ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2011
    DURATA: 60 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CAZARE [camere etc]:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Muzee din Washington DC (I): daruri din partea luminată a Americii

    TIPĂREȘTE

    Muzeele Smithsonian sunt un dar pe care America cea luminată (mai precis acea parte vizionară a culturii americane - progresistă, dedicată libertății și respectului față de om, și care prioritizează învățătura și știința drept căi ale elevării ființei umane) îl face tuturor. Darul nu este adresat doar turiștilor care vizitează fizic sau virtual acest parc uriaș al muzeelor, ci întregii umanități, prin spiritul de deschidere și prin conceptul cultural avansat pe care îl promovează (și pe care nu l-am întâlnit decât în sens restrâns în țările europene). Pe scurt, mărimea acestor muzee, spațiul lor generos și valoarea inestimabilă a exponatelor ar face, probabil, imposibilă acoperirea întreținerii din costul biletelor. Nu știu dacă aceasta este o explicație parțială a gratuității, cert este că la Smithsonian Museums (inclusiv la National Zoo – un alt loc cu care guvernul american cheltuiește o sumă importantă pentru întreținere) turiștii de pretutindeni au acces direct într-o serie de temple ale științei și culturii, unul mai interesant și mai palpitant ca altul.

    National Mall (spațiul deschis dintre muzee) se întinde între străzile 1th și 14th, este așadar de o mărime apreciabilă – imposibil de vizitat într-o zi, minim șapte zile ar fi necesare (minim o zi pentru fiecare muzeu). Turul cunoscut cu autobuzul turistic, chiar dacă este foarte instructiv și oferă posibilitatea acoperirii mai multor obiective din oraș, este în același timp o capcană pentru că prezintă tentația de a trece rapid printr-un muzeu sau altul – dar turistul nu se alege, în acest fel, decât cu o vagă adiere din America luminată.

    Ca locuri de popas în expediția turistului în National Mall, există rulotele care vând diverse sandvișuri, sucuri sau chipsuri la intrarea muzeelor, dar nu sunt de o calitate prea bună. Există cafenele relativ aglomerate în interiorul muzeelor sau (mai bine) un McDonalds destul de mare în interiorul Air and Space Museum.

    Dar să le luăm pe rând pe cele pe care le-am vizitat eu (nu le-am vizitat pe toate).

    National Gallery of Art. Galeria Națională de pictură este un muzeu mai clasic decât celelalte, însă bogăția colecției de exponate depășește multe muzee din capitalele europene. Există mai multe aripi ale acestei clădiri și zone separate de acces (intrările din Smithsonian Museums, datorită fluxului de turiști, au sistem de control și securitate la intrare). Partea cu pictură modernă am preferat-o mai puțin, la fel și aripa cu pictură impresionistă (intrare prin partea de est). Un aspect care frapează vizitatorul care știe câte ceva despre pictură este calitatea slabă a conservării picturilor impresioniste (din câte am citit, existau obiecții chiar de când s-a lansat impresionismul, li se reproșa membrilor ei că sunt neglijenți cu modul în care folosesc culoarea și că picturile lor se degradează cu ușurință). Eu așteptam cu nerăbdare să văd Monet, Cezanne și Van Gogh, însă unele dintre ele sunt mai frumoase în reproduceri decât live (chiar și de la distanța cuvenită :)). Dimpotrivă, tablourile clasice, începând cu renascentismul și barocul olandez, ca și tablourile din romantismul francez sau englez, s-au conservat admirabil. Vizita în acest muzeu are loc cu multe semne de exclamare în minte, pe măsură ce vizitatorul trece de la o pictură la alta. Colecția de pictură renascentistă este încântătoare prin naivitatea și vioiciunea gamei coloristice din tablouri, în timp ce zona de pictură franceză rococo din secolul XVIII, prin aspectul spumos al formelor și culorilor și prin frivolitatea subiectelor, oferă privitorului senzația că savurează o cutie de bomboane fondante...

    Mergând mai departe, în sălile grandioase ale picturii baroce, unde se găsesc, între altele, tablouri uriașe de Rembrandt și Rubens, efectul este hipnotic: mărimea tablourilor, cantitatea de lumină captată de peneluri geniale, dinamismul culorilor care curg ca un fluviu strălucitor, ca și expresiile sugestive ale personajelor inspiră un singur adjectiv: “divin”... Tablourile neoclasicilor (David și Ingres) impresionează prin sobrietatea lor, în timp ce bogăția detaliilor și scenele casnice din barocul olandez îl transportă pe privitor în viața medievală (în plan coloristic, cel mai mult mi-a rămas în minte albastrul din picturile lui Vermeer). Din loc în loc, anumite trăsături ieșite din comun (cum ar fi vizionarismul întunecat al lui El Greco sau profunzimea psihologică a personajelor lui Goya) dublează punctuația din șirul de semne de exclamare care însoțește șirul de capodopere. În fine, în zona picturii romantice, peisajele - cu precădere cele ale pictorilor englezi - sunt pur și simplu idilice. De la National Gallery of Art privitorul pleacă nu atât obosit (nici aglomerația nu este atât de mare) cât gânditor și mai bogat interior.

    Smithsonian National Air and Space Museum. Un alt loc măreț și prietenos în același timp, atrăgător mai ales pentru copii și bărbați care au avut vreodată elicoptere și avioane de jucărie... aici este locul de joacă potrivit, pentru mari și mici deopotrivă. Ingeniozitatea cu care s-au compus secțiunile muzeului, ca și structura și arhitectura interioară (care permite vizitatorului să privească exponatele din unghiuri complexe) fac ca vizita să se prelungească prin joaca descoperirii continue. Chiar dacă, într-un fel, vizita este mai puțin solicitantă decât la alte muzee (care cer în prealabil un background cultural sau științific minim), ineditul exponatelor și tema acestui muzeu "cosmic" cresc temperatura interioară: tot culegând detalii concrete din istoria cuceririi spațiului, vizitatorul devine parte a aventurii în necunoscut. Vederea machetei unei simpatice sonde care a ajuns până la capătul sistemului solar devine motiv de emoție și nostalgie: undeva, în univers, o micuță planetă albastră... Emoția se conjugă cu admirația față de cuceritorii spațiului aerian și cosmic: oare cum o fi să treci Atlanticul singură-singurică, precum Amelia Earhart... sau cum se simte un cosmonaut în acea carlingă înghesuită de rachetă, hmmm...

    În minutele de răgaz, există zone de recreere și magazine cu suveniruri interesante pentru copii: mini-costume “de cosmonauți”, tricouri de “cuceritori ai spațiului”, jocuri de reconstruit sistemul solar/rachete din puzzle sau lego, etc.

    Smithsonian Museum of Natural History merită un review separat, în continuarea acestuia.

    National Zoo (sau, mai lung, Smithsonian National Zoological Park) se găsește într-un alt loc decât pomenitele muzee de mai sus, pe Connecticut Avenue, puțin mai sus de zona Adams Morgan. Așa cum îi spune numele, nu este o simplă grădină zoologică din cele care se pot vedea în Europa, ci un loc în care animalele stau într-un „hotel de cinci stele”care reproduce habitatul lor de acasă. Întinderea parcului și bogăția vegetației sunt impresionante, ca și confortul și “intimitatea” oferite animalelor. Vizitatorii, deși importanți, se simt în planul doi și doar oaspeți ocazionali ai junglei și savanei. O consecință importantă a acestui concept de grădină zoologică este că animalele pot să stea complet ascunse în anumite secțiuni (cum se întâmpla, când am fost noi, cu felinele mari – era foarte cald, 40 C, probabil că adăstau undeva la umbră). Pe de altă parte, este imposibil, din varietatea animalelor prezente, să nu fie nici unul în zona vizibilă – însă vizitatorul trebuie să meargă la National Zoo odihnit, gata să acopere per pedes o suprafață destul de mare, și cu disponibilitatea de a vedea doar acele animale care aleg să se lase văzute.

    National Gallery of Art se găsește la intersecția 10th Street cu Constituion Avenue, programul poate fi găsit aici: nga.gov/content/ngaweb/visit.html.

    Air and Space Museum se găsește pe partea cealaltă a National Mall, 6th Street cu Independence Avenue, vezi aici: airandspace.si.edu/visit/mall.

    Informații utile despre National Zoo și un tur virtual cu camere live, aici: nationalzoo.si.edu/Animals/WebCams.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 13.09.14 17:37:23
    Validat / Publicat: 13.09.14 20:03:12
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4104 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P31 Lacul rățuștelor, ferit de lumina arzătoare a soarelui.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [13.09.14 20:01:05]
    »

    Articolul (şi continuările sale) a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    buterfly*
    [13.09.14 20:23:30]
    »

    Am onoarea primului vot! Intr-o zi voi ajunge si eu la muzeele astea!

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [13.09.14 21:30:37]
    »

    @webmaster: Mulțumesc... și pentru credit

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [13.09.14 21:35:19]
    »

    @buterfly: Mulțumesc! Nu este la fel de exotic ca o croazieră pe Nil, dar merită .

    mireille
    [13.09.14 22:38:46]
    »

    hello @diacrys din Romania... am fost si eu pe acolo pe la Casa Alba in ,,vizita'' la un presedinte american ,,once upon a time '', curioasa foc sa vad cum se traieste in stil american, dar recunosc ca mi-a placut mai mult sa ascult vocea interioara si sa zabovesc vreo doua zile prin ,,Smithonian Institute''..... despre Muzeul National al Aerului si Spatiului, imi amintesc doar, spre mandria si satisfactia mea, ca am intalnit fotografii si documente privind preocuparile aviatice ale lui Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda... i-am trecut pragul, dar sufletul m-a chemat sa vizitez indelung Galeria Nationala de Arta... anii au trecut, dar vad ca batrana Europa sta tot la loc de cinste prin galeriile muzeului... nu-mi vine sa cred ca am fost acolo, in cele doua aripi ale complexului... sa aplaud pe Leonardo da Vinci si pe Rafael... si desigur pe Vermeer cu tabloul lui renumit ,,Fata cu palarie rosie'', pe, Rembrandt, Rubens... si multi altii... ma bucur ca am regasit in pozele tale si pictorii englezi... Turner este preferatul meu, dar arta franceza si impresionistii sunt extraordinar de bine de reprezentate in acest muzeu de top al lumii...

    Si sa nu uitam ca aici la Galeria Nationala, alaturi de Picasso sau Goya, sunt si cateva lucrari ale lui Brancusi, ai vazut cumva pe unde mai era ,,Maiastra '' lui?

    Daca as mai avea aripi tinere as zbura sa-l mai vad odata pe maestru in marile muzee americane din Washington si New York...

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [14.09.14 10:07:10]
    »

    @mireille: Mulțumesc pentru rememorarea vizitei la Washington DC. Muzeele și locurile speciale (cum ar fi catedralele) sunt într-adevăr, spun eu, marile beneficii ale călătoriilor. În cazul National Gallery of Art, nimic nu poate înlocui vizita la fața locului (nici un eventual tur virtual, nici fotografiile). Într-adevăr, când îmi amintesc de o călătorie deosebită, și eu aș vrea un avion imaginar care să mă transfere pentru o vizită foarte scurtă la muzeu și să mă aducă înapoi foarte repede (scutind, astfel, oboseala, banii cheltuiti, fusul orar etc.) dar nu se poate...

    Nu am văzut nici o sculptură de Brâncuși (am înțeles că este doar una în patrimoniul muzeului) - erau și câteva secțiuni închise pentru restaurări, deci nu am văzut chiar tot. În timpul vizitei la acest muzeu (am fost de două-trei ori, cred - o dată doar pentru aripa impresioniștilor și celelalte două vizite pentru aripa de vest) am urmărit în special pictura renascentistă/barocă/romantică, care poate să nu fie foarte reprezentată chiar și în muzeele orașelor mari europene (exemplu - poate voi povesti în alt review - Muzeul de Artă din Berlin). La NGA din Washington DC, într-adevăr, bogăția colecției era deosebită, la fel ca și impresia rămasă după (mă cuprinde nostalgia scriind... .

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    alinaro
    [15.09.14 10:26:13]
    »

    @diacrys: Un superbonus si din partea mea!

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [15.09.14 15:56:50]
    »

    @alinaro: Mulțumesc pentru susținere! De când l-am descoperit, siteul AFA mă ajută să mențin frumosul în viața de zi cu zi.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, buterfly*, diacrys*, mireille
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Washington:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053231954574585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1