ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 16.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 18

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Troyes, o calatorie in trecut

TIPĂREȘTE

Regiunea Champagne - Ardenne, cu capitala la Reims, se afla in partea de nord-est a Frantei, la granita cu Belgia si este cea mai nordica regiune viticola din Franta. Are cinci departamente, printre care Aube, cu prefectura in orasul Troyes. Este o regiune idilica, cu dealuri line, podgorii, paduri si lacuri. Dupa cum v-ati dat seama poate din denumire, aici e, leaganul" sampaniei. Si daca nu stiati, a existat un calugar, pe nume chiar Dom Perignon! Datorita eforturilor acestuia a aparut sampania, in urma combinarii a mai multor soiuri de vin din regiune.

Am descoperit orasul Troyes, in timpul sarbatorilor de iarna. Un oras incantator, curat si plin de istorie. Nu foarte mare, putin peste 60 000 de locuitori. Dupa tumultul si agitatia Parisului mi s-a parut cel mai linistit oras din Franta! Nu ne-a fost deloc greu sa descoperim Centrul de Informare pentru Turisti, aflat chiar langa primarie. Am gasit acolo harti, pliante si sfaturi, tot ce-i trebuie unui Calator.

Intins de-a lungul Senei care il strabate, orasul isi trage numele de la cuvantul, troy", unitate de masura folosita odata pentru metalele pretioase. Cunoscut din sec. al XVIII-lea pentru industria textila, mai ales tricotaje, orasul ramane locul de bastina al celebrei firme Lacoste. Primele fabrici de imbracaminte au aparut in oras in anul 1820. Inca din Evul Mediu aici aveau loc doua targuri anuale, celebre printre negustorii europeni.

Cu interes am vazut pe pliante ca centrul orasului, vazut de sus, delimitat de Sena care se desparte in doua canale, are forma dopului de sampanie! Pentru ca nu a fost bombardat in timpul razboaielor, centrul vechi s-a pastrat intact si este continuu restaurat incepand cu anul 1990. Este considerat cel mai frumos centru medieval din Franta! Si ce bijuterii am descoperit! Stradute inguste, case care stau aparent sa cada, prin peretii carora se vad barnele; case ranforsate, cu adaugiri moderne de aripi, culoare boltite care dau in curti inchise. Desi casele au fost construite in secolele XVI-XVII, multe au la parter spatii comerciale. Multe sunt identice diferind doar culoarea, construite astfel dupa un mare incendiu din anul 1524. Sunt, maisons à colombage" din lemn, ,,maisons à pans de bois" (nu stiu cum se traduce exact), dar sunt si case din caramida si piatra, aproape toate construite in stil renascentist. Majoritatea sunt acoperite cu, essentes", un lemn de castan care nu putrezeste. Tot timpul ne-am asteptat ca dupa colt sa apara cei patru muschetari si sa treaca pe langa noi in goana calului! Atmosfera de poveste si de neuitat!

Cea mai ingusta strada din oras este Strada Pisicilor. Casele au pur si simplu peretii inclinati spre exterior si acoperisurile aproape lipite! Privindu-le am avut impresia ca din moment in moment acestea vor ceda sub greutate! Aceasta strada este numita asa, pentru ca o pisica ar putea trece usor de pe o parte pe alta a strazii.

Orasul Troyes are mai multe cladiri religioase, dintre care cea mai importanta este Catedrala Saint-Pierre si Saint-Paul. Construita incepand din anul 1208 si terminata prin sec. al XVII-lea, catedrala este un exemplu de constructie in stil gotic. Am recunoscut-o imediat din poze, fiind celebra pentru ca are un singur turn, multi spunand ca este neterminata. La interior mi s-a parut ca semana foarte bine cu Notre-Dame de Paris! Mai putin totusi ornamentata, m-a impresionat prin grandoare, vitralii si la exterior prin bogatia arcelor si simbolurilor gotice, aflate inclusiv in spatele ei! Pe partea stanga-fata am putut citi o placuta care aminteste ca Ioana d'Arc impreuna cu Carol al VII-lea, aflati cu armata si curtenii in drumul spre Reims pentru incoronare, au fost primiti fara lupta si gazduiti de cetatenii din Troyes.

Biserica Saint-Urbain este tot o biserica gotica foarte frumoasa, construita intre sec. XIII - XX de catre papa Urban al IV-lea, pe pamantul unde era taraba tatalui sau. Ce am observat? Geamurile sunt de tip termopan! Probabil ca cele vechi nu au mai putut fi refacute.

Mie personal mi-a placut foarte mult cea mai veche biserica din Troyes, Sainte-Madeleine, construita intre sec. XII - XVI. Desi paznici am mai intalnit, aici femeia de culoare ne-a cautat in rucsac! Am intrat si in fata ochilor, iata, celebrul, jubé" dantelat din piatra, unul din ultimele porticuri ramase, in picioare" din Franta. Un pod sculptat, ridicat intre naos si cor. Initial acesta a fost facut din lemn, policromic, refacut apoi in piatra de catre sculptorul Jean Guailde, in jurul anului 1503. Am admirat inauntru statuia Sfintei Marta si vitraliul celebru al Creatiei.

O alta biserica celebra este Saint-Jean-au-Marché, datand din secolul al XIII-lea si reconstruita in sec. al XVI-lea, aflata chiar langa primarie, locul unde Henric al V-lea s-a casatorit cu Catherine de Valois, fiica lui Charles al VI-lea.

Dar nu v-am spus de ce orasul este cunoscut drept Orasul Vitraliilor. Priceperea in construirea catedralei si a celor noua biserici, frumusetea vitraliilor din Troyes i-au adus denumirea de „Oraşul sfant al vitraliilor”. Am vizitat aici chiar un mic dar cochet Muzeu al Vitraliilor si o expozitie temporara cu creatiile unui vechi mester in arta vitraliilor. Am vizitat si, L'apothicairerie de l'Hôtel-Dieu-le-Comte", de fapt incaperile unde se tineau substantele si, prafurile" si unde fusese vechiul laborator al spitalului. Muzeul de Arta Moderna adaposteste obiecte de arta, picturi, sculpturi, precum si colectia de opere de arta fauvista. La Muzeul de Istorie am vizitat expozitia temporara despre Marte. Am vazut machete, chiar un meteorit provenit de pe Marte. Am fi vrut sa vizitam si Muzeul Tricotajului, dar am ajuns dupa ora de inchidere. Tin sa mentionez ca intrarea in muzee, in extra-sezon, este gratuita. Si peste tot am vazut anunturi despre laboratoare pentru copii, demostratii si programe de vizitare special pentru cei mici.

In piata centrala se afla primaria, pe fatada careia am admirat un frumos spectacol al luminii, insotit de muzica. Nu am fost surprinsi sa gasim deasupra usii centrale celebra inscriptie:, Liberté, egalité, fraternité ou la mort".

Aici primarii si consiliul local chiar au initiative! In anul 2009 s-a lansat programul, Mettons nos murs vert", care a incurajat locuitorii sa-si verifice si sa ecologizeze zidurile si casele. Exista de asemenea din anul 2008 un program bine pus la punct pentru economisirea energiei electrice. Am citit pe panouri amplasate in oras despre existenta a 30 de puncte de colectare a brazilor de Craciun! Si chiar am vazut o astfel de zona incercuita frumos intr-o piata!

Transportul in comun din Troyes isi are originile la sfarsitul sec. al XIX-lea. In anul 1899 a fost pus in functiune chiar un tramvai electric!

Primul spital din Troyes a luat fiinta pe la jumatatea sec. al XII-lea, fondat de contele Henri! L'Hôtel Dieu le Comte mai avea pe langa el un orfelinat, o maternitate si un ospiciu, precum si un adapost pentru femei.

Si acum pentru cei indragostiti de shopping: cel mai mare outlet din Franta se gaseste la Troyes, cifrele aratand o suma medie cheltuita de fiecare vizitator de aproximativ 220 euro la o vizita., McArthurGlen" Troyes gazduieste unele din cele mai faimoase branduri din lume! Gasiti acolo si restaurante, locuri de joaca pentru copii etc. Dar sa nu mergeti duminica ca noi, este inchis!

Orasul se afla la aproximativ 10 km de autostrada A5, care face legatura spre Burgundia si Ile-de-France si permite sa se ajunga in sudul Frantei, trecand prin Dijon, si la nord-est spre Paris. Pe aproape trece si autostrada A26, care traversează regiunea, mai apoi spre autostrada A4, care permite sa se ajunga la granita cu Germania.

Trenul, Intercités" spre Paris face aproximativ o ora si jumatate si va lasa in inima orasului, la Gare de l'Est. Prima garnitura pleaca din gara din Troyes la ora 5:21. Ultima pleaca din Paris spre Troyes la ora 20:42. Preturile la bilete pe Internet difera de la zi la zi, de la ora la ora, exista, Happy Hours". Un autobuz leaga orasul de Aeroportul Charles de Gaulle, o calatorie durand 3 ore si ceva!

Trebuie sa va povestesc acum macar putin si despre ce am baut si mancat pe acolo! Pe langa sampanie, cidrul este alta bautura cu vechi origini aici. Am baut mai multe feluri de cidru, maxim 3.5% alcool, mi-a placut cel mai mult cel cu fragute. Am citit despre celebrul, Andouillette de Troyes", dar nu am mancat. In schimb am gasit reteta pe Internet. Cartofii sunt usor de facut, sosul de mustar la fel, eee, dar ce ne facem cu celebrul carnat, andouillette"? Am gustat insa gemul de papadie si mi-a placut! De fapt avea consistenta unei peltea dulce-amaruie. Ne-am delectat si cu delicoasa, Fromage raclette", branzeturi insotite de foie gras, pe paine prajita. Si am servit si, Galette des Rois". O prajitura simpla, rotunda, cu migdale, care mi-a placut. Fiica mea a avut norocul sa gaseasca in bucata ei jucarioara micuta intruchipandu-l pe Superman, in aplauzele tuturor! Asa ca ea a purtat coroana aurie gasita in pachet! Trebuie sa mai spun ca aici am mancat cele mai bune, macarons" din viata mea, cumparate de pe strada, 5 bucati cu 8 euro. S-au topit pur si simplu in gura!

Am petrecut zile minunate, chiar daca vremea nu a tinut cu noi mereu, ne-am pierdut pe stradute si in cartiere, am vazut umbra muschetarilor si am calcat pe pietre incarcate de istorie, am mancat bine, oare ce isi mai poate dori un Calator? Decat sa revina!


[fb]
---
Trimis de Cristofor in 10.01.18 08:47:13
Validat / Publicat: 10.01.18 09:35:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3680 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristofor); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 ,,Jube" - Biserica Sainte-Madeleine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[10.01.18 09:35:36]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Troyes, TROYES" (nou-creată pe sait)

CristoforAUTOR REVIEW
[10.01.18 09:49:43]
»

@webmaster26: Multumesc! La multi ani!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[10.01.18 09:55:56]
»

@Cristofor: Excelent articol, plin de informații utile și opinii personale pertinente, agrementat și cu poze edificatoare. Felicitări!

Ioan Raita
[10.01.18 10:04:34]
»

Intr-adevăr locuri deosebite și mai ales fotografii superbe executate cu măiestrie. Felicitări

CristoforAUTOR REVIEW
[10.01.18 10:11:57]
»

@Carmen Ion: Multumesc frumos pentru apreciere!

CristoforAUTOR REVIEW
[10.01.18 10:21:18]
»

@Ioan Raita: Multumesc! Am postat articolul in a doua saptamana a anului, ca sa va las dvs. placerea sa fiti pe primul loc in prima saptamana! —

Va doresc un 2018 plin de calatorii frumoase!

Ioan Raita
[10.01.18 11:16:05]
»

@Cristofor: Mulțumesc mult!

webmaster
[10.01.18 12:32:01]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[10.01.18 17:56:53]
»

@Cristofor: Superba biserica Saint Madeleine!

CristoforAUTOR REVIEW
[10.01.18 22:05:03]
»

@Dan&Ema: Da, cand intri in biserica ti se taie rasuflarea vazand dantelaria din fata. Am cercetat pe net si am aflat ca in biserica Saint-Étienne-du-Mont la Paris exista un alt... jube"! Daca voi mai ajunge la Paris imi propun sa vizitez aceasta biserica!

mishu
[27.01.18 20:17:38]
»

@Cristofor: Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.

CristoforAUTOR REVIEW
[29.01.18 07:00:48]
»

@mishu: Multumesc pentru apreciere si pentru vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cristofor, Dan&Ema, Ioan Raita, mishu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043109178543091 sec
    ecranul dvs: 1 x 1