ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Plimbare de o jumătate de zi prin Sousse

TIPĂREȘTE URM de aici

Un alt oraș pe care îmi propusesem să-l văd în excursia făcută în Tunisia a fost Sousse, vezi impresii.  

Situat în partea estică a Tunisiei, port la Marea Mediterană, cu o istorie veche de peste 2800 de ani, întemeiat și redenumit de cuceritorii lui de mai multe ori, cu o populație de circa 275.000 de locuitori Sousse este astăzi al treilea oraș ca mărime din Tunisia. Este cunoscut pentru Marea Moschee, pentru Ribat-ul ce apăra în vremuri vechi Medina, astăzi Patrimoniu Mondial UNESCO și pentru Muzeul de Arheologie ce posedă, după Muzeul Național Bardo, cea de a doua mare colecție de mozaicuri din Tunisia.

Se află la circa 150 kilometri de Tunis, noi veneam de la circa 95 kilometri, din Hammamet, ca de obicei pe cont propriu, aici cu mijloace de transport locale.

De la Hammamet la Sousse

În jurul orei 7:30 plecam de la Hotelul Méditerranée Thalasso Golf unde eram cazați cu un taxi spre Station Louage Hammamet, spre Hammamet sud, stație de taxiuri colective, microbuze cu 8 locuri care pleacă doar pline și au cost fix, am mers circa 15 minute, sunt 9 kilometri de la hotel, cost 15 Dt. Am așteptat circa 25 de minute, am achitat 16 Dt pentru două persoane și după circa o oră și un sfert coboram în Stația Louage din Sousse. Ca să știm cum ne întoarcem am mers la Stația Louage Plecări, stație acoperită, bine organizată, cu peroane cu bănci și panouri indicatoare, cu casă de bilete și oameni amabili. Erau curse în toate colțurile țării, inclusiv Hammamet, Kairouan, El Jem, Tunis. De aici cu un taxi, circa 3 kilometri, 15 Dt, cam scump dar nu am negociat am plecat spre Medina. Am oprit în apropiere și am mers puțin pe jos. Era în jurul orei 10 când am ajuns acolo. Ne-am descurcat ușor, totul a fost civilizat și destul de rapid. Excursie opțională nu se făcea și doar mașina închiriată ne-ar fi adus acolo.

Plimbarea prin Sousse

Se vedeau zidurile înalte ale medinei spre care mergeam. Am trecut pe la Monumentul Martirilor ridicat în anul 1964, dedicat în special martirilor celui de-al Doilea Război Mondial, pe lângă Centrul Comercial Soula unde cei interesați găsesc suveniruri și haine, genți și încălțăminte, gustări și băuturi și pe la Mausoleul Imam Yehya dedicat Imamului Yehya Ibn Al-Qassim, un respectat lider religios și învățat din secolul 9 cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea islamului în regiune, loc de rugăciune și meditație islamică.  

Am ajuns la Medina, Patrimoniu Mondial UNESCO din decembrie 1988, inima istorică a orașului, exemplu tipic de oraș din primele secole ale islamului din Maghreb (Africa de Nord-Vest) ce păstrează clădirile specifice Medinei: Ribat, Kasbah și Metereze, Marea Moschee, dar și alte clădiri. A suferit distrugeri mari în bombardamentele din 1943, dar cele două mărețe monumente din colțul ei nord-estic, Moscheea și Ribatul au rămas aproape intacte.  

Am mers mai întâi la la Ribat, o Mănăstire fortificată locuită de călugări – soldați ce impresionează prin simplitate și prin grosimea zidurilor. Simplitatea este dată de destinația lui, loc de apărare și rugăciune, grosimea mare a zidurilor necesară pentru apărarea orașului lipsit de orice protecție naturală. Construit între secolele 9 și 10 este una dintre cele mai vechi construcții din Africa de Nord și cel mai vechi ribat. Am privit și pozat Fortăreața ce pare un Castel european dar cu multe detalii arhitecturale specifice lumii islamice și arabice, domuri, minaret și multe semicercuri pe suprafața lui. Este un adevărat complex arhitectural dominant prin Turnul circular ridicat din piatră, cel mai vechi din Tunisia.

Are o Curtea interioară rectangulară înconjurată de Porticuri cu Arcade prin care se ajunge la Chiliile călugărilor războinici sau la camera de rugăciune, cea mai veche din Africa.  

Le-am văzut și am urcat la etajul ai căror pereți au 2 metri grosime și goluri de tragere, apoi am urcat la metereze, ne-am plimbat pe drumul de veghe al străjerilor și am ajuns la Turnul circular, la începuturi turn de veghe, astăzi punct de belvedere cu o largă pespectivă. Urcând Scara spiralata din piatră, are 27 de metri înălțime și 75 de trepte negre, am ajuns pe platforma turnului de unde se deschide o splendidă și largă vedere spre oraș, port și mare, spre Medina, Marea Moschee și Muzeul de Arheologie aflat în Kasbah.

Am mers apoi la Marea Moschee, principala moschee din oraș, nu am vizitat-o, doar musulmanii au acces în interior, restul vizitatorilor văd doar Curtea și exteriorul cu cele două Turnuri-Cupolă de pe latura ei estică, pe care eu le-am văzut și pozat mai bine din turn. Deoarece Moscheea nu are minaret, chemarea la rugăciune se face din vârful turnului din colțul de nord-est, în care se urcă pe o Scară ce pornește din curte.  

Marea Moschee se vizitează cu o taxă de 5 Dt vinerea între 8 și 10:30, în celelalte zile între 8 și 15, Ribat este vizitabil zilnic între orele 8 și 17, cost 8 Dt de persoană.

Am continuat plimbarea prin Medina pe alei, urcuș ușor, printre magazine cu blugi, tricouri sau adidași, dar și cu articole de piele, frumoase și convenabile ca preț, cu covoare, covorașe și alte obiecte tradiționale.  

Am văzut Zaouia Zakkak, o veche clădire ce cuprinde un Mausoleu, o Madrasa, școală coranică și o Moschee cu un pitoresc Minaret otoman, octogonal, decorat cu plăci smălțuite, am văzut mai multe locuințe cu uși decorate tradițional tunisian ca și o mică Moschee ce avea Minaretul tuniasian, adică pătrat.  

În continuare am urcat ușor la Muzeul de Arheologie ce găzduiește a doua cea mai mare colecție de mozaicuri din Tunisia după cea de la Muzeul Național Bardo despre care am scris câteva rânduri, vezi impresii.

Înființat în anul 1951, renovat, modernizat și reamenajat în anul 2012 are multe colecții cu artefacte, mozaicuri, sculpturi și obiecte funerare din teracotă vechi de 2.000 de ani. Cele mai valoroase, mozaicurile, ilustrează aspecte din viața oamenilor din acea perioada, poziția socială, credința, arta, fiind una dintre cele mai importante astfel de colecții de pe continentul african.  

Se află pe Strada Abou Kacem Echabi, are telefonul +216 73 219 011 și este vizitabil între orele 9 și 17, iarna, respectiv 9 și 19, vara, costul unui bilet fiind 10 Dt pentru străini, maghrebienii achită 5 Dt.  

Ajunși la Muzeu am pozat Poarta din lemn, tradițională, și uriașii ei paznicii, Gorgona Meduza și Titanul Oceanus care ne-au privit iscoditor dar ne-au lăsat să intrăm. Erau pozele cunoscutelor mozaicuri din Muzeu, iar alături de ele erau afișate tarifele și programul de vizitare.  

Am intrat în Muzeu, am achiziționat două bilete și am coborât la subsol unde sunt amenajate sălile de expoziție, unele tematice, altele dedicate unor eroi antici.

Sălile Tematice cuprind Sala 2 Mozaicuri marine cu mozaicuri din și despre mare, Sălile 3,4 și 5 Funerarii Creștine, Romane și Punice, săli dedicate Ceremonialelor funerare, Sala 6 Mozaicuri nilotice, realizate de locuitorii de pe Valea Nilului. Alte săli tematice sunt Sala 12 Baptisteriul, Sala 13 Calendarul lui Cezar și Sala 14 Spațiul mormintelor care nu mai au nevoie de prezentare.

Din a doua categorie, Sălile Eroilor, fac parte Sălile 7 Bahus, 8 Meduza,  9 Galeria lui Ahile, 10 Traian, 11 Galeria lui Apollo dedicate cunoscuților eroi ale căror nume le poartă.   

 Am început vizita cu Sala 2 unde am admirat Mozaicul Carul lui Neptun, mozaic roman din secolul 3 și Capul lui Oceanus, Titanul Zeu al apelor și al mărilor și am mers prin sălile de pe partea dreaptă, întorcându-ne prin cele de pe partea stângă. Amintesc doar Sala 8 cu Mozaicul Meduza, un fascinant mozaic din secolul 2 al Gorgonei cu aripi pe sprâncene și capul înconjurat de șerpi și Sala 12 cu un Baptisteriu roman antic din Bekalta secolului 6. Și aici în Sala Funerară Punică am văzut stele cu semnul zeiței Tanit, mă obișnuisem cu el de la muzeul Bardo. Despre celelalte văzute las pozele postate să povestească, iar eu ies prin Sala 3, pe lângă Mozaicul funerar dedicat unei persoane ce a trăit 65 de ani și părăsesc Muzeul.  

Rămân însă în fața lui pentru a vedea Kasbah (Fortăreața) , cetatea orașului construită în secolul 11 în jurul Turnului Khalaf al-Fata, adăpost al garnizoanei militare ce apăra Medina preluând rolul militar al Ribatului. Turnul ridicat în anul 895 pe o platformă înaltă, având 30 de metri înălțime a fost perioadă îndelungată turn de veghe și apărare, astăzi, Turnul, unul dintre cele mai vechi și mai bine conservate exemplare de acest gen din Africa de Nord, găzduiește Muzeul Arheologic din Sousse.

Am revenit în Medina pe lângă Bab El-Gharbi (Poarta de Vest) și pe alei înguste cu magazine cu produse tradiționale, am trecut pe lângă El-Kobba (Muzeu de Arte și Tradiții Populare) și am început să coborâm ușor spre mare. Am trecut pe la Stația Bad Jedid, stația terminală a trenului electric, Metrou Sahel, ce merge la Monastir, vream să merg până acolo dar am renunțat, trebuia să aștept foarte mult, trenurile circulând destul de rar. Documentarea mea cuprindea într-o singură zi și Monastir, de aceea am vizitat mai repede medina. Am hotărât să renunț și să mă întorc la hotel pentru a mai prinde puțină plajă.

Am mers în Portul Sousse unde erau mai multe ambarcațiuni ancorate, unele cu altă destinație decât navigatul. Ne-am plimbat puțin pe Faleză și am plecat spre Gară trecând iarăși pe lângă Mausoleul Imam Yehya și pe la Bustul lui Farhat Hached, luptător pentru independența Tunisiei, asasinat la 38 de ani. Ne-am oprit mai mult la Statuia Ecvestră a lui Habib Bourguiba, primul președinte al Tunisiei independente (1957 – 1987), creatorul Statului tunisian modern, ce veghează orașul în Bhar Ezzebla la capătul Străzii Habib Bourguiba. L-am salutat și l-am pozat, apoi am intrat în Sediul Comisiei Regionale de Turism Sousse unde era un centru de informare turistică la parter, am cerut o hartă dar nu avea decât una și ne-a spus să o pozăm. Oricum nu mai aveam nevoie, făcusem documentarea de acasă și ne-am descurcat fără probleme. Am plecat apoi spre Gara de Tren aflată central destul de aproape de medină.  

Am cumpărat bilete, 5,55 Dt biletul, și am luat trenul de 13:15 care a plecat doar cu 10 minute întârziere, mă așteptam la mai mult, destul de aglomerat dar am găsit locuri. La 14:30 coboram în  Gara Bir Bou Regba, a treia stație de la Sousse, aflată la 6 kilometri de Hammamet. De aici cu un taxi, cost 10 Dt, am ajuns la hotelul unde eram cazați. Pentru doritorii pe cont propriu recomand mersul cu trenul, și mai ieftin dar mai comod pentru că ajunge în oraș foarte aproape de medină. Costul total al deplasării cu taxi colectiv, tren și taxiuri inclusiv intrările la obiectivele turistice pentru două personae a fost de 105 Dt, circa 32 de euro.

Sousse este un oraș ce merită și trebuie văzut dacă ajungeți în Tunisia, nu numai pentru imensa și grandioasa Medină, Patrimoniu Mondial UNESCO și pentru Muzeul de Arheologie, a doua mare colecție de mozaicuri din Tunisia, ci pentru tot ce este și arată el. Mergeți acolo și nu veți regreta!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 04.08.24 11:38:09
Validat / Publicat: 04.08.24 13:48:56
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 496 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Sousse, Medina, Ribat, Suntem la primul etaj, îl vizităm
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.08.24 14:26:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[04.08.24 16:17:02]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sousse:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081528902053833 sec
    ecranul dvs: 1 x 1