GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O vacanţă ca un vis frumos de iarnă pe valea Stubai
În ianuarie 2014 am închiriat pentru o săptămână un apartament în villa Fernerblick din Neustift. Oraşul este micuţ, liniştit, curat şi foarte cochet cu magazine de sezon, cu hoteluri drăguţe şi supermarketuri cu preţuri rezonabile, Mpreis şi Billa. Găseşti disco-baruri şi restaurante elegante dar şi câteva magazine fast-food unde se mănâncă ieftin. Se poate închira echipament complet de ski cu sume de la 10 la 22 Euro pentru un adult, pentru copii preţurile pot fi mai mici. Peste tot peisajele asupra văii şi munţilor sunt superbe.
La piscina mergeam seara pentru o oră sau două, nu era prea aglomerat. Piscina era curată, cu apa de 32 grade C, de aproximativ 10x25m şi adâncime max. 1,70m, min. 0,75m. Are vestiare cu încuietoare, un mic restaurant şi un tobogan drăguţ. Programul este 13.00-21.00, există saună contra-cost, zonă de odihnă şi ieşire la un mic bazin afară.
Superskipass permite accesul la piscină şi la toate cele 4 zone de ski din vale. Zona stubaier-gletscher este cea mai mare şi mai bună zonă reprezentând peste jumătate din instalţiile pentru ski. Deşi în alte zone ne deplasam cu autoturismul propriu, la recomandarea domnului Robert, gazda noastră, am utilizat skibusul pentru deplasarea de 18km până la Mutterberg. Staţia de plecare era la 100m de apartamentul nostru Fernerblick.
La Mutterberg există o staţie imensă de telegondole unde ajung din cinci în cinci minute skibuss-urile din vale. Menţionez că skibuss-ul este gratuit pe toată valea, iar din Innsbruck se mai plătesc câţiva euro. La Mutterberg se poate ajunge uşor cu autoturismul, sunt 4 parcări imense unde se parchează ordonat fară să rămână spaţii libere. Pentru parcările mai depărtate exista un bus Parkplatz, care aduce skiorii din parcare până la staţia de telegondole.
Instalaţiile de transport pe cablu funcţionează perfect, în fiecare an se fac investiţii noi. Cele noi au scaune încălzite şi benzi transportoare la îmbarcare. De obicei nu aşteptam deloc la urcare. La nici o urcare nu am aşteptat mai mult de 5 minute, nici în ziua de Bobotează când este liber în Austria.
Toate pârtiile deschise sunt pregătite impecabil peste noapte, sunt nivelate şi se macină gheţa de pe ele cu zeci de maşini. Fără exagerare, dimineţa arată ca pistele de avion. Sunt multe pîrtii albastre pentru începători dotate cu telescaune, teleskiuri şi cu trei benzi transportoare acoperite. Deasemenea sunt multe pârtii roşii şi câteva negre pentru skiori medii pe care le-am savurat din plin. Cei avansţi pot skia pe multe trasee sălbatice, pe circuite amenajate cu cronometru de slalom special sau uriaş şi în parcul de zăpadă cu zone de acrobaţie.
Sunt restaurante cu scaune pentru plajă în toate staţiile mari. Exită zone elegante cu servire la masă şi zone sportive şi pitoreşti cu autoservire, unde mănâncă oamenii normali. Cel mai bine se mănâncă la Gamsgarten care are 3 nivele, iar deplasarea pe verticală se face cu liftul.
La autoservire cu 6-7euro se mănâncă o porţie de weisswurst sau frankfurter cu cartofi prăjiţi sau legume rotisate, cu 11euro un wienersnitzel cu garnitură cu 7-8 euro spaghete bologneze, 3,8 euro bere la 0,5 l şi 2,5 euro cafea. Când este senin peisajele sunt extraordinare, iar de la Top Tyrol se vede până în Italia. Oamenii sunt responsabili, skiază prudent şi se opresc să ajute pe oricine are probleme. Nimeni nu ţipă, nu se înghesuie şi nu fură.
Pentru diversitate am skiat o zi la Schlick 2000, în Fulmpes. A fost foarte frumos, sunt pârtii mai puţine dar mai pitoreşti, cu trasee prin pădure şi cascade îngheţate. Pe aici sunt cabane restaurant tradiţionale unde este lume puţină şi se mănâncă bine. Deşi a fost zăpadă mai puţină există suficiente pîrtii roşii şi albastre cu instalaţii de transport pentru a petrece o zi plină de ski. Există o pârtie dreaptă, lată şi puţin înclinată de lungime 3,5 km unde se skiază în mare viteză.
La piscina mergeam seara pentru o oră sau două, nu era prea aglomerat. Piscina era curată, cu apa de 32 grade C, de aproximativ 10x25m şi adâncime max. 1,70m, min. 0,75m. Are vestiare cu încuietoare, un mic restaurant şi un tobogan drăguţ. Programul este 13.00-21.00, există saună contra-cost, zonă de odihnă şi ieşire la un mic bazin afară.
Pentru că pe pârtia de sanie de 7 km nu era suficientă zăpadă am renunţat la săniuş şi în ziua respectivă am vizitat încă odată oraşul Innsbruck, aflat la 25km. Deşi eram la a treia vizită, a fost cea mai frumosă dintre toate. Ne-am plimbat în voie prin oraş ne mai având vreun obiectiv de vizitat. Este un oraş elegant şi primitor la fel ca Salzburg, dar peisajele montane sunt mai spectaculoase. Între valea Stubai şi Innsbruck există podul Europabrucke pe autostrada spre pasul Brenner. Orice traversare a lui este 2,5 Euro.
În această vacanţă din Austria peste tot ne-a impresionat seriozitatea cu care oamenii îşi faceau treaba şi respectul cu care erau priviţi turiştii indiferent de naţionalitate. După ce săptămâna anterioară o petrecusem la Nendaz, Elveţia şi skiasem 3 zile în zona 4Valles, am fost dezamăgiţi şi abia aşteptam să ajungem în Austria unde ştiam că va fi mai bine.
Vă pot spune că în Elveţia plăteşti mai mult pentru mult mai puţin. Instalaţiile de transport sunt cu 10-15 ani în urmă, iar cele câteva maşini de zăpadă le scot cu zgârcenie pe o pârtie sau două, restul pârtiilor sunt pline de mormane de zăpadă şi gheaţă, arată mai rău ca la noi. Elveţienii au priviri de gheaţă şi se poartă arogant. Păcat de peisajele montane, unice în Europa. Vă recomand ski să vă opriţi pentru ski în Austria.
Trimis de Vdaniel in 31.01.14 21:57:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Vdaniel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Vdaniel: Mai, mai... aproape ca nu te-ai mai putut opri cu lauda la adresa austriecilor. Nu m-ar mira daca intr-o zi ne-ai povesti ca te-ai mutat cu totul la ei...
Pe elvetieni am observat ca nu-i placi. Ti sau parut reci si aroganti. Ma rog, parerea ta. Nu uita ca acel unghi cu mustacioara mica sub nasuc n-a fost elvetian ci austriac.
Ai dreptate atunci cand spui ca austriecii au investit mai mult in telegondole si alte instalatii turistice. Elvetienii ca si nemtii sunt aici mai retinuti din motive ecologice. Ai vazut vreodata cum arata o pirtie de ski in timpul verii? Seamana cu un loc prin care a trecut un uragan si a maturat fiecare vietate.
@Michaell: Vdaniel a relatat impresiile sale din punctul de vedere al amatorului de ski, nu ştiu, probabil ăsta este stilul tău, dar după mine ecoul tău pare oarecum arogant, chiar este nevoie de aşa ceva?
Toţi ştim că în general turistul din Romănia are un buget limitat, pe mine nu mă interesează să merg în Elveţia să las bani mulţi pentru puţin, doar pentru că elveţienii au mai multă grijă de natură, din păcate nu-mi permit încă acest lucru, eu găsesc aceste impresii utile!
...şi dacă tot este să fim un pic off topic, pe nenea ăla urât cu mustăcioară nu l-au ales austriecii drept conducător ci germanii!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Deşi eu sufăr din plin că nu avem piste suficiente de bicicletă în Bucureşti şi copaci să ne apere de fum şi zgomot vreau să punctez un lucru. Pe pantele din Nendaz, Elveţia şi pe drumul dintre Martigny şi Chamonix a trebuit sa-mi pun lanţurile la roţi, să pot trece peste 15-20km de şoselele eveţiene cu zone îngheţate alternând cu asfalt uscat. Am auzit că nu folosesc substanţe degivrante ca să nu polueze, însă eu cred că trebuie securizată întâi circulaţia, altfel la prima curbă te poţi bucura de iarba proaspătă din plin dar nu sub tine, ci deasupra ta. Dacă vor să protejeze natura, să o facă pe banii lor, să nu-mi ia mie 40 Chf pentru o săptămână de circulat pe drumurile lor. Să-mi ceară de 1,5 ori preţul din Austria pentru un skipass pe pârtii pline de gheaţă şi cu instalaţii de acum 15-20 ani. Senzaţia este ca sunt deranjaţi de toţi turiştii străini. Cu mine şi-au atins scopul, mă voi gândi de două ori înainte să mai merg pe acolo. Aştept o sugestie cum putem împăca ecologia cu capitalismul.
Off topic: Eu nu aş face diferenţa netă între bavarezi şi austrieci. Cred că maică-sa mustăciosului, s-a scăldat prin iulie 1888 în Inn, cu vecinii de peste râu, că prea le-a plăcut apoi nemţilor de el!
Buna Daniel,
Foarte util review-ul.
Si noi vom merge in februarie 2016 la Neustift la ski, am mai fost acum un an in Kaprun-Zell am See si a fost minunat.
Nu am stiut ca superskipass-ul permite accesul gratuit la piscina Freiezeit Neustift. Toboganul e in interior?
Toate cele bune,
Radu
@Vdaniel - Buna seara
Asa era acum 2 ani. Toboganul este in interior si functioneaza intermitent la jumatate de ora. Sa nu va ganditi ca este ca la baile termale de la Langenfeld sau Bad Gastein. Este un bazin maricel, foarte curat, unde seara va puteti relaxa o ora sau doua. Este foarte aproape de apartamentul unde am stat noi.
Vacanta placuta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2012 Fulpmes si frumoasele sale imprejurimi — scris în 11.02.13 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Ghetarul Stubai (Stubaier Gletscher) - paradisul schiorilor — scris în 19.01.11 de TORA INGRID din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ