ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 7 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Magnifica biserica a Cavalerilor Ioaniti — Co-catedrala Sf. Ioan

TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum am promis in review-ul „Valetta, orasul cavalerilor” , am dedicat un articol separat Co-Catedralei Sf. Ioan, cel mai vizitat loc din Valletta, cea care ascunde comori nepretuite in spatele unei fatade sobre.

Exteriorul catedralei, construita imediat dupa incheierea Marelui Asediu din 1565, aminteste de un fort militar. Usa centrala este flancata de doua coloane dorice, deasupra carora se afla un balcon de la care Marele Maestru se adresa multimii la cele mai importante ocazii. Sub balcon sunt trei steme: cea a Marelui Maestru La Cassiere, cel care a finantat constructia catedralei, cea a Episcopului Torres care a inaugurat catedrala si cea a religiei. In turnul din partea dreapta sunt trei ceasuri: cel din mijloc arata ora, unul ziua (ca cifra sau numar), iar celalalt, ziua saptamanii. De o parte si de alta a intrarii principale se gasesc clopotnitele gemene.

Statutul de co-catedrala este dat de faptul ca aceasta imparte functia de sediu al unui episcop, cu o alta catedrala, situata de obicei in alt oras, in cazul nostru, cu Catedrala Sf. Paul din Mdina.

Catedrala, de dimensiuni impresionante, a fost construita la ordinul Marelui Maestru Jean de la Cassiere si poarta hramul Sf. Ioan Botezatorul, sfantul patron al Ordinului Ioanitilor. Este deschisa publicului de luni pana vineri intre orele 9.30 si 16.30, sambata pana la ora 12.00. Duminica, numai membrii congregatiei pot vizita catedrala. Am intrat in catedrala prin strada Republicii, dupa ce am platit 15 euro/adult.

Avertismentul de la intrare, care s-ar traduce:„Tu care ma calci in picioare, Vei fi calcat la randul tau. Gandeste-te si roaga-te pentru mine.” , m-a cutremurat. Podeaua de marmura a catedralei este alcatuita din 400 de pietre funerare care ii comemoreaza pe cei mai ilustri cavaleri ai ordinului. Cele mai populare imagini sunt ale mortii reprezentata ca un schelet cu o secera, o clepsidra si un inger sufland in trompeta.

Aceste morminte din marmura de diferite nuante sunt decorate cu blazoane, simboluri militare si religioase sau episoade din viata celui decedat. Cea mai veche piatra funerara dateaza din anul 1606. Soldatii au continuat sa fie ingropati in catedrala pana in secolul al XIX-lea. Pentru a nu distruge mormintele, este interzisa intrarea in catedrala cu pantofi cu toc.

Altarul principal este realizat din aur, argint si marmura de diferite culori. Piesa centrala a acestuia este o sculptura din marmura, realizata de Giuseppe Mazzuoli, numita Botezul lui Hristos.

Ordinul de Malta era organizat in 8 limbi reprezentand diferite regiuni ale Europei, astfel ca pentru fiecare limba a fost construita cate o capela. Acestea sunt situate de o parte si de alta a navei si toate sunt bogat decorate.

Fra ' Marc' Antonio Zondadari, din Siena, a fost mare maestru al Ordinului Maltei, foarte cunoscut in randul maltezilor, chiar daca domnia sa a durat doar doi ani. Este ingropat aici, cu exceptia inimii sale, care a fost ingropata in Siena. Monumentul magnific creat de catre Massimiliano Soldani Benzi este o opera de arta baroca din bronz si marmura, care il arata pe Marele Maestru asezat. Acesta este singurul monument aflat in naosul bisericii, deoarece nu se potrivea in capela limbii italiene.

Sacristia a fost construita in 1598 si renovata in 1758 din fondurile Marelui Maestru Pinto. Piesa centrala a altarului se numeste Biciuirea lui Hristos si ii apartine lui Stefano Pieri.

Capela limbii germane, inchinata Botezului Domnului, este dedicata memoriei lui Ranz Sigismund von Thun, comandant al Kleenols, Grobnig si Vienei, car in calitate de lider al flotei a dat inamicului lovituri serioase in timpul confruntarilor pe mare, vitejia sa aducand o mare onoare ordinului. De asemenea, a fost ambasador al ordinului in Anglia, Polonia si Bavaria, fiind decorat de papa Inocentiu al XI-lea. Capela Germaniei include si parohiile Austriei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei, Elvetiei, Poloniei, Ungariei, Alsaciei si Olandei.

Capela limbii italiene este consacrata Sf. Ecaterina din Alexandria, patroana cavalerilor italieni. In altar am admirat pictura „Mistica Casatorie a Sf. Ecaterna” , executata in 1670 de catre Mattia Preti. Capela gazduieste mormantul Marelui Maestru Gregorio Carafa, eroul care a reusit sa-i infranga pe otomani in batalia de la Dardanele.

Capela franceza, inchinata Sf. Apostol Pavel, are patru monumente funerare ale fratelui regelui Louis Philippe al Frantei, Vicontele de Beaujolais, Marelui Maestru Adrien de Wignacourt, Marelui Maestru Fra Emmanuel de Rohan si Marchizului de Wignacourt.

Peretii sunt decorati cu reprezentari ale coroanei imperiale, crucii malteze si simbolul heraldic floarea de crin, care aminteste de cavalerii francezi ai Langue de Provence.

Capela provensala dedicata Arhanghelului Mihail, adaposteste mormintele Marilor Maestri Antoine de Paule si Jean Lascaris Castellar.

Capela anglo-bavareza il are ca protagonist pe Arhiepiscopul Milanului, Charles Borromeo, reprezentant important al Contrareformei, in timp ce este prezentat Fecioarei Maria. Capela contine un singur mormant apartinand lui Fra Francois Collongue de Foresta.

Capela Castiliei, Leonului si Portugaliei este inchinata Sfantului patron al Spaniei, Iacob cel Mare. Aceasta gazduieste doua morminte apartinand celor doi mari maestri portughezi: Manoel Pinto si Manoel de Vilhena.

Capela regiunii Auvergne este dedicata Sfantului martir Sebastian. In interiorul capelei exista mormantul Marelui Maestru Annet Clement de Chattes-Gessan, cunoscut pentru victoriile obtinute in bataliile cu turcii.

Capela Aragonului este dedicata Sf. Gheorghe si include si parohiile Cataluniei si Navarrei. In aceasta capela sunt mormintele a patru Mari Maestri spanioli: Raphael Cottoner si fratele sau Nicholas, Martin De Redin si Ramon Perellos. Tot aici sunt si cateva relicve aduse de cavaleri in Malta precum bratul Sfantului Gheorghe sau bratul Sf. Vincent Ferrari.

Capela Sfintei Taine este dedicata Fecioarei Maria. Aceasta a gazduit o icoana cu Madona din Philermos, pe care cavalerii au adus-o in secolul al XV-lea din Rhodos, despre care se credea ca este facatoare de minuni. Cavalerii veneau si se rugau aici inaintea bataliilor, iar atunci cand se intorceau castigatori ofereau Fecioarei cheile fortaretei cucerite. Icoana facatoare de minuni a fost luata de Marele Maestru Ferdinand Von Hompesch atunci cand Napoleon a cucerit Malta in 1798 si a fost dusa la St Petersburg. Nu s-a mai stiut nimic de ea, insa a fost redescoperita in Muntenegru.

Oratoriul este incaperea folosita ca loc privat de rugaciune. Acesta gazduieste o capodopera a picturii, Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, ce ii apartine celebrului pictor Caravaggio. Este ultima lucrare a sa, pe care a realizat-o inaintea condamnarii la moarte pentru ucidere, in timpul unei incaierari, la bautura. Tot aici se afla si o alta pictura a aceluiasi autor, "Hieronymus III".

Cripta poate fi admirata din spatele unui geam care are rolul de a mentine temperatura scazuta in interiorul acesteia pentru a proteja cele 12 morminte ale Marilor Maestri care se gasesc aici.

Marele Maestru Jean de Valette, intemeietorul capitalei Valletta se odihneste aici, iar mormantul sau poarta urmatoarea inscriptie:

„Aici se afla La Valette.

Demn de onoarea eterna,

Cel care a fost odata flagelul Africii si Asiei,

Si scutul Europei,

De unde i-a izgonit pe barbari prin Sfintele sale brate,

Este primul care este ingropat in acest oras iubit,

Al cui fondator a fost.”

Una dintre cele mai spectaculoase imagini ale interiorului baroc al catedralei am descoperit-o urcand la balcon, mult mai aproape de bolta semicilindrica a navei, decorata cu picturi care infatiseaza scene din viata Sfantului Ioan Botezatorul, create intre 1662 si 1667 de catre pictorul Mattia Preti, si el Cavaler al Ordinului de Malta.

Am incheiat astfel vizita catedralei considerata una dintre cele mai bogate din Europa, pana la cucerirea Maltei de catre Napoleon.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 04.10.21 21:33:48
Validat / Publicat: 05.10.21 07:26:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 3390 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Capela limbii germane, inchinata Botezului Domnului, este dedicata memoriei lui Ranz Sigismund von Thun, comandant al Kleenols, Grobnig si Vienei, car in calitate de lider al flotei a dat inamicului lovituri serioase in timpul confruntarilor pe mare, vitejia sa aducand o mare onoare ordinului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[05.10.21 09:42:10]
»

@geani anto: Am petrecut revelionul 2003 în Malta şi în cele câteva zile pe care le-am avut la dispoziţie am fost doar două dimineţe în La Valletta. Am vizitat catedrala cavalerilor ioaniţi, ghida ne-a povestit câteva cuvinte dar ce pretenţii la memorie să mai am după aproape 20 de ani? Abia acum pot spune că am aflat istoria catedralei dar ce m-a impresionat şi plăcut cel mai mult este că ai însoţit foografiile de texte ample şi explicative. Este cu totul altceva decât ˝interior catedral㽺i punct.

elenaadinaPHONE
[05.10.21 10:46:35]
»

Felicitări pentru descriere și explicațiile amănunțite ce însoțesc fiecare poza!

Este un loc deosebit!

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[05.10.21 12:04:57]
»

@Michi: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, geani anto, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valletta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054708957672119 sec
    ecranul dvs: 1 x 1