GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
..... . Deci locuiesc intr’un camin studentesc cu trei etaje. Majoritatea sunt contruite astfel, foarte putine au patru etaje. Campusul a fost construit in anii ’70, cladirile sunt placate la exterior cu caramida decorativa, iar peretii sunt prevazuti din constructie cu goluri de aer, pentru o izolatie care, mie mi s’a parut perfecta. In interior, peretii sunt acoperiti cu o vopsea lavabila, groasa, de care sprijinindu’te nu ai deloc senzatia de rece. La fiecare etaj se intra de’o parte si de alata in cate doua coridoare, incuiate permanent, deci intra doar locatarii care au chei. Pe un coridor sunt 9 « garsoniere » si in capat bucataria comuna. Garsonierele sunt compuse din: hol cu un perete dulap, iar pe celalat perete usa de intrare in baie. Baia are dus, chiuveta, si vas wc. Apa calda se intrerupe vreo 3 zile pe an in perioada de vara pentru revizie. Si pentru ca am ajuns la acest capitol, nimeni nu primeste factura de apa si curent electric. Din hol, evident, intri si in camera.
. In nici un spatiu, nici chiar in camera in care locuiesti, NU AI VOIE SA FUMEZI. In momentul in care ai inchis usa si ai intrat in locuinta ta, nu se aude absolut nici un zgomot de pe holul comun. Prizele din interio (montate din anii de constructie) sunt prevazute cu protectie, iar in magazinele de specialitate, nu gasesti altfel de prize, sau prelungitoare. Sa nu va inchipuiti ca studentii traiesc in opulenta. Dotarile sunt strictul necesar, de bun simt.
BUCATARIA comuna, este prevazuta cu doua aragaze cu plite electrice si cuptor, dulapiare individuale pentru depozitarea ustensilelor si vaselor de gatit, doua frigidere pana in tavan, unde isi pastreaza fiecare alimentele pe raftul hotarat de comun acord. Bineinteles exista si un congelator la fel de mare. Din bucatarie se intra intr’o camera de zi, unde se poate servi masa. Foarte important: absolut toata lumea selecteaza deseurile pe categorii, iar un locatar este de serviciu, cate o saptamana, pentru a le duce la punctul de colectare, o « casuta « cu tomberoanele colorate specific pentru fiecare deseu sau deseu menajer (strans in pungi de hartie, probabil, folosit pentru biogaz).
Fiecare cladire are propria SPALATORIE, cu cheie pentru fiecare locatar. Ea este dotata cu 2 masini de spalat de mare capacitate, si una mai mica. O chiuveta de inox, mare iti permite sa speli cu mana. Si nu oricum. Pe teava de evacuare are un sibar care inchide pentru a’ti aduna apa, apoi pentru a o evacua, iar peretele dinspre tine este ondulat, cum avea mama mea, din lemn, pentru aceeasi opertiine. MARE INGINERIE........... uitata de civilizatia romaneasca. E rudimentara, nu?
Dupa ce ai spalat rufele, pe care nu trebuie sa le supraveghezi, te prezinti din nou la spalatorie sa le pui la uscat. Daca intamplator, altcineva are nevoie de masina de spalat iti scoate rufele intr’un cos, din care ti le vei intinde in uscatorul electric, unde iti fixezi tempeatura si timpul de uscare. Nu se incuie uscatorul, nu’ti va disparea nici o haina.
Intre caminele studentesti sunt parculete, gratar amenajat, si ca peste tot in locurile de agrement, inclusiv depozite mici cu lemne conforme ca dimensiuni, care sunt reumplute periodic –DE CATRE STAT. Niciodata nu se golesc de tot. Tot intre cladiri se afla si un buncar subteran, in care, acum, locatarii isi depoziteaza obiecte nefolosite in sezonul prezent, dar care poate fi folosit la nevoie ca adapost. In tot orasul exista locuri unde sunt depuse obiencte ne folosite, dar nu stricate, de unde oricine isi poate lua ce are nevoie
Astazi va mai spun doar ca toata lumea este pe bicicleta de la 3 la 85 de ani. Rareori pista de biciclisti, cam de 3.5m latime, se intersecteaza cu soseaua de rulare a autovehiculelor. Atunci esti obligat sa cobori si sa traversezi, pe trecerea de pietoni. Nimeni, dar absolut nimeni, nu traverseaza pe loc nepermis, nu se grabeste niciodata sa traverseze, si nu este claxonat. Nu cred ca in cele 10 zile de sedere in Umea am auzit un claxon. Nu am vazut nici o parcare plina, parcare prevazuta cu cate o cutiuta pe un stalp de cam 80 de cm inaltime pentru fiecare grup de 4 autoturisme, in care se afla 4 prize unde care se lasa masina oprita in parcare, in priza, pentru a pastra habitaclul cald. Va imbratisez, voi reveni, dganea.
P. S. Am numit pe cei ce locuuiesc in campus locatari pentru ca fiica mea este doctor in biologie si este angajat la Universitate in cercetare. Pentru a putea obtine 2,3 camere te inscrii pe lista de asteptare, si poate dura ani sa iti vina randul.
Trimis de dganea in 06.11.12 18:49:05
- A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dganea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Stiu despre ce vorbesti; am o prietena (mai mult fosta) stabilita de 20 de ani in Suedia. In primii ani, nu ma mai saturam sa o ascult despre viata pasnica si civilizata de acolo. Vad ca si acum mai sesizez diferente intre noi si ei. Povestea celebra cu parcarea nu e banc; e realitate.
@dganea:
În exact aceleaşi condiţii locuiesc băieţii mei la Copenhaga şi la fel era şi la Odense, unde au absolvit facultatea. Îmi aduc aminte că prin iarba dintre blocuri se plimbau nestingheriţi arici, iepuri sălbatici şi tot felul de păsări sălbatice. Nu însă şi câini, nici maidanezi, nici cu stăpân.
Singura deosebire esenţială este aceea că nu au avut nevoie să stea pe lista de aşteptare ani în şir. De exemplu, când s-au mutat la Copenhaga pentru masterat, s-au înscris pe listă din timp, astfel că, atunci când au început şcoala au avut deja locuinţa asigurată.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Excursie in Suedia cu agentie — scris în 03.08.18 de Milka1000 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Sep.2015 Suedia - istorie de glorie a salbaticilor vikingi pana la un puternic imperiu — scris în 15.11.15 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Varnamo, orasul natura — scris în 24.11.14 de bartaiomu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Gästgifvaregård – un restaurant excelent in Sjöbo (sudul Suediei) — scris în 11.11.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Calm, liniste si bunastare in Suedia — scris în 04.11.12 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Calatoria spre Stockholm — scris în 12.01.10 de devibogdan din BUCURESTI - RECOMANDĂ