ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2015
    DURATA: 1 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    La Versailles, în umbra regilor Franței

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Din nou mă voi abate de la firul cronologic al amintirilor și voi sări de pe malul Atlanticului în inima Europei, la vestita curte a regilor Franței, la Versailles.

    Am vizitat Versailles-ul într-o zi de aprilie deghizată în zi de martie, una din zilele acelea de primăvară ușor severe, în care soarele zâmbește pe jumătate și vântul este destul de tăios, și doar floricelele timide și mugurii verzi ai frunzelor fac promisiuni de mai bine…

    Pentru că ne-am ales ca vizita la Versailles să fie sâmbătă, am plecat cât mai de dimineață (prietena care ne-a însoțit ne-a avertizat că în week-end, cozile pot să se întindă pe zeci de metri în afara castelului). Ca să ajungem la Versailles, am luat un tren regional care pleca direct din La Defense (despre transporturile din Franța voi scrie cândva un review separat, atât de mult m-au umplut de admirație, dar și de neputință... :() și care semăna cu un tren personal destul de nou ca dotare și prietenos (singurul factor deranjant erau românii care cerșeau :(). Trenul a trecut destul de rapid prin stațiile din oraș și a oprit în câteva stații de suburbii, atât de îmbietoare și de liniștite încât îți venea să cobori să cauți un loc de picnic…

    Din gara de la Versailles se ajunge repede la castel, care este situat pe o esplanadă cu o suprafață destul de mare pentru a găzdui aleea lungă care duce la porți și apoi, prin curtea interioară, către accesul în castel. Pentru că am ajuns destul de dimineață, am reușit să ne așezăm la coadă la doar 5 metri față de intrare, astfel încât toată vizita nu a durat mai mult de o oră.

    Cu toate că fluxul vizitatorilor era destul de bine organizat (intrarea era fluidizată, iar dirijarea prin camere se făcea eficient) senzația de aglomerație era supărătoare, iar în camere se ajungea greu în față pentru a viziona cât de cât exponatele. Pe holuri și în sălile mari nu era o problemă, se putea respira, însă spațiile de mărime medie erau mai degrabă sufocante.

    Traseul prin palat începe cu camere de dimensiune medie, care prezintă istoria castelului și o serie de picturi reprezentative din viața familiei regale franceze (cu subiecte din epoci diferite, desigur, începând de la Louis XIV, care a construit castelul, și până la perioada de după revoluția franceză). Apoi, se trece prin holuri lungi, decorate cu sculptură în mărime naturală, și se oferă o perspectivă spre splendida capelă regală (o catedrală în miniatură, mai degrabă) - care m-a emoționat, pentru că este locul în care Louis XIV s-a căsătorit cu un personaj istoric favorit al meu, Doamna de Maintenon. Apoi, drumul continuă spre sectorul principal, dintre care se remarcă (fiind și binecunoscute în literatura de epocă) saloanele cu nume de zeități romane (Apolo, Marte, Venus, Diana), și Camera Regelui (cu tapiseria roșu închis și încastrări aurite). De aici se iese în vestita Salle des Miroirs (Sala Oglinzilor) care, deși coincidea cu fotografiile văzute înainte, nu mi-a produs o senzație deosebită - și spre Camera Reginei (cu tapiserie gri și beige și încastrări aurite). Ceea ce impresionează pretutindeni în castel sunt tavanele, cu o pictură rococo splendidă, și tablourile foarte valoroase (cum ar fi, între altele, și cel mai cunoscut portret al Regelui Louis XIV).

    Am observat atunci că mulți vizitatori vin la acest castel în virtutea inerției, atrași de brandul turistic al locului, fără să cunoască mare lucru despre istorie (mai ales vizitatorii tineri), ceea ce îi face să “bifeze” obiectivul, doar. Câștigul real poate avea loc doar când vizitatorul cunoaște dinainte, măcar în linii mari, istoria măreață a Franței așa cum a fost construită de-a lungul secolelor marcate de domnia acestor regi. Altfel, o vizită nepregătită la acest castel nu va aduce prea multă valoare adăugată, iar turistul va pleca doar cu imaginea unor baldachine somptuoase și a unor tavane în culori „fondante” pe retină, și cu impresia greșită că a respirat, pentru puțin timp, același aer pe care îl respirau regii Franței.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 13.03.16 10:50:27
    Validat / Publicat: 13.03.16 12:25:34
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Nisa, Toulouse, Paris, Lyon

    VIZUALIZĂRI: 1431 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Îmbinare perfectă între tabloul de pe perete și pictura de pe tavan.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    Aurici
    [15.03.16 11:41:06]
    »

    @diacrys - Versailles rămâne cel mai deosebit loc pe care l-am văzut eu până acum. Mă gândesc că oi fi fost vreo prințesă în altă viață că prea a fost o chimie acolo. Am stat o zi întreagă și nu ne-am săturat. Am plecat după 18,30, după ce s-a terminat spectacolul de la Fântâna lui Neptun de care pomenești și tu în celălalt articol cu grădinile, dar fără să-i menționezi numele. Noi nu ne-am desprins de concertul în aer liber până nu s-a terminat. Am mai văzut câteva fântâni muzicale și/sau impresionante dar a lui Neptun rămâne pe piedestal. A fost un spectacol de vis, la care sper să mai iau parte măcar o dată în viața asta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    diacrys*AUTOR REVIEW
    [16.03.16 22:20:48]
    »

    @Aurici - Mă bucur că mai este cineva de aceeași părere. Acesta este motivul pentru care am scris review-ul, mi s-a părut un loc deosebit (și un moment deosebit la fântânile cântătoare - nu știu dacă prietena mea a numit fântânile sau am uitat eu denumirea). Și eu sper să mai ajung acolo (deși probabil nu anul acesta) - data viitoare merg numai pentru grădini, le voi rezerva mai mult timp pentru că am vizitat deja castelul.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    calatorul
    [30.05.16 16:06:59]
    »

    @diacrys - Frumoasa relatare imi aminteste de excursia prin acele locuri spectaculoase, despre care eu inca nu am scris pe AFA, dar care merita toata atentia noastra. Adaug si votul meu.

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [31.05.16 22:28:40]
    »

    @calatorul - Mulțumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, calatorul, diacrys*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Versailles:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074217081069946 sec
    ecranul dvs: 1 x 1