GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bella Italia-Val D´Orcia şi Pienza
Dacă vorbim despre frumuseţea peisajului din Toscana, atunci Val d´Orcia reprezintă chiar chintesenţa acestuia. Această vale este străbătută de râul Orcia şi este alcătuită din cinci regiuni , Pienza,Castiglione d´Orcia,Montalcino,Radicofani si San Quirico d´Orcia care formează Parcul Natural Artistic şi Cultural Val d´Orcia .
Aridă şi golaşă în trecut, de-a lungul ultimelor secole Val d´Orcia a fost transformată în unul dintre cele mai fertile şi frumoase locuri din lume, un loc presărat cu sate construite din piatră cocoţate în vărful dealurilor, biserici şî ferme răzleţe, vile şi castele separate de parcele de podgorii, livezi,păşuni şi câmpuri agricole şi printre toate acestea şerpuiesc drumuri flancate de siluetele svelte ale chiparoşilor sau de umbrelele graţioase ale pinilor.
Orasul Pienza se află situat chiar în ˝inima˝ acestei regiuni între oraşele Montepulciano şi Montalcino şi în 1996 UNESCO a declarat atât acest oraş căt şi intreaga regiune Val d˝Orcia drept Patrimoniu Cultural al Umanităţii .
Pienza până în secolul XV a fost cunoscut cu numele de Corsignano, aici se va naşte in anul 1405 Aeneas Silvius Bartolomeo Piccolomini, descendentul unei familii de nobili scăpătaţi şi exilaţi din Siena, care va rămâne cunoscut în istorie sub numele de Papa Pius II .
Pienza (orasul lui Pius) a fost regândit şi reconstruit de către acest Papa ca un model ideal de oraş renascentist ce reprezintă prima transpunere în fapte a ceea ce istoricii numesc ˝ un plan umanist de dezvoltare urbană˝ idee adoptată ulterior de toate marile oraşe italiene şi europene.
Reconstrucţia oraşului a fost încredinţată lui Bernardo Gambarelli (cunoscut drept Rossellino) sub îndrumarea marelui Leon Battista Alberti (printre altele a realizat faţada bisericii Santa Maria Novella din Florenţa) . Lucrările au început in anul 1459(anul descoperirii Americii de către Columb) şi trei ani mai târziu Papa Pius II a sfinţit Domul aflat în piaţa principală a orasului Piazza Pio pe 29 august 1462. În aceaşi piaţă se află două construcţii importante, Palazzo Piccolomini (reşedinţa familiei lui Pius II) şi Palazzo Borgia.
Cu toate că majoritatea clădirilor sunt renascentiste, turnul cu clopot al domului are influenţe germanice urmare a contactului avut de către Pius II cu lumea germanică, există insă si un turn din cărămizi amplasat în Piazza Comunale însă mai puţin înalt pentru a sublinia rolul dominat la bisericii în viaţa oraşului.
Palazzo Borgia adăposteşte azi Muzeul Diocezei din Pienza care dispune de o bogată colectie de obiecte religioase si picturi ( unele din secolul VII precum cea intitulată La Croce reprezentăndul pe Isus Răstignit )căt şi importante lucrări din secolele XIV şi XV printre acestea o Madona cu pruncul semnată Pietro Lorenzetti si o Madona semnată Luca Signorelli. In cadrul Domului se află Museo della Catedrale.
Din vechea localitate Corsignano nu au rămas prea multe clădiri, însă Chiesa di San Francisco cu portalul său gotic merită o vizită. Interiorul este decorat cu fresce reprezentănd viaţa Sfântului Francisc realizate în secolul XIV de către doi pictori din şcoala din Siena, Cristofano di Bindoccio şi Meo di Pero.
Palatele, Ammannati,Gonzaga şi cel al Cardinalului Atrebatense toate construite în secolul XV merită atenţia dumneavoastră.
Pienza rămâne păna azi un proiect utopic realizat parţial datorită morţii premature a Papei Pius II , şi reprezintă idealul pentru perfecţiunea renascentistă în arhitectură, încă se mai fac studii pe această temă şi se ţin dezbateri în care se analizează perfecţiunea proporţiilor volumelor, asta însă interesează mai putin turistul obişnuit, pentru acesta, oraşul oferă o experienţă complectă a Renaşterii italiene la o scară redusă.
Nu am ajuns încă în Pienza, în schimb cu o decadă în urmă am intersectat Val d˝Orcia călătorind intre Siena şi Perugia, sfatul meu este ca atunci când veţi fi în zonă să nu staţi prea mult pe gânduri, faceţi o vizită, nu veţi regreta!
Trimis de webmaster in 27.01.13 08:43:03
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Toscana cea mereu fermecătoare! — scris în 03.11.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 48 de ore in Toscana — scris în 13.11.18 de floredana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Un pic de Toscana: Vinci – Volterra – San Gimignano — scris în 17.07.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Toscana – cetăți medievale și vii nesfârșite — scris în 07.11.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Totul la superlativ — scris în 16.10.17 de zburatura din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Toscana cu familia! — scris în 26.05.17 de bogdan99 din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 6 zile in Toscana - plimbare nu alergare — scris în 17.04.17 de dalumian din BUCURESTI - RECOMANDĂ