GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul trecut am avut o vacanta inedita. Nu am facut nicio rezervare, nicio planificare. Doar am facut bagajele si am plecat. Singurul lucru pe care il stiam sigur era locul in care vroiam sa mergem, si anume, Franta, pe Coasta Atlanticului, de la La Rochelle la Biarritz.
Si pentru ca nu prea ne place sa vedem lumea din avion, am ales sa o vedem din masina, mai pe indelete.
Zis si facut, ne-am facut bagajele si am setat GPS-ul pe direcţia Franţa. După o noapte petrecută la Arad şi alta in Germania, la Regensburg, am intrat in Franţa pe la Strasbourg. Nu puteam sa trecem nepasatori prin acest frumos oras de la graniţa dintre Franţa şi Germania fără să petrecem aici măcar două zile.
După ce am găsit cazare la unul dintre numeroasele hoteluri din oraş, am plecat in explorare.
Oraşul ne-a intampinat cu o ploaie măruntă şi rece, binevenită după două zile caniculare, aşa că primul lucru pe care l-am făcut a fost să cumpăr o umbrelă ca să nu mă fac ciuciulete in timp ce bantui prin oraş.
Strasbourgul, capitala şi principalul oraş al Alsaciei, este situat la graniţa cu Germania, pe raul Ill. Este locul unde isi au sediul importante instituţii europene (Consiliul European, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Parlamentul European). Tot aici e locul de unde emite postul de televiziune ARTE.
Dar nu aceste importante instituţii doream noi sa le vedem in scurta noastră oprire in acest oraş.
Am inceput prin a ne plimba prin micul si cochetul cartier, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, numit Petit-France. Asezat pe Grande Ile, in locul unde raul Ille se imparte in canale, in acest cartier gasesti frumoase case medievale, construite pe jumatate din lemn, impodobite cu flori. Mare parte din aceste case, care in trecut gazduiau ateliere ale mestesugarilor locali, sunt acum hoteluri si restaurante cochete, precum si magazine cu suveniruri.
Am parcurs cu incantare stradutele cochete, unde aproape fiecare colț te imbia la o scurta oprire pentru imortaliza momentul intr-o fotografie.
Dupa ce ne-am plimbat de-a lungul și de-a latul acestui cartier, am ajuns și la Catedrala Notre-Dame.
Construită in stil gotic, pe locul unui fost templu roman, Catedrala Notre Dame este una dintre cele mai frumoase din Europa. Construcția incepută in secolul șapte, a luat foc in mai multe randuri, in anii 873,1002 și 1007.
In anul 1015, a inceput să fie ridicată pe locul actualei catedrale, o biserică in stil romanic, insă și aceasta a luat foc.
Reconstrucția ei a inceput in secolul al XII-lea, de această dată in stil gotic, folosindu-se piatră roșie din Munții Vosges, ceea ce a dat un colorit deosebit acestei catedrale. Reconstrucția catedralei a fost finanțată de episcopul local de la acea vreme, de burghezia municipală și prin donații personale.
Turnul catedralei, inalt de 142 m, a fost considerat mult timp cea mai inaltă constriucție din lumea modernă.
Deasupra portalului triplu de pe fațada gotică, sunt statui care intruchipează Profeții, Fecioarele cele ințelepte și pe cele nebune, virtuți și vicii.
In interior am admirat baptisteriu in stil gotic, realizat de Dotzinger, balconul de predicat, portalul Sf. Laurențiu precum și vitraliile catedralei care datează din sec. XII-XIV.
In laterala de sud a catedralei, se află ceasul astronomic, așezat in cutia sa specială din sec. al XVII-lea, cu un mecanism din sec. XIX. La construirea acestui ceas au contribuit ceasornicari elvețieni, sculptori și pictori. Ceasul cu o inălțime de 18 metri, este unul dintre cele mai mari din lume, și oferă o viziune a diferitelor stagii ale vieții, personificate de către un copil, un tânăr, un adult și un om vârstnic, care stau inaintea Domnului. In fața ceasului se află coloana ingerilor care infățișează Judecata Universală.
In interiorul catedralei au loc concerte de orgă și corale, in catedrală fiind o orgă a cărei carcasă datează din jurul anului 1385.
Seara am asistat la un spectacol de lumini realizat pe fața principală a catedralei.
A doua zi, am făcut un tur al orașului cu vaporul, care pleacă dintr-un mic port aflat in fața Palatuui Rohan. Plimbarea durează aprox. 45 minute, timp in care vaporul trece printr-o ecluză veche, aflată in cartierul Petit France, ajunge in fața barajului Vauban, face ocolul cartierului, și apoi ajunge in districtul European. Așa am putut și noi, să vedem, de la o oarecare depărtare, renumitele instituții europene.
După plimbarea cu vaporul, am fost să vedem barajul Vauban, pe care l-am văzut și din vapor. Barajul a fost construit in anul 1690 după planurile arhitectului Vauban. Paste baraj este un pod acoperit, deasupra căruia este o terasă care oferă o vedere panoramică a orașului. In interiorul podului au loc expoziții de sculptură.
După o zi și jumătate petrecute in Strasboug, ne-am continuat călătoria, plecând pe drumul vinului alsacian.
Ne-am oprit la aproximativ 60 km de Strasbourg, in orașul Colmar.
Nu poți să vizitezi Alsacia, fără să mergi și in acest oraș mic, dar pitoresc, Colmar.
Atracțiile principale ale orașului sunt concentrate in partea veche. Și aici sunt case construite pe jumătate din lemn, de-a lungul unor străzi vechi, cu multe magazine. După ce ne-am pierdut puțin printr-un targ de obiecte vechi aflat in piața din fața bisericii Saint-Martin, am explorat micul oraș, oprindu-ne pentru poze la Maison des Tetes și Maison Pfister. Ca peste tot in Alasacia, la loc de cinste estepasărea emblemă a regiunii, barza. Este prezentă peste tot, in denumiri de hoteluri, restaurante, in fotografii, in suveniruri.
Nu poți să spui că ai fost in Alsacia, pe drumul vinului, fără să bei din licoarea locului. Așa că ne-am oprit și noi la una dintre terasele deschise pe straduțele vechi, și am băut un pahar de vin alb, rece.
Intr-un final am ajuns in așa numita Mica Veneție, un colț al orașului, aflat pe un canal al Rinului. Aici se pot face scurte plimbări cu o barcă cu motor.
Insă noi, mai aveam drum lung de făcut in acea zi, așa că am părăsit cu părere de rău acest oraș alsacian.
Trimis de Mika in 01.08.14 23:43:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Strasbourg" (deja existentă pe sait)
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: Am un videoclip cu Colmar, deapox. 5 min. Se poate insera?
@Mika: dacă e încărcat în prelabil pe youtube sau trilulilu - da.
În caz contrar, nu. (nu avem posibilitatea găzduirii acestui tip de fişiere)
@webmasterX: L-am incarcat pe youtube. Ce trebuie sa fac?
@Mika: scrie-ne adresa de pe youtube aici, mai departe ne ocupam noi
@Mika: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 O zi minunată în Strasbourg — scris în 23.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Scurtă escapadă la Strasbourg, capitala Alsaciei — scris în 13.03.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cu bicicletele prin Europa (2) - Strasbourg — scris în 20.07.20 de Aniram din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Batorama, bat-o vina! — scris în 28.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2019 O zi în Strasbourg. Prea puțin! — scris în 25.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Strasbourg - o perla prea putin mediatizata pentru ceea ce poate oferi — scris în 09.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Strasbourg - un oras European — scris în 07.06.17 de bbogdanmircea din GERMANIA - RECOMANDĂ