GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Legenda lacului Misurina
Dintre toate legendele care povestesc istoria Dolomitilor, cea a lacului Misurina, este cea mai cunoscuta. Sa faci turul lacului Misurina, sa admiri muntii din jur, sa vezi inaltimile maiestoase care se reflecta in lac, inseamna sa cunosti istoria locurilor si sa vezi si particularitati, care altminteri trec neobservate.
Zona, pina acum citiva ani, apartinea regiunii Veneto, dar in urma unui referendum popular, a trecut sub administratia regiunii Trentino-Alto Adige, din motive strict economice.
Lacul se afla la circa 190 km de Venezia, si era situat undeva la periferia regiunii, deci fara prea mari investitii financiare din partea regiunii. Sub tutela Trentino insa, primesc subventii si de la Austria, si se pare ca le merge bine, relansindu-se turismul in zona.
Ca o paranteza, apropos de Trentino-Alto Adige, de prin 1800, in Dobrogea, la Cerna (Jud. Tulcea) exista o puternica comunitate provenita exact din aceasta zona, de "pietrari", adusi de regele Ferdinand, pentru lucrarile in piatra ale castelelor din Romania. Sint extrem de priceputi, si exista si astazi, tot ca pietrari! Ma gindesc astfel ca cetatea Enisala, restaurata de diversi indivizi cu ciment, pe bani grei, putea fi restaurata de acestia, care sint din tata in fiu pietrari, specializati in restaurari. A iesit o curca cu pene de aluat la Enisala, si mai vrem si sa promovam turismul! Pietrarii din Cerna, ar putea reface cu munca lor cinstita si grea TOATE monumentele noastre lasate in paragina, cu ziduri din piatra! Cind spun asta, ma gindesc la cea mai importanta: Sarmisegetusa! Dar si la toate castelele Romaniei, care ar putea sa-si reia splendoarea din alte vremuri.
Misurina, era fata regelui Sorapiss, guvernatorul paminturilor din zona Tofane, Antelao si Tre Cime di Lavaredo. Era o fetita capricioasa, si de un temperament foarte vivace, poate si din cauza pierderii mamei de mica. In fapt, tatal Sorapiss, punea comportamentul copilei pe seama lipsei unei figuri materne.
Din acest motiv, regele permise intr-o zi, ca sa fie insotita pe muntele Cristallo (de cristal), unde fetita, auzise vorbindu-se de o zina foarte frumoasa, posesoarea unei oglinzi magice, capabila sa citeasca gindurile oricui se uita in aceasta oglinda.
Zinei, nici nu-i trecea prin cap sa dea oglinda pe mina unei fete asa de capricioase, dar in final, a trebuit sa cedeze, cu conditia ca tatal sa accepte sa fie transformat in munte, si cu umbra sa, sa protejeze florile aflate in gradinita sa (e vorba de "floarea de colt"-simbolul zonei), gindind ca in felul acesta o va face pe Misurina si pe tatal sau Sorapiss sa renunte.
Dar tatal, in fata lacrimilor fiicei, a cedat, si a acceptat ramasagul.
Misurina, a vazut figura sa in oglinda, dar a vazut si faptul ca la regele Sorapiss, parul se transforma in arbori, ridurile de pe obraz, devenind vai, iar corpul s-a transformat intr-un munte imens de piatra.
Misurina, isi dadu astfel seama, ca se afla in virful unui munte, care fusese tatal sau, si privind in jos, a apucat-o ameteala, cazind in gol.
Regele Sorapiss, a trebuit sa asiste impotent la moartea fiicei sale, si din ochii sai inca deschisi, au inceput sa curga atit de multe lacrimi, ca s-au format doua izvorase, care au format un lac, astazi lacul Misurina ("s" se citeste"z" in italiana).
Oglinda zinei s-a spart in mii de bucati, care au fost purtate de lacrimile regelui in lac.
In fapt, si astazi, daca te uiti atent in apele lacului, se vad reflexe care amintesc de bucatile de oglinda sparte si purtate de ape in lac.
Dupa o poveste asa trista, nu ne ramine decit sa descoperim acest loc minunat din Dolomitii Bellunezi, facind turul lacului Misurina. Se pleaca din parcarea unde este Grand Hotel Misurina (cel de pe fundalul fotografiilor), urmarindu-se poteca care intra in padure, admirind in fundal muntele Sorapiss (tatal Misurinei). Mai inainte, se ajunge la telefericul care duce la Refugiul Col de Varda, si se tine dreapta, pe linga tabara-spital a copiilor suferinzi de astma.
Aici se vad foarte frumos Tre Cime de Lavaredo.
De aici, se merge in apropiere de strada provinciala (a Provinciei) insotiti de o balustrada de lemn, pina la punctul de plecare. Traseul, dureaza circa 40 minute, pas intins.
Pe partea stinga, undeva pe deal, se afla "Malga Misurina", un agroturism, unde se pot vedea vacutele pascind in mediul lor natural, se poate vedea cum sint mulse, cum se prelucreaza laptele, si se poate si minca intr-o mica taverna montana, produsele tipice zonei. Recomand "Tagliere Misurina" (13 Euro) cu toate sortimentele de brinza si salam din zona, produse acolo, dar si cu mici bruschette cu brinza si ciupercute de padure.
Va sfatuiesc sa faceti turul lacului, la asfintit. Majoritatea turistilor sint plecati, iar atmosfera si culorile, ... sint unice!
Daca doriti sa vedeti zona la 360 de grade, puteti ramine peste noapte la Grand Hotel Misurina. Cereti o camera cu vedere la lac, si veti fi incintati de spectacolul matinal al trezirii la viata a naturii si inceperea activitatilor cotidiene.
Daca tot sinteti in zona, va recomand sa faceti o excursie (trekking) catre refugiul Città di Carpi. Se pleaca din apropierea lacului (traseu marcat), si se intra in padure in zona Cadini-lor si Marmarole-lor. Peisaje de vis pentru circa 3 ore de mers lejer.
Trimis de hugovictor in 07.08.19 08:55:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Aici traiesc!
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (hugovictor); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Superbe peisaje. Foarte frumoasă și povestea, chiar dacă e tristă.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Cortina d'Ampezzo» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ce sa vezi vara la Cortina D'Ampezzo — scris în 23.10.19 de hugovictor din VENEZIA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Dolomiţii la Cortina D'Ampezzo — scris în 14.02.16 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ