ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2015
DE ania
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 07.06.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Tours - poarta de acces la castelele de pe Valea Loarei

TIPĂREȘTE

Despre Loara Oscar Wilde spunea: “Este unul dintre cele mai minunate rȃuri din lume, ce oglindește de la izvoare pȃnǎ la vǎrsare, o sutǎ de cetǎți și cinci sute de turnuri”.

Milioane de turiști aleg sǎ viziteze ȋn fiecare an Valea Loarei pentru ambianța unicǎ ȋn Europa, pentru peisajele mirifice ȋn modelarea cǎruia omul l-a ajutat pe Dumnezeu.

Castelele somptuoase și nobilele lor grǎdini au fǎcut aceastǎ regiune renumitǎ și atrag ca un magnet vizitatorii. Orǎșelele și satele sunt pitorești, gastronomia finǎ și vinurile din regiune sunt renumite. Pǎduri și cȃmpuri fertile la tot pasul, ape limpezi, unde vȃnǎtorii și pescarii pot gǎsi un mediu perfect pentru pasiunea lor.

Unele castele și conace sunt amenajate ca hoteluri sau pensiuni, nu foarte scumpe de altfel, dacǎ doriți sǎ petreceți o vacanțǎ la castel sau ȋntr-un conac.

O vacanțǎ ȋn Valea Loarei presupune multe lucruri de vǎzut, de aceea a fost necesarǎ o planificare bunǎ a timpului, pentru a reuși sǎ vedem tot ce ne-am propus. Ne-am documentat despre locurile pe care urma sǎ le vizitǎm, am ales cazarea ȋn Amboise și iatǎ-ne pregǎtiți sǎ explorǎm aceastǎ mirificǎ regiune. Dupǎ ce am petrecut o sǎptǎmȃnǎ pe Valea Loarei, unde am vizitat zece castele și localitǎți ȋncȃntǎtoare, pot sǎ vǎ spun cǎ aceastǎ regiune meritǎ toate superlativele.

Înainte de a vizita castelele mai cunoscute de pe Valea Loarei ne-am propus sǎ vedem mai ȋntȃi orașul Tours, care este situat ideal ȋn centrul unei zone foarte bogatǎ ȋn obiective turistice. Cele mai importante castele de pe Valea Loarei sunt la o distanțǎ rezonabilǎ: Amboise la 35km, Azay-le-Rideau și D'Ussé la 25km, Chanonceau și Chinon la 40km, Villandry și Langeais la 19km, etc. Deci orașul poate fi un bun punct de plecare ȋn explorarea regiunii.

Cetate importantǎ chiar de pe vremea galo-romanilor, fostǎ reședințǎ permanentǎ a regelui lui Louis XI, dar și a altor regi, Tours este un oraș frumos și prosper, cu o splendidǎ catedralǎ, muzee, o mare universitate, magazine, localuri dar și cu clǎdiri vechi frumos restaurate.

Tours este cel mai mare oraș al Vǎii Loarei și ȋn trecut era considerat conservator și burghez. Apropierea de Paris, la mai puțin de o orǎ cu TGV-ul și afluxul de turiști și navetiști au fǎcut din el un oraș plin de viațǎ.

Tours stǎ bine la capitolul unitǎți de cazare, cu multe pensiuni și hoteluri.

Ca sǎ ajungeți ȋn Tours, chiar dacǎ nu veniți cu mașina personalǎ pe una dintre autostrǎzile care ȋl leagǎ de marile orașe, este foarte ușor.

Tours este legat de Paris sau Bordeaux prin TGV (Trenul de Mare Vitezǎ). Rețeaua intercites face legǎtura cu alte orașe, cum ar fi Angers, Dijon, Lyon, Nantes. Se mai poate ajunge ȋn Tours și cu autocarul.

Orașul se viziteazǎ ușor pe jos, cu harta ȋn mȃnǎ, majoritatea obiectivelor fiind concentrate ȋntr-un perimetru restrȃns, limitat ȋntre Catedrala Saint Gatien și Orașul Vechi. Plimbarea dureazǎ cȃteva ore. Existǎ și un trenuleț turistic care face un circuit prin oraș de 40 de minute.

Am lǎsat mașina ȋntr-o parcare ȋn apropierea Oficiului de Informații Turistice, de unde ne-am procurat o hartǎ și o broșurǎ, foarte utile ca sǎ știm și noi pe unde ne plimbǎm și ce vedem și am pornit sǎ descoperim orașul.

Mergȃnd pe rue Bordeaux am ajuns ȋn Place Jean Jaurès unde ne-a atras atenția o clǎdire frumoasǎ, unde piatra, metalul și sticla se ȋmbinǎ armonios. Este clǎdirea Gǎrii din Tours, construitǎ ȋntre anii 1896-1898, dupǎ planurile arhitectului Victor Laloux, care a proiectat și Gare d'Orsay din Paris și care este ȋn prezent renumitul Muzeu d'Orsay. Am aruncat o privire asupra fațadei gǎrii, restauratǎ recent și ne-am continuat drumul pe strǎzi fermecǎtoare, spre catedralǎ.

Cartierul din jurul catedralei este unul liniștit, mai puțin frecventat de turiști decȃt centrul vechi din Tours, cu reședințe private, grǎdini, Palatul Episcopal (Muzeul de Arte Frumoase). Zona este plinǎ de farmec.

Ajunși ȋn Piața Francois-Sicard, am ȋntȃlnit Muzeul de Arte Frumoase al orașului, amenajat ȋntr-o o clǎdire superbǎ, fost palat episcopal.

În muzeu sunt expuse picturi și sculpturi ale unor mari artiști, obiecte de ceramicǎ și piese de mobilier. Muzeul mai gǎzdiuește și expoziții temporare de artǎ contemporanǎ și ateliere de creație. Așa scrie ȋn ghidul nostru.

Nu l-am vizitat, pentru cǎ, aveam sǎ constatǎm noi, muzeul este ȋnchis ȋn zilele de marți (noi am fost aici pe 1 octombrie 2014). Ni s-a pǎrut nouǎ ciudat cǎ nu erau vizitatori! Cu siguranțǎ ei au fost mai informați!

Nu ne-a pǎrut rǎu pentru cǎ venem din Paris unde vizitasem Muzeul Luvru și Muzeul d'Orsay.

Așa cǎ ne-am bucurat doar noi de grǎdina muzeului, care este superbǎ. O grǎdinǎ tipic franțuzeascǎ, cu arbori și arbuști, iarbǎ verde și flori colorate dar și un imens cedru de Liban, de cȃteva sute de ani.

În celelalte zile ale sǎptǎmȃnii programul muzeului este 9 -12,45 și 14-18. Prețul tichetului de intrare este 5euro.

În Place de la Cathédrale se aflǎ Catedrala Saint Gatien. Dedicatǎ primului episcop al orașului, catedrala a fost fondatǎ ȋn secolul 12, incendiatǎ un secol mai tȃrziu și reconstruitǎ ȋntre secolele 13 și 16. Clǎdirea este colosalǎ, imensǎ, cum sunt mai toate catedralele romano-catolice. Cu cele douǎ turnuri de aproximativ 70 de metri ȋnǎlțime, este construcția cea mai vizibilǎ din Tours, imaginea ei fiind emblematicǎ pentru oraș. Aceastǎ catedralǎ este consideratǎ ca fiind una dintre cele mai frumoase din regiune. Are fațada goticǎ din secolul al 15-lea, decoratǎ cu multe detalii și flancatǎ de douǎ turnuri, are ferestre cu splendide vitralii și meritǎ vizitatǎ. Aici se aflǎ mormȃntul ȋmpodobit cu sculpturi al lui fiului lui Charles al VIII-lea și al Annei de Bretagne. Dupǎ moartea lui Charles și a fiului sǎu, linia Valois s-a stins și Anne de Bretagne a fost obligatǎ sǎ se cǎsǎtoreascǎ cu vǎrul lui Charles, Ludovic al XII-lea.

Lipitǎ de catedralǎ se alflǎ Cloȋtre de la Psalette, o mǎnǎstire ȋn stil gotic cu aspect neterminat și cu ziduri romane din secolul al 2-lea. Accesul se face printr-o ușǎ aflatǎ ȋn capǎtul nordic al catedralei și prețul tichetului de intrare este 3 euro. Nu am intrat sǎ vedem interiorul.

În fața catedralei se aflǎ un scuar dotat cu bǎncuțe de unde poți admira grandoarea construcției și frumusețea fațadei dantelate, sau poate faci un “petit tour” ȋn jurul ei, pe strǎduțe din acelea ȋnguste, dacǎ vrei sǎ o mǎsori din priviri.

La un capǎt al strǎzii pe care se aflǎ catedrala, am ȋntȃlnit Chateau Royal din Tours. Trebuia sǎ aibǎ și Tours un castel, nu? Acesta a fost construit de Henri II Plantagenêt. Dacǎ vreți sǎ-l vizitați nu vǎ așteptați la prea multe, castelul fiind modest și lipsit de grandoare, ȋn comparație cu celelalte castele din Valea Loarei. Gǎzduiește colecții arheologice și iconografice privind istoria orașului, expoziții temporare de artǎ contemporanǎ, iar clǎdirea ȋn sine și-a pierdut din mǎreție

Mai departe, pe Rue Colbert, fostǎ arterǎ principalǎ a orașului. O stradǎ ȋngustǎ, cu case vechi, colorate, cu fațada din lemn din secolele 15-16, cu multe magazine de antichitǎți, hoteluri, cafenele și mici restaurante. La numǎrul 39 se aflǎ Maison de la Pucelle Armée, unde ar fi fost fǎcutǎ armura pe care a purtat-o Ioana d'Arc ȋn timpul asediului de la Orléans. O placǎ plasatǎ pe fațada casei ȋn anul 1929, marcheazǎ 500 de ani de la trecerea Ioanei d'Arc prin oraș.

Ajunși ȋn Place Foire le Roi, o piațǎ cu multe cafenele și mici restaurante am admirat casele cu fațada din lemn, din secolul 15, dar și clǎdirea ȋn stil renascentist a Hȏtel Babou de la Bourdaisière. Clǎdirea a fost construitǎ de cǎtre ministrul de finanțe al regelui François I, Philibert Babou de la Bourdaisière. Pe aceastǎ stradǎ se aflǎ Passage du Coeur Navré, un culoar de 30m care leagǎ piața de stradǎ. Se spune cǎ ȋn Evul Mediu prin acest pasaj erau duși spre piațǎ, condamnații la moarte.

Rue Scellerie este paralelǎ cu rue Colbert și face legǎtura dintre cartierele Cité și Plumereau. Este o stradǎ veche care gǎzduia librǎriile orașului. Acum este plinǎ cu magazine de antichitǎți. Pe partea dreaptǎ a strǎzii se aflǎ Le Grand Théȃtre din Tours, construit ȋntre 1869 și 1875, pe locul unei mȃnǎstiri vechi, Couvent des Cordeliers, din care mai existǎ doar o bucatǎ dintr-un zid.

O altǎ stradǎ cu buticuri și cafenele, Rue des Halles, ne-a dus ȋn centrul istoric - Le Vieux Tours, care este grupat ȋn jurul pieței Plumereau și Rue du Commerce. Este o zonǎ ȋn mare parte pietonalǎ care pǎstreazǎ o mulțime de clǎdiri frumoase, bine conservate. “Vechiul Tours” a fost restaurat ȋn 1960, este considerat un muzeu ȋn aer liber datoritǎ patrimoniului sǎu de clǎdiri construite ȋn diverse stiluri. Este de asemeni cunoscut pentru numeroasele baruri, restaurante și cafenele.

Înainte de a pǎtrunde prin labirintul de strǎduțe ale centrului istoric, am ȋntȃlnit Bazilica Saint-Martin, care trebuie neapǎrat vizitatǎ. Intrarea ȋn bazilicǎ se face printr-o stradǎ perpendicularǎ prin rue Descartes.

Abația Saint-Martin, construitǎ ȋn centrul urbei, a fost una dintre cele mai puternice și bogate abații din Franța ȋn Evul Mediu. Vechiul sanctuar a fost construit ȋn sec. 5, pentru a adǎposti mormȃntul Sf. Martin, primul episcop de Tours din sec. al 4-lea. Dupǎ secole de distrugeri, incendieri, reconstrucții, adǎugiri și renovǎri, bazilica nouǎ a fost ridicatǎ ȋntre anii 1887-1924, ȋn stil romano-bizantin, sub conducerea arhitectului Victor Laloux. Vechea bazilicǎ avea cinci turnuri. S-au pǎstrat doar turnurile Charlemagne și l'Horologe și o parte din vechea mǎnǎstire.

Turnul Charlemagne este ridicat pe mormȃntul celei de a patra soții a ȋmpǎratului Charlemagne iar Turnul cu ceas, se numea Tour du Trésor, pentru cǎ adǎpostea donațiile pelerinilor. Turnurile nu se viziteazǎ.

Piața Plumereau – este grupatǎ ȋn jurul caselor cu fațada din lemn sau din ardezie, frumos restaurate. Dateazǎ din sec. al 15-lea și reprezintǎ inima orașului, fiind preferatǎ de tineri și de turiști, datoritǎ atmosferiei prietenoase. Un loc perfect de ȋntȃlnire, socializare și distracție, piața este plinǎ de restaurante, bistrouri, cafenele, baruri sau braserii cu meniurile afișate afarǎ, cu prețuri sǎ le poți studia. În piațǎ se aflǎ eleganta cafenea Café du Vieux Murier, numitǎ așa datoritǎ dudului plantat afarǎ, o amintire a zilelor ȋn care locuitorii orașului se ocupau cu creșterea viermilor de mǎtase. În acele vremuri ȋn Tours duzii erau plantați cu miile.

Cele mai frumoase case cu fațada din lemn se gǎsesc ȋn aceastǎ piațǎ. Parterul lor era ocupat cȃndva de comercianți, etajul servind ca locuințǎ. Salvatǎ ca prin minune de bombardamentele din timpul celui de - Al Doilea Rǎzboi Mondial, piața a fost restauratǎ și transformatǎ dintr-un loc considerat mahala odinioarǎ, ȋntr-un loc fermecǎtor.

La intersecția Rue Nationale cu rue Colbert se aflǎ Bazilica Saint Julien, o veche abație benedictinǎ, din sec. al 13-lea, consideratǎ cea mai veche bisericǎ din oraș. Este monument istoric și nu se viziteazǎ decȃt ȋn anumite zile din an cȃnd se sǎrbǎtoresc zilele patrimoniului. Lȃngǎ bisericǎ se aflǎ Musée du Compagnonnage, un fel de muzeu de arte și meserii. Nu am fost curioși sǎ-l vizitǎm.

Pasionații de shopping nu pot rata rue Bordeaux și rue Rue Nationale vechea rue Royale, care ȋncepȃnd cu anul 1777 a devenit principala axǎ a orașului. Pe aceastǎ stradǎ s-a nǎscut Honoré de Balzac. Din pǎcate casa nu mai existǎ, dar la numǎrul 39, existǎ o placǎ comemorativǎ. Strada este ȋmpȃnzitǎ de buticuri și magazine aflate la parterul clǎdirilor.

Tours a fost dintotdeauna un oraș legat de ape, fiind așezat ȋntre Loara și Cher. Cale de comunicație ȋn perioada medievalǎ, Loara a fost cȃndva navigabilǎ. Astǎzi ȋnsǎ se mai poate cǎlǎtori cu vaporul doar de la Saint Nazarie la Nantes.

Niciunul dintre cele douǎ cursuri de apǎ nu reprezintǎ o atracție deosebitǎ pentru cei care viziteazǎ orașul, chiar dacǎ existǎ cȃteva parcuri pe insule și cȃteva pasarele asigurǎ traversarea Loarei, spre quai d'Orleans.

Orașul are mai multe poduri care traverseazǎ Loara. Unul dintre ele este Podul Wilson, care este și cel mai vechi din Tours și se mai numește și "podul de piatrǎ". A fost contruit ȋntre anii 1765-1778, s-a prǎbușit ȋn 1978, dar a fost reconstruit.

Lȃngǎ pod se aflǎ Piața Jean-Jaurès unde am admirat impunǎtoarea clǎdire a primǎriei, Hȏtel de Ville care a fost construitǎ ȋntre anii 1896-1904, dupǎ planurile arhitectului Victor Laloux. Tot aici se aflǎ și Palatul de Justiție.

În apropierea Pieței Jaurès ne-am oprit la un restaurant sǎ mȃncǎm ceva și sǎ ne tragem sufletul pentru cǎ urma sǎ vedem Castelul d'Ussé, din localitatea Rigny.

Orașul are și o grǎdinǎ botanicǎ pe o suprafațǎ de 5 hectare cu plante exotice, orhidee, plante medicinale. Mai are și sere cu plante perene, o pepinierǎ, o grǎdinǎ cu plante de munte și o orangerie. Nouǎ ne-a fost recomandatǎ de la Oficiul de Informații Turistice, dar nu am vizitat-o.


[fb]
---
Trimis de ania in 11.10.15 14:50:45
Validat / Publicat: 11.10.15 17:52:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3917 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ania); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Fatada dantelata a Catedralei Saint Gatien cu cele doua turnuri de 70m.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[11.10.15 17:58:28]
»

@ania - Primul vot pentru un review complet, util şi bine scris. Felicitări!

aniaAUTOR REVIEW
[11.10.15 18:07:56]
»

@Carmen Ion - Mulțumesc, mult!

dorgo
[11.10.15 18:12:01]
»

@ania

Felicitari! De la Oficiul de Informații Turistice, situat intre Gara si catedrala, langa parc, aflii ca se organizeaza excursii de 1-2 zile pentru vizitarea catorva sau chiar mai multor castele mai importante de-a lungul Vaii Loirei si afluentului Eure. Dar sunt foarte scumpe, mai bine mergi cu automobilul propriu.

Marian Preda
[11.10.15 18:19:43]
»

@ania -

Bravos! Un rw util comunităţii AFA-iste!

aniaAUTOR REVIEW
[11.10.15 18:38:12]
»

@dorgo - Asa este. Erau excursii cu microbuze de 6-8 locuri, cu preturi pornind de la 80 euro o jumatate de zi, pentru 2 castele, 120 euro pentru 2-4 castele cu o masa inclusa, dar si alte variante. Noi am fost cu automobilul propriu si am avut posibilitatea sa alegem ce si cum sa vizitam. Am vazut de asemenea si Castelul Fontainbleu si Castelul Vaux le Vicomte aflate la aproximativ 80km de Amboise, care nu sunt in Valea Loarei.

Tot de la acest Oficiu de Informatii Turistice se pot cumpara bilete cu reducere pentru toate castelele de pe Valea Loarei, in combinatii de 3 castele, 5, etc.

Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aniaAUTOR REVIEW
[11.10.15 18:42:51]
»

@Marian Preda - Mi-ar placea ca rw meu sa fie util celor care nu au ajuns in Tours dar vor sa o faca.

Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ania, Carmen Ion, dorgo, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tours:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049186229705811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1