GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trieste - un oras plin de palate
In una din cele 3 dati cand am vizitat Italia am ajuns si in Trieste. Orasul e superb si vizita de aici merita povestita.
Trieste, cu peste 200.000 locuitori, este un oras-port situat in Italia de nord-est. Se afla la granita cu Slovenia, langa Golful Trieste si, de-a lungul timpului a fost influentat de culturile germana, latina, slava si austro-ungara. Este capitala regiunii autonome Friuli-Venezia Giulia si a provinciei Trieste.
Construit aproape in intregime pe un deal inalt, teritoriul urban al orasului se situeaza la picioarele unei zone muntoase impozante care coboara abrupt dinspre Platoul Kraus (458 metri) inspre mare. Temperatura din oras variaza astfel in functie de inaltimea la care te afli, intre 6 °C in ianuarie si 24 °C in iulie. Clima este influentata puternic de catre vantul Bora, care sufla de la nord si nord-est si poate ajunge la 200km pe ora.
Datorita istoriei sale militare orasul este impanzit de vestigii romane. Arcul lui Riccardo (33 inaintea erei noastre), este o poarta romana construita in zidurile romane care se afla in Piazzetta Barbacan, pe stradutele inguste ale orasului vechi. Isi datoreaza numele faptului ca se crede ca pe aici a trecut regele Richard al Angliei la intoarcerea din cruciade.
Alte vestigii sunt basilica Forense si templele de pe dealul S. Giusto, dedicate unul lui Zeus si unul Atenei. Templul dedicat lui Zeus este langa Forum iar cel al Atenei se afla sub basilica, vizitatorii pot vedea subsolul acestuia.
Teatrul Roman
Orasul Trieste, care dateaza dinaintea lui Christos, a fost imprejmuit de ziduri construite la ordinele imparatului Octavian. Teatrul roman se afla la picioarele dealului San Giusto, cu fata la mare. Constructia utilizeaza partial panta blanda a dealului, si mare parte din teatru este construit din piatra. Portiunea superioara a treptelor amfiteatrului si scena se presupune ca erau facute din lemn. Statuile care impodobeau teatrul, restaurate in anii 1930, se afla acum la Muzeul Orasului. Trei inscriptii din perioada lui Traian mentioneaza un anume Q. Petronius Modestus, o persoana apropiata dezvoltarii teatrului si ajuta datarea in timpul primei jumatati a sec. 1.
Piazza dell'Unità d'Italia
Daca urmaresti faleza ajungi in Piazza dell'Unità d'Italia. Se spune ca piata are cea mai mare deschidere spre mare din Europa. Pe latura de nord-vest se afla faleza, pe nord-est Palazzo del Governo, sediul Prefecturii. Alaturi se afla Palazzo Stratti, sediul unei agentii de asigurari si Palazzo Modello.
Primaria, numita Palazzo del Municipio, se afla pe latura de sud-est. In mijlocul sau are un turn cu ceas. In fata primariei se afla Fontana dei Quattro Continenti, Fântâna celor Patru Continente, datand din sec. 18. Fantana este superba, reprezentand lumea prin 4 statui asezate in colturi si avand caracteristicile fiecarui continent reprezentat (Europa, Asia, Africa şi America). Mai sunt inca 4 statui pe laturi cu 4 barbati care varsa apa dintr-un vas, reprezentand cele 4 fluvii importante din fiecare continent. Valul de pe fata Africii inseamna ca izvoarele Nilului nu fusesera descoperite in momentul ridicarii fantanii. Deasupra acestor statui se afla o femeie inaripata care reprezinta comertul, prin funiile si pachetele care o inconjoara, simbol al portului Trieste.
Piata este plina de palate si cladiri vechi. Langa primarie vei vedea Palazzo Pitteri, vizavi de Palazzo del Governo este Palazzo del Lloyd Triestino, cu statuile zeitelor Venere si Tetis, zeitele apei sarate si dulci, iar in mijloc Palazzo Vanoli.
In latura de sud a pietii am vazut impresionanta coloana cu statuia imparatului Karl al VI-lea, ridicata ca omagiu adus imparatului care a conferit statutul de porto franco oraşului Trieste.
Am sa revin in alt review cu descrierea unor alte zone superbe din oras. Pana atunci las pozele sa vorbeasca pentru mine.
Trimis de luciaoradea in 30.05.11 00:45:43
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am trecut de cateva ori pe langa acest oras dar nu am avut curiozitatea sa-l vizitez, acum privind aceste poze si citind randurile de mai sus promit sa nu-l ratez cu prima ocazie, multumesc si felicitari!
In legatura cu
”cu statuile zeitelor Venere si Teti
banuiesc ca este vorba despre Tetis sotia lui Ocean si mama nimfelor oceanoide, in mitologia greaca a mai existat si Tetis cea mai celebra dintre nereide, sotia lui Peleu si mama lui Ahile!
@webmaster 13
Multumesc pt fondul sonor!
@cristian h
Multumesc pt observatie, ai dreptate, am sarit peste ultima litera. Ma bucur ca review-ul meu este apreciat!
”... ai dreptate, am sarit peste ultima litera
Adaugat litera buclucasa.
@webmaster 20
Multumesc pt retus! Azi noapte in graba mare, sa termin inainte de ora 1, mi-au mai scapat cateva lucruri. Si abia am reusit sa postez 3 poze ca s-a si blocat serverul. Le-am adaugat astazi. multumesc inca o data!
@Cristian_h... se pare ca Marea Tetis era si o intindere de apa, nu foarte adanca, situata in Mezozoic, intre scuturile terestere Eurasia (Laurasia) si Gondwana, mare care se afla si deasupra tarii noastre... odata cu retragerea apelor, intr-o perioada interglaciara, se pare ca au mai ramas doar niste ochiuri de apa si multe depozite de sare, care au format salinele si lacurile sarate ale tarii... dar exista teorii si teorii...
Superb oras, l-am vizitat in 2006, a trecut ceva vreme de atunci. Parerea mea ca este un oras total diferit fata de orice alt oras din Italia. Oamenii foarte linistiti si calmi, o curatenie ce nu am vazut nicaieri, istorie foarte multa.
@luciaoradea
Un rw extrem de util si de frumos scris!
Nu de putine ori trecem, din nestiinta si din pacate, pe langa locuri (lucruri, chiar si oameni) interesante, frumoase si importante!
Nu stiam despre el decat ca este un oras in nordul Italiei.
Acum il voi include pe lista locurilor ce merita vizitate.
Pacat ca nu am aflat mai demult acest lucru, dar mai bine mai tarziu decat niciodata!
Review foarte util, pentru mine.
Am vazut ca ai stat 3 nopti in Trieste, unde te-ai cazat? Intentionez sa vizitez si Trieste, intr-un mini-circuit, la inceputul lunii septembrie si pe site este un sigur review de cazare in acest oras, la un pret prea mare pentru ceea ce doresc. Ai vreo sugestie de cazare pentru mine?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2017 Colina San Giusto, Catedrala - II — scris în 21.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Colina di San Giusto - I — scris în 18.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Trieste, orașul timpului și al timpurilor — scris în 15.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Miramare. Un castel blestemat şi o poveste de dragoste — scris în 18.03.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Trieste... muţi de uimire — scris în 23.08.16 de mugur_c din TOPLIţA [HR] - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Castelul Duino - o zona mai putin celebra acum, dar cu trimiteri la familiile princiare, Rilke si primul razboi mondial — scris în 03.09.14 de ela r din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Trieste, graţie ursuză — scris în 23.09.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ