ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Co-Catedrala Sfantul Ioan. Bijuteria Ordinului Cavalerilor Sfantului Ioan

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Valletta se spune ca este in muzeu in aer liber, iar aceasta titulatura i se potriveste pe deplin. Astazi vreau sa va povestesc despre una din cele mai proeminente cladiri din capitala malteza, un edificiu simbol pentru Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan,

Co-Catedrala Sfantul Ioan reprezinta un monument unic de importanta internationala. Isi datoreaza bogata istorie si mostenirea artistica faptului ca timp de peste 200 de ani a fost Biserica Conventuala a Ordinului Cavalerilor Sfantului Ioan. Marii Maestrii si cavalerii au donat cadouri cu valoare artistica si au adus contributii enorme pentru a o imbogati doar cu cele mai bune opere de arta ale artistilor de varf disponibili. Drept urmare, este o expresie artistica cea mai glorioasa si magnifica din Epoca Barocului.

Edificiul a fost comandat de Marele Maestru Jean de la Cassiere drept Biserica Conventuala a Sfantului Ioan, iar planurile au fost elaborate de arhitectul maltez Girolamo Cassar, care s-a dovedit, de asemenea, responsabil cu constructia multor cladiri importante din Valletta.

Locatie: Valletta. Triq Saint John (Strada Sfantul Ioan) .

Intrare vizitatori: Acces de pe Triq Ir-Reppubblika (Strada Republicii) .

Program vizitare: Luni - Vineri (09:30 - 16:30, ultima intrare la 16:00); Sambata (09:30 - 12:30, ultima intrare la 12:00); Duminica&Sarbatori Legale (inchis)

Taxa intrare: Adulti (15 euro); Studenti si persoane in varsta peste 65 ani (7,50 euro); Copii sub 12 ani intra gratuit daca sunt insotiti de un adult). Persoanele care participa la Liturghie nu trebuie sa achite taxa de intrare.

Co-Catredala Sfantul Ioan este o casa a Domnului si, prin urmare, un lacas de cult. De aceea, vizitatorii sunt rugati sa respecte mai multe reguli. Rochiile femeilor trebuie sa acopere suficient umerii, pieptul si picioarele. Custozii pot oferi un sal sau sort pentru acoperire, acestea fiind lasate la iesire intr-un cos. Domnilor li se cere sa-si scoata palariile sau sepcile la intrare. Pardoseala din marmura incrustata este pretioasa si delicata. Prin urmare pantofii cu toc ingust nu sunt permise. Se poate imprumuta incaltaminte adecvata de la casierie, la intrare. Unele opere de arta sunt fragile si este interzis atingerea acestora. Nu sunt permise fotografiile flash sau trepiedele. Peretii sculptati sunt foarte delicati si sensibili. Prin urmare, vizitatorii sunt rugati sa poarte gentile, borsetele si rucsacurile fie in fata, fie in mana.

Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan erau nobili din cele mai importante familii din Europa si aveau o misiune sacra, aceea de a proteja Catolicismul si Europa de atacurile otomanilor. Dupa atacul cunoscut sub numele de Marele Asediu din 1565, se pare ca Cavalerii s-au jurat sa transforme Malta intr-o fortareata care se potrivea unui Ordin militar si religios, cu o capitala demna de un grup ilustru de nobili. Mandria locului in centrul noului oras Valletta era rezervata bisericii lor. Biserica este finalizata in 1577 si inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, patronul Ordinului.

Fatada exterioara este construita in stil manieristic tipic lui Girolamo Cassar. Usa este flancate de coloane dorice care sustin un balcon deschis de pe care Marii Maestrii se adresau multimii cu ocazii importante. Pe lateral sunt, de asemenea, doua nise goale. In general, fatada flancata de doua clopotnite mari este destul de austera si prezinta caracteristicile unei fortarete, reflectand atat stilul lui Cassar de inginer militar, cat si starea de spirit a Ordinului in anii care au urmat Marelui Asediu din 1565.

Interiorul, care consta dintr-o nava larga, cu bolti de tip butoi, si doua culoare impartite in capele laterale, a fost initial simplu. Cu toate acestea, in secolul al XVII-lea, Marele Maestru Cotoner a ordonat redecorarea interiorului. Zorile secolului al XVII-lea au introdus noul stil baroc, iar caracterul sau flamboyant si demonstrativ a oferit un material amplu. Artistul calabrez Mattia Preti, caruia i s-a comandat lucrarea, a transformat interiorul intr-o sarbatoare a artei baroce. Contrastul dintre fatada simpla si sobra si atmosfera festiva a interiorului face din Co-Catedrala Sfantul Ioan un monument unic. Mattia Preti a fost unul dintre cei mai remarcabili artisti ai seicento-ului. Incepand cu bolta, a descris episoade din viata Sfantului Ioan Botezatorul. Prin desenul sau perfect si folosirea abila a culorii, a aparut o capodopera a efectelor iluzioniste. Pe desenele pregatite de Preti, zidurile simple ale navei si capelelor au fost sculptate cu motive elaborate, caracteristice ornamentelor baroce, transformand peretii intr-un exces de frunzis aurit, flori si ingeri.

Capelele laterale au fost desemnate in cele opt limbi ale Ordinului. Mai multe contin unele dintre cele mai impresionante monumente funerare ale Marilor Maestri in marmura si bronz si sunt opere de arta in sine. Multe dintre piesele de altar sunt realizate de Mattia Preti. Pardoseala splendida incrustata consta dintr-o colectie de pietre funerare. Utilizarea imaginativa a simbolurilor si a insemnelor heraldice face din pardoseala o comoara unica. Multe dezvaluie povestile individuale ale unor cavaleri de seama, ardoarea religioasa si dorinta lor de a fi amintiti. Aici isi dorm somnul de veci Mari Maestrii, cum ar fi Phillipe Villiers de L-Isle-Adam, Claude de la Sengle, Jean Parisot de Vallette, Alof de Wignacourt si altii. Monumentul funerar al Marelui Maestru Marc Antonio Zondadari, nepotul Papei Alexandru al VII-lea, se afla situat aproape de intrarea principala.

Pe latura de sud avem patru capele, dupa cum urmeaza: Capela Maicii Domnului din Philermos sau Capela Sfintei Taine (Continea initial o icoana a Maicii Domnului din Philermos, care fusese in posesia Ordinului inca din vremea Cruciadelor, dar icoana a fost transportata in Rusia de Marele Maestru Ferdinand von Hompesch zu Bolheim cand Ordinul a fost expulzat in Malta in 1798. In prezent se afla in custodia Muzeului National al Muntenegrului); Capela Limbii de Auvergne dedicata Sfantului Sebastian (Altarul descrie Martiriul Sfantului si dateaza din secolul al XVIII-lea. Aici se afla monumentul funerar al Marelui Maestru Annet de Clermont-Gessant); Capela Limbii Aragoneze dedicata Sfantului Gheorghe (Retablul sau este este Sfantul Gheorghe calare si este considerat a fi una dintre capodoperele lui Mattia Preti. Aici sunt inmormantati Marii Maestrii Martin de Redin, Raphael Cotoner, Nicolas Cotoner si Ramon Perellos y Roccaful); Capela Limbii de Castilia, Leon si Portugalia dedicata Sfantului Iacob (Altarul il infatiseaza pe sfant intr-o maniera estetica, placuta, si este opera lui Preti. Marii Maestrii Antonio Manuel de Vilhene si Manuel Pinto da Fonseca sunt inmormantati aici, in monumente funerare de marmura).

Pe latura nordica sunt insirate cinci capele, cum ar fi: Capela Limbii Anglo-Bavareze sau Capela Moastelor dedicata Sfantului Carol Borromeo (Altarul descrie prezentarea Sfantului catre Fecioara Maria si este atribuit lui Beaumont. Capela continea initial multe relicve pe care Ordinul le-a dobandit de-a lungul secolelor, dar acestea au fost indepartate in 1798); Capela Limbii din Provence dedicata Sfantului Arhanghel Mihail (Retablul sau descrie Arhanghelul care conduce armatele lui Dumnezeu impotriva lui Satan si contine, de asemenea, monumente funerare din marmura ale Marilor Maestrii Antoine de Paule si Giovanni Paolo Lascaris); Capela Limbii Franceze dedicata Convertirii Sfantului Pavel (Altarul sau descrie Conversia Sfantului Pavel pe drumul spre Damasc si este opera lui Mattia Preti. Aici se gasesc monumentele funerare ale Marilor Maestrii Adrien de Wignacourt si Emmanuel de Rhan-Pobluc, precum si al contelui Louis Charles de Beaujolais); Capela Limbii Italiei dedicata Neprihanitei Zamisliri si Sfintei Ecaterina de Alexandria (Retablul sau descrie Casatoria mistica a Sfintei Ecaterina, opera aceluiasi Mattia Preti. Marele Maestru Gregorio Carafa este inmormantat aici); Capela Limbii Germaniei dedicata Botezului lui Hristos (Atribuita initial Limbii Angliei, a fost in cele din urma acordata Limbii Germaniei datorita rupturii Bisericii Angliei de autoritatea Papei si a Bisericii Romano-Catolice. Retablul sau descrie Adoratia Magilor, opera atribuita pictorului maltez Stefano Erardi).

Sanctuarul reprezinta punctul central al Co-Catedralei si este impodobit cu un mare grup sculptural care descrie Botezul lui Hristos, opera a lui Giuseppe Mazzuoli. Acesta este considerat un sculptor de varf al Epocii Barocului, insa opera sa prezinta puternice influente ale renumitului sculptor italian Gian Lorenzo Bernini.

Oratoriul a fost construit ca un loc privat de rugaciune, insa astazi principala sa atractie sunt picturile artistului Michelangelo Merisi, cunoscut sub numele de Caravaggio. Peretii sunt plini de picturi emblematice, dar doua dintre ele merita tot efortul ca sa vizitati aceasta sectiune. Piesa de altar care infatiseaza Decapitarea Sfantului Ioan Botezatorul este cea mai mare pictura pe care maestrul a realizat-o si singura despre care se stie ca a fost semnata. Un exemplar al realismului sau dur si al tehnicii clarobscurului. A doua lucrare importanta il descrie pe Sfantul Ieronim, considerata o capodopera in sine.

Aici am incheiat turul la aceasta frumoasa bijuterie a Vallettei. Pentru o ora si jumatate cat dureaza un tur se merita sa rupeti din timp daca treceti prin capitala malteza. Recomand cu placere si sper ca nu v-am plictisit prea mult.

A inceput sezonul la deplasari! Vacante minunate tuturor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

In zona se afla Curtea Suprema de Justitie si Biblioteca Nationala. Intrarea se face de pe Strada Republicii care este plina de magazine, restaurante si cafenele.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 19.06.21 18:22:44
Validat / Publicat: 19.06.21 19:59:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 1952 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Capela Limbii de Castilia, Leon si Portugalia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.02.22 18:47:24]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valletta:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.96862983703613 sec
    ecranul dvs: 1 x 1