ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Bory - Var

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Da, aceasta este intrebarea? Cum naiba am ajuns aici?

Prietenul nostru din Pecel s-a "inchinat" cand i-am povestit eu despre Jenő Bory marele arhitect maghiar. S-a mirat cand i-am spus ca vreau sa ajung la Bory-Var in conditiile in care nici el nu a ajuns la castel. Dupa o masa copioasa si o cafeluta bauta pe terasa casei sale din Pecel, ne-am pupat tovaraseste cu el-ungurul si cu ea prietena noastra de o viata si pe la ora 8 dimineata duminica 3 iunie am luat calea Pestei, apoi Budei si am iesit din zona capitalei maghiare la intersectia lui M0 cu M7, dupa care am trecut frumusel pe langa orasele Erd, Martonvasar, Baracska, Pakozu unde am facut drepata pe centura orasului Szekesfehervar mergand prin suburbia orasului pe niste stradute strajuite de numeroase case cochete tocmai pana la un rondou - cica unde ar fi o parcare (micuta), kilometri parcursi din Pecel pana la castel 100. Daca cumva ajungeti in zona sa stiti ca sunt ceva indicatoare asa ca ne-am linistit pe traseu in privinta GPS-ului care ne-a adus exemplar pana in parcarea cu pricina.

Dupa ce ne-am asigurat ca masina este in regula am facut cativa pasi pana la intrarea in castel acolo unde am observat ca este ceva animatie in jurul case de bilete, am platit la caserie 1500 forinti de caciula plus 1000 de forinti un magnet de frigider apoi cu ochii larg deschisi am pasit in lumea lui Bory.

Tot ce este prezentat aici la castel, gradini in trepte, castelul si anexele castelului, livada si imprejurimile castelului reprezinta munca, viata si iscusinta unui arhitect de geniu.

Jenő Bory (1879-1959) - sculptor, pictor, gradinar și arhitect, profesor al Colegiului de Arte Frumoase și arhitect al Universității de Tehnologie din Budapesta.

O sa spun pe scurt povestea noastra petrecuta timp de doua ore aici.

In primul rand am fost incantati de gradina de la intrare de felul in care este intretinuta, de fapt de aici se fac cele mai multe poze, copii sunt incantati de numerosele sclupturi intruchipand diverse animale si busturi.

Apoi incet, incet incepe urcarea spre un prim corp de caldire unde am zarit chiar un foisor inglobat in cladire, este zona unde privirea iti este furata fie de gradina fie de exponate interesante.

Deasupra primului corp de cladire se afla practic castelul a carui incaperi sunt frumos decorate cu ceva mobila stil, sclupturi, obiecte diverse si absolut toti peretii gazduiesc o suita de tablouri cu o tematica diversa aparinand in mare parte lui Bory dar printre aceste lucrari am zarit si ceva tablouri lucarate de diversi artisti plastici ai vremi. Personal am apreciat tablourile care reprezinta diverse teme religioase, cateva vitrali superb colorate, sclupturile nud si modelajele in gips care reprezentau subtil "maini muncite".

Pe nivelul urmator urmeaza o curte interioara foarte interesanta strajuita de un gard de piatra gen pridvor din piatra, loc care gazduieste o serie intreaga de sclupturi din piatra avand drept teme - razboiul.

In partea stanga a acestei curti interioare Bory a construit doua turnuri care au interior niste scari din piatra frumos fasonata in forma circulara tapetate cu diverse motive geometrice foarte dragute.

Curiozitatea ne-a impins pe scarile circulare si tot ea ne-a dezvaluit in varful turnului o priveliste "wow" de 360 de grade.

O mica sinteza cu cateva date tehnice

Castelul, care inițial consta dintr-o cramă între podgorii și pomi fructiferi plus casa de locuit, a fost cumpărat în 1912 de Jenő Bory.

Casa de locuit a fost extinsă cu un studio unde cu cele doua maini ale sale si cu gandirea sa de geniu a reusit timp de 40 de veri sa creeze o lume fabuloasa. Aproape toate exponatele de aici, sclupturi in cupru, gips, piatra, picturi, grafitiuri totul reprezentand diverse teme religioase, cosmice, de razboi, de familie, natura, portrete + gradina + castelul+ anexele sunt cladite fara planuri de Bory cu ajutorul sporadic a unor zilieri sau elevi de-ai sai.

In anul 1923 a început să construiască castelul și a lucrat la el până la moartea sa. Clădirea nu a fost numai casa familiei Bory, dar a fost si studio pentru arhitect și soția sa, Ilona Timotei (1885-1974), pictori, sculptori artisti.

Complexul arhitectural este cunoscut în toată Europa ca un simbolul etern al iubirii și ca „Szekesfehervar Taj Mahal“.

Turiști vin aici an de an sa vada un record al Guinness Book care spune ca acest complex este cel mai mare din lume creat de un singur om.

Din ce am inteles eu acest complex arhitectural a fost retrocedat de statul maghiar urmasilor si de fapt acestia administreaza intrega propietate intr-un mod decent fara a pretinde tarif de intrare foarte ridicat.

Orar de vizitare - zilnic 9- 17.

Tarife 1500 forinti adulti 26- 64 ani

Copii 6-12 ani 700 forintii

adulti 64-70 ani 700 forinti

intrare libera copii sub 6 ani, persoanele cu dizabilitati, ghizii, profesori si pensionarii peste 70 ani.

Daca aveti drum prin zona Balatonului vizitati Bory-var!

Rog Web sa ataseze un mic filmulet youtu.be/InZWLajU9Eg.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 28.07.18 12:12:04
Validat / Publicat: 28.07.18 13:37:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2031 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 prin alta gradina spre castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59200 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[28.07.18 13:35:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[28.07.18 14:00:35]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

doinafil
[29.07.18 22:37:20]
»

@adrianbogdan: Abia acum am timp să scriu un ecou! Este superb acest Complex arhitectural, construit de un singur om, acest „Taj Mahal” european, cum spui că este considerat! Aproape că nu-ți vine să crezi că un singur om, chiar cu ajutoare sporadice și doar în 40 de ani a creat un domeniu atât de încărcat de frumusețe și atât de grandios!

Mă bucur pentru voi că ați reuși să vedeți acest loc, înscris în Guinness Book!

Felicitări, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Szekesfehervar:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05630087852478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1