ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 2 zile
colegi
52 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Orasul Vratsa – frumos, dar vechi si neingrijit

TIPĂREȘTE URM de aici

In excursia de doua zile pe care am facut-o cu Arhiva de Geografie, am innoptat in Vratsa la hotel Hemus.

Vratsa inseamna in traducere “usa” sau intrare, venita din Vratitsa “usita” denumirea cetatii medievale, pe vremea cand avea rol strategic de aparare militara a regiunii.

Ajunsi seara tarziu, la 20.30, dupa un traseu solicitant, pana ne-am cazat si ne-am spalat un pic s-a facut intuneric, asa ca nu am mai putut sa vedem mare lucru. Am mers la o terasa, numita Printesa, unde am mancat o portie de cartofi prajiti cu branza (fel de mancare specific lor) пържени картофи “pîrjeni cartofi” si am ras insetati o bere (la preturi rezonabile), dupa care ne-am bagat la odihna ca ne astepta un munte intreg :) de escaladat a doua zi!

Totusi cum plecam la prima ora, nu m-am indurat sa plec fara sa vad imprejurimile, asa ca m-am trezit la ora 6 si am facut o incursiune de 45 minute, prin centrul pietonal al orasului, hotelul fiind la km 0 al Vratsei.

Am regasit un oras linistit, poate prea linistit :), asezat la poalele Balcanilor, aerisit, dar totodata destul de vechi, neingrijit, cu banci rupte sau scorojite, cu multi caini vagabonzi, cu mizerie pe strazi, cu multe schele si lucrari in jurul cladirilor vechi.

Mi s-a parut si destul de parasit, in afara de noi, nu mai erau prea multi turisti, iar localnici nici vorba. Sambata seara terasele erau aproape goale, doar cateva restaurante fiind pline, ocupate cu nunti (inclusiv in hotelul in care ne-am cazat noi). Poate acolo erau toti localnicii :) !

Centrul pietonal este plin cu de toate: o piata mare cu spatii largi, piata Hristo Botev, cu banci pentru odihna, o fantana arteziana functionala, un teatru, muzee, magazine, toate astea vegheate atent de Hristo Botev (1848 – 1876, poet si revolutionar bulgar), a carui statuie se ridica impunatoare, inca din mai 1890, cand a fost inaugurata de printul Ferdinand, in prezenta familiei lui Botev.

Aici se afla si teatrul dramaturgic (cred ca si de papusi) (Драматично-куклен театър), unde era in desfasurare, in perioada 16-22 mai, Festivalul International de teatru NETA (New European Theatre Action). (“Reteaua” NETA reuneste teatre nationale din 19 tari europene, avand printre membrii fondatori si Teatrul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti, iar initiativa festivalului a avut-o Ion Caramitru, in 2013. Festivalul a fost gazduit si la noi, in 2015, cand, pe scena Teatrului National s-au jucat 13 producţii teatrale din 10 ţări membre NETA).

In stanga teatrului se afla muzeul Muzeul de Istorie Regionala, care adaposteste comoara tracica unica din Rogozen, din secolele V si IV inainte de Cristos. Cum programul de vizitare era de la ora 9, iar noi am plecat pe munte la ora 8, coborand pe alta parte (in Zgorigrad), nu am reusit sa-l vizitez. In imediata lui apropiere se afla unul dintre cele doua doua turnuri fortificate, ridicate in secolul XVII, cu rol de aparare, Turnul Kurtpashovata (11m inaltime), transformat in muzeu. Nici acesta nu am apucat a-l vizita.

Peste piata, in dreptul hotelului, este un magazin mic non stop, dar bine aprovizionat.

Luand-o in stanga cand am iesit din hotel, am vazut langa el, cel de-al doilea turn fortificat, mai mare si mai inalt decat primul, turnul Meshchiite, numit si Turnul cu ceas (13m inaltime). Acesta era in plin proces de reconditionare, inconjurat cu gard si schele, iar paznicul de acolo nu m-a lasat nici sa ma apropii, daramite sa fac si poze. Am furat una de la distanta.

Mergand pe bld pietonal Hristo Botev, intr-o zona destul de restransa, am numarat 7 sedii de banci diferite, toate cu ATM, asa ca aveti optiuni in caz ca aveti nevoie de finante.

Magazinele micute si diverse, erau toate inchise, mai ales ca era si sfarsit de saptamana. Terasele erau destule si intareau impresia de oras parasit, pentru ca sambata seara unele aveau 2-3 clienti, altele erau de-a dreptul goale.

Mi-a placut ca scoala nr 5 pe care am vazut-o in plimbarea mea, avea un spatiu mare verde, cu leagane si topogane, nu ca la noi, cu betoane aride!

Orasul are si o gara, dar nu am ajuns acolo. Are si cateva parcuri foarte mici, care mi s-au parut foarte triste. In tot periplul meu prin oras si seara si dimineata nu am vazut absolut niciun copil, ceea ce mi-a intarit impresia de oras vechi si batranicios!!!

Peste tot erau garduri care imprejmuiau lucrari de constructie sau reconstructie, sapaturi sau transee.

Dupa ce iti incarcai privirea cu frumusetea muntilor, dupa ce le strabateai stancile, pesterile, cascadele, cheile … era depresiv sa vezi orasul in starea de continua degradare in care se afla.

Adica intr-un oras in care oxigenul este la el acasa, m-a sufocat un pic senzatia de praful uitarii asternut peste el.

Vratsa este destinatia ideala daca ai de gand sa practici alpinismul, sa strabati traseele muntilor Stara Planina, rezervatia naturala Vrachanski Balkan, sa explorezi una sau mai multe pesteri din cele peste 500 regasite in muntii Vrachanska Planina, sa admiri cascadele (printre care si cascada Skaklya – a doua ca inaltime din Bulgaria).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vulpe mihaela in 24.05.19 15:30:17
Validat / Publicat: 24.05.19 18:00:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 In stanga Turnul Kurtpashovata si in dreapta Muzeul de Istorie Regionala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31200 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.05.19 18:11:18]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vratsa şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058741807937622 sec
    ecranul dvs: 1 x 1