GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am pornit spre Weymouth dimineata devreme si, in timp ce calatoream, admiram din tren peisajele superbe care se asterneau in fata noastra. Ador verdele crud, verdele perfect al Angliei, iar luna aprilie nu dezamageste niciodata. Desigur ca nu eram singurii care se bucurau de verdele colinelor, prin departari puteam zari si cateva cirezi de vaci, super fericite si satule (tolanite prin iarba verde si plina de roua – imi imaginez ca avea roua pe ea :) ). Si parca verdele nu era suficient, asa ca, in curand, peisajul a fost completat de campuri intregi de rapita, ca niste pete de culoare menite sa completeze tabloul peisajelor englezesti.
Prima oprire in Weymoutha fost la hotel, iar dupa ce ne-am lasat lucrurile in camera, am pornit la plimbare, pe plaja. Vremea era perfecta, iar lumea se bucura, ca si noi, de nisipul fin si de briza placuta dinspre Canalul Englezesc. Weymouth nu este un oras foarte mare, insa este primul ca dimensiune din Dorset. Fiind o atractie turistica, plaja este arhiplina, mai ales vara. In aprilie, cand am fost noi, am prins momentul ideal de a-l vizita, fara sa te pierzi prin multimea de oameni, insa nici pustiu nu era. Dupa o plimbare pe plaja, printre castelele de nisip si teatru pentru copii (celebrul Punch & Judy), am hotarat ca avem suficient timp pentru a face o incursiune in afara orasului, mai exact la Abbotsbury Swannery.
La intoarcere, in aceeasi dupa-amiaza, am facut o scurta vizita Pavilionului din port, iar apoi ne-am infruptat dintr-un delicios curry bine condimentat si un «fish and chips», la un pub de peste drum de port. Seara s-a asternut destul de tarziu, insa atmosfera si vremea placuta de pe faleza te indemnau sa te plimbi cat mai mult pe Esplanada. Un lucru demn de mentionat este ca, dupa ora 17, orasul devine un oras fantoma, toate magazinele inchid devreme, foarte rar tipenie de om pe strada, ca si cum toti locuitorii s-ar refugia in pub-ul The William Henry (care face parte din lantul de restaurante Wetherspoon, binecunoscut in intregul Albion).
Interesant de stiut despre acest orasel, de pe coasta Canalului Englezesc, este ca face parte din ceea ce a fost numita Coasta Jurasica, parte recunoscuta ca Patrimoniu Mondial. Coasta Jurasica se intinde pe o distanta de 155 de km, incepand de la Orcombe Point (langa Exmouth) si continuand pe Coasta de Sud-Vest pana la Swanage (East Dorset). Coasta ofera o vedere fabuloasa catre rocile intunecate din perioada Jurasica, dar si una uimitoare catre linia de coasta din roca alba precum creta. Pe langa vederile superbe ale Coastei, zona este recunoscuta si pentru minunatele fosile care se pot gasi de-a lungul plajei si care atrag anual mii de pasionati si colectionari.
Istoria oraselului cu vedere directa la mare se intinde pana in sec. XII, dar Weymouth mai este recunoscut si pentru raspandirea ciumei Mortea Neagra, dezvoltarea arhitecturii epocii georgiene sau pregatirile pentru Al Doilea Razboi Mondial. Cu aceste informatii in minte si cu gandul ca vom avea noroc si vom gasi o fosila frumoasa, am pornit a doua zi dis-de-dimineata pentru inca o plimbare scurta pe plaja. Din pacate, nu am gasit nicio fosila, asa ca ne-am continuat plimbarea si printr-o zona mai comerciala, o straduta plina de magazine de suveniruri si nu numai, frumos decorata de sarbatoare, cu stegulete.
Dupa plimbarea matinala, am hotarat sa ne continuam calatoria pana la Durdle Door, cu speranta ca vom reveni in aceste locuri pentru a vizita si celelalte plaje si orasele pitoresti de pe Coasta Jurasica. Va urma! :)
Trimis de Cucu Bau in 10.03.15 22:44:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cucu Bau); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Cucu Bau - Articolul tău mi-a amintit de un roman al lui Tracy Chevalier - "Făpturi uluitoare" -, a cărui acţiune se petrece în Lyme Regis, o altă localitate de pe Jurassic Coast. Este bazat pe povestea adevărată a lui Mary Anning (1799-1847), colecţionară de fosile şi renumit paleontolog. M-ar fi interesat să aflu mai multe amănunte despre Coasta Jurasică - în mod cert există în zonă muzee cu această tematică.
De asemenea, dacă tot ai pomenit de Abbotsbury Swannery, ar fi trebuit, cred, să ne povesteşti şi despre asta - nu te feri să scrii articole mai lungi.
În rest, ca de fiecare dată - poze fabuloase.
@Carmen Ion - Multumesc mult pentru aprecieri! Mi-a placut atat de mult romanul lui Tracy Chevalier incat am tinut mortis sa obtin autograful ei pe carte. Ma bucur sa enumar acest vis printre cele implinite. Din pacate, nu am ajuns si la Lyme Regis, dar, data viitoare, cu siguranta nu il voi ocoli, cu atat mai mult cu cat imi doresc mult sa ajung la muzeul Mary Anning.
Despre Abbotsbury Swannery am preferat sa scriu un articol separat. Am destule fotografii si de acolo si nu am vrut sa lungesc prea mult articolul despre Weymouth. Impresiile mele urmeaza sa apara in cursul zilei de azi. Numai bine!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Weymouth» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)