ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
25.00%
Foarte nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
54.17%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ce (nu) mi-a plăcut în Viena

TIPĂREȘTE

În primăvara anului trecut, din cauza unui concurs de împrejurări pe care n-o să-l detaliez aici, m-am hotărât în ultima clipă să-mi însoţesc soţul într-o scurtă călătorie de afaceri la Viena. De ce precizez că a fost o decizie luată în pripă? Ca să mă justific că, după o noapte în care m-am simţit rău, în dimineaţa plecării am fost aşa de năucă, încât am uitat şi aparatul foto şi pe cel de filmat. Să nu vă mire aşadar dacă în pozele ataşate reviewului voi apărea mai tânără (şi mai slabă) – sunt făcute în 2007, la a doua vizită la Viena.

Am fost de trei ori în capitala Austriei şi de fiecare dată nu am stat mai mult de patru zile. Prin urmare, nu pot să susţin că aş fi o cunoscătoare a oraşului. Iar postarea pe AFA a poveştii excursiei din 2014 am întârziat-o – iată! – cu un an. De ce? Pentru că Viena mi-a lăsat la fiecare vizită impresii amestecate şi nu mă trage inima să cârcotesc împotriva locurilor pe unde am umblat. De ce m-am decis totuşi să scriu acum? Pentru că ieri am publicat un articol despre Lisabona – vezi impresii. În el declaram că „Lisabona m-a cucerit definitiv şi fără drept de apel. Nu atât prin monumentalitate, căci la acest capitol se prezintă destul de modest. Şi nici prin rigurozitatea cu care au fost trasate pe hârtie planurile urbanistice de dezvoltare”. Adică exact acele aspecte care m-au impresionat la Viena.

Toţi cei care aţi fost în capitala Austriei aţi remarcat, fără îndoială, ordinea şi disciplina care domnesc aici, curăţenia exemplară, organizarea impecabilă. Aţi admirat felul în care, odată cu dezvoltarea oraşului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a rezolvat problema extinderii sale prin dărâmarea zidurilor medievale şi construirea Ringstrasse, artera circulară care împrejmuieşte zona veche. De-a lungul său se înşiră câteva clădiri impunătoare, emblematice, şi care nu au cum să nu-ţi placă:

- Opera de Stat – Wiener Staatsoper, inaugurată în 1869, în stil neorenascentist

- Parlamentul – Hohes Haus, construit între 1874-1888 în stil „neoattic”, adică neoclasic cu influenţă grecească

- Primăria – Neues Rathaus, ridicată între 1872-1882 în stil gotic

- Teatrul – Burgtheater, datând din secolul al XVIII-lea, a fost reconstruit în anii 1880 în stil renascentist

- Universitatea – Universität Wien, construită în 1883

- Biserica votivă – Votivkirche este singurul edificiu religios de pe Ring; construcţia în stil gotic francez a fost finalizată în 1879

- alte clădiri: Academia de Arte Frumoase, Ministerul de Justiţie, Bursa, sediul Poştei, Muzeul de Arte Aplicate, Hotelul Imperial, Korso, palatele Schwarzenberg, Schey von Koromla, Ephrussi.

În afara acestor edificii impozante, zona Ringului cuprinde şi mai multe scuaruri şi parcuri foarte îngrijite.

Multe obiective interesante îl aşteaptă însă pe turist şi în Innere Stadt – „Oraşul Interior”, zona cea mai veche şi mai animată a Vienei, cuprinsă între fortificaţiile medievale:

- Catedrala Sf. Ştefan – Stephansdom, închinată primului martir creştin; din clădirea romanică din secolul al XII-lea nu s-au păstrat decât Poarta Giganţilor şi Turnurile Păgânilor, restul fiind adăugiri gotice

- Biserica Dominicană – Dominikanerkirche, construită între 1631-1674 în stil baroc

- Coloana Ciumei – Pestsäule, pe strada pietonală Graben; a fost ridicată de împăratul Leopold după ciuma din 1687-1693 şi înfăţişează Sfânta Treime şi pe împărat rugându-se

- Biserica Sf. Petru – Peterskirche, clădire barocă înălţată în secolul al XVIII-lea pe ruinele unei basilici fondate, se pare, în 792 de Carol cel Mare

- Biserica Franciscană – Franziskanerkirche, în stil renascentist, datează de la începutul secolului al XVII-lea

- Hoher Markt – cea mai veche piaţă din Viena, ridicată pe ruinele castrului roman; Ankerhur – Ceasul Anker, montat în 1911 deasupra intrării spre Bauernmarkt, cu cele 12 statui de personalităţi istorice, atrage mulţimi de vizitatori

- Hofburg - fosta reşedinţă a familiei imperiale este un complex care cuprinde Alte Burg, vechiul palat imperial, Albertina, un alt palat, datând din 1781, Augustinerkirche, biserica familiei imperiale, Josefsplatz, dominată de statuia ecvestră a împăratului Joseph II, Michaelplatz sau Poarta Sf. Mihail, Spanische Reitschule – Şcoala spaniolă de echitaţie

Ce altceva am mai văzut şi mi-a plăcut?

- Schönbrunn, splendidul palat de vară început de Leopold I şi terminat sub domnia Mariei Tereza

- Clădirea Secession, proiectată în Jugendstil, cu suberba Friză Beethoven a lui Gustav Klimt

- Nashmarkt, o frumoasă piaţă agroalimentară

Ştiu, veţi spune că nu am făcut decât să enumăr nişte obiective turistice, fără să ofer informaţii eventual utile despre ele. Şi e posibil să fi făcut şi greşeli de ortografie. „Eternitatea a fost creată pentru a învăţa eu limba germană”, a spus Mark Twain. Subscriu!

Aveţi dreptate să mă trageţi (virtual numai!) de urechi. Recunosc, nu e „stilul meu” să amintesc de nişte locuri vizitate şi să nu mă adâncesc – poate prea mult uneori – în explicaţii. O fac acum pentru că tema acestui articol este „ceea ce mi-a plăcut şi ceea ce nu mi-a plăcut la Viena”. Tot ce am prezentat mai-sus m-a interesat şi m-a impresionat: este imaginea Vienei ca veritabilă capitală imperială, cu edificii impunătoare, artere largi, aproape milimetric trasate de arhitecţi pe planşe, şi spaţii verzi plăcute ochiului şi picioarelor obosite.

Dar a sosit momentul să punctez şi minusurile. Am făcut-o deja, dar numai „en passant”, în câteva ecouri postate pe acest site, acum e cazul să detaliez:

- Mi s-a părut un oraş „mort”. Efectiv nu am prea avut contacte cu vienezii: deşi plecam dimineaţa de la hotel şi de câteva ori am luat metroul, nu i-am zărit ducându-se la serviciu. Nu i-am văzut pe nicăieri de fapt, doar câţiva – răzleţi – făceau cumpărături la Nashmarkt. Înţeleg că se aprovizionează în general în weekend din hypermarketuri. Păi şi dacă rămân în pană de pâine? Zonele aglomerate, ca de pildă cele de la Catedrală sau Hofburg, sunt populate de turişti, nu de localnici, iar pe Mariahilferstrasse se vorbea mai mult româneşte! Cafenelele vieneze, despre care citisem atâta, erau goale, nici vorbă să îi văd citindu-şi tacticos ziarul şi conversând cu vecinii. Seara, când ne întorceam la hotel, vedeam că lumina era stinsă în clădirile de pe străzi, ici-colo doar pâlpâia o luminiţă. Presupun că se uitau la televizor şi făceau economie la electricitate. Nimic rău în asta, să ne înţelegem, dar degeaba e luminat feeric nu ştiu ce obiectiv dacă în rest cartierele rezidenţiale sunt cufundate în beznă: impresia este dezolantă. Şi iarăşi degeaba aţi putea veni cu argumentul că se culcă devreme pentru că a doua zi se duc la lucru şi sunt oameni foarte muncitori. Devreme-devreme, dar de la ora 9 seara?!!

Pentru mine a socializa, pe cât posibil, cu localnicii pentru a-mi face măcar o idee despre viaţa lor de zi cu zi e un lucru important, care contează în economia unei excursii la fel de mult ca şi muzeele, bisericile, străzile, parcurile, dar la Viena relaţionările mi-au fost aproape integral barate. Unde se ascund vienezii?

- Programul magazinelor e un adevărat dezastru, după părerea mea. Majoritatea magazinelor alimentare deschid pe la 9-10, fac o pauză cam între 13-15 şi închid definitiv pe ziua aceea la orele 18. Noroc că am găsit un Spar în apropierea hotelului, care închidea... ehei, abia la ora şapte seara. Dar şi mai mare noroc am avut cu un egiptean care ţinea non-stop un minimarket şi de la care ne-am aprovizionat constant cu mici gustări şi apă. Mai trebuie să spun că nu prea am zărit pe unde am umblat în Viena tonete sau chioşcuri de unde să-ţi cumperi, când eşti pe fugă, un sandviş, o felie de pizza, orice altceva ca să-ţi astâmperi foamea.

- Dar „cireaşa de pe tort” a fost ceea ce ni s-a întâmplat nu o dată, ci de două ori în Grinzing. Pentru aceia dintre voi care nu ştiu ce înseamnă, precizez că Grinzing este locul predilect de degustare a vinurilor din recolta nouă – Heuriger. Fost sat de podgoreni, asimilat acum Vienei, e plin de Heurigen, adică de restaurante care servesc această specialitate. O zonă sută la sută comercială şi turistică! În 2007 am luat frumos tramvaiul şi am tot mers până la capătul de linie, după care am intrat într-un asemenea local. Era pe la 8 şi ceva seara. Am mâncat bine, vinul era şi el pe gustul nostru, şi pe la 9 şi jumătate, poate 10 fără un sfert, tocmai când mă înfruptam dintr-o prăjitură cu ciocolată excelentă, de altfel, odată îi văd pe chelneri că încep să debaraseze, să strângă scaunele şi să le aşeze pe mese. Lângă noi, patru spanioloaice, care sosiseră în jurul orei 9 (destul de devreme oricum, după standardele lor) se holbau incredule la chelneri. Asta e, închideau la 10 seara! Poate c-aş fi crezut că e o întâmplare dacă n-aş fi observat că, odată cu noi, din celelalte localuri ieşeau clienţii şi în scurt timp staţia de tramvai s-a aglomerat. Şi iarăşi poate c-aş fi crezut că e o întâmplare dacă anul trecut partenerii de afaceri ai soţului nu ne-ar fi invitat la cină în Grinzing. De la orele 19, însă! Ştiau ei ce ştiau! Şi povestea cu debarasarea s-a repetat, numai că de data asta, fiindcă cina începuse mai devreme, prăjitura nu mi-a mai stat în gât...

Aşa am ajuns să-i dau dreptatei verişoarei mele, care m-a prevenit înaintea primei noastre plecări la Viena: vezi să ai tot timpul ceva de ronţăit în cameră, că altfel rişti să mori de foame!

Ei, cam asta a fost povestea mea despre Viena. Sunt convinsă că mulţi dintre voi nu îmi împărtăşesc părerile. Printre userii de pe AFA se numără mulţi fani ai Vienei şi ai Austriei, în general. Nu intenţionez să-i contrazic cu opiniile mele: Viena este, aşa cum am spus, un oraş care impune respect şi admiraţie prin clădirile sale impunătoare, prin ordine, curăţenie, disciplină. Dar un oraş în care eu nu m-am simţit bine niciodată.


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 01.05.15 12:03:16
Validat / Publicat: 01.05.15 15:08:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 9811 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Documentare în faţa Operei de stat - Wiener Staatsoper, clădire neorenascentistă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28999 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Admin
[01.05.15 15:08:01]
»

Am setat pozele ataşate articolului ca fiind din 2007

GabrielaG
[01.05.15 18:33:36]
»

Interesant articolul dvs. Si eu am fost de mai multe ori in Viena si ce mi-a lasat mie un gust placut a fost curatenia... nicaieri nu am vazut un gunoi pe strada.

Foarte interesanta "poveastea" dvs cu prajitura si cu "datul afara" din restaurant. In alte tari, ospatarii ar fi asteptat pana se ridica ultimul client... dar... se pare ca si in Austia, ca si in Romania, lucratorul doreste sa ajunga cat mai repede acasa... nu mai conteaza daca un client este multumit sau nu...

Si eu am avut acelasi sentiment ca si dvs... un oras "rece", care totusi m-ar atrage sa revin, dar numai daca as avea o excursie organizata si ar fi obligatoriu sa oprim in Viena. Altfel, sa merg eu pe cont propriu... nu cred ca as opta ptr acest oras.

Camelia19
[01.05.15 18:40:46]
»

@Carmen Ion: Desi fan declarat al Vienei, nu pot decat sa-ti dau dreptate. Asa e, Viena e un oras care traieste doar prin turistii sai, am simtit si trait si eu pe propria piele frustrarea lipsei restaurantelor si a teraselor unde sa te poti relaxa la ceas de seara, dupa o zi obositoare de vizitat multitudinea de obiective turistice, a unui loc in care sa te poti aseza, sa povestesti in fata unui ceai sau, dupa caz si anotimp, a unei beri, privind pur si simplu trecatorii. Iar cand e frig si ploua, e si mai trist. Nu-ti ramane decat sa te intorci in camera de hotel si sa te uiti la tv (daca ai norocul sa intelegi germana), sa te culci si sa astepti ziua urmatoare. Seara e un moment al zilei pierdut in Viena, turistic vorbind si e mare pacat. Acum cateva zile, plimbandu-ma in jurul orei 22 pe strazile pline de viata ale Pragai, m-a izbit diferenta dintre aceste doua orase: Praga si Viena, ambele extrem de frumoase ziua, dar diametral opuse noaptea: Viena trista si rece, iar Praga stralucitoare, vibranta, tanara si calda. Stand in fata catorva restaurante dinspre care rasuna muzica si voia buna nestiind pe care sa-l alegem, m-a strafulgerat imaginea si sentimentele care m-au incercat asta iarna in Viena, cand ca niste oameni ai strazii ne aciuam frustrati pe sub streasinile magazinelor incuiate si ne rodeam unghiile de foame, cu banii in buzunar. Nu era decat ora 19, dar toate usile erau inchise, iar noi nu stiam incotro s-o luam. Noroc cu fast-foodurile in statii, acelea cu specific asiatic ce vand noodles in cutii de carton, ele ne-au tinut de foame. Intr-una din seri am luat o cutie acasa s-o mancam mai tarziu la hotel, dar am scapat din vedere faptul ca nu aveam aragaz sau microunde s-o incalzim. Asa ca am pus-o pe calorifer si am mancat-o asa, sleita. Chiar nu asa as fi vrut sa-mi petrec o seara in Viena si nu cred ca noi, ca turisti in general, asa meritam sa ne petrecem serile in Viena. Pacat, pentru ca e atat de frumoasa. Metaforic vorbind, Viena e doar un oras-muzeu, care, ca orice muzeu, la ora 7 seara stinge lumina, trage obloanele si incremeneste pana a doua zi.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[01.05.15 19:02:12]
»

@GabrielaG - De acord cu observaţiile tale. Mulţumesc pentru vizită.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[01.05.15 19:16:27]
»

@Camelia19 - Oraş-muzeu e o caracterizare foarte nimerită.

traian.leuca †
[01.05.15 19:16:36]
»

Majoritatea magazinelor alimentare... închid definitiv pe ziua aceea la orele 18.

Nu doar în Viena magazinele se închid foarte devreme. Același program este și în Basel (probabil că și în celelalta orașe helvete). Dacă ai stat peste program și nu ți-ai făcut cumpărăturile până la 17-18, risti să te culci visând mâncare.

Într-o seară am mers în Germania (1 km de Basel) la un restaurant argentinian foarte căutat în zonă. Ultima comandă se lua la orele 21 (noi ne-am prezentat la limită) și la orele 21:50 ni s-a adus nota de plată. Cu alte cuvinte ne-au dat afară pe făraș. Nu mi-a venit să cred!!!

Felicitări pentru review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[01.05.15 19:46:19]
»

@traian. leuca - Mulţumesc pentru aprecieri.

În afară de Viena, noi am avut experienţe simiare în alte două localităţi austriece.

Prima a fost la Furstenfeld, un orăşel de la graniţa cu Ungaria, unde ne-am şi cazat. Am ajuns pe la 3 după-amiaza şi - ghinion! - cele câteva localuri erau închise, la fel şi magazinele. A trebuit să aşteptăm până la 5, când au deschis, şi am putut mânca. Pe urmă pe strada principală (unde era şi hotelul nostru) s-a organizat un eveniment: strada a fost închisă circulaţiei, au apărut nişte orchestre de fanfară şi la ora 8 s-au pus pe cântat. Evident, am urmărit şi noi spectacolul şi am băut bere. Tocmai când îmi făceam griji că or să mă ţină trează cu muzica lor, la 10 au strâns şi au plecat.

A doua oară ni s-a întâmplat la Ossiach See - e o zonă turistică foarte frumoasă, cu un superb lac montan şi pe mal erau câteva pensiuni, vreo două cârciumi şi un magazinaş. La fel, ne-am cazat pe la 3 după-amiaza şi, neavând ce mânca, am tras un pui de somn... Pe la 7 am ieşit "în oraş" ca să mâncăm şi la 8 au apărut două formaţii de dansuri populare (cred că era un concurs local). Au dansat ce au dansat şi pe la 10 fără un sfert au terminat şi chelnerii au început debarasarea. La 10 şi câteva minute totul era lună...

krisstinna
[02.05.15 07:13:00]
»

@Carmen Ion: Noi in Viena am mancat numai la restaurantele Centimeter, care au program pana la ora unu noaptea, dar au si salon de fumatori.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[02.05.15 07:19:00]
»

@cristinaoranici - N-am ştiut de localurile acestea. Mulţumesc pentru informaţie.

De reţinut, dacă va mai fi cazul...

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[02.05.15 15:04:38]
»

@Carmen Ion - Buna.

O recenzie plina de inexactitati, cu foarte putin iz turistic facut doar din dorinta de a scrie ceva, sau in lipsa de alta activitate.

Si am aici negru pe alb dovezile:

1. "Programul magazinelor e un adevărat dezastru, după părerea mea. Majoritatea magazinelor alimentare deschid pe la 9-10, fac o pauză cam între 13-15 şi închid definitiv pe ziua aceea la orele 18. "

Nimic mai fals am impresia ca confundati cu programul de siesta din tarile mediteraneene, nu am vazut inca magazin dintr-un lant comercial in Viena care sa aiba intre 13-15 pauza!! Ora de inchidere este intre 19.30 si 21 si sa nu mai spun ca exista un numar generos de asemenea locatii care au program non stop.

spar.at/de_AT/index/stand ... SPAR+Supermarkt, sau: hofer.at/de/hofer-a-z/hof ... oeffnungszeiten, billa.at/Startseite/Start ... i_mainpage.aspx

Si exemplele ar putea continua cu: Merkur Market, Penny, Lidl etc.

Sa nu mai vorbesc de micile market-uri de cartier: poloneze, turcesti si chiar romanesti care au un program mai flexibil.

Inainte de a scrie, verificati! este atat de simplu, altfel prin atitudinea dumneavoastra dezinformati.

In urma cu 8-10 ani programul de functionare era acela enuntat de dumneavoastra, sambata chiar pana la ora 12, din pacate si in Austria sindicatele au mai pierdut din putere iar angajatii din drepturi.

De ce sa nu merite si acele femei care sunt angajate in majoritate, o duminica sau o sarbatoare libera pe care sa si-o dedice familiei?

O noutate poate pe care nu o stiati si Ungaria a introdus de o luna duminica libera pentru angajatii supermarketurilor

Permis este sa fie deschis duminica daca lucrezi chiar tu sau membrii familiei dar nimeni din afara acesteia in afara cazurilor exceptionale si anume magazine amplasate in gari, aeroporturi sau statii de carburanti!

2. "Am mâncat bine, vinul era şi el pe gustul nostru, şi pe la 9 şi jumătate, poate 10 fără un sfert, tocmai când mă înfruptam dintr-o prăjitură cu ciocolată excelentă, de altfel, odată îi văd pe chelneri că încep să debaraseze, să strângă scaunele şi să le aşeze pe mese. "

In Grinzing au mai ramas foarte putine localuri traditionale de tip heuriger ele s-au modernizat odata cu succesul si s-au transformat in adevarate restaurante, despre principiul pe care functioneaza acestea am scris aici:

La un scurt tur prin cele mai importante localuri va pot spune ca 80% au program pana la ora 00.00, si as fii curios sa-mi spuneti la care local ati fost deoarece observ ca memoria va este foarte buna din moment ce aveti asemenea review-uri cu amintiri precise care dateaza de la 4 la 7 ani dar din pacate informatia turistica pura lasa de dorit, mult prea multe surse de inspiratie din izvoare tip wiki.

Dovada: wien.info/de/einkaufen-es ... ge/neustift-etc

Se poate vizualiza dand click pe "offnungszeiten"

Va propun sa va uitati pe aceasta pagina unde veti vedea 177 de locatii in Viena unde se poate manca dupa miezul noptii: falter.at/web/wwei/liste. ... =10012&keyword=

Aveti si o foarte buna aplicatie pe car o puteti descarca pe smartphone:"Wien wie es isst" si este cel mai bun indrumator al localurilor vieneze, aici puteti gasi localuri: All you can eat, specific nazional si international, pe malul Dunarii, Brunch, cu program artistic: dans, muzica etc. daca se da click pe una din casutele din stanga.

Cat despre stilul de viata al oamenilor acesta este un punct sensibil si care necesita o lunga perioada de timp pentru a intelege cum si ce face o familie vieneza in timpul liber dar fiti siguri ca nu se plictiseste chiar daca nu se expune "mandru pe straße"

Suntem diferiti si asta trebuie sa acceptam si cat de nefiresc privim noi asemenea compotament la fel suntem si noi priviti prin tabieturile noastre.

Este primul meu vot negativ in cinci ani de activitate pe AFA pentru acest review care este incarcat de pareri preconcepute si greseli, v-am aratat doar acelea care le-am putut dovedi direct pe subiect.

Sper ca se distinge clar din ce am enuntat, nu m-am referit deloc la ce va place sau ce nu va place este parerea libera a fiecaruia pe care o respect si o voi respecta dar aici s-au strecurat cateva greseli mari care pot duce in eroare si creea o impresie falsa.

Vacante frumoase in continuare si review-uri mai inspirate prin context.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][20 voturi]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[02.05.15 16:00:09]
»

@claudiu 71 - Mulţumesc pentru vizită.

Fără îndoială eşti un mult mai bun cunoscător al Vienei decât mine - eu nu am făcut decât să amintesc câteva experienţe neplăcute pe care le-am avut în acest oraş, fără a pretinde că ar fi edificatoare pentru altcineva decât mine.

Am afirmat că "Majoritatea magazinelor alimentare deschid pe la 9-10, fac o pauză cam între 13-15 şi închid definitiv pe ziua aceea la orele 18". Tu susţii că "nu am vazut inca magazin dintr-un lant comercial in Viena care sa aiba intre 13-15 pauza!" Dar eu nu m-am referit la magazinele din lanţurile comerciale, ci la alimentarele de cartier. De asemenea, am precizat că aveam un Spar în apropiere care închidea anul trecut la ora 19. Dacă au prelungit între timp programul, foarte bine. Cât despre Lidl şi alte lanţuri de hypermarketuri, din câte ştiu ele sunt situate la periferia oraşului, lucru care nu cred că e de ajutor pentru un turist, deşi probabil că tu, ca locuitor al Vienei, nu te-ai gândit la asta. La fel, ca turist, nu ştiu de ce ar trebui să mă duc să mănânc pe malul Dunării, adică foarte departe, când am hotelul lângă Ring. După părerea mea, ca turist mi-ar fi la îndemână să găsesc să mănânc undeva aproape de hotel iar o capitală europeană trebuie să răspundă nevoilor turiştilor, fie ei din ţara respectvă sau din străinătate, tocmai pentru că e capitală, nu un târguşor sau sat.

Cât despre prăvălioarele ţinute de străini, am menţionat şi eu unul - egiptean - cu program non-stop.

Am citit acum articolul pe care l-ai postat despre heuriger tradiţionale - nu am văzut în el nicio menţiune referitoare la orar. Nu ştiu dacă acum 80 la sută din resturantele din Viena ţin deschis până la 12 noaptea - poate.

În legătură cu "stilul de viaţă al oamenilor", ai dreptate - e un punct sensibil, motiv pentru care nu am afirmat decât că n-am putut interacţiona/socializa, lucru care pentru mine contează ca turist.

Am impresia că, locuind în Viena, ai sărit în apărarea oraşului: sigur, e dreptul tău să o faci. Mă abţin să comentez ironiile tale cu privire la memoria mea, după cum şi trimiterile la site-uri în limba germană, limbă pe care am precizat clar că nu o cunosc, şi din care aş fi putut să mă inspir la enumerarea obiectivelor turistice.

doina-goga*
[01.09.15 19:56:19]
»

@Carmen Ion: Buna seara... am cateva comentarii, referitoare la partea a doua, adica la partea cu minusurile.

Lucrez in Austria de ceva vreme, studiez si eu fenomenul de oras mort---se adevereste... mergeam pe strada la plimbare vreo trei km fara a intalni macar o pisica-de austrieci nici vorba! Sint "inchisi-incuiati"in masini sau in case!!! Nu ies la plimbare-fara un scop anume!!! In parcuri de copii -posibil ii mai vezi...

Am constatat si eu lipsa de flexibilitate in ce priveste orarele magazinelor!

Un adevarat calvar pt noi cei obisnuiti cu magazine deschise non-stop!!!

Au orare de viata bine stabilite--cu precizie maxima--adica termine-programari... luatul meselor la ore fixe, orele de odihna si somn-deasemenea--totul este foarte bine programat... asa incat pt mine -la inceput a fost un calvar sa maninc la ora fixa--daca nu imi este foame!!!

Uneori ma intrebam si eu daca sant robot programat la ora fixa!!!

In final, dupa cativa ani printre ei-cunoscandu-i mai bine... pot spune ca sant ajutatori, saritori dar si foarte pretentiosi!

Poate nu ne-ar strica si noua-unora dintre noi. putina ordine si disciplina in viata... si nu numai... am invatat multe lucruri sanatoase de la ei... si cand credeam--la 50 de ani-ca nu mai am ce invata!!!

Am ajuns sa ii stimez pt unele lucruri bine facute... da ii accept asa cum sant---cum si ei ma accepta asa cum sant eu!

Felicitari pt franchetea dvs! si mult succes pe mai departe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[01.09.15 20:38:37]
»

@doina-goga - Mulţumesc pentru vizită şi comentarii - foarte pertinente.

Observaţiile mele negative la adresa vienezilor au fost făcute strict din perspectiva unui turist, care are anumite nevoi, ca de pildă să găsească ceva de mâncare la nişte ore rezonabile, după părerea mea, undeva în apropiere de locul de cazare. Asta nu înseamnă că nu i-aş respecta sau stima pe vienezi şi pe austrieci, în general, aşa cum respect de altfel orice popor, ci doar că stilul lor de viaţă nu mi se pare că încurajează turismul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[04.01.16 16:58:37]
»

@Carmen Ion - Acum ca cele mai proaspete amintiri despre Viena provin din decembrie 2015, pot spune ca tinand cont ca ajungeam la Viena duminica, ora 17.30 de unde ne lua o masina sa ne duca la apartamentul inchiriat (despre care am scris un scurt review) si ca aveam cu noi 3 barbati infometati (sotul si baietii) am bagat in bagajul de cala un pachetel de sunca, unul de cascaval, o crema de branza si putina paine.

Dupa ce ne-am cazat am iesit insa cu sotul la o scurta plimbare de recunoastere in zona si spre placuta noastra surpriza am gasit la prima intersectie un fast food (un mic restaurant pot spune) unde se pregatea kebab la chifla sau lipie, pizza, aveau preparate stil China-paste cu sunca si legume, falafel, supa humus etc, sucuri, insa nu bauturi alcoolice.

Am luat o pizza de familie, imensa, cu 11.5 euro cu care am surprins placut familia care se astepta la o cina cu uscaturi. In ceea ce priveste linistea de dupa o anumita ora ei sunt obisnuiti ca la ora 22.00 sa mearga la culcare.

Am fost in 2001 in Austria (in urma unui curs si am fost ceva mai mult de 150 persoane) si primele zile le-am petrecut in orasul Wells care este pe locul 7 ca marime in Austria. intr-una dintre seri cina ne-a fost oferita de primarul orasului Wells la un local traditional in afara orasului insa la ora 22.00 ne-au adus la hotel, iar in oras era pustiu. Noroc ca am gasit totusi un bar unde sa ne continuam distractia (intr-un mod decent dar cu bere, muzica, dans).

Adevarul este ca probabil tin la acele recomandari privind somnul de frumusete care spune ca cele 2 ore de odihna pana in ora 12 fac cat 4 ore dupa. Asa ca... asta e

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, Carmen Ion, claudiu 71, doina-goga*, GabrielaG, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063179969787598 sec
    ecranul dvs: 1 x 1