ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
3 AD. + 2 COPII -- v: 1 şi 2

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Surprizele din North Wales

TIPĂREȘTE URM de aici

Aşa cum arătam în precedentul review (vezi impresii), partea de nord a Ţării Galilor este, ca urmare a numeroaselor atracţii turistice, un loc deosebit şi foarte vizitat, chiar şi în extrasezon. Relativ aproape de Liverpool (nici 100 de km) şi Manchester (cu puţin peste 100 de km), mulţi turişti englezi vin aici să mai scape de forfota acestor oraşe puternic industrializate, să viziteze oraşele medievale sau să se relaxeze pe plajele şi falezele de la Marea Irlandei.

Atât cât ne-a permis timpul, am vizitat şi noi o bună parte din nordul acestei ţări. Iniţial am vrut să vizităm doar Insula Anglesey, însă pe parcurs am descoperit nişte oraşe deosebit de frumoase, aşa că pe insulă nu am înaintat prea mult. Nu că nu am fi vrut, dar nu am avut timpul necesar. :(

Sunt atât de multe oraşe interesante aproape de litoralul Mării Irlandei sau la est de Strâmtoarea Menai, încât cu greu ne-am decis pe care să le vizităm şi pe care să le lăsăm. :(Am să descriu în două episoade câteva dintre ele şi o să adaug şi poze pentru o cât mai bună prezentare.

Conwy

Situat pe malul stâng al estuarului cu acelaşi nume, este al doilea oraş turistic, după Cardiff, ca număr de vizitatori. A fost fondat de regele Eduard I al Angliei în urma cuceririi principatului de Wales. Acesta a construit aici un castel, în jurul căruia s-a dezvoltat actualul oraş. În această parte de nord a ţării regele Eduard a construit 4 castele, Beaumaris, Caernafon, Conwy şi Harlech, exemple de arhitectură militară a secolului XIII. Le-am vizitat pe primele trei, ultimul este situat mai în interiorul teritoriul ţării, aproape de coasta estică, şi nu am putut ajunge la el.

Centrul vechi al oraşului Conwy este înconjurat în totalitate de ziduri înalte, are 21 de turnuri de apărare şi este întretăiat de numeroase străduţe, în care se găsesc clădiri vechi, baruri, cafenele şi restaurante. Este un fel de Sighişoară a noastră, dar de vreo trei ori mai mare. La intrarea în oraş, dinspre partea nord-estică (pe aici am intrat noi), te întâmpină silueta impresionantă a castelului Conwy. Este vizibil de la mare distanţă atât de pe A55 (North Wales Expressway) cât şi din orice punct al oraşului vechi. Intrarea costă în jur de 7 lire şi se face pe un frumos pod pietonal suspendat.

Oraşul are mai multe intrări-ieşiri, în formă de arcadă de piatră, pe toate laturile, iar în partea de nord-vest există posibilitatea de a te urca pe ziduri şi a înconjura tot perimetrul. Pentru că nu am avut timp prea mult la dispoziţie, nu am putut să facem acest tur al oraşului de pe ziduri, doar am urcat şi am admirat panorama din jur.

O intrare-ieşire deosebit de frumoasă se află în partea de nord-est, care dă spre o faleză şi un mic port, loc de promenadă pentru turişti. Oraşul are multe atracţii turistice, o biserică veche anglicană, cea mai mică casă din UK, o piaţă centrală, podul rutier şi pietonal peste râul Conwy etc Atât oraşul vechi cât şi castelul fac parte din patrimoniul UNESCO.

Llandudno

Este un alt oraş medieval, dar cu arhitectură diferită de cea a Conwyului. Se află la aproximativ 10 km de acesta din urmă, cocoţat pe un deal de calcar, şi este o staţiune mult vizitată la Marea Irlandei. Printre punctele forte ale oraşului se află digul Llandudno Pier ce înaintează în Marea Irlandei .Acesta este sprijinit pe stâlpi şi este un loc de promenadă foarte apreciat de turişti. Aici se află un bar, o cafenea şi câteva chioşcuri de unde se pot lua diferite suveniruri pentru acasă.

Faleza este un alt loc de promenadă pentru turişti, iar în spatele ei se află strada comercială Mostyn. Pentru un tur al oraşului se poate lua un tramvai special, Town Trail, iar pentru a urca pe un mic vârf din zona de nord avem la dispoziţie o telegondolă. Oraşul mai are două biserici, una cu hramul Sfintei Treimi şi una cu hramul Tudno, un om de seamă al oraşului, canonizat ca sfânt şi considerat protectorul oraşului.

Colwyn Bay

Tot la 10 km de Conwy, pe A55 şi pe direcţia Liverpool, am avut ocazia să vizităm un alt oraş frumos, asemănător într-un fel cu Conwy, dar cu multe clădiri noi şi zone comerciale extinse. Oraşul se află pe un deal deasupra Mării Irlandei, într-un punct în care sunt instalate pe apă sute de instalaţii eoliene. Într-o suburbie situată la ultima cotă a oraşului (de fapt un sat) am avut şi noi cazarea. Imaginea panoramică asupra oraşului şi asupra mării este greu de descris în cuvinte.

Colwyn Bay, ca şi Llandundo, este un oraş staţiune de litoral. Are o faleză, loc de promenadă pentru turişti, o plajă extinsă cu nisip (dar şi pietriş), un dig, Victoria pier, câteva parcuri, grădini şi vreo 6 biserici. În apropiere se află cea mai frumoasă grădină zoologică din Ţara Galilor şi una dintre cele mai frumoase din UK. Din păcate nu am avut timp să o vizităm.

Bodelwyddan

În acest mic orăşel, situat la aproximativ 15 km de Colwyn Bay, am vizitat alte două obiective turistice, despre care am aflat într-un pliant turistic. Primul a fost Biserica Sf. Margareta, cunoscută ca Biserica de Marmură, a cărei siluetă se vede de la mare distanţă de pe A55. Pe lângă arhitectura deosebită este de remarcat mormintele unor personalităţi galeze şi ale unor soldaţi canadieni care au luptat pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial.

Al doilea obiectiv a fost Castelul Bodelwyddan , unul dintre cele mai frumoase din Ţara Galilor. Şi spun asta pentru că multe castele din această ţară sunt în ruină, unele sunt cam goale pe interior şi puţine sunt locuite şi dotate cu mobilier sau obiecte de artă. Acesta, pe lângă faptul că este parţial locuit, are în interior un restaurant, o cafenea, un magazin cu suveniruri, iar grădinile şi parcul din spate nu sunt cu nimic mai prejos decât suratele lor din restul Europei.

Acestea au fost câteva din bijuteriile turistice de la ţărmul Mării Irlandei. În episodul următor vor urma cele de la Strâmtoarea Menai.

Vacanţe cât mai frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 19.01.17 19:51:54
Validat / Publicat: 19.01.17 20:49:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 2042 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Comwy din oraşul cu acelaşi nume, Ţara Galilor,
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59600 PMA (din 66 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.01.17 08:53:22]
»

@traian. leuca: O foarte frumoasa plimbare la prima ora, felicitari, votat cu mare placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Wales:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050392866134644 sec
    ecranul dvs: 1 x 1