GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fermecătorul Sorrento
Pentru a ajunge în Sorrento, am luat din Napoli trenul Circumvezuviana, preț bilet, 4,80 euro / sens. Distanța dintre cele două localități este de 50 Km, parcurși în aproximativ o oră. Sorrento este stația terminus pentru trenul Circumvezuviana. Din Napoli se poate ajunge și cu ferry luat din portul Molo Beverello, dar mi s-a părut mai simplu cu trenul, mai ales că hotelul era lângă gară.
De aici, din Sorrento, începe Coasta Amalfitană și tot de aici se ia ferry spre insulele Capri, Ischia, Procida.
Am ajuns de două ori în Sorrento, prima dată când am mers în Capri, a doua oară, pe Coasta Amalfitană. De fiecare dată, am rezervat câteva ore pentru a mă bucura în tihnă de frumusețea acestui loc.
Sorrento a fost dragoste la prima vedere. Cu toate că este un oraș turistic, destul de aglomerat, este, comparându-l cu Napoli, liniștit, curat,toropit de căldură la orele amiezii, prietenos.
Cu o vedere superbă asupra mării și a portului, Sorrento este cocoțat pe stânci. Din port, urci multe trepte până să ajungi în oraș. Când ai ajuns sus, panorama ce se desfășoară în fața ochilor este o încântare ce te face să uiți de urcușul nu tocmai ușor. De două ori am făcut acest traseu, spun de două ori în aceeași zi!
Orașul este și el o încântare! Cu străzi înguste, unde vânzătorii își etalează marfa, clădiri vechi, terase, scuaruri cu vegetație bogată, palmieri, trăsuri trase de cai, dar și trenuleț turistic, orășelul este o atracție pentru turiști. Piața centrală, Torquato Tasso, poartă numele poetului renascentist născut în Sorrento acum câteva sute de ani. M-am bucurat să-i văd statuia și să mă fotografiez lângă ea, ca un omagiu adus poetului a cărui epopee, „Ierusalimul pierdut, ”o citisem și chiar mi-a fost subiect la examenul de literatură universală. Prilej de aducere-aminte!
Corso Italia este strada principală, o zonă pietonală, plină de magazine, multe de firmă, de galerii de artă, dar și de artiști care-și expun creația în stradă, așa cum am întâlnit o artistă din România care sculpta în nisip, subiectul fiind animale.
Brandul locului este celebrul limoncello, un lichior dulce dacă e cu lapte sau ușor amărui dacă predomină lămâia. Am cumpărat o sticluță cu o formă frumoasă, la 3 euro, ca amintire. Și dacă am pomenit de limoncello, toată zona este cunoscută prin livezile de lămâi și portocali. În călătoria cu trenul, am admirat lămâile din curți și sunt convinsă că aveau un gust deosebit de ceea ce mâncăm noi. Lămâia se regăsește și în săpunurile sub această formă și care au mirosul citricelor. Dar nu numai lămâia este vedetă în Sorrento, ci și ardeiul iute. Suveniruri cu ardei, coronițe de ardei deasupra ușilor unor localuri, ardeiul mic, roșu te întâmpină făcând casă bună cu lămâia. Orașul este bogat în biserici și amintesc Complexul Mânăstirii San Francesco de Assisi pe care l-am văzut în exterior. Se află aproape de Villa Comunale, un parc aflat pe vârf de stâncă și la care se ajunge urcând din port acele multe trepte. Interesant este și canionul Valea Morilor, apărut după o erupție vulcanică în urmă cu 35.000 de ani.
După atâta plimbare, am simțit nevoia să ne așezăm la o terasă și să mâncăm ceva. N-am stat afară, era prea cald, ci am intrat înăuntru. Localul, Caffe Kenon, a fost o surpriză plăcută atât prin ambient, cât și prin servicii și pizza Margherita, înghețata de lămâie servită într-o coajă de lămâie congelată, limonada, bineînțeles, tot de lămâie.
Am rămas în oraș până spre seară, de fiecare dată l-am vizitat la întoarcerea din celelate excursii. La luminile felinarelor, și a unei muzici ambientale ce se auzea de la o terasă, orașul a adăugat o notă de romantism farmecului său.
Am perceput Sorrento ca un oraș colorat, liniștit, departe de lumea dezlănțuită din Napoli, potrivit pentru un sejur relaxant. Îl recomand celor care ajung în Campania. Și eu aș fi vrut o cazare acolo, dar la data la care m-am hotărât eu, prețurile la cazare erau mult mai mari decât în Napoli.
Trimis de Rodel in 07.09.19 18:08:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sorrento, SORRENTO / AMALFI" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Ce frumos este și acolo!
Sorento n-a fost să fie pentru noi... din păcate, atunci, pentru că nu a mai fost timp. Dar nu-i așa? Este un motiv întemeiat pentru o reîntoarcere!
Vă pup cu drag!
@maryka: Dacă dorești să te reîntorci, așa va fi! Mi s-a întâmplat, nu o dată, să simt la sfârșitul unui sejur că este oarecum incomplet, că nu am văzut tot ce mi-am propus, că o zi măcar în plus ar fi fost suficient ca să vizitez tot. Și mereu mi-am propus să revin în acele destinații...
Ce frumos ai prezentat Sorrento și cât de mult aș fi vrut să-l văd când am fost la Napoli în martie 2016! Atunci, cu Circumvezuviana am mers numai până la Pompei. Restul timpului de 2-3 zile l-am rezervat numai orașului Napoli. Și tot atunci mi-am propus un Sorrento, dar numai Sorrento. A rămas la stadiul de dorință. Drumurile au luat alte direcții.
Limoncello! Wow... eu care nici picătură de alcool... de fiecare dată la plecare din Italia luam pentru soțul meu, dar un mic rest, era al meu. St... să nu audă medicul meu curant!
Nici la Caserta nu am fost atunci. Măi Rodel, tu mă faci să... dar mai bine mă opresc. Mulțam!
@mihaelavoicu: mulțumesc pentru lectură, aprecieri și vot! Sorrento, ca și Caserta, a fost o adevărată încântare.
Iar despre limoncello, și eu doar l-am gustat, și o variantă, și cealaltă. Cred că mai mult m-a cucerit ambalajul!
Nu știu dacă mă voi mai întoarce în Campania, dar dacă se va întâmpla, voi alege Sorrento ca punct de explorare a regiunii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Sorrento – o bijuterie de oraș — scris în 18.11.24 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi cu gust de Limoncello in Sorrento — scris în 28.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Sorrento, patria lămâilor și a lichiorului limoncello — scris în 29.04.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Patria canțonetelor - Sorento — scris în 11.11.15 de bica adriana din RM .VALCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Campania - în căutarea sirenelor (I) — scris în 11.04.15 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Sorrento - taramul sirenelor de pe coasta amalfiteana — scris în 31.10.14 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Sorrento - o alegere inspirata — scris în 15.11.14 de Ivy05 din BUCURESTI - RECOMANDĂ