ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: ploiesti
    ÎNSCRIS: 16.01.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    APR-2009
    DURATA: 4 zile
    single
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CAZARE [camere etc]:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    50.00%
    Nici nemulțumit, nici mulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    77.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Teheran - vizita de business

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    M-am gandit si fac acum un prim post despre Iran, cu primele amintiri care imi vin in minte. Fac acest exercitiu si va promit ca voi relua subiectul cand ma voi intoarce din Iran. Si eu sunt curios daca voi privi orasul altfel...

    Drumul

    Am ajuns la Teheran zburand prin Istanbul pe la 3 dimineata. Aeroportul relativ normal pentru cineva care a mai calatorit prin zona: curatel-murdarel, se poate fuma oriunde, control al pasapoartelor cu ofiteri incruntati.

    Am iesit relativ repede si am plecat catre hotel. Drumul a durat cam 30 de minute pe autostrada (iarasi offfff, numai noi nu avem!!). Singurul lucru pe care l-am remarcat atunci a fost traficul redus si bulevarde foarte mari, cu multe benzi de mers.

    Hotelul – numele actual nu l-am retinut, ceva cu victoria revolutiei, in orice caz este vechiul Hilton. Pretul era destul de mic pentru un hotel de 5 stele – cam 120 Usd. Am fost intrebati daca vrem in zona noua si am platit 20 de dolari in plus. Zona noua arata cam ca un hotel de 3 stele si o margareta asa ca nu vreau sa imi inchipui cum era zona veche. Hotelul este exemplu clar de ce se intampla cand un lucru bun este lasat pe mana nepriceputilor.

    In orice caz, imi amintesc un lucru foarte placut: am ajuns pe la 5 dimineata si receptionerul, dupa ce a aflat ca suntem din Romania, ne-a spus ca putem sa ne ducem la micul dejun si sa mancam in voie pentru ca daca ar fi sa mergem direct in camera ar trebui sa platim noaptea de cazare. Daca el ne inregistreaza la ora 6 nu mai este nevoie sa platim o noapte in plus. Micul dejun destul de cazon, cu putina mancare, cu fasulia – aproape ca fasolea de la noi dar mai picanta dar cu croisante.

    Oamenii – intai de toate iranienii se supara ingrozitor daca le zici arabi – ei sunt persi si sunt mandri de asta. Eu care am calatorit mult in lumea araba pot sa va spun ca acest lucru se vede. Senzatia generala este ca sunt inteligenti, scoliti, foarte bine pregatiti tehnic, excelenti interlocutori. In aer se simte o incrancenare si foarte multi maraie despre revolutia islamica. Oamenii sunt nemultumiti ca sunt fortati sa foloseasca multe cuvinte arabe – care provin din invatarea Coranului. Cei tineri sunt nemultumiti ca trebuie sa urmeze invatamintele islamice si, mai ales, nu au voie sa bea alcool. Se bea in draci bere fara alcool iar unul dintre iranieni cand a venit in Romania (nu era singur) a baut intr-o veselie red bull. Femeile, fara exceptie, sunt obligate sa poarte basma pe cap. Exista insa multe feluri de a purta basmaua, de la stilul ninja, la cel trecut de crestetul capului. In noaptea cand am plecat, pe la 2 noaptea, la periferia Teheranului am vazut trecand strada 2 femei care as putea sa jur ca erau prostituate – fardate, sulemenite, radeau provocator, basmaua aproape de ceafa…...

    In orice caz, cel putin cei cu care am intrat in contact au fost foarte prietenosi. Mai mult, in firma cu care am colaborat erau sefe de departament femei. Aveau broboada pe cap dar am dat mana cu ele, am discutat, absolut normal. Am aflat ca sunt foarte multe femei care au termninat o facultate, ceea ce nu se intampla la arabi.

    Orasul – prima senzatie este de oras european si nu de unul arabesc! Exista doua zone – una nordica cu blocuri, institutii, sedii foarte inalte si una sudica plina de case. Ziua traficul este infernal cu multe autostrazi care intra adanc in inima orasului. Cele mai multe masini sunt cele frantuzesti (Peugeot) dar si unele locale, un fel de dacii de ale noastre.

    Mancare – acolo unde am mancat eu, mancare era una relativ apropiata de cea arabeasca, insemnand multe legume, sish chebab, sish tauk (oaie, pui), orez… foarte bune dulciurile – crème multe, insiropaturi. O chestie interesanta sunt lamaile care arata identic cu portocalele noastre si care sunt extrem de acre. Ei zic ca astea sunt adevaratele lamai si nu alea galbene.

    O alta chestie interesanta este ca aproape in toate locurile unde te duci la intalniri, pe masa trebuie sa existe fructe (in special mere) si prajituri insotite de farfurii si cutite.

    Shopping – nu am avut prea mult timp dar ceva, ceva tot am facut. Exista o zona in care se vand obiecte artizanale facute de mana. Parca este o placere sa vezi lucruri frumoase si nu chinezarii. Au vaze extrem de frumoase pictate foarte delicat si in niste culori superbe. Au niste farfurii traditionale pe care nu poti sa le spargi sau sa le zgarii facute dupa o metoda speciala. Au cutii de bijuterii lucrate cu minutiozitate.

    Multe pietre semipretiose, in special turquoise, de la albastru inchis pana la verde, la preturi foarte bune. Bijuteriile sunt insa destul de grosolane fata de cele turcesti.

    Mai multe, data viitoare.

    Din pacate nu am poze, dar promit sa fac!


    [fb]
    ---
    Trimis de florinene* † in 19.03.10 14:20:43
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU. A mai fost în/la: Asia Mica, Vietnam, Kazachstan
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florinene* †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7600 PMA (din 13 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest review

    19 ecouri scrise, până acum

    michirec
    [19.03.10 14:42:56]
    »

    Aveam o cu totul alta parere despre Iran si persanii de azi...interesanta postare, informatiile care vin catre noi prin mass-media sunt cu totul altele.Astept mai multe si...poze.

    ancamariagadea*
    [19.03.10 14:46:57]
    »

    Vechiul pamant al Imperiului Persan... Foarte interesant ceea ce ai scris aici! Felicitari!

    Intr-adevar, trebuie retinut faptul ca iranienii nu sunt arabi, insa au imbratisat religia islamica (am cunoscut iranieni carora daca le spuneai arabi, se cam suparau datorita ignorantei tale, si iti explicau timp de o ora de ce ei nu sunt arabi). Oricum, este o tara foarte controversata, care creeza mari "probleme" lumii occidentale...asa se spune. Au avut o istorie foarte interesanta, ba au fost de partea occidentalilor (SUA, de exemplu), ba de partea islamului. Deh... interese politice si economice si aici...

    Pana inainte de al doilea razboi mondial tara se numea inca Persia...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    florinene* †AUTOR REVIEW
    [19.03.10 14:51:56]
    »

    in foarte multe cazuri vedem la televizor numai ceea ce vor EI. Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei dar am avut extrem de multe surprize prin lumea asta. Ceea ce vedem la televizor este departe de adevar. U exemplu este Irak iar altul Israel. Dar astea in alta poveste...

    ancamariagadea*
    [19.03.10 14:55:59]
    »

    Iata si o melodie iraniana, instrumentala

    click aici

    Admin
    [19.03.10 14:56:57]
    »

    am creat o sectiune noua pe site dedicata IRAN-ului (am ales sa o includ in sectiunea "Tarile Golfului Persic") si am mutat acolo aceste interesante si inedite impresii.

    florinene - de cand ai sosit pe site mi-ai dat complet peste cap programul, a trebuit sa lucrez aproape non-stop doar la definirea acestor noi sectiuni; mai intai cele din America de Sud, apoi aici... dar pur si simplu sunt incantat de aceasta schimbare

    florinene* †AUTOR REVIEW
    [19.03.10 14:59:52]
    »

    web , iti pregatesc o lista cu tarile in care am fost. Probabil ca voi scrie despre toate. Imi pare rau ca te-am pus la munca )))

    Valentina69
    [19.03.10 15:20:35]
    »

    Bravo Florin este o delectare review-ul tau, 400 de PMA de la mine cu felicitari, esti o adevarata bomba cu povesti.

    Admin
    [19.03.10 15:22:43]
    »

    okey, gata definirea Iranului - acestea sunt, pe scurt, locurile care merita pomenite / studiate - din punct de vedere turistic - cele punctate pe aceasta harta.

    Sunt deschis insa la orice sugestii - adaugiri...

    ancamariagadea*
    [19.03.10 17:20:44]
    »

    Florin, de acord cu tine. Intr-adevar, vedem la televizor ceea ce vor EI!!! Un alt exemplu de acest gen este Palestina sau, ma rog, fosta Palestina si ce-a mai ramas din ea... Din pacate, fara vina noastra suntem dezinformati si ni se baga pe gat tot felul de gogosi. Bine ca mai exista totusi la nivelul industriei media si voci care se apropie de realitate (vezi BBC, cateodata). Sunt revoltata de ceea ce au facut americanii, de exemplu, de-a lungul anilor, condusi de cauze, asa-zis, nobile. Sunt priviti ca salvatorii omenirii si, de multe ori (nu spun mereu) au distrus totul in calea lor doar dintr-o vanitate oarba si din dorinta de a stapani, economic sau politic, anumite zone fierbinti. Nu vreau sa intru in polemici cu nimeni, este o parere personala si nu vreau sa continui, pentru ca deja sunt off-topic.

    cc_iordachescu
    [19.03.10 19:16:29]
    »

    Impresiile tale din tari mai greu accesibile sunt foarte interesante in primul rand ca sunt povestite de un om normal, lipsit de interesul de a face publicitate, ci doar din dorinta de a-i informa si pe altii despre aceste locuri.

    Felicitari si asteptam cu interes urmarile!

    Pana atunci ai votul nostru!

    lizuk
    [20.03.10 00:04:53]
    »

    florinene, te astept neaparat cu poze! si cu impresii proaspete, sunt curioasa daca cei care m-au descurajat pe mine sa merg (spunand ca situatia s-a inrautatit dupa alegerile de anul trecut) au avut dreptate

    si... ai grija, fara sa vrei aproape ca i-ai facut si tu arabi cand ai spus ca orasul arata mai degraba ca unul european decat unul arabesc. Nu are cum sa fie arabesc, din moment ce in Iran traiesc iranieni - persani.

    Merele intr-adevar sunt apreciate in Iran, pe masa de Revelion intotdeauna se gasesc 7 obiecte (haft sin) ce incep cu litera "s", fiecare avand o semnificatie, iar merele, "sib", sunt si ele prezente alaturi de monede - sekeh, usturoi - sir, zambile, sumak - un condiment specific iranian, o oglinda si un vas cu seminte de grau puse la incoltit cu cateva saptamani inainte, special pentru acest eveniment. Si-acuma, daca tot am dat din una-n alta, avand in vedere ca in Iran maine se va sarbatori Anul Nou (da, da, in 21 martie), le urez tuturor iranienilor care poate ajung sa ne citeasca Nowruz mobarak (An Nou fericit)!

    Diaura*
    [20.03.10 07:55:35]
    »

    Am avut un coleg de serviciu persan, de la care am invatat multe destre poporul si tara lui. Povestea ta este in totala concordanta cu ce spunea el. Ar fi frumos sa ajung si eu pe acolo, sa vad cu ochii mei, dar pana atunci ma bucur de povestile tale.

    florinene* †AUTOR REVIEW
    [20.03.10 10:24:39]
    »

    Sunt total de acord cu voi in ceea ce priveste informatia care vine pe media. Iar cu americani... numai prostii au facut.

    Problema iranului nu sunt SUA, ci israelienii, care nu vor ca o tara islamica din coasta ei sa aiba arme nucleare, desii ei au. Pricum asata e politica si nu face bine...

    O alta chestie este pur economica. Daca va uitati pe harta, in golf, Iranul este fata in fata cu Qatar-ul. Intre ei se afla o imensa punga de gaze care este comuna si nu poate fi separata. Qatarul extrage la greu gaze iar iranul nu poate din cauza embargoului sa construiasca platforme sau instalatii de prelucrare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    dananecula
    [20.03.10 15:28:14]
    »

    Florin, salutari de la Ploiesti

    Si felicitari pentru povesti !

    Le citesc cu drag pe toate

    Caci ai talent, mai frate ...

    Punctat scurt si la obiect

    Ne-ai dat informatii concret !

    Desi esti nou pe site aici

    Vad c-ai dobandit deja lipici

    Te-au indragit cam toti ,,user-anii’’

    In frunte cu admin si webmester-anii

    Bine-ai venit in AmFostAcolo comunitate

    Si-ti urez numai review-uri de calitate !

    Iar la petreceri sa participi neincetat

    Ca nu vei avea nimic de regretat.

    Iar ochiul meu vigilent

    Te-a recunoscut perfect !

    Esti un ploiestean de soi

    Caci te cunoastem si noi

    Mult succes in continuare

    S-asteptam postari viitoare.

    Eu iti doresc multa bafta

    Si un vot de la mine te-asteapta !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    gabidari
    [07.09.10 21:04:34]
    »

    eu locuiesc in Iran de 7 ani ..poate reusesc sa pun eu ceva poze....sa va putei face o impresie si in imagini!!

    pompiliu
    [13.01.11 21:54:41]
    »

    Intimplator am dat de aceste note de calatorie la Teheran din 2010. Desi calatorul nostru se pare ca a stat destul de putin acolo a reusit sa surprinda esentialul. Mi-a facut placere sa citesc niste impresii care coincid cu ale mele.

    Eu am calatorit prin Iran sporadic intre anii 1982-1991, probabil de cca. 15 ori. Si eu am fost impresionat de prietenia lor si cum se comporta in afaceri. In momentul cind le cistigi increderea devin aproape devotati noii cunostinte. Sint foarte buni comercianti si stiu sa se faca placuti. In ce priveste hotelurile nu trebuie mers in hotelurile mari (foste in lanturile internationale) intrucit acolo se sta mai prost decit in cele de 3* dar manageriate de particulari.

    Eu am stat la un hotel unde plateam cca. 20$/zi - fara accomodation undeva in zona ambasadei Rusiei si Marii Britanii. Inafara de fructele care nu lipsesc de pe nicio masa trebuie adaugat si cultul bautului de ceai. un ceai deosebit care nu l-am mai baut de atunci... ce se vinde prin Romania par deseuri de ceai! Cu toata religia majoritar musulmana am intilnit multi ortodocsi armeni (detin "monopolul"cafelei), indieni sik si chiar evrei. Primarul Bucurestiului ar trebui sa faca un schimb de experienta cu teheranul sa vada cum se poate face un pasaj din structuri metalice in 30 de zile, sa vada cite autostrazi taie Teheranul si cum este racorit un oras de 8-10 milioane de oameni in timpul verii prin canalizarea apei din barajele de la nordul orasului. Interesant de asemenea marele bulevard Vali Asr flancat de artari batrini asezati in 2 rinduri pe fiecare parte. In partea comerciala a orasului (zona bazar) osa intilniti zone specializate, adica strada plina exclusiv de magazine de pantofi barbatesti, strada specializata pe pantofi de dama, strada numai de bijuterii sau strada numai cu ceasuri sau alta cu electronice. Nu trebuie ratate magazinele cu covoare unde proprietarii au o deosebita placere sa va faca o istorie a covorului persan chiar daca nu veti cumpara nimic.

    Veti gasi in Teheran produse f. f. ieftine din piele/bumbac/matase naturala/... iar mincarea este aproape de pomana (de 1 dolar se cumpara 20 de lipii presarate cu susan)... 10 sticle de pepsi/dolar... fructe de mare la pret de nimic. Daca obisnuiti alcool trebuie sa nu-l beti decit in camera hotelului altfel nici nu s-ar putea. Trebuie vizitat muzeul - palatul Sahului) situat in nordul orasului si care nu este chiar un palat dar are expuse piese deosebite care au apartinut familiei sahului. In incheiere nu stiu de ce agentiile noastre de turism nu fac excursii organizate in aceasta tara unde cu bani putini se pot vedea vestigii ale civilizatiei la Isfahan, Shiraz, Tabriz. De fapt nu ar fi nevoie de agentii sa organizeze ci de niste curse ieftine de avion care este principala cheltuiala. Am citit pe internet ca au fost romani chiar cu trenul de la Bucuresti pina la Teheran via Bulgaria-Turcia - un drum frumis dupa descriere dar f. lung: 5 zile.

    As fi amator de facut un grup sa vizitam cite ceva pe acolo... mi-e dor de anumite locuri care m-au uimit la vremea respectiva.

    lyca1*
    [07.07.11 09:28:16]
    »

    si eu am locuit in IRAN 4 ani

    krisstinna
    [30.05.12 09:44:40]
    »

    Am si eu o curiozitate: sunteti barbati cei care scrieti de bine?

    pompiliu
    [30.05.12 09:58:59]
    »

    @cristinaoranici:

    @cristinaoranici: La ce va referiti cind puneti aceasta intrebare? Cred ca numele spune ce sex are fiecare. Daca este vorba de altceva nu inteleg ce doriti sa insinuati... sint doar pareri personale ale unor calatorii. Este normal ca impresiile personale sa nu coincida cu "stirile oficiale" care in f. f. multe cazuri sint influentate politic de diverse interese.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cc_iordachescu, dananecula, Diaura*, florinene*, gabidari, krisstinna, lizuk, lyca1*, michirec, pompiliu, Valentina69
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Teheran - inima Iranului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045152902603149 sec
    ecranul dvs: 1 x 1