ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ce se mai poate face in zona Veliko Tarnovo - Arbanasi. Locuri despre care (sper) nu s-a mai scris.

TIPĂREȘTE

Timp de 7 zile am fost cazati la hotel Sevastokrator din Arbanasi, dupa cum am scris aici

Evident, in septembrie, cu apa din piscina la temperaturi rezonabile doar 4-5 din cele 7 zile (4 pentru mine, 5 pentru fete) si rezistind noi in ea 1-2 ore / zi, trebuia sa ne gasim si alte activitati.

Cu exceptia cazurilor in care mentionez un alt mijloc de transport, toate excursiile au fost facute pe jos.

Anul trecut am vizitat VT, jumatatea estica, strada cu strada. Inclusiv Sveta Gora (si dealul, si cartierul cu acelasi nume, care adaposteste caminele studentesti, cantine etc). Ne-a "scapat" doar cartierul Asenov, pe care l-am planificat in cadrul acestui sejur. Arbanasi - la fel, vizitat integral, strada cu strada.

Ce ne raminea de facut? Sa improvizam :)

Obiectiv principal: sa ajungem in VT, plecind din Arbanasi, pe jos, fara sa intrebam pe nimeni cum se poate face.

Obiectiv secundar: orice se mai poate vizita in zona pe o raza de 10 km de drum lejer sau 5-6 mai dificil.

Panorama 1

In prima zi am pornit usurel, fara sa ne luam macar apa, la plimbarea de dimineata. N-aveam nimic planificat, doar admiram peisajul, si tot admirindu-l m-am gindit ca pe dealul din dreapta drumului spre VT s-ar putea merge in paralel cu strada pina in oras.

Si-am ajuns la locul unde drumul dinspre VT, ofera prima optiune spre Arbanasi (vezi foto). Mai exact, in partea de nord-vest a satului.

Am traversat si am gasit o poteca (marcata!) spre vest (VT). Marcajul l-am vazut ceva mai tirziu, asa ca am avut ceva ezitari in a urma poteca, desi largimea acesteia si distributia ierbii sugerau faptul ca a fost folosita si de masini. Ezitarea a venit de la identificarea unor urme de ciine de talie mare :)

Pe scurt: drumul a fost lejer, aerul din padure curat; singurul punct care oferea optiuni era o raspintie ce permitea si accesul spre nord - nu o luati pe drumul acela.

Dupa ceva timp veti ajunge intr-un punct de unde se poate admira in toata splendoarea Tsarevets-ul, dintr-un unghi ce nu-i lasa nimic de ascuns. De unde stiti ca ati ajuns? Simplu, ajungeti la o masa cu doua bancute pe deal si va intoarceti vreo 5 metri. De acolo cred ca ies cele mai bune poze; noi n-am avut la dispozitie decit telefonul si un binoclu de jucarie :)

Timp traseu, cu copil de 6 ani: doua ore si jumatate de la hotel pina pe deal si inapoi, cu o pauze pentru admirat peisajul. Mentiune: nu incercati cu masina, cind am fost noi drumul era blocat de un copac prabusit ce nu a putut fi inlaturat cu funii. Plus ca ati putea strica distractia altora :)

"Dealul melcilor"

Nu stiu exact cum se numeste zona, dar erau milioane de melci prin iarba si fin, asa ca am botezat-o noi.

Se iese din Arbanasi prin sud-est si se observa imediat doua poteci asfaltate si una cu piatra cubica, toate mergind in paralel cu soseaua.

Urcusul e lejer, drumul e presarat cu banci, linga acestea exista cosuri de gunoi, din loc in loc e cite un foisor. Aproape de virful dealului e un alt loc minunat pentru a fotografia VT, cetatea si Arbanasi - Panorama 2

Dupa vreo 2 km se termina potecile si apare un indicator catre un club de echitatie: Kaloyan 92.

Am cautat acum pe internet si am gasit asta: kaloyan92.com/?m=1

In realitate arata mult mai pustiu si prafuit; in principiu e o baza unde sint crescuti si antrenati caii. Cind am fost noi erau 3 calareti ce lucrau cu caii pe traseul cu obstacole (sarituri), dar nu am stat suficient cit sa vedem si sarituri, doar alergare usoara.

Ne-am dus la un nene ce parea grajdar, l-am salutat calduros cu "dobr den" si ne-a salutat, la rindu-i, cu un "ha? " (probabil statuse prea mult in soare iar salutul calduros deja ii facea rau), apoi am mentionat si noi ce cuvinte stiam: "gloaba, tzena, dete", incercind sa-l facem sa priceapa ca vrem sa platim ca sa plimbam copilul 10 minute pe un cal. S-a ratoit putin la noi si dus a fost.

Dusi am fost si noi, dupa ce am mai facut - cu ciuda :) - citeva poze.

Cu copilul inlacrimat ca nu poate "sa cistige concursul, ca Sofia" (nu ma intrebati cine e, stiu doar ca e din desene animate), am plecat de acolo cu promisiunea ca pe drum ne jucam de-a printesa, dragonul si cavalerul.

Am urmat soseaua principala si vreo 5 minute ne-am certat cine sa fie dragonul si cine cavalerul, ca printesa ii era rezervata odraslei, si am ajuns la

Hotel Kaloyan's Castle

bgstay.com/en-o-9795-hote ... oyan%60s_castle

Acolo am facut ceva poze, ne-am racorit la restaurantul in aer liber si am ascultat de ordinele printesei (cavalerul fiind statuia din dotarea "castelului", noi nu mai aveam prea multe optiuni).

Dupa utilizarea locului de joaca (de catre printesa) si vizitarea salii de bal a castelului + toalete (de catre toti), ne-am intors la hotel.

Timp total: vreo 3 ore, cu tot cu cascat gura, facut poze, milogit dupa cai si consumat racoritoare la castel. A, si dat pe tobogan.

Parcul Ksilifor - drumul dinspre VT

Pusi pe fapte mari, dupa un mic dejun copios (mincare pe bune fetele, un coctail de asa-zise fructe eu), am plecat spre VT. Adica spre centrul Arbanasi, pindind un taxi. Prindem unul, debarcam la podul din VT ("sub" cetate), pornim spre cartierul Asenov.

Directia era est-sud-est, si am ales drumul ce strabatea cartierul prin nordul riului Yantra. Acolo ne-am oprit la locurile de joaca pentru copii, am fotografiat casele aflate in stare avansata de degradare, apoi am luat-o catre sud pe linga o autobaza (atentie! ca si in Romania, autobazele se depasesc pe partea opusa a strazii, pentru a evita ciinii) si am continuat de-a lungul Yantrei spre sud pina la un pod de pe vremea lu' Pazvante (vezi foto).

Dupa pod (am trecut pe sub el) am continuat drumul in aceeasi directie pina la o fabrica parasita, unde drumul se continua in stinga (adica est, mai pe romaneste), la deal.

Excelsior! en.wiktionary.org/wiki/excelsior

Si-am mers, si-am mers, si-am mers, pina am mai vazut un om. El nu ne-a vazut, era in padure, citea un indicator, asa ca ne-am asezat pe o bancuta intre doua movilite de gunoaie, asteptind sa revina la drum si sa-l intrebam ce scrie pe indicator.

Dupa gesturile pe care le facea mi-am dat seama ca tocmai marcase poteca aia ca "drum interzis", asa ca am asteptat sa-si ridice pantalonii si sa plece, pentru ca nu tineam neaparat la compania lui.

Excelsior!

Si iar am mers, si-am mers, ne mai depasea cite o motocicleta ce o lua prin padure pe cite o carare, dar am rezistat tentatiei si ne-am urmat drumul. Am rezistat si indemnelor familiei de a ne intoarce, argumentind ca daca nu ajungem unde mi-am propus (ele nu cunosteau inca destinatia urmarita), macar ajungem la mare. Excelsior! Dupa ceva timp (mult) am ajuns la un alt indicator in padure, care arata - promitator - drumuri catre 4 localitati din doua judete vecine. Iar rugaminti de intoarcere, dar eram de neoprit: am continuat sa urcam, pina in virful dealului nu mai era mult si voiam sa am o privire de ansamblu asupra situatiei.

Excelsior!

Si am ajuns la un lac (laculet?), deasupra caruia trona o sirma folosita la tiroliana. Linga el, o cabana si un restaurant ("RESTAURANT! " a racnit fi-mea si a inceput sa alerge). Excelsior!

Deja se aglomerase locul: o intersectie, un hotel ce arata bine, un restaurant la fel, leagane, tobogane, buturugi pentru curse pe obstacole, panouri de escalada, si reclame promitatoare la concursuri de tir cu arcul si alte minuni.

A, si inca 3 copii adusi de parinti cu masinile.

Eram in Parcul Ksilifor :)

Dupa biscuiti, apa, si o tura prin distractiile locului, apar doua taxiuri ce lasau niste turisti la hotel. Am confiscat unul si ne-am intors la Arbanasi (aflat la vreo 4-5 km pe sosea, in continuarea drumului parcurs de noi), cu gindul de a reveni direct din Arbanasi intr-o alta zi. Nu inainte de a remarca faptul ca soferul ne-a dus pe alt drum decit credeam ca ar trebui urmat, ceea ce m-a facut sa presupun ca celalalt ar fi doar un drum de tara.

Timp total aventura: vreo 4 ore.

Parcul Ksilifor - drumul dinspre Arbanasi

Acum deja stiam ce avem de facut. In primul rind, ne-am facut curaj sa pornim la drum :) Apoi am luat-o pe o scurtatura direct de la hotel spre "Dealul melcilor". Si nu mica ne-a fost uimirea atunci cind, odihnindu-ne in ultimul foisor de pe deal, am vazut venind spre noi un grup de tinere pensionare, ce ne-au salutat voios cu "dobr den" si carora le-am raspuns asisderea. Am intrat in vorba cu ultima dintre ele, care stia engleza si ne-a spus ca merg la...Parcul Ksilifor!

Mobilizare generala, am sarit din foisor si am lungit pasul ca sa tinem aproape de ghidele noastre :) Drumul a fost cel pe care l-am banuit, o poteca aflata intre antena TV din dreptul crescatoriei de cai si hotelul-castel Kaloyan.

Am coborit, voiosi, prin iarba inca racoroasa si moale, si am ascultat, cuviosi, o mica lectie de istorie.

Astfel incit atunci cind am ajuns in Parcul Ksilifor nu ne-am mirat vazind acolo vreo 200 de persoane, iar cind am auzit o doamna ce sustinea un discurs la microfon spunind ceva de "vesel praznic" am stiut si care e motivul: era zi nationala, Bulgaria sarbatorea Unirea.

Costume nationale, coruri de amatori, hore, jocuri cimpenesti (bine, copiii tot la tobogane trageau, si la nisipul plin de scoici - l-or fi adus de la mare), pe alocuri chiar si gratare.

Ne-am bucurat si noi alaturi de toti ceilalti participanti si, cind s-au raspindit cu totii la iarba verde sa manince ce-si adusesera de-acasa, am plecat si noi spre Arbanasi dupa ce ne-am facut curaj cu invariabilii biscuiti cu cacao.

Am incercat sa atingem si un alt obiectiv, o pestera ce aparea pe harta cu obraznicie la vreo 500 de metri de poteca, dar sandalele fetelor n-au permis si asta. Poate alta data :)

Seara, evident, ne-am grabit catre VT cu un taxi, pentru a urmari spectacolul de sunet si lumini de la cetate.

Si tot la puncte de atractie as bifa si taxiul de la intoarcerea catre Arbanasi la 10 seara, care a facut traseul in 2-3 minute, prilej pentru printesa sa exclame in curbe: "uuiiiiiiiiiiiiiiiii..."

Se credea in montagne russe :)

Sper ca am ales pozele potrivite pentru ilustrarea traseelor si obiectivelor.


[fb]
---
Trimis de F2A1C in 09.09.13 00:15:56
Validat / Publicat: 09.09.13 03:39:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6477 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (F2A1C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Cartierul Asenov, in drum spre parcul Ksilifor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.09.13 03:37:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

F2A1CAUTOR REVIEW
[09.09.13 04:25:37]
»

Completare: o harta pe care apare traseul catre Parcul Ksilifor dinspre VT (pe harta e de la B spre A). Noi am folosit o harta cu mai putine detalii, cumparata anul trecut de la un chiosc din Arbanasi. maps.google.ro/maps?q=har ... =ro&sa=N&tab=wl

As mai vrea sa subliniez ce am scris si in text: intr-o zi oarecare erau 3 copii in zona + parintii din dotare, iar de ziua nationala erau vreo 200 de persoane. Deci nu va asteptati la animatie intr-o zi oarecare. Inca sint curios ce-i cu concursurile din poze (or fi fost tabere scolare?)

Cu google maps puteti vedea aproape tot ce se poate vedea si cu ochiul liber la fata locului, adica nu mare lucru. Pentru noi a fost un simplu obiectiv de atins din lipsa de alte preocupari + nevoia de miscare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
F2A1C
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049139976501465 sec
    ecranul dvs: 1 x 1