ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La pas prin centrul vechi al Vienei

TIPĂREȘTE URM de aici

De la cofetaria Demel am pornit pe Kohlmarkt, o strada eleganta cu buticuri de lux, reprezentand rafinament si stil, situata in inima Vienei. Am coborat pe artera Graben, iar la capatul unei stradute scurte, inghesuita intr-un spatiu stramt, in piata numita Petersplatz, se afla Biserica Sfantul Petru (Peterskirche). Este usor de recunoscut datorita cupolei sale tipic baroca, colorata in verde datorita oxidarii tablei de cupru a acoperisului. Exteriorul clasic, aproape banal, contrasteaza puternic cu interiorul remarcabil, biserica Sfantul Petru fiind considerata a fi cea mai somptuos decorata in stil baroc, din oras.

Ne-am continuat drumul si am ajuns in dreptul unui memorial baroc, Vienna Plague Column, care a fost ridicat după epidemia de Ciuma Mare din 1679. Imparatul habsburgic Leopold I a jurat ca va construi o coloana, daca marea epidemie de ciuma se va încheia.

Figurile de la baza reprezinta triumful credintei asupra bolii, in timp ce partea din mijloc a sculpturii este dedicata stemelor si figurii rugatoare a imparatului Leopold I. In varf sunt heruvimi de aur si alte figuri religioase.

Fiind dedicata Sfintei Treimi, numarul trei sau multiplii lui trei se regasesc in elementele ce impodobesc coloana, de exemplu: trei aripi, noua ingeri mari, trei suluri de bronz.

Fata de vest a coloanei este dedicata lui Dumnezeu Tatal, fata de est este asociata cu Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, iar cea de nord este dedicata Duhului Sfant, fiecare dintre ele fiind decorate cu steme ale tarilor de baza ale monarhiei.

Dupa inca vreo cativa pasi, am intrezarit Catedrala Sf. Stefan, simbolul orasului Viena. Ne-am apropiat de piata ce poarta numele catedralei, una dintre cele mai aglomerate zone ale orasului, ce iti ofera o priveliste uluitoare. Am descoperit catedrala mult mai„luminoasa” fata de anul 2007, culoarea neagra a funinginei care o acoperea, fiind inlaturata prin proiectele de restaurare recente, care au redat cladirii albul original.

Acoperisul abrupt este decorat cu placi colorate asezate in mozaic zig-zag, iar pe una dintre laturi, placile iau forma stemei Vienei si a Vulturului imperial cu doua capete, simbolul dinastiei Habsburgilor.

Catedrala are patru turnuri frumoase si impunatoare, masivul turn de sud fiind punctul sau cel mai inalt, turla atingand 136 de metri. Turnurile adapostesc 23 de clopote, iar unele dintre ele sunt cele mai frumoase si mai elaborate din Europa. Cel mai mare dintre acestea este cel situat in Turnul de Nord, al doilea cel mai mare clopot de biserica din Europa.

Intrarea in zonele principale este gratuita, insa pentru a vizita catacombele, cripta cu morminte ale episcopilor si ale membrilor dinastiei imperiale habsburgice, Turnul de Sud si cel de Nord, se plateste.

In interior se impletesc elemente gotice din perioada medievala a Catedralei cu elemente din barocul secolului al XVII-lea. Sunt peste 40 de altare in intreaga biserica, unul dintre ele, Altarul Mare, reprezinta lapidarea Sfantului Stefan, altarul fiind decorat cu figuri ale multor alti sfinti patroni.

Amvonul decorativ din piatra, considerat o capodopera a perioadei gotice tarzii, este sculptat din 3 blocuri de calcar distincte sub forma unei flori care se deschide. În partea superioara se afla cei 4 sfinti reprezentand fiecare un temperament si o etapa a vietii: Sf. Ambrozie – temperamentul sanguin, Sf. Ieronim– temperamentul coleric, Sf. Grigorie – temperamentul flegmatic, Sf. Augustin – temperamentul melancolic.

Sub scarile amvonului, descoperim un privitor printr-o fereastra, care se pare ca este autoportretul maestrului ce a luat parte la ridicarea catedralei. Lucrarea este sustinuta de 7 coloane, 6 subtiri bogat ornamentate si una masiva centrala, pentru ziua de Duminica, in care slujbele se tineau din acest amvon.

Scara spiralata pe care se face accesul in amvon are sculptate animale care par sa se muste intre ele, simbolizand lupta dintre bine si rau. Broaștele din mlastina simbolizeaza raul, iar soparlele, ce cauta lumina soarelui, simbolizeaza binele.

Ne-am continuat plimbarea indreptandu-ne spre Opera de Stat, unul dintre cele mai importante teatre de opera din lume, cunoscut pentru spectacolele cu lucrari ale lui Richard Wagner, Wolfgang Amadeus Mozart si Richard Strauss. Bombardamentele din timpul razboiului au distrus cladirea, insa aceasta a fost reconstruita, directorul muzical remarcabil fiind dirijorul Herbert von Karajan.

Am pornit apoi spre Karlsplatz, cunoscuta mai ales pentru festivalurile culturale, piata populara de Craciun, in capatul careia se afla Karlskirche, una dintre cele mai interesante biserici baroc din Europa. Catedrala este unica prin amestecul de elemente antice grecesti si romane cu stilurile bizantin, renascentist si baroc. Fatada este construita in stilul templului grecesc antic, flancat de 2 coloane gemene modelate dupa Columna lui Traian din Roma. Coloanele sunt decorate cu basoreliefuri, care arata scene din viata Sfantului Carol Borromeo, un venerat vindecator al bolnavilor de ciuma. Domul aminteste de cel al Bazilicii Sf. Petru, insa difera prin faptul ca baza este un elipsoid alungit.

Interiorul este impresionant, altarul principal infatisand „Apoteoza Sfantului Carol Borromeo” . Deasupra acestuia, sunt reprezentate razele soarelui care lumineaza si in jurul carora ingerii uniti in cerc plutesc pe nori. Fresca cupolei il reprezinta pe Sfantului Borromeo, sprijinit de Fecioara Maria, rugand Sfanta Treime sa puna capat ciumei din Viena.

Intorcandu-ne in locul de unde am pornit„calatoria” , la Muzeul Sisi, nu trebuie ratate in zona, alte 3 obiective pe care noi le-am admirat in anul 2007, primaria, teatrul national si parlamentul.

Rathaus (Primaria) este construita in stil gotic, cu multe turnuri si turnulete, cu o fatada bogat decorata. Aici se afla birourile primarului orasului Viena, ale consiliului local, dar si ale guvernatorului si consiliului regiunii federale Viena.

Imparatul Francis Joseph a pus conditia ca inaltimea turnului sa nu depaseasca inaltimea catedralei Votivkirche (99 m). A fost proiectat la o inaltime de 97,9 m, insa la aceasta s-a adaugat si statuia gardianului Rathausmann, astfel ca inaltimea totala depaseste 100 metri. Statuia gardianului este realizata din fier, fiind turnata din copeici rusesti. Are o greutate de peste 700 kg, astfel ca s-a folosit ca si contragreutate o sfera de 800 kg, pentru ca aceasta sa fie stabila la vant puternic. O copie a gardianului este expusa in parcul din fata primariei, Rathauspark.

Vizavi de Rathaus se afla teatrul de stat Burgtheater, unde au avut premierele doua dintre operele lui Mozart. Burgtheater a fost infiintat de catre Maria Tereza, dar isi avea sediul in alta cladire.

Cladirea Parlamentului este locul unde se desfasoara ceremoniile importante de stat, cum ar fi depunerea juramantului presedintelui Austriei. Frontonul este decorat cu simboluri si alegorii ale celor 17 provincii ale vechiului Imperiu Austro-Ungar.

Fantana Pallas Athene din fata Parlamentului este dominata de Zeita Intelepciunii, Atena, imbracata in armura, cu o casca aurita, tinand in mana dreapta o mica figura a Zeitei Victoriei, Nike, iar in mana stanga, o sulita. De o parte si de alta a acesteia, mai jos sunt alte doua statui feminine ce reprezinta cele doua puteri ale statului, cea legislativa si cea executiva. La picioarele acestora se gasesc patru figuri, reprezentari alegorice ale celor mai importante rauri ale Imperiului Austro-Ungar: Dunarea, Inn, Elba si Vltava.

Exista multe alte cladiri extrem de interesante din punct de vedere arhitectonic, in special cladiri art-nouveau, precum Secession, Vila Otto-Wagner, Casa Majolika, Casa Muzelor de pe Wienzeile, Casa de Economii Postsparkasse, pe care mi-as fi dorit sa le vizitez, insa timpul nu a fost de partea mea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 02.12.23 07:08:22
Validat / Publicat: 02.12.23 08:34:14

VIZUALIZĂRI: 2216 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Cladirea Parlamentului este locul unde se desfasoara ceremoniile importante de stat, cum ar fi depunerea juramantului presedintelui Austriei. Frontonul este decorat cu simboluri si alegorii ale celor 17 provincii ale vechiului Imperiu Austro-Ungar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

dorgo
[02.12.23 10:33:19]
»

@Geani Anto draga, de ce n-ai pus mai multe, (5-6) poze cu tine in fata acelor cladiri anoste, cum ai facut tu de obicei in celelalte review-uri ale tale, ca sa mai umanizezi un pic atmosfera, sa-i dai viata, culoare si lumina? Orice oras, oricat de frumos ar fi el, fara oameni, pare rece si trist. Eu cred ca trebuie sa te intorci la Viena si sa refaci review-ul! (????)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058788061141968 sec
    ecranul dvs: 1 x 1