GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa natală a lui Mondrian - călătorie prin viața pictorului la Amersfoort
Olandezii îl sărbătoresc pe Piet Mondrian în 2017 - Călătorie prin viața pictorului modern la Amersfoort
,, Amersfoort e pentru Mondrian ce e Leiden pentru Rembrandt sau Delft pentru Veermer. Mondrianhuis e leagănul unde s-a născut artistul ‘’.
Am călătorit deja cu voi în minunatul Amersfoort la braț cu evul mediu, pe finalul vizitei mele mi-am turtit nasul prin vitrinele cu suveniruri colorate în roșu, galben și albastru din casa muzeu a lui Piet Mondrian, fiul iubit al orasului si pionerul artei abstracte.
Stiați că în 2017 Olanda îl serbează pe Piet Mondrian și centenarul mișcării artistice De Stijl sau Stilul născută în această țară? ... sper să nu fugiți de pe ecranul virtual și să trageți și o linie scurtă peste rândurile mele... nu am de gând să vă fac să simțiti frumusetea și relația liniilor și culorilor lui Mondrian, eu vă invit să vă aplecați privirea pe viața curioasă si controversată a omului discret care se ascunde în spatele celor 300 de tablouri pe care le-am descoperit vara aceasta adunate la Muzeul Municipal din Haga, aflat aproape de ambasada României.
Vă invit din nou în minunatul Amersfoort, orasul unde artistul a scos primele scâncete artistice în casa natală... aici a mâzgălit genialul artist, pătrate și linii din fragedă pruncie.:((.
Nu pot afirma că am simțit o irezistibilă chemare spre arta lui modernă, m -a atras însă studioul parizian recreat în casa muzeu, copie fidelă a celui din Rue Depart de la Paris și o bună ocazie de a trece în revistă personalitatea și viața pictorului care a marcat toata pictura occidentala contemporană.
Călătoria în casa muzeu debutează cu o instalație video despre opera sa, cu o poveste muzicală scurtă care te teleportează de la peisajele clasice olandeze spre o lume abstractă, pe acordurile muzicii lui Ravel si apoi ale celei de jazz atât de iubite de artist
.
Despre opera sa gura mea îmi spune să tac că e mai înțelept, voi începe cu amplasamentul casei natale de culoare albă, pe care o descopăr pe o linie orizontală, de-a lungul unui canal liniștit Kartegracht , e tare adormit, mă uit la luciul apei stătute, pe unde trece o barcă cu turiști, depășind niște bile uriașe, colorate în culorile preferate ale pictorului.
Călătorie prin viața lui Piet Mondrian în studioul artistului. (1874 -1944.)
Piet Mondriaan, născut sub numele de Pieter Cornelis Mondriaan este unul din cei patru copii al unei familii de calviniști, tatăl lui Pieter Cornelius era director de scoală primară în casa unde s-a născut pictorul nostru.
La vârsta de 10 ani copilul Mondrian dă dovadă de mare talent artistic pe care începe să-l cultive, la 18 ani îl vedem la Amsterdam la cursurile Academiei regale de artă pe baza unei burse, în ideea de a deveni pictor peisagist.
In 1903 artistul este atras de peisajul calm al Brabantului cu mori de vânt și apusuri de soare, însă el se reîntoarce în capitală și închiriază o mansardă chiar în Rembrandtplein, câstigându-și existenta din vânzarea peisajelor și a tablourilor cu flori.
Spre marea lui supărare aceste peisaje de la începutul carierei sale erau singurele surse de venit, primea cam 30 sau 40 de guldeni pe tablou, deși mintea lui era preocupată de idei avangardiste. Era chiar sărac și se gândea să renunțe la pictură, însă ideile lui moderniste cuceresc Germania și Elvetia, cu ajutorul prietenilor.
Treptat Piet Mondrian se va plasa în capul mișcării de avangardă olandeză și va trimite la Paris primele sale tablouri la Salonul de artă.
In 1912 el va pleca în capitala pariziană, unde va închiria un studiou în celebra de acum Rue du Depart , chiar în spatele gării Montparnasse... în casa natală din Amersfoort edilii au recreat aidoma acest vestit studio.
Piet Mondrian revine la Amersfoort la capătul tatălui său bolnav, în 1916 îl vom găsi la Laren, o mică localitate unde el va intra în contact cu alti artisti și va fonda o miscare modernistă și o revistă numită De Stijl , după ce îl cunoaste pe Theo Van Doesburg.
Acest grup de artisti credea că, liniile drepte și culorile primare erau drumul spre o lume mai bună’’...
Liniile acestea geometrice și drepte vor cuceri la vremea lor Europa artistică... olandezii nu uită în 2017 să serbeze miscarea artstică, cei care ați vizitat deja celebrele grădini de la Keukenkof ați observat desigur că tema expozitiei din acest an a fost designul olandez, în memoria lui Mondrian.
După primul război mondial artistul revine la Paris în 1919, părăsind definitiv Olanda și închiriază studioul numit de el, micul sanctuar’’, tot în Rue Depart, într-o clădire cu trei etaje și cu o scară urât mirositoare, acolo unde se află astăzi Turnul Montparnasse.
In 1920 el va crea un stil de artă abstract și geometrc pe care îl va numi neoplasticism... în 1938 Piet pleacă la Londra și apoi la New York unde va deveni o vedetă, fugind de război. Hitler numea arta lui ca fiind degenerată... moare la 72 de ani din cauza pneumoniei într-un spital american.
Iată-mă în studioul celebru de artă a lui Mondrian, vizita este echivalentul unei plimbări scurte în jurul picturilor sale de-a lungul vietii.
Cum a trăit omul și pictorul Mondrian în studioul de artă francez
Expozitia permanentă din casa natală a pictorului e o reconstructie a faimosului studio francez, care subliniază, legătura firească dintre spațiul arhitectonic și folosirea culorilor primare și a liniilor drepte ’’.
Personalitatea artistului nu poate fi despărtită de mediul în care el a trăit și a lucrat... acest studio artistic e o scenă cu panouri, mobilă și obiecte pe care Mondrian le-a pictat în culorile sale arhicunoscute.
Din relatările scrise și orale ale prietenilor s -au aflat detalii despre omul Mondrian, se zice ca era un tip non conformist, introvertit și dificil.
Nu-i plăcea să vorbească mult și totuși era sociabil și prietenos, putea fi fermecător și nu avea comportamentul unui artist extravagant.
Nu-i plăceau surprizele și distrugea orice scrisoare pe care o primea, toti admiratorii și amicii veneau la el acasă, în studio pe bază de întâlniri scrise.:((
Se povesteste că nu iubea electricitatea și telefoanele, la New york a refuzat în 1940 să primească un telefon, singura minune mecanică pe care o avea prin 1920 era un gramofon portabil pictat evident în roșu, unde asculta muzica lui preferată, jazzul american și muzica de dans. :((
Este arhicunoscut faptul că artistul era un maniac al ordinii, nu suporta să vadă nici o firimitură pe podea, masa lui murdară, cum o numea chiar el, era ținută departe de ochii vizitatorilor.
Pictorul era o gazdă amabilă cu musafirii lui, iar prietenii se bucurau în compania lui de un pahar cu vin sau o ceașcă cu ceai. Adeseori era invitat în oraș la un restaurant bun și elegant, unde asculta muzică de dans.
Piet Mondrian si vizita în studioul sanctuar (1921-1931)
Muzeul vizitat are doar un etaj și e format din holul mare de la intrare, un butic, bucătăria /dormitor și salonul artistic.
In spatiul artistic în care el a trăit la Paris, Mondrian spunea:, interiorul casei nu trebuie să mai fie o acumulare de camere formate din patru pereți și o constructie de planuri colorate și fără culoare, combinate cu mobile și echipamente... care nu sunt altceva decât elemente... ale întregului ’’.
Interiorul studioului numit de el micul lui sanctuar este o demonstratie a ideilor lui artistice, într-adevăr am remarcat armonia între obiecte, culoare, spatiul extrem de
luminos.
Bucataria si dormitorul
Din hol ajung într-o mică bucătărioară, cu o singură fereastră care are vedere spre o curte interioară... îl văd pe Mondrian în picioare pe un ecran video, în spatele curții se vede gara Montparnasse și se aude șuierul locomotivei și al trenurilor.
La fereastra e o masă cu două taburete, o perdea, o oglindă și un dulap alb cu etajere pentru vase.
Spațiul e tare zgârcit pentru funcțiile sale, perdeaua ascunde obiectele private... e și un pat și deasupra lui sunt câteva picturi cu faimoase dansatoare, printre care și Josephine Baker, o persoană pe care Piet o admira nespus, după ce a văzut-o într-un spectacol la Folie Bergere.
Ajung într-un coridor cu perdele si păsesc în studioul celebru al marelui pictor abstract, care mă pune să citesc în engleză câteva date.
Studioul este senzațional, el are o formă dreptunghiulară, contrastul dintre acesta și mediul sărac al gării Montparnasse era șocant pentru musafiri.
In spatele unui dulap negru e zona unde se presupune că Mondrian ascundea pânzele ca să nu fie spionate.
Nu exista în studiou decat o mână de cărti, pe care artistul le ținea tot în dulap, printre lenjerii.
Am observat mai multe scrumiere și cutii colorate pe care Mondrian le aranja strategic prin cameră.
Studiez o sobă eduardiană de culoare neagră cu picioare, o masă pliantă neagră sculptată, o pereche de ochelari, un ceas și niște scaune pictate.
Stilul și modul de lucru al pictorului olandez -16 ani de credinta în artă.
Conform documentelor găsite se stie cu siguranță că masa de lângă fereastră din Rue du Depart era locul lui de lucru.
Artistul obișnuia să înceapă munca la ora prânzului, atunci când lumina soarelui nu cădea pe suprafața de lucru, uneori îl prindea noaptea și folosea lampa cu gaz.
In afară de pensule el folosea o riglă și bucăti de hârtie, alături de o bucățică de cretă, lucra direct pe podea după cum spun martorii lui, acolo îi plăcea să găsească echilibrul perfect între celebrele lui linii orizontale și verticale... culorile lui preferate au fost roșu, galben și albastru.
Liniile orizontale înseamnă feminitate și calități lumești, cele verticale sunt un simbol al masculinitatii și spiritului... m-am mai luminat și eu citind textele scrise la capătul fiecarei săli.
 
Concluzie.
Casa lui Mondrian plătește un tribut întreg vietii pictorului și harta ei se bazează pe conceptul unei pânze goale care e treptat umplută. Ea spune povestea vietii lui Piet prin intermediul multimedia... în martie 2017 s-a inaugurat o noua expozitie in cinstea pictorului, într-o interpetare modernistă.
Am părăsit muzeul cu un ultim popas în magazinul colorat de suveniruri... liniile și culorile sale au inspirat și comerțul, găsesti în butic tot felul de articole, genti, tricouri și alte suvenire care zboară de pe rafturi în toată Europa, grație vizitatorilor... 18 orase olandeze îl sărbătoresc pe Mondrian și mișcarea sa artistică, Stilul în 2017...
 
Vă rog mult atasati un video clip: https://www.youtube.com/watch?v=iIRHwGrAijc Mondrianhuis Amersfoort -Mondrian Birth House, 4 martie 2017.
Trimis de mireille in 21.11.17 09:57:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Îți mulțumesc pentru acestă incursiune în viața pictorului. Ai vizitat locuri și obiective interesante și atractive în Olanda și le-ai prezentat atât de frumos, cu mult talent. Felicitări pentru impresiile postate!
@mireille: Ca de obicei ne iei prin surprindere cu un astfel de articol. recunosc cinstit ca nu cunosc artistul dar imi place mult de tot ce ai prezentat.
Felicitari, votat cu mare drag.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Ca de fiecare dată reușești să devii... ochelari virtuali și să mă duci în starea aia!... Aia... ehm... știi tu, care...
Prezentarea și așezarea textului are prospețime pe un subiect deloc ușor.
Mondrian și-a dorit să iasă din tiparele vremurilor, peisagismului, portretismului și a tins mai mult spre cubism. A avut toată viața tente de ciufuțism și de neînțeles. Sigur, dacă ne uităm la arta lui avem senzația de vițel-la-poarta-nouă. Totuși să nu-i diminuăm valoarea! A fost primul creator de reclame de imagine din lume, fără să știe.
L'Oréal a folosit ca temă Mondrian pe toate buteliile de spray, gel, fixativ...de fapt toată gama în anii 80. Cred că mai folosesc și astăzi....
În final...
Mi-a plăcut !!
@Alex_Macedo: hello... multumesc tare mult pentru ecou... să fiu sinceră am ezitat mult... să pun articolul pe site, dar am zis că e anul international de la, Mondrian la designul olandez''... da, nu prea e usor sa mazgalesti textul in cazul unui astfel de pictor, care a petrecut 20 de ani din viata lui desenand patrate, neoplastice ''cu consecventa... Mondrian e un pictor enigmatic, care a trait in Edenul lui, visand cam singur... dupa 100 de ani opera lui moderna influenteaza moda, arhitectura si designul interior... stii poate ca Yves Saint Laurent a creat o rochie Mondrian... in fine, ma bucur ca ti-a placut, chiar daca, ai uitat sa -l votezi cu rosu in dreptunghi.
Ahh... m-am luat cu vorbele. Am îndreptat lucrurile: Votat!
Evident Yves Saint Laurent a făcut furori cu ediția Mondrian din acel an, rupând gura târgului cu rochiile sale cu tema respectivă.
@Rodel: multumesc mult pentru interesul lecturii... pentru mine Olanda va fi mereu o tara fascinanta, plina de surprize.
@mishu... merci draga mea, tipul e un geniu mondial, mazgalelile lui geometrice sunt celebre.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Gloria castelelor olandeze — Kasteel de Haar, să călătorim cu stil — scris în 27.05.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Castel De Haar, Utrecht — scris în 26.09.17 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Huis Doorn, punctul terminus al monarhiei din Germania — scris în 21.09.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Castelul de Haar sau locul unde poveştile devin realitate — scris în 03.06.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Amersfoort, o bijuterie medievală, pe harta istorică a Olandei vechi — scris în 24.01.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Orasul bisericilor — scris în 24.10.15 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Speelklok, cel mai fericit muzeu muzical al Olandei — scris în 18.01.15 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ