GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Este clar, Bulgaria nu este vreo Franța, Grecia sau Spania, cum nici România nu este! Dar, asta nu-nseamnă că nu este o țară demnă de vizitat, așa cum pretindem că este România...
Atenție, în Bulgaria nu veți găsi mici ca în târgurile de cai din România, mai ales că, uf, ce ciudat, au altfel de condimente, iar sarmalele sunt ca cele de post de la noi! Nu veți găsi nici autostrăzi ca în România... da, știu, nici noi nu găsim autostrăzi în România, deși vom vota, în curând pentru asta, totul este că nu știm: vom vota pentru ca să nu avem în continuare sau vom vota ca să avem scuze de ce nu avem autostrăzi... de parcă sănătate sau învățământ avem...
Mult timp am asimilat Bulgaria cu resorturile de la Marea Neagră, ceea ce, până la un punct e corect.
Apoi, mi-am dat seama că Bulgaria înseamnă și altceva decât Albena, Varna, Burgas sau Balcic, aici fiind locurile pe unde fusesem eu, așa că am dat vira babord și am ajuns, anul trecut, spre Veliko Tărnovo.
Ajuns aici am făcut ochii cât farfuriuțele de dulceață și am realizat că nu ține comparația noastră cu Sighișoara, la bulgari e mai frumos!
De felul meu sunt încăpățânat ca un... nu, nu vă spui cu ce mă compară nevastă-mea, doar aveți dreptul la imaginație... mă rog, ideea este că sunt încăpățânat. În ultimul timp am făcut și eu ceva : am îmbătrânit, constant, an de an. Și, de vreo doi ani m-am hotărât să adun anii la vârsta-mi mergând în Bulgaria. Pentru că de ce? Uite-așa, merg în Bulgaria, acolo împlinesc anii, după care viu acasă iar moartea e năucă, nu știe de unde să mă mai ia, acu-s în Românica, acu-n Bulgaria... v-ați prins?
De-aia am ajuns și anul ăsta acolo, și asta acuma, de curând, în octombrie de încă-l trăim .
Ăstea fiind spuse, să pătrundem, cu curaj, în miezul problemei și să vedem ce și cum.
Deci, hai, să mergem!
Pentru că, dacă o să aveți curiozitatea și o să vă uitați pe fotografiile de pe Internet, o să vedeți o localitate tare frumoasă, cu case construite prin secolele XVII-XVIII iar atmosfera de atunci pare intactă. Apoi, dacă veți fi intrigați de fotografii și veți citi despre ce este cu acel orășel, veți vedea că este destul de strâns legat de Renașterea Bulgariei, motiv pentru care acolo se află multe muzee și monumente cu încărcătură istorică pentru Bulgaria.
În plus, Tryavna este în imediata apropiere a altor localitaăți interesante: Dryanovo, Gabrovo, Etăr, Pasul Șipka, Svilevo, Bojențite și, mai ales, Veliko Tărnovo. Ei, vedeți câte ispite?
În cazul meu, cu mașina. Ca să vezi ce-nseamnă modernismul, în total faci vreo 6 ore . Am plecat din istoricul oraș românesc și am călătorit până la Giurgiu, am trecut peste Podul Prieteniei și am ajuns în Republica vecină. De la Ruse până la Tryavna se merge liniștit, cam două ore. Nu șoșoniți mașina, pe motiv de prietenia ancestrală dintre șoferi și polițiștii de la rutieră. Mă rog, vreau să spun și că se circulă, parcă, mai civilizat pe șoselele lor. Sau, ce știu eu, o fi încă bucuria de a fi mers pe acolo ?!
În dreptul intersecției principale de la intrarera în Dryanovo o să vedeți un indicator care vă îmbie să faceți la stânga sub pretextul că, după 17 km veți ajunge la Tryavna. Faceți așa, nu-i minciună, chiar dacă drumul este un pic ciudat : veți urca un mare deal și veți parcurge ultimii 5 km printr-o pădure, pe un drum asfaltat binișor și veți trece prin localități cu nume ciudățel: Țarina Livada de exemplu. Într-un final, exact când începi să-ți pierzi încrederea-n ”Ioana” GPS-ului de-l aveți în dotare,crezând că uite, te-a rătăcit, veți ajune în Tryavna.
Unde vrei, Măria Ta, Călătorule! Tryavna este un orășel de vreo 10.000 de locuitori, modern și frumos-foc, ofertele fiind în concordanță cu speranțele-ți.
În cazul meu particular, m-am cazat la ”Complex Vozhrozhdentsi”... nah, v-am pocnit în mutre, așa-i, cine poate să spună repede, la prima citire, cum se cheamă?
Ca să vă reveniți, cuvântul ăla, lung și ciudat înseamnă ”renaștere” în limba bulgară , vă simteți mai bine, așa-i ? :))
Despre cum m-am cazat, o să mai scriu un review, că merită, fie și numai ca să oftic că nu vă las în pace !
Pe bune, este asta vreo problemă???!!! O să găsiți terase și restaurante la liber, amplasate comercial, în plin vad sau, dimpotrivă, discret, lângă pârâiașul de trece pe-acolo, Dryanosvka pe numele lui. O să vorbesc despre asta în reviewul de cazare, promit, să mă vedeți inginer dacă vă mint! Ho, Zoazore, nu sări la mine, că n-am spus că-s inginer de gaze să-mi dau aere, da?
Păi, numai în Tryavna sunt tare multe de făcut , practic lista cu ceea ce ai putea face este interminabilă : poți inventa medicamentul care să vinedece cancerul, poți inventa descălțătorul de ciorapi sau mîncarea fără calorii. Dar, dacă e să te mulțumești cu plimbatul și vizitatul, uitați ce sugestii vă dau eu :
După cum v-am mai spus, sunt multe muzee și monumente de văzut, vreo 15-16 după cum arăta ghidul turistic de l-am primit la cazare.
Se ajunge absolut ușor la toate obiectivele, prilej de lungi plimbări pe străzile înguste, pietruite, un fel de strada Gurko din Veliko Tărnovo dar mai extinsă.
S-o luăm metodic, plecând din locul unde am fost eu cazat:
 
1. Museum of Woodcarving and Ethnographic Arts, da, ați înțeles bine de Artă Populară. O clădire mare și frumoasă, în interiorul căreia poți vedea o locuință clasică bulgărească de prin anii 1800, precum și sculpturi în lemn, împletituri și alte alea de le face omul și oama lui în casă, cu moftul de-a fi frumoase.
Intrarea este 4 leva de persoană, se achită la un automat amplasat la intrare. Nu am știut cum să iau bilet și pentru a face fotografii așa că, chiar dacă cu telefonul, ghida nu m-a lăsat să fac poze în interior. Și doar i-am zâmbit cu zâmbetul meu cel mai frumos... sau, poate de asta?! :((
 
2. The Slaveikov House Museum.
Petko Slaveikov a fost un poet bulgar cu activitate intensă în perioada în care Bulgaria, sătulă de dominația otomană, încerca să-și afirme autonomia. Slaveikov este demn de respectul bulgarilor și, în același timp și al nostru, al vizitatorilor. Știți cum se spune, casa ta- regulile tale.
La intrarea-n muzeu, afară, pe stradă, este o bancă pe care stă un bătrânel, sculptat. Am presupus că este chiar Slaveikov, cel născut în Tryavna, care pândește să vază cine-i calcă în casă, deși, de-acolo de unde stă, nu prea poate să vază dacă se vând bilete. Dar, se vând, vă spui io !.
 
3. Turnul cu ceas.
O să vedeți fotografia cu acest turn cel mai probabil când veți dori foto cu Tryavna. Este la capătul unui pod ce trece peste Dryanovska. Este atât de frumos că i-am făcut poze și stând în cap. Eu, nu turnul.
 
4. The Old School Musem. Este o clădire ce a adăpostit prima școală construită în perioada Renașterii bulgare. Intrarea, 4 leva de persoană, automat la intrare. Impresionează faptul că învățăceii scriau pe nisip, nu erau table în clasă. Sau, așa am înțeles eu.
 
5. Peste drum de clădirea școlii, Biserica Arhanghelului Mihail, Saint Archangel Michael Church. Nu este o clădire impozantă, tocmai pentru că, se știe, în perioada de dominație otomană bisericile nu trebuiau să depășească în înălțime o geamie.
Intrarea este la liber, am abuzat de acest fapt și am intrat și aprins câteva lumânări, poate-l înduplec pe Doamne- Doamne și mă lasă să mai habitez pe Planetă și să hălăduiesc pe coclaurile ei. Nu râdeți, chiar îmi doresc asta!
 
6. Muzeul de Artă Asiatică și Africană.
Da, nu greșesc, aici sunt exponate de artă africană și asiatică. Povestea muzeului o veți afla citind pe internet, io nu vă spui boabă, altceva decât că intrarea e 3 leva de persoană, fotografii la liber, dacă vrei să înțelegi ce vezi ți se oferă și un ghid scris în engleză și/sau franceză. Asta presupunând că nu toți excelați la limba bulgară.
 
7. Tryavna Municipality, altfel spus, Clădirea Primăriei. ”Tryavna Obșcina”, pe bulgărește și parcă are rezonanțe românești. Sau, cine știe, iepure, barză, viezure, aka vorbele de obârșie slavă chiar sunt și astăzi în limba de băsnim.
 
8. Casa Anghel Kanchev. Este o frumoasă casă din bârne de lemn, cred că printre puținele care nu are pereții văruiți în alb și cu flori la ferstre.
 
9. Biserica Sf. Gheorghe din oraș.
Cam asta am vizitat noi în cele 4 zile de-am stat în zonă. Normal că nu am pretenția de a fi epuizat țintele, dar cum știți că nu găsiți minciuni la mine, asta vă pot spune despre obiectivele din Tryavna de le-am fost văzut personal, cu ochișorii de-i am în posesie.
Excursii din Tryavna spre cele vecinătăți. În cazul meu:
1. Mănăstirea Dryanovo
Este la vreo 20 de km de Tryavna, cert, la doar vreo 5 km de Dryanovo. Se ajunge ușor, indicatoarele-s mari și n-ai cum să le ratezi, nici de-ai vrea.
Despre Mănăstire citiți pe Wiki, eu vă pot spune că este impresionantă prin amplasarea în natură. În plus, în biserica Mănăstirii veți vedea un superb policandru. Fiind biserică ortodoxă, nu aveți nicio opreliște în a o vizita. La intrare este și-un ghid care vorbește binișor engleza și, cu doar 5 leva, te ține de vorbă și-ți spune cum devine treaba cu așezământul. Și, te mai costă 2 leva parcarea pentru o oră, bani pentru care primești belet.
2. Peștera Bacho Kiro
Este la numai 300 de metri de Mănăstirea Dryanovo. Bacho Kiro este porecla pe care a primit-o un erou al luptei antiotomane bulgărești, un învățător care a condus o revoltă locală și care, după ce a fost prins de turci, a luat asupra lui toată vina, motiv pentru care a fost spânzurat. Peștera era locul lor de ascunziș față de turci.
Până la peșteră veți putea dmira câteva mici cascade, Banca Iubirii. În peșteră este destul de frig, sunt trasee diferite, ca lungime, funcție de care și plătești. Noi l-am ales pe cel mai scurt, psihologul de Adriana duce lupte cu spațiile închise și, involuntar, le evită. Eu ce să mai spun, de când mă ține pe sub pat în casă ?!
3. Monumentul din Pasul Șipka
Șipka este pentru bulgari ceea ce este Mărășești pentru români, chiar dacă între cele două lupte este o distanță de vreo 40 de ani. Pe scurt, între vara anului 1877 și ianuarie 1878, vreo 3500 de soldați ruși și 5000 de haiduci bulgari, ”opălcenți”,cum se numeau ei, au rezistat asaltului necontenit a 30.000 de turci. Condițiile au fost atât de aspre și luptele atât de grele încât Șipka a devenit Termopile al Bulgariei. De ajuns să știți că, în timpul unui asediu, bulgarii și rușii, rămași aproape fără muniție, au aruncat de pe înălțimile de le ocupau ,asupra atacatorilor turci, cadavrele celor deja uciși în lupte și tot au rezistat.
Monumentul amplasat pe culmile vârfului Șipka este impunător, după cum și merită memoria celor ce au căzut acolo.
Deasupra intrării se află statuia unui leu imens, poate că simbolic, pentru că, se știe, asociem leul cu vitejia. Leul animalul nu moneda noastră. Mă rog, să nu cad în desuet.
Sunt vreo 7 niveluri în interior, la fiecare etaj sunt expuse arme și uniforme ale celor ce au luptat, precum și picturi și documente ce atestă eroismul de care au dat dovadă.
Odată ajuns în vârful Monumentului, ai parte de o panoramă sublimă. Ba, vezi și OZN-ul spre Kazanlâk, un hotel construit pe vremea lui Jivkov, am înțeles că abandonat astăzi.
Intrarea în muzeu e 3 leva de persoană și merită orice centimă.
3. Satul Bojențite, sau, Bozhentsi
Un sat în care mai locuiesc doar 21 de locuitori. După ce-l vizitezi, te-ntrebi de ce doar atâția ?! Totul este de-o frumusețe simplă și, de aceea, cu atît mai impresionantă.
Casele sunt construite după arhitectura tradițională de pe la 1700, peisajul este superb. Se ajunge destul de ușor, la intrarea-n sat este o mare parcare unde mașinile sunt lăsate, dar numai după ce achiți suma necesară, parcă vreo 4 leva, dar, să mor de vă mint, chiar nu mai țin minte. Tot la automat.
În sat se intră auto doar pentru riverani , sânt vreo două restaurante și multe magazine cu suveniruri ce trebuiesc alimentate..
Vorbele nu au cum să descrie frumosul de acolo, oricum, nu eu sunt cel priceput în așa ceva, credeți-mă, deci, pe cuvânt. Nu vreți, n-aveți decât să veniți și să vedeți!
4. Gabrovo
Orașul unde se ține Concursul umoristic unde, pe vremuri, participau și români. Nu-i așa, noi ne facem de râs ușor, natural!
Este un oraș vivace, frumos. Și aici găsim un turn cu ceas care uimește cu asemănarea cu cel din Tryavna. Dar, mă rog, veți găsi și altele de vizitat în orașul lui Nicolai Fichev, cel cu podul de peste Yantra de la Beala , v-am zis anul trecut despre el.
 
Cam multe locuri de vizitat, nu? Și, probabil că v-am amețit, dar, nah, când am scris eu, vreodată, ceva util și simplu ? 'Aidi, buei, chiar niciodată ?!
Știu, de-aia vă și rugați de ceasul morții să termin și să nu mai scriu! Dar eu, nu și nu! Mai scriu un review despre cum e cu cazarea și mâncătoriile din Tryavna și, pe urmă, să n-ajung să mor dacă mai scriu ceva până prin 2020! Mă jur, nah!
Pân'atunci, haidi, pa!
 
Web, dacă vrei să mă faci dator,te rog frumos , pune gălăgia asta: youtube. Cică are la bază o melodie bulgărească. Cică.
Trimis de Yersinia Pestis in 21.10.19 21:02:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Acuma chiar mă faci dator, mai ceva ca sistemul bancar!
@Yersinia pestis: **Hotelul OZN așa cum se vede el de pe acoperișul Monumentului ** Nu, nu este hotel. Cladirea respectiva se afla pe muntele Buzludzha (Buzludja) si a fost construita la ordinul lui Todor JIVKOV, s-a vrut sa fie un fel de Casa Poporului. A fost inaugurata prin 1981 si a functionat pana la caderea regimului comunist. Acum este in paragina
@georgel: Da, așa este, cum spui tu! Scuze, am înțeles eu greșit!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Drumul cu mașina de la Galați la Tryavna și înapoi — scris în 12.06.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Tryavna – o alternativa la Veliko Tarnovo — scris în 01.05.17 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Dec.2014 O zi in Tryavna! — scris în 20.02.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Tryavna - oraşul muzeu din Balcani — scris în 15.06.14 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Un orăşel liniştit — scris în 02.04.13 de catalin.b din BUCUREşTI - RECOMANDĂ