GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trieste... muţi de uimire
Deşi îmi afectează negativ imaginea de călător, trebuie să vă spun cu sinceritate că am ajuns în Trieste cam din întâmplare.
Acum mi-e cam ruşine să mărturisesc asta, pentru că oraşul pe care l-am ales doar pentru o noapte de cazare pe drumul de întoarcere din Italia spre casă ne-a lăsat fără cuvinte, fără suflu, ce mai… muţi de uimire.
După 10 zile de concediu petrecute prin Italia (e ţara mea preferată, cred că ar putea fi singura mea destinaţie de concediu) cu o familie de prieteni, ne-am decis ca, la întoarcerea spre casă, să mai hoinărim 2-3 zile prin Budapesta, chiar de Ziua Ungariei – 20 august. Pentru atmosfera de sărbătoare, plimbări, focuri de artificii, gulaş, bere…
Deci aceasta era următoarea noastră destinaţie şi până acolo trebuia să conduc vreo 1200 de km, pe care i-am împărţit în două. Aşa a apărut Trieste: jumătatea distanţei dintre Pescara şi Budapesta.
O cazare rezonabilă ca preţ şi servicii – Chiara B&B, cam la marginea oraşului. Proprietarii – poliţişti, ne-au dat un număr de telefon pentru orice eventualitate, ne-au spus să avem grijă la buzunare şi cam atât.
Nu ştiam mai nimic despre Trieste – localitate de graniţă la 3 km de Slovenia, a fost a Iugoslaviei, a revenit Italiei, cu ceva schimb de populaţie. Şi nici nu am avut timp să mă documentez, aşa cum de obicei fac înainte de a vizita noi locuri.
Am ajuns după-amiaza, ne-am cazat şi am hotărât să facem o plimbare de seară până în centru. De aia spuneam că m-a lăsat Trieste şi fără suflu, că am mers cam mult pe jos. Dar a meritat. Din plin.
Cum veneam pe o stradă mai întortocheată, cu clădiri cam vechi şi cam murdare, ne-am trezit brusc în Piazza dell'Unità d'Italia şi cu adevărat am rămas fără cuvinte. Toţi patru.
Surpriza a fost totală. Cred că aşa se simte un copil care intră pentru prima dată într-un parc de distracţii: totul te atrage, totul e minunat, nu ştii spre ce să te îndrepţi mai întâi, te duci, te întorci.
Cu toate acele palate, cu faleza şi portul de veliere atât de aproape, nici nu ştiam la ce să ne uităm, ce să fotografiem, pe unde să mergem. Până la urmă ne-am tot învârtit prin zonă, ne-am tot mirat, am tot admirat. Iar odată cu venirea serii, farmecul s-a accentuat: clădirile, statuile, coloanele minunat iluminate, lume la plimbare, un nene cânta la ferăstrău (pe bune, zici că era muzica sferelor!), turişti grăbiţi, localnici mai calmi, blitzuri, strigăte, cântece, terase, grătare, fum, mirosuri. Cu toate astea, era aşa… un fel de armonie în toate. În seara caldă, o senzaţie de calm şi pace ne-a învăluit…
Aşa că ne-am dus să mâncăm. De abia am mai găsit locuri la un restaurant, deşi la ora 18, când ajunseserăm noi prin zonă, restaurantele abia se deschideau. După ora 21, toate restaurantele erau pline. Trieste mânca. Am încercat şi noi. Pizza. Grozavă. Berea. Excelentă. Îngheţată. Gelato artigianale. Ar însemna îngheţată de casă. Delicioasă. Deşi se spune că nu merge după bere. Credeţi-mă, merge! Preţuri, cred eu rezonabile. La final, cam 20-25 de euro de persoană.
Din nou fără suflu până la pensiune. Ne-am mirat (şi bucurat) când am trecut pe lângă consulatul României. Am ajuns la pensiune pe la 1 noaptea.
Dimineaţa, micul dejun la pensiune. Italienii îi spun „colazione”. Un croissant mic cu o cafea expresso şi mai mică. Nu ştiu ei cum rezistă. Noi am mai mâncat pe drum.
Am ajuns la cazarea din Budapesta foarte greu – pe o ploaie torenţială şi o aglomeraţie auto de nedescris. Lumea se pregătea de sărbătoare. Dar despre acestea poate, într-o postare viitoare.
Cât despre Trieste, cu siguranţă îl vom alege ca destinaţie provizorie la o următoare vacanţă prin Europa. Ca să ne plimbăm din nou… muţi de uimire.
Trimis de mugur_c in 23.08.16 22:56:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Venezia, Padova, Pisa, Genova, Livorno, Florenţa, Roma, San Marino, Napoli, Capri, Amalfi
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mugur_c); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mugur_c: Din felul in care ai scris articolul se citeste entuziasmul descoperirii unui nou oras placut tie.
Felicitari, votat cu mare placere, asteptam si impresiile urmatoare promise.
Si pentru mine Trieste a fost o surpriza placuta, desi l-am vizitat doar o dupa amiaza in vacanta de anul acesta in Italia pentru ca obiectivul era Venetia. Am scris de altfel in impresiile mele ca Trieste merita mai mult timp alocat.
Si noi am urcat cu greu spre locul de cazare
Foarte frumos, util şi detaliat review-ul tău. Felicitări. Şi mulţumiri pentru amintirile stârnite! Anul trecut am urmat şi noi aproape acelaşi traseu prin Veneţia. Zici că ne-am fi înţeles, nu alta
@mugur_c:
Frumos articolul. L-am citit cu placere, cu atat mai mult cu cat caut variante de circuit, Croatia fiind tara care ne va ocupa cea mai mare parte de timp in concediul de anul viitor, insa cautam si variante frumoase de revenit acasa. Este locul care te duce cu gandul la automatul de cafea inventat de un roman nascut la Timisoara dar stabilit la Trieste (am aflat povestea pe larg dintr-un pliant la un targ de cafea).
Calatorii frumoase!
@elviramvio: Mulţumesc, la fel şi ţie! Poţi da mai multe detalii despre inventatorul automatului de cafea?
@mugur_c:
Cautand informatii despre Trieste, am gasit articolul ca fondatorul Illy (cafea) este un anume Ferenc Illi - mama nemtoaica, tatal maghiar - nascut la Timisoara si scolit la Viena, contabil care, stabilit la Trieste si casatorit cu o localnica ce era implicata in afacerile cu cafea, a fondat grupul Illy, dupa ce a patentat pachetele de cafea in vid si stramosul automatului de cafea, primul cu abur. Si azi afacerea este in familie, la nepotul lui de fiu. Voi cauta sa vad daca au cumva un muzeu. In pliantul de la targ nu spunea toata povestea, doar cateva cuvinte, Illi a inventat mai multe chestii, de aceea daca este muzeu si nu va fi greu de vazut, cred ca merita. Acum ca stiu mai multe, sper sa-mi fac timp la un viitor targ de cafea sa intreb direct la standul lor. Imi plac astfel de povesti.
Cautand date despre zonele pe care de obicei doresc sa le vad, uneori pornind doar de la o stire tv (asa a fost Melnik unde am fost de doua ori si am si scris aici), de la un articol neclar dintr-un ziar sau pur si simplu intamplator, afli multe lucruri placute. Acum de exemplu, dupa ce am vizitat Kavala, sunt interesata de istoria tutunului, eu care nu iubesc tigarile.
Vacante frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2017 Colina San Giusto, Catedrala - II — scris în 21.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Colina di San Giusto - I — scris în 18.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Trieste, orașul timpului și al timpurilor — scris în 15.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Miramare. Un castel blestemat şi o poveste de dragoste — scris în 18.03.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Castelul Duino - o zona mai putin celebra acum, dar cu trimiteri la familiile princiare, Rilke si primul razboi mondial — scris în 03.09.14 de ela r din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Trieste, graţie ursuză — scris în 23.09.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2008 Trieste - un oras plin de palate — scris în 30.05.11 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ