ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 3 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

In Tatra Vestica slovaca, la Zuberec

TIPĂREȘTE URM de aici

O saptamana din vacanta de vara am petrecut-o in Tatra Inalta,

(vezi impresii) pe partea poloneza, in Zakopane, iar o alta saptamana am petrecut-o tot in Tatra, dar de asta data pe partea slovaca. 2 nopti in Tatra Vestica, in zona Zuberec si 5 nopti in Tatra Inalta, in zona Poprad.

Dupa cele 6 nopti petrecute la Zakopane ne-am mutat pentru urmatoarele 2 nopti, in Tatra Vestica, trecand granita in Slovacia si stabilindu-ne cartierul general in localitatea Habovka, langa Zuberec.

Am ales aceasta destinatie intermediara pentru 2 nopti, cu gandul de a face o drumetie pe Valea Rohace, la o cascada si cateva lacuri.

Nu sunt decat vreo 50km, din Zakopane pana la Zuberec. De fapt ne-am cazat in micuta localitate Habovka, de langa Zuberec. Ne-a incantat pretul mai mic decat in Zuberec, si amplasarea pensiunii alese, pe o straduta micuta, laterala avand si o zona de relaxare, chiar pe malul unui fir de apa destul de navalnic, Studeny Potok (Paraul Rece in traducere).

Pentru a ajunge aici am ales varianta de drum, pe Valea Chocholowa, trecand prin Chocholow, sat turistic ce-l vizitasem cu cateva zile inainte, am trecut granite in Slovacia, ajungand in localitatea Vitanova, apoi trecand prin Oravice, unde te poti relaxa si distra

la Aquaparkul cu apa termala, unde ai bazine si piscine acoperite si deschise, bazine cu apa termala, tobogane, etc, beneficiind si de o priveliste faina catre Tatra Vestica.

Ajungand in Zuberec, in centru, am virat dreapta spre Habovka, localitate aproape lipita de Zuberec.

Aici am gasit rapid pensiunea unde aveam rezervare, check-in rapid, si am plecat pentru familiarizarea cu imprejurimile. Fiind doar vreo 50km din Zakopane, am plecat cam pe la 9,30, oprindu-ne la o benzinarie, aflata pe drumul spre Chocholow, pentru alimentare cu combustibil stiind ca pretul benzinei in Polonia este de aprox. 4,45zloti/litru iar in Slovacia ceva ma scump, cam 1,22 eur/litru, adica o conversie de aprox. 4,48lei/litru vs aprox. 5,50 lei/litru, in favoarea Poloniei (si a noastra =))).

Cam in jurul orei 11,30 am ajuns in Habkova, iar in jurul orei 12,30-13,00 deja eram plecati in recunoastere, in identificarea traseelor de drumetie, a restaurantelor unde sa putem servi masa pe perioada sederii noastre.

In Habovka am indentificat 2 terase-restaurant, de fapt un micut restaurant apartinand unei pensiuni si o pizzerie, ambele situate chiar in apropierea pensiunii noastre.

Fiind plecati cu masina la plimbare ne-am indreptat spre Zuberec, iar din centrul localitatii am virat stanga, urmand un indicator spre Muzeul Orava si Zverovska.

Este un drum asfaltat, ce urca lin, un drum foarte frumos prin padure, re-asfaltat destul de recent ajungand dupa vreo 4km, intr-o parcare larga ce avea in apropiere ridicata o scena din lemn, unde probabil se tin diferite spectacole si evenimente.

Imediat langa parcare se gaseste un restaurant rustic, dar si o micuta terasa tip fast-food, unde am mancat langosi cu branza si ne-am potolit setea cu o bere la draft.

Imediat langa acest restaurant se afla si intrarea in Muzeul Orava, site oficial

Este un Muzeu al Satului cu case vechi din zona Orava. Intrarea este 3euro/persoana, primesti o harta cu organizarea muzeului si cateva informatii tiparite in engleza (probabil si in alte cateva limbi). Merita o vizita la acest muzeu, inconjurat de padure, unde poti admira casele vechi, specifice zonei de nord –vest a Slovaciei. Am putut admira o veche biserica de lemn de pe la 1500, in general case din lemn, mestesugit imbinate, o parte din case, din lemn construite, erau tencuite cu un fel de lut. Erau case specific diferitelor ocupatii ale vechilor locuitori ai acestei regiuni. Case de mestesugari, case de agricultori in curtea carora putei vedea uneltele specifice necesare muncii campului, case ale crescatorilor de animale, ale ciobanilor, case simple ale oamenilor mai saraci sau case mari, ale celor mai bogati. O arie din spatiul muzeului era dedicat goralilor, a “muntenilor” acea minoritate, stabilita in Tatra, zice-se avand origini valahe. O vizita ce noua ne-a placut.

Am mers apoi mai departe, pe drum tot asfaltat, drum ce la un moment, dupa vreo 4km se ramifica, in partea dreapta ajungand intr-o alta parcare foarte larga, parcare cu plata, 2euro/zi, de aici plecandu-se pe cateva trasee turistice. Tot de aici poti face o plimbare si cu telescaunul ce te urca, sau beneficia de serviciile Pensiunii Sedlovec, dar si a 2 terase unde poti manca, sau potoli setea, de a achizitiona un magnet sau o harta cu traseele de drumetie din zona.

In partea stanga drumul asfaltat ajunge imediat la Cabana Zverovka, unde de asemenea te poti caza.

Din aceasta zona drumul asfaltat ce se bifurca stanga-dreapta, are si o continuare, tot asfaltata, inainte, dar trecerea auto este oprita. Este un drum asfaltat, ce urca incetisor ajungandu-se la Lacul si Cabana Tatliakova. Sunt cam 4,5km de la parcarea de langa telescaun si pana la Cabana Tatliakova, pe un drum asfaltat in urcare.

Noi avnd 2 nopti rezervate in aceasta zona, ne-am stabilit 2 variante de petrecere a timpului liber: daca vremea este buna si ne permite sa facem o drumetie, vom da o tura pe Valea Rohace, spre cascada si lacuri, iar daca vremea este ploioasa vom face turism auto: excursii la Castelul Orava, site oficial si Castelul Bojnice, site oficial, aceste castele fiind foarte fain prezentate de @traian. leuca in urma excursiillor la aceste doua importante obiective turistice ale Slovaciei.

Dupa cele cateva ore petrecute cu vizitarea muzeului, pauza de rehidratare si potolire a foamei, Ne-a intors pe acelasi drum ajungand in Zuberec, unde chiar la intersectia cu drumul principal ce ne duce spre Habovka, am ochit un mic restaurant dragut, Oravska Izba, trecandu-l in lista noastra de optiuni pentru a servi masa, lucru ce s-a intamplat a doua zi.

Ajunsi in Habovka, am lasat masina in parcarea pensiunii si am testat pizza din meniul pizzeriei din apropiere. Pizza, gustoasa chiar, cu diametrul de 32cm, fiind intre 4,5-5,5 euro functie de sortiment, iar berea in jur de 1,2 euro/draft 0,5l.

Seara am petrecut-o la pensiune, pe un mic ponton din lemn fixat pe malul micutului parau, avand la dispozitie 2 bancute de lemn, prilej cu care ni s-a demonstrate de ce se numeste acest fir de apa Studeny Potok (Paraul Rece), cele cateva doze de bere puse sa se aceasca in apele sale racindu-se rapid in apele sale. :))

A doua zi, vremea a tinut cu noi, prognoza meteo fiind favorabila unei drumetii. Am renuntat in a pleca intr-o excursie auto la castelele mentionate. Fie vorba intre noi, intre optiunea de a vizita un obiectiv turistic, fie el castel, muzeu, biserica, etc si optiunea de a face drumetie pe munte, noi alegem fara a sta pe ganduri o drumetie pe munte. Este lucrul care ne relaxeaza cel mai tare. Putem sa ne intoarcem foarte obositi din punct de vedere fizic, de pe un traseu, dar faptul ca psihic ne relaxam atat de tare, conteaza cel mai mult pentru noi. Fizic te poti reface prin cateva”cure” de somn si leneveala, dar psihic, stressul este mai dificil de inlaturat.

Asa ca am refacut drumul parcurs cu masina cu o zi inante, am lasat masina inparcarea de la baza telescaunului, ne-am informat despre traseu, existan un panou mare cu harta masivului si cu traseele de drumetie bine prezentate.

Am plecat pe Valea Rohace, mergand o portiune de drum, cam 1km, pe drumul asfaltat, inchis circulatiei auti, apoi parasindu-l spre dreapta, intrand intrand in padure, si incepand sa urcam pe o poteca spre Cascada Rohace.

Cam intr-o ora de la intrarea pe traseu se ajunge la baza cascadei, o cascada cu o cadere de apa de aprox. 15-20m. De aici am continuat urcand inca vreo 30min, iesind din padure, intr-o zona deschisa, cu jnepenis, unde este amenajat un loc de popas. De aici se despart mai multe trasee, ce urmeaza firele a doua vai. Noi am ales a continua spre cele 4 Lacuri Rohace. Privelistea spre versantii Vf. Banikov (2178m) si spre Vf. Volovec (2063m) unde-i granita cu … Polonia, este tare faina.

Urcarea pana la primul lac este destul de sutinuta, fiind o diferenta de nivel destul de mare, dar faptul ca poteca urca in volte largi face sa nu resimti atat de tare aceasta urcare. Cam intr-o ora ajungi la primul lac, unde am facut un mic popas, prilej cu care am admirat deja cunoscutele ratuste ce populeaza lacurile de prin Tatra. Apoi am continuat pe poteca ce inconjoara lacul, pentru urmatoarele lacuri trebuind sa coboram cam aceeasi diferenta de nivel pe care o urcasem de la iesirea din padure pana la primul lac. Urmatoarele 2 lacuri sunt mai mititele, poteca continuand sa coboare pana la al patrulea lac ce este mult mai mare, cam cat cele 3 anterioare la un loc. Faci cam 30 minute de la primul lac pana la ultimul lac, poteca fiind numai in coborare. Privelistea este superba a acestui lac strajuit de un versant ce se inalta parca direct din lac. Iti venea efectiv sa te asezi pe malul lacului, cu privirea “agatata” de culmile versantului din fata si…. sa visezi cu ochii deschisi.

Am fost treziti din visare, de norii ce incepusera sa se cam adune si deniste tunete destul de indepartate.

Am intins pasul, pentru a evita atat sa ne prinda ploaia cat si posibile averse cu descarcari electrice. Pana la urma nu ne-a prins ploaia, iar tunetele s-au potolit, ... iar noi am ajuns un pic mai repede decat planificasem la cabana Tatliakova, de unde incepea drumul asfaltat ce cobora la baza telescaunului, unde lasasem masina la plecarea pe traseu.

Decat ne-am asezat noi la o terasa acoperita lipta de cabana, am apucat sa cumparam cate o bere, ca s-a dezlantuit o ploaie torentiala, o rupere de nori, ce facea sa curga adevarate suvoaie de apa de pe versanti, pe sosea, la vale.

Mai toti turistii care au fost prinsi de ploaie pe traseu, cand soseau la cabana erau uzi pana la piele., doar cei cu pelerine lungi, fiind mai feriti la haine, dar bocanci cu siguranta ii aveau uzi.

Ploaia a durat cam 30 minute, in reprize scurte in care efectiv era rupere de nori, alternand cu alte perioade scurte in care isi reducea intensitatea. Incet, incet incepand sa se opreasca, dar pentru a fi siguri ca nu ne surpinde o asemena aversa, am pus pelerinele pe noi, inclusive parazapezile, pentru a ne feri de apa ce putea intra in bocanci scurgandu-se de pe pelerine, pe picioare si mai departe in bocanci.

Am mers asa cam jumate din drum (cam 30 minute) pana am fost siguri ca nu va mai incepe ploaia.

O tura care ne-a placut, o tura usurica, fara sa ridice probleme de parcurgere, ce se poate face in circuit asa cum am abordat-o si noi. Dureaza aprox. 5 ore, fiind cam 14km in total.

Intorsi in Zuberec, am testat si calitatea mancarurilor de la acel restaurant pe care-l identificasem cu o zi inante. Am manacat printre altele si o supa pe care o mancasem si in Zakopane, kapustnica, o supa cu varza acra si afumatura, foarte gustoasa.

Zuberec este o destinatie, in Tatra Vestica, destul de interesanta. Nu foarte aglomerata, fiindo localitate micuta. De aici poti face drumetii usoare, pe potecile foarte bine marcate, te poti plimba cu bicicleta, pe Valea Rohace si nu numai, sau poti face excursii auto pe la obiectivele turistice din imprejurimi. Nu in ultimul rand te poti relaxa la Aqua Park-ul de la Oravice, site oficial

Iar ca obiective turistice in zona as aminti:

-Castelul Bojnice situate la aprox. 130km de Zuberec

- Castelul Orava, aflata la 40km de Zuberec

- O plimbare cu "mocanita" in zona Oravska Lesna, la aprox. 60km de Zuberec

Cu siguranta sunt mult mai multe obiective turistice in aceasta regiune a Slovaciei ce merita vizitate, dar va las sa le descoperiti singuri si... sa ma informati si pe mine. :))

Vacante faine sa aveti!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 19.08.16 21:34:16
Validat / Publicat: 20.08.16 10:14:31

VIZUALIZĂRI: 2986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 La Muzeul Satului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[20.08.16 13:45:30]
»

@Testosu - Excelent reviewul ca și celelalte scrise de tine și poze deosebite!

Pozele cu lacurile parcă seamănă cu lacurile noastre glaciale din Munții Rodnei, mai precis Lala Mare și Lala Mică.

Ultima dată când am mai urcat pe munte a fost în Retezat acum 5 ani și de atunci s-a rupt filmul. Totul la timpul lui...

Îmi plac foarte mult aceste reviewuri și le citesc cu plăcere și în Tatra am ajuns prin pozele tale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[20.08.16 16:29:01]
»

@mprofeanu: cam asta este si deviza dupa care ne ghidam:toate la timpul lor, a nu lasa pe cat posibil sa treaca totul pe langa tine, a trai prezentul care este cert, viitorul nimeni nu-l poate sti.

Multumesc pentru aprecieri!

ANILU
[20.08.16 17:17:54]
»

Trebuie să recunoști că sunteți norocoși, să cobori de pe munte, să bei o bere la terasă și să stai să te uiți cum plouă torențial.

Felicitări pentru excursie.

Mi-a plăcut și logica ta din ecoul anterior.

Toate cele bune.

Testosu'AUTOR REVIEW
[20.08.16 18:55:35]
»

@ANILU: de data asta am avut noroc.

Cu cateva zile inainte am avut noi apa in bocanci si nu numai acolo.

Asta-i farmecul mersului pe munte.

mishu
[20.08.16 23:13:05]
»

@Testosu - asteptam cu mare nerabdare sa citesc articolul stiind clar ca va urma ceva frumos, si daca articolul a prezentat faptele asa cum s-au intamplat ele, punctul forte l-au reprezentat pozele.

Pe masura ce deschideai cate o poza iti reveneau in minte pasaje din ele povestite, parea de parca fusesem deja acolo, dar acum si vedeam nu doar ne imaginam.

Felicitari, minunat, votat cu foarte mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[21.08.16 15:31:31]
»

@mishu: multumesc pentru aprecieri.

elviramvio
[22.08.16 08:37:22]
»

@Testosu -

Ai avut o vacanta superba, pot spune, cu prietenie si cu drag, te invidiez. Felicitari pentru tot!

Testosu'AUTOR REVIEW
[22.08.16 17:43:43]
»

@elviramvio: multumesc pentru aprecieri si pentru vorbele faine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, mishu, mprofeanu, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tatra Slovacă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074741840362549 sec
    ecranul dvs: 1 x 1