ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanța
ÎNSCRIS: 30.09.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Braga si Bom Jesus do Monte macar o data-n viata de vazut!

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare tuturor membrilor AFA dar si vizitatorilor interesati de calatorii si plimbari…

Am plecat de la Residencial Fonseca Cardoso din Porto (vezi impresii), in a doua zi de sedere in Porto, pe 3 mai 2016, cat de dimineata am putut noi sa ne trezim dupa maratonul la care am participat cu o zi inainte (si la care cu siguranta am iesit invaingatori avand in vedere nu ce distanta am acoperit ci frumusetile pe care le-am putut vedea), continuandu-ne drumul inainte pe strada cu sens unic Fonseca Cardoso, pana ce am iesit din oras si ne-am agatat de latura de nord a centurii orasului, apoi ne-am incadrat pe E1, autostrada ce tintea nordul tarii catre Braga. Admiram peisajul bogat in verdeata cruda de primavara, muzica fado la radio pe orice canal dadeai si dupa aproximativ 50 de Km am ajuns la Braga prin partea vestica a orasului apoi dupa o bucla am intrat dinspre nord si i-am solicitat ajutorul aceleasi doamne dragute de la g. p. s. sa ne ghideze in oras si sa ne gasesca o parcare libera.

Cand zici Braga eu inevitabil ma gandesc si asociez numele acesta cu cel al unei bauturi foarte populare in vremurile trecute si care acum e pe cale de disparitie. Sincer, nu cred ca au vreo legatura, dar gustul de braga... de neuitat si un covrig cald la cuptor...

Scurt istoric de prezentare, (sper sa nu fie plicticos, daca da ,,sariti peste!):

Braga, este considerat a fi al treilea oras ca marime al Portugaliei, situat in partea de nord -vest a tarii, numele sau in epoca romana fiind “Bracara Augusta”si dateaza din secolul al 3- lea, fiind una din cele mai vechi asezari din Peninsula Iberica cu rol de cartier general al misionarilor paleocrestini din Galitia.

Cand puterea si influienta Imperiului Roman au scazut si odata cu invadarea asezarii de catre triburile germanice si mai apoi cu invazia vizigotilor si a triburilor Arabe (716 d. c), importanta localitatii scade si isi pierde statutul de episcopat.

In 1071 odata cu recastigarea orasului de catre crestini, episcopul Pedro, il readuce la rangul de episcopat si incepe constructia unei Catedrale.

In anul 1107 contele Henri al Burgundiei si episcopul Geralgo de Moissac il conving pe Papa sa readuca Braga la rang de Arhiepiscopie cu autoritate deplina asupra tuturor zonelor invecinate.

Lunga si tumultoasa sa istorie este evidentiata de o seama de monumente si biserici care stau marturii ale glorioaselor vremuri prin care a trecut Portugalia.

Dintre cladirile emblematice si reprezentative ale orasului amintim:Catedrala Se de Braga, Igreja do Sao Paolo, Manastirea Tibaes, capela Coimbra, Fonte do Idolo, Casa do Raio, Capela Arvore da Visa, Muzeo Pio XII, Igreja de Misericordia de Braga, in vecinatate (la aprox 5-6 km) se afla Sanctuarul Bom Jesus do Monte.

Daca vreti sa simtiti energia localnicilor care stiu sa se distreze, o perioada numai buna este la sfarsitul lunii iunie cand pe 23 si 24 are loc Festas de Sao Joao, un festival care umple strazile cu localnici dar si turisti. Atunci au loc procesiuni, dansuri traditionale, ateliere de creatie, focuri de artificii, piete in aer liber.

O alta perioada propice pentru vizitarea orasului este Semana Santa, Saptamana Luminata, cand orasul se imbraca in straie de sarbatoare, altarele sunt luminate de zeci de candele, iar in Joia Mare are loc Procesiunea “Ecce Homo”. Vineri si sambata au loc slujbe in Catedrala oficiate de zeci de preoti si inalti prelati, iar duminica, toti locuitorii isi infrumuseteaza fatadele caselor cu flori si preotii merg din casa in casa binecuvantand si vestind Invierea Domnului.

Am ajuns cu masina pana in zona centrala, mergand pe Rua Dom Caetano Brandano apoi in capat am facut dreapta spre Rua de Sao Paolo si undeva pe dreapta am parcat masina achitand taxa de parcare la un automat. Ne-am intors catre centru ochind turnul Catedralei Se, si dupa un mers lejer de 7-8 minute am ajuns in fata Catedralei Se de Braga.

Adresa:Rua Dom Paio Mendez

GPS:41.549985N-8.427275 W

Programul de vizitare 08:30-18:30 iar muzeul 09:00 pana la 12:30 si mai apoi 14:00 pana la 18:30

Preturile de vizitare erau urmatoarele, asa cum le-am descoperit afara pe un panou:

Vizita Catedralei, a muzeului, a capelelor:5 euro

Intrarea la muzeu 3 euro adult 2 euro de copil

Intrarea doar in Catedrala 2 euro adultii si 1 euro copii

Constructia acestei capodopere a inceput in anul 1070 si a tot continuat pe parcursul unui secol fiind la ora actuala cel mai vechi locas de cult din Portugalia.

La exterior in partea vestica a fatadei remarcam austeritatea detaliilor, se observa doua turnuri dreptunghiulare care adapostesc clopotele, iar in mijloc se afla o constructie cu arcada in a carei nisa distingem statuia Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus.

In capela principala se afla statuia din secolul al 14 lea a Fecioarei Maria (Nossa Senhora de Braga).

Puteti vedea in capela Regelui, considerata bijuteria Catedralei mormintele parintilor primului rege al Portugaliei, capela St. Gerard datand din secolul al XII lea.

La etaj, este muzeul comorilor, avand expuse colectii unicat si deosebit de valoroase spiritual, de obiecte, vesminte, ce au apartinut unor inalti clerici ai Bisericii, o cruce de metal care a fost folosita in anul 1500 cu ocazia primei slujbe de sfintire din Brazilia si statuia Fecioarei Maria care alapteaza pruncul Iisus, piesa ce dateaza din secolul al 16 lea, realizata de sculptorul Nicolas Chanterene.

La iesirea din Catedrala, prin partea vestica, ne-am oprit la cateva magazine de suveniruri asezate strategic de unde am luat ceva amintiri gen magneti, carti, vederi, brelocuri, prosoape, apoi am facut dreapta pe o alee super ingusta si racoroasa si dupa cativa metri am dat in alta alee unde la capatul vestic (spre stanga noastra era faimosul Arc). Am mai intrat in ceva magazine, o inghetata sa ne racorim, cateva poze si plimbare lejer printre stradutele pietonale, libere si de localnici dar si de turisti.

Pe Rua Francisco Sanchez am gasit niste copaci foarte frumosi infloriti si a fost o locatie numai buna de shooting si odihna pe bancutele care erau amplasate in jurul copacilor.

Ne-am retras apoi usor catre pozitia unde lasasem masina, urmand sa ajungem la urmatoarea destinatie:Sanctuarul Bom Jesus Do Monte.

Adresa:Bom Jesus do Monte-Tenoes 4700 Braga tel +351 253 676636

Pozitia gps:41.554766”N, 8.377075”W

Orar de vizitare:zilnic 07:30-20:00

Scurt istoric

Intregul complex de la Bom Jesus do Monte (Bunul Iisus de la Munte) este considerat un loc sfant de pelerinaj iar biserica si scarile de acces sunt printre cele mai fotografiate obiective din intreaga Portugalie.

Multe varfuri de deal sau de munti din Portugalia dar si din intreaga Europa au fost alese strategic din cele mai vechi timpuri pentru a gazdui cetati de aparare, puncte de observare si alarmare in caz de invazie a cotropitorilor si o seama de situri religioase ferite de ispitele lumesti iar Bom Jesus face parte din aceasta ultima categorie.

Primele atestari arheologice arata ca aici pe deal a existat o capela inca din anul 1373 cu hramul Sfintei Cruci si mai apoi fiind reconstruita in secolele 15 si 16. Nu am cunostinte si nu am gasit nicaieri vreo referire la vreo aparitie divina ca in cazul aparitiei Fecioarei la Fatima.

In anul 1629 a fost construi un locas pentru pelerinaj inchinat Domnului Iisus, avand 6 capele dedicate Patimilor Mantuitorului.

Constructia actualului Sanctuar a inceput in 1722 prin bunavointa si directa supraveghere a Arhiepiscopului de Braga Rodrigo de Moura Telles, incheindu-se si constructia primului sir de trepte din granit inchis la culoare, cu capele omagiind Drumul Crucii, fiecare capela fiind decorata cu sculpturi de teracota ce evoca momente din Patimile lui Hristos.

Tot arhiepiscopul Rodrigo a sustinut financiar constructia urmatoarelor segmente ale treptelor care la partea superiaora au forma de zig -zag,

fiecare simt (miros, vaz, gust, auz, miros), fiind reprezentat de catre o fantana, iar in capatul scarilor fiind construita o biserica in stil Baroc in anul 1725 de catre arhitectul Manuel Pinto Vilalobos.

Lucrarile la primele capele, scari si biserica au continuat cu sacrificii de-a lungul celui de-al 18 lea secol.

In zona din spatele bisericii (Terreiro dos Evangelistas) au fost construite 3 capele octogonale in 1760 cu statuiete ce descriu evenimentele ce au avut loc dupa Crucificare, cum ar fi intalnirea dintre Iisus si Maria Magdalena.

Design-ul exterior al frumoaselor capele este rezultatul muncii depuse de arhitectul braghez Soares Andre. In jurul capelelor se pot distinge cele 4 fantani construite in stil baroc si ele datand din anul 1760.

In jurul anului 1781, arhiepiscopul Gaspar de Braganca a decis sa completeze ansamblul, adaugand al 3 lea segment de scari si o biserica noua, acest segment avand model zig-zag si este dedicat celor trei virtuti teologice:credinta, speranta si iubirea, fiecare fiind reprezentat de propria fantana.

Biserica veche a fost daramata, luandu-i locul o noua biserica construita in stilul Neoclasic de origine italiana dar impletit cu elemente peisagistice veritabil portugheze, de catre arhitectul Carlos Amarante.

Aceasta noua biserica, constructia ei incepand in anul 1784, a avut interiorul decorat la inceputul secolului al 19 lea si a fost sfintita in 1834, iar altarul are motive cu scena Crucificarii.

Zona din jurul bisericii si a scarilor a fost largita prin exproprieri succesive construindu-se mai apoi un parc si un lac artificial.

In 1882, pentru facilitarea accesului pelerinilor a fost dat in folosinta unul din cele mai vechi funiculare din Europa si primul din Portugalia care foloseste forta apei, el fiind functional chiar si astazi, deplasandu-se de la baza catre varf in doar 3 minute urcand aproape 300 metri.

Pretul este de 1.20 euro pe cursa, iar dus -intors este 2 euro.

Pelerinii care -si cauta puritatea cu adevarat pot escalada cele aproximativ 600 de trepte (asa cum cere traditia), in semn de supunere si pocainta, doar pe coate si genunchi, confruntand nevoile lumii materiale cu virtutiile sufletului. Cei obositi se pot odihni pe una din cele 17 platforme care ascund grote, fantani intruchipand purificarea si statui alegorice care evoca momete din viata lui Hristos, iar in varf intalnim scene din Judecata lui Hristos.

Cea mai interesanta perioada, dar si aglomerata, este in timpul Saptamanii Mari (de dinaintea Pastelui Catolic), iar o alta perioada importanta este la 6 saptamani dupa Paste.

Design-ul sanctuarului Bom Jesus, cu stilul sau baroc accentuat de modelul zig-zag al scarilor a influientat multe alte constructii din Portugalia (Lamengo) si Sanctuarul Matosinhos of Bom Jesus din Congohas, Brazilia.

Pentru a ajunge la Sanctuarul Bom Jesus da Monte, care se afla in estul orasului Braga, in micuta localiatate Tenoes la aproximativ 5 km distanta, am urmarit indicatoarele turistice de informare, am continuat pe Rua Da Republica (sau N103-3) ce se continua mai apoi cu Estrada de Bom Jesus si undeva sus cand se ingusteaza continua cu Estr de Samoira ce inconjoara dealul spre spatele Sanctuarului.

Daca nu aveti masina, puteti lua autobuzul care are program din jumatate in jumatate de ora (duminica circula la o ora) din zona Avenida da Libertade de Braga costa 1.45 euro si face cam 20 de minute.

Daca doriti, va puteti caza la unul din hotelurile din zona:Hotel do Elevator, Hotel do Parque, Hotel do Lago iar restaurante gasiti destule.

Am parcat masina la intrare in Sanctuar, undeva in partea nordica, la umbra si apoi la pas incet, pe alei pavate cu piatra, la umbra copacilor inalti, acompaniati de ciripit vesel de pasarele, am strabatut toata zona pana in fata bisericii Bom Jesus si a faimoaselor trepte.

Biserica Bom Jesus Do Monte

Poz. gps:41.554678, N-8.377089 W

Ne-am racorit un pic intr-o mica grota artificiala, am vizitat biserica apoi am admirat toata valea si orasul Braga de pe {Esplanada Bom Jesus}. Eu am coborat pana la cea mai de jos platforma pentru a trage cateva cadre cu aparatul de fotografiat, si apoi pe scari am urcat din nou pana sus unde ma asteptau fetele obosite.

Galeria de statui pe care le intalnesti urcand toate scarile iti dau impresia unui muzeu in aer liber, toate fiind realizate cu migala si foarte sugestive, cu detalii si foarte expresive.

Deosebit de spectaculos tot acest Sanctuar inchinat Mantuitorului Iisus si il recomand din toata inima celor care ajung in Portugalia, mai ales ca majoritatea se blocheaza in regiunea Lisabona.

Drumul pana aici este adevarat ca este lung si cam complicat daca nu aveti masina, sau daca ati venit cu excursie planificata de o agentie, dar sfatul meu este sa nu ratati aceasta frumusete. Si o sa-mi multumiti, va asigur!

Sincer, dupa ce am gasit o imagine pe un site de travelling din Portugalia, mi-am zis ca AICI trebuie neaparat sa ajung, si mi-am structurat concediul incat sa cuprindem si partea de nord a tarii, unde se afla aceasta minunata capodopera si asa am vizitat si orasele Porto, Braga, Guimaraes, Coimbra si Sanctuarul de la Fatima.

Sigur mai aveam de vazut, sigur trebuia sa stam mai mult, dar pentru noi a fost de ajuns. Poate mai ajungem vreodata, cine stie!

N.B.Pentru ca nu sunt vreun erudit si cunoscator al istoriei Portugaliei si a Crestinismului,m-am documentat si inspirat de pe site-uri de travelling si din pliantele obiectivelor.Nu cu copy-paste!

Sa nu existe discutii!

Va doresc concedii placute oriunde v-ati afla, iar celor care inca nu au ajuns inca, macar sansa de a visa... Multumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de alunelu69 in 29.05.17 22:36:49
Validat / Publicat: 30.05.17 09:09:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 3256 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alunelu69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 600 de trepte si o diferenta de nivel de 116 m pana la Catedrala inchinata Lui Hristos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.05.17 09:16:39]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

=

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen Ion
[30.05.17 09:58:53]
»

@alunelu69: Felicitări pentru review și poze.

Nordul Portugaliei chiar merită mai multă atenție și cei care se limitează la Lisabona și împrejurimi nici nu știu ce pierd!

Te invidiez sincer și colegial pentru șansa de a fi vizitat Braga, oraș pe care noi doar l-am traversat chiar în ajun de Festas de Sao Joao, de care ai pomenit și tu.

Am ajuns însă la mănăstirea benedictină de Sao Martinho de Tibaes de lângă Braga, ca și la Bom Jesu, de care am fost extrem de impresionată. Întreg complexul este splendid așezat pe un deal care oferă panorame incredibile. Dar cel mai mult m-a surprins faptul că la Bom Jesu (ca de altfel și la Nossa Senhora dos Remedios din Lamego), scara și statuile au fost realizate din granit, un material rar folosit pentru sculpturi.

În legătură cu vechimea catedralei din Braga: cea mai veche biserică din Portugalia este considerată a fi Capela São Pedro de Balsemão, un sat aflat în apropiere de Lamego. Se pare că a fost construită de vizigoți în sec. VI-VII (deși unii specialiști o datează în sec. X) pe fundațiile unei vile romane. Fiind mai greu accesibilă, e mai puțin cunoscută (și nouă ne-a fost destul de dificil să ajungem, din lipsă de indicatoare), însă coloanele ei bizantine, elementele decorative geometrice și cele trei arce cu capiteluri polimorfe sunt nemaipomenit de interesante.

Multe din afirmațiile de genul „cel/cea mai vecheˮ sau „cel/cea mai mareˮ pe care le găsim în ghidurile turistice sunt făcute în scop de marketing, pentru a atrage vizitatorii.

De exemplu: Cadiz, în vestul Spaniei, dar și Matera din regiunea italiană Basilicata se laudă că sunt cea mai veche aşezare din lumea occidentală locuită neîntrerupt.

Sau care este cel mai vechi oraș din lume, Ierihon sau Damasc, din moment ce ambele revendică această onoare?

alunelu69AUTOR REVIEW
[30.05.17 21:07:55]
»

@Carmen Ion:

"Multe din afirmațiile de genul „cel/cea mai vecheˮ sau „cel/cea mai mareˮ pe care le găsim în ghidurile turistice sunt făcute în scop de marketing, pentru a atrage vizitatorii. "

Atunci propun sa reformulez:"Catedrala Se de Braga este printre cele mai vechi biserici crestine"... iar Capela São Pedro de Balsemão (, daca o fi fost construiata de vizigoti, astia nu erau crestini, nu?) sa- i spunem cel mai vechi lacas de cult...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[30.05.17 21:27:05]
»

@alunelu69: OK. Vizigoții au fost creștinați la finele sec IV, la puțină vreme după ce au cucerit Peninsula Iberică și s-au stabilit acolo, în vestul Europei. La începutul sec VIII, când maurii au ocupat zona, populația autohtonă era creștină deja.

alunelu69AUTOR REVIEW
[30.05.17 21:53:27]
»

@Carmen Ion: Imi pare rau ca nu am stiut despre mănăstirea benedictină de Sao Martinho de Tibaes de lângă Braga si de Capela São Pedro de Balsemão, sa le fi vazut si noi.

Ehe... mai sunt multe altele, deci? Le trecem pe lista! Pe o lista fooartee lunga

Carmen Ion
[30.05.17 22:13:21]
»

@alunelu69: Te înțeleg foarte bine. Și lista mea de Portugalia se lungește pe măsură ce șansele de a o revedea scad... Ironia soartei, sau mai bine zis, a vârstei!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alunelu69, Carmen Ion
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Braga:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067989826202393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1