GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dragi prieteni,
iata cateva detalii despre vacanta noastra la Viena, dar si motivele pentru care ne-am dori sa revedem frumosul oras. Cateva fotografii aici si un itinerariu de vacanta la Viena:
ZIUA 1:
Cum pentru noi simbolul Vienei este Catedrala Sfantul Stefan, acolo am si facut prima oprire, primul contact cu istoria orasului. Este de-a dreptul impresionanta, atat la exterior, cat si in interior. Din pacate, pe toata perioada sederii la Viena, nu am asistat la un concert de orga in catedrala. Ceea ce am reusit sa facem a fost sa urcam intr-unul din turnurile catedralei. Fundatia acesteia dateaza din 1147. Cum reuseau in acele vremuri sa faca astfel de bijuterii arhitectonice, mi-e greu sa-mi imaginez.
Dupa ce am vizitat interiorul catedralei si am ocolit-o prin exterior pe toate partile, am pornit catre biserica Votivkirche. Mult mai bine pusa in evidenta de largimea spatiului in care este amplasata, mi s-a parut o adevarata dantelarie in piatra. Constructia ei a inceput in anul 1856 si s-a incheiat in 1879, in urma unui concurs al carui proiect castigator apartinea unui tanar de numai 26 de ani, Heinrich von Ferstel – absolut uimitor, la 26 de ani, sa realizezi astfel de capodopere! Interiorul este pe masura frumusetii exterioare a catedralei.
De aici am pornit catre biserica Karlskirche, construita intre 1715 – 1736, in cinstea lui Karl Borromeo (sfantul patron al luptei impotriva ciumei) si ca multumire catre Dumnezeu pentru ca a salvat Viena de ciuma ce facuse ravagii in Europa anului 1713. In interior, deoarece se executau lucrari de renovare, exista posibilitatea de a urca intr-un lift pana la cupola, vizitatorii putand astfel admira mult mai bine pretioasele picturi.
Cum se lasa inserarea, am pornit catre Cladirea Secesiunii, cu arhitectura atat de interesanta si grupul statuar ce-l reprezinta pe imparatul roman Marcus Antonius, intr-o trasura trasa de lei.
Am mers apoi la Primaria din Viena. In fata impunatoarei cladiri se mai aflau patinoarul (plin) si casutele (cu tot felul de mancaruri si bauturi calde) ce prelungisera pana in februarie atmosfera Craciunului. Acesta a devenit locul in care am mancat in fiecare seara pe durata sederii noastre la Viena. Se manca bine si ieftin!!
ZIUA 2:
Am dedicat-o in intregime Palatului Schoenbrunn. Pur si simplu toata ziua am vizitat fostul palat de vara al familiei imperiale, am mers la Gloriette, la Zoo (unde am vazut lilieci imensi ce zburau printre vizitatori), apoi la Palm House si la Desert House, precum si la Muzeul Trasurilor. Aici era expusa caleasca imperiala, trasa de frumosii cai lipitani, dar si trasura funerara in care imparateasa Sisi a fost condusa pe ultimul drum, si multe altele.
Seara am mers la Restaurantul Figlmuller, unde am mancat “der grosse schnitzel”, sau in alte cuvinte cel mai mare snitel din lume. Initial am avut ca dovezi fragmentele din ziare, diplomele si tot felul de alte prezentari – acesta era cel mai mare snitel din lume, doar o lume intreaga il recunoscuse. Eu ca Toma-necredinciosul, trebuia sa vad ca sa cred…Ei bine, a fost chiar imens, enorm, urias…Restaurantul are o atmosfera selecta, nu servesc alte bauturi alcoolice in afara de vin, iar partea de snitel pe care chiar nu am mai putut sa o mancam ne-a fost frumos impachetata si pusa la pachet, cu toata grija si atentia de care sunt in stare austriecii.
ZIUA 3:
Ne-am inceput-o cu o vizita la Muzeul Tehnic din Viena. Poate parea plictisitor pentru unii, dar e tare amuzant! Aici ai ocazia sa creezi tot felul de fenomene si experimente chiar cu mainile tale. Apoi mai este si o expozitie dedicata masinilor de epoca – absolut superbe!!! Daca mergeti cu copiii acolo, ii veti tine ocupati o zi intreaga!
Mai departe noi am mers la Palatul Liechtenstein; colectia privata merita vizitata, iar ce mi-a placut cel mai mult a fost caleasca Printului de Liechtenstein…eh, ce m-as mai fi plimbat si eu cu ea prin Viena…
De acolo am plecat catre Albertina. Aici este (cred) cel mai mare punct de informare turistica din Viena. Si cum nu puteam rata o vizita, am trecut si pe-acolo: foarte frumos a fost ca am participat la o tombola si am castigat cate o cana-suvenir cu Viena…
Seara ne-am petrecut-o la Donau Tower. Privelistea din turn asupra Vienei este extraordinara. Cateva fotografii de noapte…apoi o vizita la restaurantul din turn; spun vizita pentru ca preturile ne cam depaseau bugetul alocat mesei. Foarte interesant era faptul ca restaurantul din turn se rotea, astfel ca aveai o priveliste diferita de cate ori iti aruncai ochiii pe geam!
ZIUA 4:
Prima oprire am facut-o la Palatul Belvedere. Nu ma pot lauda cu cine stie ce cunostinte in domeniul artei, si probabil acesta este motivul pentru care expozitiile vizitate nu m-au impresionat in mod deosebit. Exteriorul Palatului este intr-adevar…regal!
De aici am pornit catre Opera din Viena. A intrecut toate asteptarile mele! Interiorul este atat de elegant si cu atat de mult fast si bun-gust, incat nu pot decat sa-mi imaginez cum este sa fii spectator intr-un astfel de decor! La aproape fiecare spectacol, cu cateva minute inainte de inceperea acestuia, puteai gasi bilete la preturi foarte mici, cativa euro…Trebuia doar sa stai rabdator la o coada imensa si sa te multumesti cu un loc mai putin bine plasat in sala sau chiar in picioare.
De aici am mers catre ciudata Hundertwasser Haus, cu fatada multicolora, ferestre inegale, turnuri orientale si acoperis verde. Tot aici am gasit si unul dintre magazinele de dulciuri Mozart.
In cautare de “simboluri” vieneze, am ajuns si in Stadt Park, pentru a vedea statuia lui Johann Strauss. Dupa cateva fotografii am fost acostati de cativa trafincanti de droguri... cum se lasa seara, am iesit repejor din parc…
ZIUA 5:
Cladirile in Viena sunt un adevarat obiectiv turistic: ne-am convins mergand sa vedem Wagner Haus si Majolika Haus, cu fatadele atat de frumos impodobite. De aici am ajuns la Anker Uhr, unde am urmarit cu mare placere trecerea timpului masurata de frumoasele figurine ce au marcat istoria Vienei!
Am incercat sa ajungem si la Vindobona, initial asezare celtica, ulterior loc de campare a Legiunii romane a XIII-a Gemina, dar mai ales locul unde a murit marele imparat roman Marcus Aurelius; am aflat despre aceasta asezare din filmul “Gladiatorul”, insa cand am ajuns acolo inca se desfasurau sapaturi arheologice si nu era permis accesul turistilor.
Asa ca am pornit mai departe, sa vizitam Primaria Vienei; din pacate nu am prins un grup cu ghid, asa ca ne-am multumit sa o vizitam in doi.
Si pentru a ramane in acelasi ton, am vizitat apoi cladirea Parlamentului Austriei; splendide salile vizitate…si foarte amuzant ca ne-am putut urca si tine un discurs de la tribuna Parlamentului Austriei (in fata celorlalti turisti, desigur! ).
ZIUA 6:
Cum imi doream de prea multa vreme, am ajuns si la Scoala Spaniola de Echitatie! Nu la un spectacol oferit de magnificii cai lipitani, ci la antrenamentul de dimineata. Totul este la superlativ: sala in care aveau loc antrenamentele, dar si spectacolele, valsurile vieneze ce acompaniau exercitiile cailor, respectul pentru animale! Din admiratie pentru acesti cai, atunci cand am mers in Slovenia am facut oprire obligatorie la Lipica!
De aici am mers la Muzeul Sisi, ce nu merita ratat de niciunul dintre admiratorii imparatesei: surprinzatoare maniera in care esti purtat prin toate momentele vietii majestatii imperiale!
Nu ne-am desprins de atmosfera regala, pentru ca am vizitat mai apoi Palatul Hofburg cu celebra Poarta Elvetiana si, mai ales, Tezaurul Imperial!
Dupa ce am vazut destul aur, bijuterii si bogatii pentru o zi, ne-am racorit cu o delicioasa si uriasa inghetata de la Zanoni & Zanoni (cautati cofetaria, merita!!! ). Ziua am incheiat-o frumos si linistit, cu o vizita la Muzeul Ceasurilor (adevarate opera de arta), la Muzeul Aparatelor Foto (ca fotografi pasionati ce suntem! ) si la Muzeul de Istorie a Artei unde am avut norocul sa vizitam si o expozitie a pictorului Arcimboldo.
ZIUA 7:
Ultima zi la Viena…trebuia sa vina si momentul asta…asa ca ne-am gandit sa ne indulcim putin tristetea si am mers la cofetaria Sacher, unde am savurat celebrul tort Sacher (obiect de disputa intre celebri cofetari).
De aici am ajuns la magazinul de ciocolata Heindl si mai apoi in Neuer Markt dupa cateva suveniruri aromate.
Am mers si la Museums Quartier despre care nu va pot spune prea multe pentru ca am fost presati de timp.
Am trecut si pe celebra Mariahilfer Strasse si mai apoi in Prater, celebrul parc de distractii (cum era februarie, nu am putut sa ne bucuram de atractiile sale).
Cateva recomandari:
-Vizitati si noaptea celebrele cladiri ale Vienei: modul in care sunt luminate le pune si mai mult in valoare frumusetea;
-Folositi din plin Viena Card: va asigura reduceri si gratuitati nenumarate;
-Calatoriti cu o linie de tramvai de la un capat la celalalt: veti avea sansa unei frumoase plimbari prin Viena, fara nici un efort. ;
-Purtati cu voi ghidul TOP 10 Viena aparut la Editura Litera.
Vacanta placuta,
Cristina si Cristin DUMITRU
Trimis de cristinadumitru* in 29.10.09 00:22:54
- A fost prima sa vizită/vacanță în AUSTRIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster, se poate pune ca fond muzical un vals de Johann Strauss? Multumesc frumos!
Nota webmaster99: Ce zici de alegerea noastra?
Buna, geniala ideea cu valsul. Bv acest site ia amploare pe zi ce trece si asta imi place.
Felicitari!!!
Buna, Cristina, Viena este minunata in orice anotimp. Noi am trecut de mai multe ori, cu vizite scurte, dar intense. Cel mai mult ne-a placut iarna, cand am si facut acolo un Craciun si am stat 3 zile. Atunci mi s-a parut Viena fermecata, impodobita si ornata special pt. sarbatoare. Si nu mai spun, piata de Craciun din fata primariei. Am baut cu totii vin fiert si ne-am delectat cu castane proaspat coapte. A fost o imensa bucurie si incantare...nu numai pt. copii, cat si pt. noi, adultii. Numai bine!
Webmaster99: multumesc de melodie, superb vals!
Ileana: cred ca in Viena greu gasesti ceva care sa te nemultumeasca, indiferent de anotimp. Ca destinatie de vacanta, cred ca mergi intotdeauna la sigur, din toate punctele de vedere. Noi am fost in februarie (perioada destul de dificila de facut un concediu reusit), dar a fost extraordinar. Marele noastru regret este ca nu am apucat sa vedem gradinile si florile ce imbodobesc Viena in anotimpurile calde. Dar ne-am delectat cu vinul fiert cu scortisoara, mere si portocale, si cu fel de fel de "wurst"-uri cu salata de varza murata de la bucatarii din fata Primariei. Deja imi ploua in gura...
webmaster99, recitind textul de mai sus mi-am dat seama de doua greseli pe care am rugamintea de a le corecta: in ziua 6 este vorba despre Muzeul de Istorie a Artei unde am avut norocul sa vizitam si o expozitie a pictorului Arcimboldo. Iti multumesc frumos!
Am si eu doua intrebari. Daca ma poti ajuta, ti-as fi foarte indatorata:
1. ca sa vizitezi Opera te-ai programat in vreun fel?
2. pentru a putea vizita primaria pot sa iau bilet si ma lasa sa intru de nebuna pe acolo? te intreb, deoarece la Bruxelles nici nu se punea problema sa intri fara ghid, iar programarile trebuiau facute cu ceva timp inainte.
multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Hermesvilla – „Palatul viselor” — scris în 10.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 La pas prin centrul vechi al Vienei — scris în 02.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Gustav Klimt si Palatul Belvedere — scris în 26.11.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Ce poți face o zi în Viena, cu buget redus... — scris în 09.02.23 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Viena în 4 zile — scris în 26.08.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cu copiii la Viena! — scris în 22.06.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Sfaturi de calatorie cu transportul public prin Viena — scris în 18.09.21 de anca73 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ