ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Orășelul-muzeu, spectaculos și uimitor de primitor

TIPĂREȘTE

În căutarea lui Moș Crăciun, anul acesta mi-am propus să trec un pic granița, de la Cluj am plecat spre Oradea, am ieșit din țară pe la Salonta, vama a fost liberă, în 6 minute eram la vecini. N-aș vrea să uit să menționez de ferma de bizoni de la Salonta, animalele erau foarte frumoase, sunt crescute pentru comercializarea cărnii, am înțeles că este foarte apreciată, la fel ca și carnea de vită.

Continuăm cu drumul rural din Ungaria, către Szeged. Liber, peticit pe alocuri, erau foarte puține localități pe acest traseu, per total am fost mulțumiți.

La doar 60 km de Nădlac, unde se varsă Mureșul în Tisa, Orașul Soarelui – Szeged este un important centru universitar, un adevărat muzeu în aer liber, un oraș în care se organizează multe festivaluri în cursul anului. Atmosfera este una tinerească, la prima vedere ai zice contrariul, clădirile pensionare mustesc de istorie și sunt împânzite peste tot.

Muzeul Mora Ferenc este impunător, grandios, construit pe malul Tisei, la doi pași de hotelul nostru. Aici sunt expoziții permanente dar și temporare, din păcate era închis pentru renovare.

Muzeul Paprika este lângă Novotel, tot pe malul râului. Era închis pentru renovare, pentru o perioadă nedeterminată. Am făcut câteva poze, prin geamul de la ușă.

Foarte multe clădiri din Szeged sunt adevărate bijuterii, nu poți trece indiferent pe lângă ele și nu e musai să fii istoric de artă ca să observi frumuseți greu de descris în cuvinte.

Palatul Deutsch are elemente florale inspirate din folclor, Turnul de apă din Piața Sf Ștefan este o mândrie a orașului, localnicii îl numesc „Bătrâna Doamnă”, toate elementele din structură sunt din beton armat. Turnul este funcțional și se poate vizita cu programare, pentru grupuri de peste 10 persoane sau în prima zi de vineri a fiecărei luni. Dar există și ziua porților deschise când Turnul se vizitează gratuit, în interior este un spațiu expozițional dar și un punct de belvedere frumos.

Piața Sf Ștefan este micuță dar bine amenajată, este circulară, îmbrățișează Turnul, iar băncuțele și statuile din jur invită la relaxare. La marginea pieței era amenajat un loc cu tarabe, gen piață-alimentară dar și o hidoșenie de bar-piramidă din sticlă, total discordant cu peisajul din jur.

Piața Szechenyi ne-a întâmpinat în fața Primăriei, parcul este spațios, ornamentat cu plante și statui deosebit de frumoase. Pe aleea principală se organizează unul din Târgurile de Crăciun, acolo este și Roata Szeged îmbrobodită cu mii de beculețe colorate.

Primăria este un adevărat muzeu, se vizitează în grupuri organizate, pasărea Phoenix de pe fațadă reprezintă renașterea orașului. Da, orașul a renăscut după 1879 când Tisa a distrus tot ce i-a stat în cale.

Piața Klauzal a fost premiată în 2004, clădirile din jur sunt calde, armonioase, și aici se organizează o mică piață de Crăciun. Restaurantele elegante, pizzeriile și cafenelele împrejmuiesc locul. Am să menționez doar restaurantul-muzeu Virag Cukraszda care este o adevărată bijuterie, statuia lui Lajos Kossuth care domină spațiul, iar Fântâna Mileniului m-a încântat maxim cu leii ei frumoși.

Piața Dugonics poartă numele profesorului Adndras Dugonics, statuia ridicată acolo a fost prima în aer liber din oraș. Palatul Ungar-Mayer din colțul pieței are un turn și-o cupolă în formă de ceapă și este decorat cu siluete feminine.

Universitatea din Szeged este și ea prezentă în această piață, vis-a-vis de clădire este o mare fântână arteziană ridicată cu ocazia centenarului inundației, locul este amenajat ca și piață de Crăciun, în locul fântânii am găsit un ren sclipicios iar în fața universității l-am găsit pe Moș Crăciun în sania lui uriașă trasă de un ren, ba chiar am participat cu privirea la împopoțonarea saniei, renului și moșului, noi am ajuns în Szeged cu o zi înainte de deschiderea Târgurilor de Crăciun.

Piața Martirilor din Arad găzduiește statuia uriașă a lui Ferenc Rakoczi II, tot acolo se află și coloana memorială a bătăliei din Szoreg cu numele celor 13 generali executați la Arad.

Piața Rerrich Bela am admirat-o în fața sălilor de lectură ale facultății de informatică. În mijlocul spațiului verde erau două statui, una îl înfățișa pe Sf Gheorghe omorând balaurul și alta, din marmură, reprezenta un fluture mort al libertății, fluture purtat pe brațe de câțiva tineri.

Palatul Grof este o minunăție cu ornamente aurite, l-am admirat când am trecut pe lângă biserica evanghelică în timp ce mergeam către Băile Anna. Clădirea băilor este imaculată, superbă, vis-a-vis de ea este biserica reformată, interesantă și negricioasă.

La intersecția Tisza Lajos cu Szechenyiter, adică mai jos un pic de băi, oamenii aveau plase încărcare cu sticle goale, stăteau la coadă pentru a umple sticlele cu apă termală, unii chiar beau direct de acolo, alții se spălau pe față cu apa aia urât mirositoare și fierbinte. Fântâna Anna era frumușică, era la adăpostului unui foișor-chișc.

Palatul Reok poartă numele unui inginer hidrolog, motivul principal al designului clădirii fiind apa, iriși și balustrade sugerează vârtejul plantelor din apă. Aici e Centrul Artistic Regional unde au loc expoziții temporare și evenimente culturale, clădirea se poate vizita și-n interior de marți-duminică de la 10-18.

Biserica sârbească se află în spatele Pieței Domului, este închinată Sf Nicolae, am admirat-o doar pe exterior, am sunat la sonerie și nu a răspuns nimeni. Programul acesteia este 1 mai-30 sept de luni-vineri de la 10-15, iar sâmbăta de la ora 10-16. Din 1 oct-30 aprilie se poate vizita numai în grupuri organizate și numai cu programare, nr de telefon îl găsiți pe net.

Casa Neagră, o frumoasă clădire albă, este deosebită, se află vis-a-vis de biserica sârbească, departamentul de istorie al muzeului Ferenc este în interior, dar și o expoziție permanentă, deci se poate vizita. Mai mult, etajul păstrează piese originale, casa a fost o supraviețuitoare a inundației. Programul de vizitare: zilnic 10-18.

Teatrul Național din Szeged îl vedeam de două ori pe zi, este impunător, era în drumul nostru spre/dinspre Novotel. Pe fațadă sunt ornamente cu statui, impresionantă clădire.

Centrul Vechi al orașului Szeged este format din străzi pietonale mărginite de cafenele, baruri, cluburi, magazine și cofetării. Piațetele pe care vi le-am pezentat sunt liniștite și încântătoare iarna, din Piața Domului se urmează traseul Dugonics-Klauzal-Szechenyi, vă invit să mergeți acolo și să rătăciți pe străduțe, vă asigur că nu veți ști ce să admirați mai întâi.

Catedrala din Szeged este cel mai important obiectiv, nu l-am prezentat primul ca să vă stârnesc curiozitatea. Nici nu știu ce cuvinte să folosesc pentru a vă prezenta frumusetea asta de Biserică, un giuvaer adevărat.

Un român-maghiar născut în Timișoara a proiectat Domul din Szeged. Am găsit-o în renovare, sunt schele de jur-împrejur, în interior dar și la exterior. Am vizitat-o gratuit, m-a impresionat teribil. Cele două turnuri înălțate spre cer sunt ridicate în memoria celor ce și-au pierdut viața în inundație.

Domul este simbolul unui nou început. Se poate urca în turnul din stânga (vest) pentru panoramă, sunt doar 320 trepte.

Piața Domului are aceeași dimensiune cu San Marco din Veneția, mie mi s-a părut mai mică decât cea venețiană poate pentru că acolo se organizează principalul Târg de Crăciun din Szeged și locul era plin cu diverse, o să-i dedic un review separat, m-a impresionat până la lacrimi. E drept că eu plâng ușor...

Palatul Episcopal, seminarul teologic, colegiul abației, toate sunt în piața bisericii romano-catolică-votivă.

Panteonul Național adăpostește numeroase statui ce reprezintă oameni importanți din istoria maghiarilor.

Turnul Domotor este cel mai vechi monument din oraș, veghează uriașa biserică, se află în fața ei. Se poate vizita și el, în interior zic.

Biblioteca Somogyi, în dreapta Domului, în contrast total cu ceea ce se află în jur, este o clădire nouă, din sticlă. E drăguță dar...

Râul Tisa este navigabil doar vara, curge mai repede pe partea dreaptă, în stânga este mai domol, așa spun specialiștii. Eu am văzut doar multe vârtejuri în jumătatea dreaptă, când ne plimbam pe faleză.

Marea inundație a distrus orașul, pe dreapta s-au ridicat maluri uriașe din beton, malul stâng nu este înalt, este doar din pământ. Pe dreapta, prin beton, sunt niște stâlpi metalici care se pot înălța în caz de inundație, nu mă pricep să vă explic prea bine, soțul meu a spus că se mai poate înălța zidul cu ajutorul acelor stâlpi ascunși în beton.

Faleza orașului este lungă, acoperită cu pavele, între aceasta și râu este o șosea de două benzi, mărginită de o mare parcare și de zidul protector.

Zoo din Szeged merită cu prisosință o vizită, doar 4 km mă despărțeau de animăluțe, atât a fost distanța de la hotel până acolo.

Grădina Botanică este deschisă permanent, este întreținută de cei de la Universitate.

Băile Aquapolis reprezintă un complex balnear deschis tot timpul anului, este motivul pentru care oamenii merg în Szeged, spre deosebire de mine.

Biserica Franciscană și Sinagoga nu le-am văzut, nu le-am inclus în program. La fel și Casa Țărănească din Alsovaros, un mic muzeu țărănesc.

Transportul în Szeged

Pentru că mi-am ales un hotel aproape de centrul vechi, istoric, al orașului, nu am folosit mijloacele de transport in comun. Însă, marea majoritate a cetățenilor folosesc bicicleta, indiferent de vârstă, pregătirea profesională sau anotimp. Locurile pentru parcarea bicicletelor sunt numeroase, uneori erau aglomerate sau pline.

Tramvai, troleu, autobuz, sunt toate prezente in oraș, circulă cu regularitate, sunt mai mult goale.

Sunt piste pentru bicle peste tot, separat de trotuare.

Parcările in Szeged sunt cu plată în centru, limba maghiară nu o înțeleg, nu va pot spune prețul. Dar am văzut și parcări gratuite, pe malul Tisei sau pe străduțele aflate la 1 km de centrul istoric.

Restaurantele sunt numeroase, sunt câteva și pe malul râului, noi n-am avut rezervare și n-am găsit loc in cele pescaresti. Se poate mânca și ieftin dar și exagerat de scump, sunt și fast-food-uri, McDonald și KFC. Nu lipsesc nici șaormeriile turcesti sau gyros-ul grecesc.

Magazine alimentare n-am văzut prea multe, din cele mari chiar deloc, dar se găsesc mici “buticuri” de unde puteți să cumpărați apă, sucuri sau cronțănele.

Cazările sunt pentru toate categoriile de turiști, de la apartamente la pensiuni și hoteluri.

Oamenii locului sunt foarte primitori, politicosi, amabili, personalul de la magazine, restaurante, cafenele și cofetarii este vorbitor de limbă engleză.

Recomand cu drag acest orășel, este fermecător, oferă mult mai mult decât niște ștranduri sau băi termale. Atât cât m-am priceput v-am descris o parte din minunățiile de acolo, eu am avut de acasă un ghid cu poze și hartă, când ajungeam la un obiectiv turistic deschideam ghidul (din telefon) și citeam povestea lui. Menționez că toate inscripțiile sunt în limba maghiară, fără ghidul meu n-aș fi reușit să descopăr amănunte despre obiectivele admirate.

Vacanțe minunate vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 15.12.19 05:28:52
Validat / Publicat: 15.12.19 06:43:11

VIZUALIZĂRI: 3219 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Statuia mea favorită, vis-a-vis de Novotel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

nrs †
[15.12.19 08:43:23]
»

cu magazinele intradevar stau cam prost, cand am fost noi era weekeend astfel ca nu am gasit decat un mic Tesco deschis, mai era un Coop dar inchis dupa amiaza. la margine sunt centre comerciale cu Tesco si Carrefour, dar in centru nu au supermarketuri ca la noi si bine fac!

Carmen Ion
[15.12.19 09:17:19]
»

@krisstinna: Pentru noi, Szeged a fost în trei rânduri cazare de tranzit în drum spre Italia sau Budapesta-Viena-Praga. De fiecare dată am ajuns după-amiaza târziu foarte obosiți de pe drum și n-am apucat să vedem decât zona catedralei, într-adevăr impresionantă.

Știam că orașul are multe obiective interesante iar cele prezentate de tine m-au convins: dacă voi mai avea ocazia, îmi voi planifica vacanța astfel încât să acord Szegedului atenția cuvenită.

Apropo de cazare și magazine: noi am ales de fiecare dată aceeași pensiune, un pic mai îndepărtată de centru dar cu preț foarte bun și un supermarket vizavi, tocmai fiindcă studiind Google maps am văzut că în zona centrală sunt puține magazine alimentare.

Felicitări pentru review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.12.19 10:32:39]
»

@nrs: Eu n-am fost deloc in partea noua a orașului, doar am văzut-o din mașina, când plecam spre casa. La venire am folosit alt drum, cel indicat de GPS.

Am colindat 3 zile pline, aproape de autogara, in spatele unor clădiri vechi era un supermarket, habar nu am cum se numea, oricum nu avea un nume cunoscut

Aveam nevoie de apa și de cumpărat dulciuri pentru cei de acasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.12.19 10:38:39]
»

@Carmen Ion: Recomand cu inima deschisă acest oraș, eu nu pot renunța la mare, vara, astfel încât îmi rămâne de vizitat doar o săptămâna din an, iarna. Astfel profit de târgurile de Crăciun, vizitez și localitatea respectiva, mă bucur de beculețe dar și de gastronomia locală, cina o luam obligatoriu numai in târg, pentru a simți Spiritul.

Împușc și eu doi iepuri deodata, altfel nu am cum, nu îmi ajung zilele de vacanță iar “punți bugetare” nu avem

Îți mulțumesc frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nrs †
[15.12.19 10:55:39]
»

si eu tot apa cautam

cat despre luminite iti recomand sa treci prin Craiova, eu zic ca avem multe, poate chiar prea multe avand in vedere promisiunile electorale ale Olgutei, si frumoase

krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.12.19 11:06:51]
»

@nrs: Nu ajung in Craiova, peste doua săptămâni sunt in Vâlcea și Targu Jiu

Aveți târg de Crăciun? Cu tot ce înseamnă asta?

Scrie un articol despre târg, poate îl vizitez la anul

nrs †
[15.12.19 11:22:06]
»

avem ceva casute cu diverse lucruri, dar pe mine nu ma dau pe spate. avem brad in centru, dar nu e natural, avem multe, multe luminite astea imi plac mult

noi mergem mult in zona pentru ca este patinoar iar printesei ii place mult sa patineze, ea la patinoar noi intram in "magazinul universal" sa privim pe geam luminitele de la inaltime savurand o cafea sau altceva cald

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[15.12.19 11:26:39]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.12.19 18:15:44]
»

@webmaster: Mulțumesc.

micutzu
[15.12.19 18:34:54]
»

Felicitari pentru acest articol. Va trebui sa acord si eu putin timp acestei destinatii atunci cand tranzitez Ungaria. Toate cele bune si sarbatori cu sanatate si bucurie.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[15.12.19 21:26:25]
»

@micutzu: Acorda-i mai mult timp, merită.

Motivul principal pentru care am descris orăselul este acela de a vă îndemna sa opriți pentru câteva zile, vara vă puteți bălăci la ștranduri, iarna și pe tot parcursul anului in băile termale.

Mulțumesc frumos de urări, la fel vă doresc și eu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
micutzu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Szeged și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053992033004761 sec
    ecranul dvs: 1 x 1