ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.03.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2022
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Explorând zona Galle

TIPĂREȘTE URM de aici

Fiind cazați 3 nopți la Amaranthe Beach Cabanas, pe lângă leveneala și relaxarea de pe plaja Pitiwella Beach pe care literalmente ne aflam când ne dădeam “jos din pat” :), nu am lăsat să treacă cele 3 zile fără să nu explorăm și locurile de pe lângă noi.

În primul rând, o să fac o mică descriere a zonei Pitiwella Beach, aflată la 5 km de orașul Galle. Cum ziceam și în review-ul cazării, e o zonă foarte liniștită, numai bună pentru relaxare, fără agitație, lume multă sau orice te-ar putea întrerupe dacă dorești doar să lenevești pe plajă citind o carte sau doar privind oceanul.

Plaja are aproximativ 1 km lungime, nu este vizibilă de la drumul principal care duce spre Galle din cauza caselor/construcțiilor de pe coastă. Dacă nu ești cazat la una dintre aceste căsuțe, accesul se poate face prin capătul sudic, acolo unde râul Gin Ganga formează un mic estuar la vărsarea în Oceanul Indian.

Plaja are un nisip fin, format din mai multe nuanțe de culoare, străjuită de o linie de cocotieri, cu apă calmă și curată, fără valuri foarte mari. Este o plajă curată și fără foarte mulți turiști, în principal folosită de cei care sunt cazați la cele câteva locuri de cazare cu acces direct. Se găsesc câteva baruri cu acces direct spre plajă, în capătul nordic, Bara Beach Home fiind unul dintre barurile la care am petrecut aproape în fiecare zi, fie la o cafea, fie la o bere sau ascultând seara muzică live. Găsiți de asemenea vreo 2-3 restaurante în zonă, precum și tarabe cu fructe vândute de localnici, la prețuri de localnici și nu de turiști. Cam asta am experimentat noi în zona Pitiwella Beach, doar relaxare maximă.

Având și avantajul mașinii și al transportului mai facil, am decis să explorăm câteva ore și Hikkaduwa, o localitate aflată la 30 km nord de Pitiwella, faimoasă pentru plaja cu același nume, care e un loc special în care vin țestoasele să își depună ouăle.

Cum am observat, de cum am intrat cu mașina în Hikkaduwa, e de fapt o stațiune turistică foarte aglomerată, cu multe opțiuni de cazare, luat masa și petrecut timpul liber, într-un contrast mare din punct de vedere al agitației cu locul din care veneam. Plaja din această localitate, Hikkaduwa Beach este în schimb foarte frumoasă, cu o apă de un albastru turcoaz cum nu am mai văzut în Sri Lanka. Am stat și noi puțin la plajă, am făcut o baie în apa călduță și agitată, savurând o înghețată de la numeroșii comercianți care se plimbau pe plajă încercând să vândă diverse lucruri. Aici apa este ceva mai agitată, iar adâncimea ei crește începând de la mal, diferit față de Pitiwella unde puteai să mergi 100 metri fără să îți treacă peste cap. De asemenea aici se află și un recif de corali, delimitat prin balize, unde se poate face snorkeling.

Fiind ora amiezii, am decis să luăm masa în zonă și am căutat pe tripadvisor un restaurant cu recenzii bune, să fim siguri că nu dăm greș și l-am găsit pe cel numit GetFresh. Aici am mâncat un platou pentru două persoane cu fructe de mare și pește, foarte mare și bun, am plătit 4000 rupii (17 USD), pentru această masă copioasă și gustoasă. Am încercat și lassi, băutura specifică acestei zone, făcută din iaurt și diverse arome de fructe, însă nu a fost tocmai pe placul nostru.

De menționat că erau foarte mulți turiști ruși în Hikkaduwa, fiind o zonă populară pentru aceștia, multe restaurante, baruri și hoteluri având chiar meniuri în limba rusă și vorbitori ai acestei limbi.

Per total, Hikkaduwa este o zonă cu o plajă frumoasă, nu foarte mare, dar foarte aglomerată și agitată, nouă ne-au ajuns câteva ore să stăm aici și am fost bucuroși să ne întoarcem la oaza noastră de relaxare din Pitiwella.

Iar cum eram lângă Galle, nu aveam cum să ratăm acest oraș, al cărui centru istoric e înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Galle e unul dintre cele mai importante orașe din Sri Lanka, cu o populație de peste o sută de mii de locuitori, deține un important port, iar peste toate, valoarea turistică a centrului istoric Galle Fort e inestimabilă. Deși în 2004, acest oraș a suferit pierderi imense datorită tsunami-ului devastator, peste 20.000 de oameni pierzându-și viața, a reușit să se refacă, iar astăzi pare unul dintre cele mai prospere orașe ale acestei țări.

Plecați pe la orele amiezii, chiar dacă căldura era destul de mare, în vreo 15 minute cu mașina am ajuns în orașul Galle, parcând undeva la intrare spre centrul istoric, Galle Fort, la una dintre cele două porți de intrare, the Old Gate, care încă poartă pe frontispiciu inscripția VOC – denumirea oficială a Companiei Neerlandeze a Indiilor de Est, și anul acestei inscripții 1669.

Trebuie precizat că acest fort a fost construit în mare parte de olandezi, care l-au cucerit în 1663 de la portughezi, și l-au transformat într-o bijuterie care s-a păstrat și azi în condiții impecabile. Practic este o enclavă în oraș, străjuită pe 3 laturi de Oceanul Indian, iar pe cealaltă de bastioane înalte de apărare, în care arhitectura colonială s-a păstrat. Găzduiește obiective importante precum Farul din Galle, numeroase biserici și moschei, oameni cu religii diferite care conviețuiesc în pace, restaurante și hoteluri chic cu o arhitectură colonial-olandeză, galerii de artă, dar încă mai adăpostește și oameni care trăiesc aici, instituții și sedii de companii, precum și școli și colegii.

Ne-am făcut intrarea pe jos, pe sub poarta masivă, luând la pas străduțele și prima dată am ajuns la Farul din Galle, loc în care văzusem nenumărate fotografii, practic o emblemă a acestui oraș. Fiind duminică, era destul de multă lume, pe lângă turiști, o bună parte din localnici venind la promenade pe aceste străduțe. Vis-à-vis de far, se înalță Moschea Meeran, o moschee atipică ca și arhitectură, căci conține elemente baroce, islamice și elemente din epoca Victoriană. Accesul însă nu era permis turiștilor, așa că ne-am mulțumit pozând-o din exterior.

Străzile sunt pline de bijuterii arhitecturale, case și instituții în stil colonial olandez în principal, dar și britanic, fiecare din aceste clădiri meritând o pagină separată.

Am ajuns și in fața Bisericii Reformate Olandeze, construită în 1640, un alt reper istoric, unde aproximativ 30 de persoane cu steagul Ucrainei militau pentru oprirea războiului. A fost un lucru impresionant, să vezi asta în celălalt capăt al lumii, mai ales că era prima zi de la declanșarea acestei tragedii.

Străzile cu destul de mulți turiști și localnici, dar nu foarte aglomerate, ne-au făcut să ne plimbam și să admirăm totul. Apusul l-am prins în zona farului, deși au fost ceva nori, tot nu și-a pierdut din farmec. Masa am luat-o la un restaurant local, o friptură de ton proaspăt și kottu roti, un fel specific srilankez, dintr-un fel de paste făinoase, cu legume și diferite tipuri de carne, destul de picant dar foarte delicios.

Deși ne-a prins întunericul, locul avea un farmec al lui, chiar și în lipsa luminii, și am fost norocoși ca pana de curent din acea zi să nu dureze decât câteva minute, așa că am putut să admirăm aceste frumuseți arhitecturale și luminate.

Ne-am dat plecați doar după ora 20.00, am recuperat mașina de la intrare, am mai mers un pic în zona orașului actual la un supermarket pentru mici provizii necesare, iar apoi ne-am dus să dormim, "legănați" de sunetul oceanului.

Zona Galle mi-a plăcut foarte mult, am combinat plaja care a fost o relaxare completă, cu această minunăție de oraș Galle, care nu degeaba face parte din UNESCO World Heritage, un loc de-a dreptul impresionant prin trecutul lui atât de bine conservat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cata2106 in 18.03.22 10:50:51
Validat / Publicat: 18.03.22 11:22:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Plaja din Pitiwella
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[18.03.22 16:07:54]
»

Frumos in continuare, iar pozele de vis (inclusiv platoul cu fructe de mare .

Felicitari, votat cu mare drag

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[18.03.22 20:53:45]
»

@mishu: Mersi mult!

Și fructele de mare au avut gust și mai bun decât au arătat în poza

mishu
[18.03.22 21:38:30]
»

@cata2106: Asta e deja sadism, puteai sa spui ca nu au fost asa de bune ca in poze, mai rasuflam si eu usurata . Sa va fie de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sri Lanka:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061860799789429 sec
    ecranul dvs: 1 x 1