GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In timpul vizitei noastre in capitala Bulgariei, Sofia, am stat la hotelul Balkan (vezi impresii) gazdele noastre au organizat un tur pietonal prin centrul orasului. Primul obiectiv vizitat a fost Rotonda St. George (Sf. Gheorghe) care este cel mai vechi si cel mai bine conservat monument de arhitectura din Sofia. Aceasta biserica a fost construita in sec. IV d. Hr. si a fost mândria orasului Serdika – acesta este vechiul nume al orasului Sofia. Biserica este situata in curtea Guvernului la cativa metri de zidurile anticei cetati Serdika. In timpul dominatiei otomane, biserica a fost transformata in moschee, iar picturile crestine de pe pereti au fost sterse cu ipsos alb si inlocuite cu motive florale. Restaurarea bisericii a inceput in anul 1915, iar in prezent este deschisa publicului si periodic se organizeaza concerte de muzica bizantina.
Cladirea Prezidențiala face parte din complexul arhitectural "Largo", construit în anii '50 ai secolului 20, iar intrarea principală este in piața "Al Battenberg’’. Garzile care strajuiesc intrarea in palat poarta uniforme dupa modelul purtat de cei care au participat in aprilie 1876 la revolta pentru independenta. In aceasta cladire sunt semnate de către președinte (sau nu) noile legi adoptate în Parlament. Potrivit Constituției, președintele este comandantul suprem al armatei bulgare.
Urmatoarea oprire a fost in fata Galeriei Naționale de Artă, care este cel mai mare și cel mai reprezentativ muzeu al artelor plastice bulgare din țară. Acesta este găzduit în clădirea fostului palat regal (declarat monument cultural în 1978), împreună cu Muzeul Național Etnografic. În 1948 prin rezoluția Consiliului de Miniștri, Galeria Națională de Artă a fost stabilită ca o instituție independentă. Expoziția de arte ortodoxe este prezentată în cripta bisericii "Sf Alexander Nevski" din Sofia. Colecția de opere de artă ,,acoperă’’ o perioadă mare de timp - de la adoptarea creștinismului ca religie oficială în Imperiul Roman în secolul 4 la epoca de bulgar Revival sec. 18 - 19), și constă în principal din icoane. În fiecare an, salile galeriei gazduiesc aproximativ zece expozitii, dedicate marilor artisti bulgari, și elemente de bază ale artei contemporane și moderne.
Alte evenimente publice și private sunt, de asemenea, organizate în sălile galeriei, cum ar fi concerte si seminarii. Galeria Națională de Artă are o bibliotecă ce conține peste de 6500 de volume, tematic legate de istoria artei, lucrari de arta, de diverși artiști și de viață artistica din Bulgaria. Pe drumul spre urmatoarul obiectiv (Biserica Rusa Sf. Nikolai) se trece printr-un frumos parc (Gradina Orasului), iar in centrul acestuia ne-am oprit pentru cateva momente in fata celui mai vechi teatru din tara - Teatrul National Ivan Vazov. Constructia acestui teatru a fost terminata in anul 1906. O cladire foarte frumoasa construita de doi arhitecti vienezi si care a fost consolidata si restaurata in anul 2006. Este cel mai mare teatru din Bulgaria si totodata o cladire simbol pentru Sofia. In laterala stanga o frumoasa alee pietonala va invita la o plimbarea agreabila.
Biserica Rusă "Sf Nikolai" este situata in centrul Sofiei, la intersectia strazilor Rakovska și Tsar Osvoboditel. Este una dintre clădirile remarcabile din Sofia. A fost construită în perioada dintre 1907 și 1914 si este realizata dupa un proiect al arhitectului rus M. Preobrajenschi pe terenul lui, la inițiativa Ambasadei Rusiei.
Cele cinci cupole mici ale bisericii sunt acoperite cu aur, iar clopotele au fost donate de către împăratul rus Nikolay. Până in anul 1947, în templu au lucrat călugări de la așa-numita Biserica Ortodoxă Rusă în străinătate și templul a fost centru de primire pentru numerosii emigranți ruși în Bulgaria. Acesta a fost predat Patriarhiei Moscovei după 1947, care o gestioneaza si în prezent. La data vizitei noastre cupola bisericii era in renovare/restaurare.
Templul este vizitat de mulți turiști și este o oprire obligatorie în plimbarea prin Sofia. Biserica este inclusa în traseul turistic gratuit numit "Acknowledge the Downtown of Sofia", organizat de Centrul de Informare Turistica a orasului Sofia.
Aceasta catedrala este considerata un simbol al capitalei bulgare. Este situata în centrul orașului Sofia, in piața cu acelasi nume. Reflectarea cupolei aurii atrage atentia de la mare departare. Templul a fost construit în cinstea împăratului Alexandru al II-lea, de asemenea, cunoscut si sub numele de ,,Eliberatorul’’, a cărui armată a eliberat Bulgaria în 1878.
O parte din fondurile pentru construirea catedralei a fost acordată de la bugetul de stat și donații importante din partea cetățenilor, printre care Printul Battenberg, care a donat 6.000 de leva de aur. Piatra de temelie a fost ,,asezata” pe data 19 februarie 1882, dar constructia a inceput mai târziu - în 1904. Templul a fost terminat abia în 1912, și a fost sfințit în 1924. În conformitate cu un obicei vechi, o cutie de metal cu numele membrilor guvernului și motivele pentru construirea templului a fost încorporata în fundatia constructiei.
Cladirea are o suprafata de 3170 de metri pătrați și poate găzdui peste 5.000 de persoane. Domurile din templu sunt acoperite cu aur. Turnul clopotnita are o inaltime de 53 de metri și ,,gazduieste” 12 clopote, cel mai mare cântărind 12 tone, iar cel mai mic doar 10 kg. Ghida ne-a spus ca sunetul lor poate fi auzit de la o distanta de 15 km. Cripta se afla în subsolul bisericii – aici puteti vedea o colectie de icoane, unele fiind adevarate capodopere.
În prezent Sf. Alexandru Nevski este (ca si marime) a doua mare catedrală ortodoxă din Peninsula Balcanica dupa catedrala Sf. Sava din Belgrad.
Biserica Sf. Sofia a fost construita in sec. VI, pe locul unui teatru roman antic. In secolul al XVI-lea, in timpul dominatiei otomane, biserica a fost transformata in moschee. Frescele originale din sec. XII au fost distruse, iar bisericii i-au fost adaugate minarete. In sec 19 doua cutremure au distrus unul din minarete si moscheea a fost abandonata. Lucrarile de restaurare au fost incepute dupa anul 1900. Un lucru interesant - clopotul este in copac in fata bisericii.
Am petrecut cateva ore agreabile prin Sofia la asta contribuind si vremea buna de care am beneficiat. Daca ajungeti prin capitala vecinilor nostri de peste Dunare, aveti cateva repere pe care le puteti vedea, dar cu siguranta veti putea descoperi si altele.
Trimis de BOGDAN DSN in 22.03.15 12:39:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
pentru partea... lumeasca eu spun ca anul trecut am vrut sa vizitam sofia si este un oras unde nu as mai reveni... mancare la fast food scumpa si subtire, taximetrist care cere 10 euro sa ma indrume spre iesire, nu am gasit 2 indicatoare spre eventuala iesire... si foarte rarut cu engleza, noroc cu leka noci detza. si mi-am zis ori suntem o familie pretentioasa ori era duminica. pacat de biserici. vacante placute
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Muzeul Național de Istorie al Bulgariei — scris în 28.01.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Sofia by night — scris în 28.01.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Mereu la răscrucea istoriei, Sofia — scris în 07.11.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Apr.2013 O zi în Serdica — scris în 21.04.13 de Nasshu din BASCOV [AG] - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Tur Gratuit Sofia — scris în 14.09.11 de diana-s din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Sofia - interesanta si foarte placuta! — scris în 03.12.10 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Plimbare de neuitat spre cota 1600+ - Vitosha — scris în 16.11.10 de crissu din BUCURESTI - RECOMANDĂ