centrului Vechi al Wetzlarului. Multe din acestea au povesti pe care merita sa le ascultati intr-un tur ghidat de 90 minute care costa 4 EUR, care va poate explica semnificatia insemnelor, simbolurilor si elementelor de decor de pe acestea. Casele din lemn sunt intretinute si arata impecabil.

In secolul al XIX-lea urmeaza alt declin al orasului cand Wetzlar pierde si rangul de Reichsstadt.

Revolutia economica a Wetzlarului si totodata a trei perioada de inflorire se datoreaza industriei opticii, pentru care are astazi un renume mondial datorita marcii Leica.

Obiective din Altstadt

Turul ghidat porneste de la fantana din Domplatz. Am avut marea sansa sa beneficiez de un ghidaj personal caci am fost singurul prezent la ora h la punctul turistic de intalnire.

Catedrala (domul)

Vizita a inceput cu prezentarea Catedralei si a istoricului orasului, care merg dupa cum ati citit mana in mana. Detalii gasiti separat aici vezi impresii.

Domplatz – Piata Catedralei

Alte cateva cladiri deosebite se remarca in Domplatz. La nr. 8 a fost un fel de “Cantarul pietei”, un centru comercial ii spun nemtii. Aici toata marfa ce avea sa fie expusa spre vanzare trebuia cantarita si impozitata. Mai tarziu cladirea a gazduit Primaria. Astazi este sediul Centrului Info Turistic.

La nr. 3 a fost celebra Hauptwache (Paza Principala), mai tarziu echivalentul Politiei de Proximitate de astazi.

Fiecare din aceste case in afara acestui istoric foarte sumar pe care vi-l prezint selectiv se remarca prin arhitectura lor, imbogatita cu semnele si elementele de décor si distinctive folosite cu 8 secole in urma. Acestea le puteti identifica in unele din pozele pe care le atasez.

Fischmarkt – piata de peste

In capatul din stanga jos al Domplatz se gaseste Fischmarkt. Aici a fost piata de peste. Straduta care porneste din acest loc prezinta mai multe case de poveste. La nr. 9 se gaseste cel mai cunoscut restaurant al secolului al XVIII-lea – Zum Goldenen Loewen (La Leul de Aur), la nr. 10 aceeasi familie nobila de juristi Emerich. La nr. 13 a fost cladita in secolul al XIV-lea Rathaus (Primaria), iar apoi a fost si Reichskammergericht-ul unde a inceput Goethe povestea de dragoste a tineretii sale.

La nr. 17 era carciuma “Zum Kronprinzen” (La printul incoronat), unde Goethe lua deseori masa.

Lottehaus - Casa Lotte si povestea lui Goethe la Wetzlar

Continuam pe urmele lui Goethe. In Altstadt multe strazi poarta numele breslelor mestesugaresti. Pe o asemenea strada, Schmiedgasse, care se desprinde din capatul de stanga sus (privind din deal catre vale) al Domplatz am pornit apoi catre Lottehaus pe Lottestrasse pentru cateva sute de metri in urcus usor. Despre Lottehaus va invit sa cititi aici vezi impresii. La aceeasi adresa este si Stadtmuseum (muzeul orasului), Industriemuseum (al industriei) si Viseum.

Plaetze, Stadtmauer si Saeuturm (Pietele, Zidul Orasului si Turnul Scroafelor)

Se pot alege multe variante de traseu, pe toate ulitele sunt case spectaculoase cu povestile lor. Ele se intalnesc in cateva intersectii, Plaetze sau Maerkte (piete), care au fiecare cate o fantana. Apa provine de la o retea de canale subterane care sa asigure astfel atat aprovizionarea cu apa, dar si sursa pentru stingerea incendiilor care in acele vremuri puteau avea consecinte devastatoare. Fiecare casa avea “galeata” de incendiu. Interesant, ca dupa modelul roman, in deal statea populatia mai bogata (unde era si mai curat), in vale cea mai saraca (unde se strangeau reziduurile aruncate de cetateni in lipsa unei canalizari. Din poveste in poveste ajungem sa vedem o bucata din Stadtmauer (zidul orasului) si vis-à-vis de aceasta singurul turn ramas in picioare – Saeuturm (Turnul Scroafelor), numit mai recent asa pentru ca dupa disparitia breslelor, aici se taiau porci. Strada de aici se numeste Turmstrasse.

Am trecut pe la Eisenmarkt (piata de fier), Kornmarkt (piata de cereal) si Schillerplatz, unde se gaseste si Jerusalem Museum la nr. 5.

Altele de prin Wetzlar

Aici am incheiat turul ghidat, dar daca folositi brosurile informative il puteti extinde dupa bunul plac. Wetzlar are un traseu care inconjoara cetatea, un traseu verde, unul de promenada pe malul raului Lahn, prin parcuri si gradini.

De capul meu mi-a placut sa ma abat pe ulitele inguste in trepte abrupte dintre casele astea frumoase. Am traversat atat de podul vechi cat si un alt pod paralel metalic - Arno-Riedl-Bruecke -, care exista numai vara si da intr-un parc. Iarna se demonteaza si se monteaza la loc primavara.

Raul Lahn, alt obiectiv de sine statator, este populat cu multe pasari, ratele si lebedele fiind dominante ca numar, dar veti vedea si alta specie de ceva care a venit cu tupeu dupa mancare. Pasarile ies pe mal si intra si pe aleile parcului din proximitatea malului. Pe rau se practica sporturi de apa precum canotajul.

De altfel Wetzlar se lauda, ca desi este un oras cu numai 52.000 de locuitori, nu exista ramura sportiva sa nu fie reprezentata aici. Exista o Sporthalle, un stadion, mai multe centre comerciale si bineinteles iesiri la autostrada, caci suntem in Germania.

Recomandare pentru Wetzlar

Daca ajungeti la Wetzlar, vizitati Altstadt, unde veti gasi si multe terase unde puteti servi intr-o atmosfera placuta masa sau gradini pe malul Lahn-ului unde se bea bere si se mananca Wurst.

@webmaster:

Rog inserare

https://www.youtube.com/watch?v=cI74B4EJdAQ

Multumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 18.06.18 22:37:02
Validat / Publicat: 18.06.18 23:33:55

VIZUALIZĂRI: 1587 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Cea mai frumoasa casa este cea din Eisenmarkt fotografiata din locul indicat de Leica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.06.18 23:32:40]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[18.06.18 23:38:16]
»

@Dan&Ema: Si uite cum am prins eu un Start vot! cu un orasel micut si dragut (desi este mai mult decat dublul orasului in care ma aflu eu).

Astfel de orasele ne fac sa uitam cat se poate de repede nebunia marilor orase si sa ne bucuram fie si pentru scurta vreme de parca o alta lume. Frumos si pitoresc si nu pot spune decat felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.06.18 23:42:09]
»

@webmasterX: multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.06.18 23:46:32]
»

@mishu:

Sarut mana, @mishu!

Sa stii ca m-am gandit la tine si la Kufstein cat am petrecut cateva zile in aceste mici orasele germane.

Doamne, esti in alta lume! Chiar esti!

Am parcurs intr-o dimineata la ora de varf 15 km cu masina (Braunfels - Wetzlar), cum ai veni din Tancabesti in Baneasa (nu spun capatul celalalt al Bucurestiului). Stii cat a durat: 15 minute. Stii cant dureaza la mine 10 km dimineata la Bucuresti: 1 ora!

Este alta lume! Si stiu sa faca turism, Doamne, Doamne!

Numai de bine! Grusse nach Oesterreich!

mishu
[18.06.18 23:56:27]
»

@Dan&Ema: Așa este, sau mai bine spus au învățat sa fie Civilizați, aici e problema. Eu merg și vin de la munca cu autocarul și de obicei stau in fata și văd cum se lasă unul pe altul in trafic pentru a le fi tuturor mai ușor, la noi de ce sa nu intru și eu in intersecție sa o blochez de tot? Ma apropii de o trecere pietoni, ma întorc cu spatele ca sa nu oprească pentru ca văd ca sunt ceva mașini și eu mai pot sta puțin, altfel ei oricum încetinesc la trecerile de pietoni mai ales dacă văd lume și aici și mașinile de fițe opresc, sunt conduse de cine trebuie.

Sa ne vedem cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.06.18 00:04:35]
»

@mishu:

Se respecta in trafic pana la un grad de intelegere reciproca greu de inteles de multi dintre conationalii nostri.

De ex pe autostrada care era destul de libera normal ca se circula pe banda din dreapta, la o intersectie (Anfahrt) cu o bretea laterala, soferita a trecut pe banda 2 doar ca sa il lase pe cel ce venea din lateral sa intre fluent pe banda 1.

Si a propos in fata pensiunii unde eram un Mercedes a daramat un semn de circulatie. Era un sofer cu fata de om civilizat cu bun simt probabil bogat care a tras pe dreapta a anuntat incidentul a asteptat politia si a platit semnul de circulatie. Si asta e comportamentul lor normal.

Mai se fi pocnit un smecher un semn la noi cand soseaua e goala! Oprea?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[19.06.18 00:51:19]
»

Mi-am făcut obiceiul ca înainte de culcare să mă deconectez citind câteva rânduri. De data asta am fost inspirată. Prezentarea orăşelului Wetzlar inginereşte, m-a transportat într-o altă lume. Aşa cum reiese din conversaţia dintre Mishu şi Dan aceasta este la mare distanţă din punct de vedere al mentalităţii faţă de noi. Pozele mi-au sugerat atmosfera dintr-un orăşel asemănător cu cele pe care le-am văzut şi noi în Germania.

Michaell
[19.06.18 07:17:26]
»

@Dan&Ema: Bun articol. Daca-mi permiti, as aduce totusi o mica dar, dupa parerea mea, importanta completare.

Orasul Wetzlar este renumit si strins legat de industria optica. Firma Leica (Microsystems Leica Wetzlar) are un renume mondial si este practic leaganul si locul de nastere a aparatului de fotografiat.

N-am gasit acest detaliu in review-ul tau, dar se poate sa-mi fi scapat. Daca-i cazul imi cer scuze.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.06.18 08:38:15]
»

@Michaell:

Este foarte buna completarea ta. Apare cred numai la poze unde am amintit ca Eisenmarkt era fotografiata din locul indicat de Leica.

Mai apare o referire si in ultimul paragraf din istoric. Primul aparat foto si industria opticii sunt gazde aici in Wetzlar. Aceasta descoperire sau dezvoltare mai bine spus a revolutionat optica. Ghida mi-a povestit si o intreaga fila numai despre Leica.

Michaell, apreciez orice plusvaloare adusa articolului.

Numai de bine! Alles Gute! Danke Dir! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.06.18 08:41:45]
»

@Michi:

Mama Michi, sper ca v-a facut placere sa va transpuneti in lumea civilizata in care traiesc oameni civilizati fie si numai pe perioada scurtei lecturi.

Oameni frumosi si civilizati sunt si pe meleagurile noastre dar traiesc intre tot mai multe buruieni pentru ca respectul fata de lege si de planta vecina este in cadere libera!

Va pup cu drag! Numai de bine! ☀️

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[19.06.18 09:43:44]
»

@Dan&Ema: Altă viață, altă civilizație! Mulțumim pentru acest articol util. Cât contează un Centru de informare Turistică bine amplasat și, mai ales, înzestrat cu materiale informative cuprinzătoare. De asemenea, contează și pregătirea persoanei angajate la acest centru și modul de interacțiune cu vizitatorii.

Pasărea din P24 este o lișiță, o pasăre acvatică care trăiește pe mai toate continentele.

doinafil
[19.06.18 11:31:08]
»

@Dan&Ema:Frumoase „rău” casele astea vechi (?!), Dane. Ele nu par a fi fi fost construite acum de 800 de ani!

Îmi place și că sunt construite pe un teren care are cote diferite de nivel, asta îi aduce orașului un plus de frumusețe.

Mi-a plăcut și zidul pictat cu portretele celor doi, Lotte și Goethe.

Despre pasărea „no name” Mihai a spus că este încălțată. N-am mai văzut așa ceva până acum! Chiar sunt curioasă dacă știe cineva cum se numește, poate avem vreun ornitolog printre colegii noștri.

Mi-ar plăcea să locuiesc și eu într-o casă din Altstadt!

Felicitări, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[19.06.18 13:34:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.06.18 14:38:39]
»

@webmaster: multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.06.18 18:50:10]
»

@tata123:

Multumesc Paul pentru compleatre si lamurirea ceruta la poza 24. Superba lisita aia tupeista care mi-a luat bucata de covrig din mana. Venisera ratele in catrd la mine, langa bancuta, dar s-au oprit la jumatate de metru asteptand sa le bag in seama privind spre covrigul meu. Nu vroiam nici sa le fac sa sufere poftind la mancare, dar nu vroiam nici sa incalc recomandarile din parc de a nu hrani pasarile.

Cat am procesat cele doua ganduri conflictuale, onor maria sa lisita a trecut printre rate, s-a uitat o data mai expresiv la mine si a prins in cioc bucata de covrig. Superba lista cu penajul care ii imbraca picioarele.

Multumesc de ecou, inca din aceasta tara civilizata, te salut si iti urez numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.06.18 18:55:50]
»

@doinafil:

Doina, Mihai,

Multumesc pentru lectura.

@tata123 ne-a lamurit intrebarea: LISITA este pasarea aia care Mihai a numit-o incaltata. As putea sa o intreb pe mama care este (a fost) profesoara de biologie, dar nu citeste pe aici pe AFA si nici poze pe telefon nu primeste.

Casele alea superbe chiar au 800 de ani, sunt bine intretinute si renovate. Au proprietari care s-au folosit de un eveniment / o serbare locala din Hessa (nu mai retin care) cand au avut posibilitatea sa acceseze bani suplimentar in acest scop.

Si nu au stat pe ganduri.

Admiratie pentru tot sistemul nemtesc in care toate rotitele sunt unse si mecanismele intretinute regulat.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Michaell, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Giessen-Wetzlar:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.62298798561096 sec
    ecranul dvs: 1 x 1