ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Palacio e Convento de Mafra — una din minunile Portugaliei, unde liliecii sunt bibliotecari

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Palatul de la Mafra e cel mai mare complex monastic al Portugaliei, născut sub o mantie de purpură regală, e o carte în piatră rece, unde nu cântă poezia și vocea ei de bronz răsună solitar … Mafra e oglinda uitată a bogatiei unui imperiu, a fost comparat cu Escorialul spaniol, dar e mult mai grandios… monumentul national a fost finalist pe lista de selectie cu cele 7 minuni ale Portugaliei în 2007.

Am ajuns la Mafra, pe coasta vestică a Portugaliei, o așezare situata într-o zonă sacră din Antichitate, cu autobuzul companiei Mafrense din Campo Grande, în nordul Lisabonei, mergând cu metroul din Piața Rossio, pe linia albastră, preț bilet dus intors 10 euro, distanta 40 de km... un tur organizat pentru o zi, costă 50 de euro.

Mafra mi-a dat emoții istorice și estetice, după ce citisem pe fugă cartea lui José Saramango, Memorialul mânăstirii, o poveste între un soldat ciung și o femeie ce vede înăuntrul oamenilor.

Incep articolul cu o frază din roman, edificatoare pentru contextul istoric al aventurii mele turistice în acest oraș devenit faimos în secolul 18, datorită regelui Joao V, un fel de Louis XIV, pe care l-a copiat.

,,Dom Joao, al cincilea cu acest nume în tablele regale, se va duce în astă seară în dormitorul soției sale, Dona Maria Ana Josefa, care a venit din Austria de mai bine de doi ani, pentru a dărui infanți coroanei portugheze, da până astăzi încă nu a căzut grea ’’.

Răstorn și eu fraza scriitorului și vă introduc mai șmecherește în miezul povestirii istorice, într-un palat /mânăstire cum nu e altul, cu 1200 de camere, 4500 de uși și ferestre, vai de mopul femeilor de serviciu, 154 de scări, bine că nu-s prințesă, că m-aș împiedica în trenă, 29 de grădini interioare, miroase a romantism garantat, o bazilică superbă cu aproape 100 de clopote, ce reprezintă cea mai mare colecție de acest gen din lume, al căror bum bum se aude la 25 de km, la 10 km e Oceanul Atlantic ce -și cântă tarantela în albastra Ericeira, unde am înghitit un os de pește și era să mor.

Tabloul Exterior ... zidurile albe din calcar ale palatului grandisimo îmi dau bucuria unei armonii absolute a formelor, în fața gigantului lung de 232 de metri, mă simt exact ca un purice, cum să iau eu în posesie spirituală titamai palatul, e foarte rece și auster și la propriu și la figurat.

Fațada nu a obosit de atata glorie, nu e la ora 10 nici un furnicar de turiști, nici un autocar, pe centrul ansamblului arhitectural, ce întrece Escorialul spaniol vazut de mine in prima tinerete, pot doar percepe din exterior dimensiunile domului bazilicii centrale.

Mă las repede prinsă de ambianța grandioasă a pieței fără trafic rutier, în reverie de turist boemo –nătâng, lângă gitanca româncă ce a suit cu mine în autocar și mi-a servit de ghid, încă din Lisabona.

Văd aievea mădularele regești ale frumosului și cărlionțatului rege cu suflet de artist Joao V, cum urcă vioi spre palat, într-un landou de gală, așa cum am văzut eu la muzeul trăsurilor din Lisabona.

Si țiganca mea de la Moldova, își plimbă fustele lungi pe dalele de piatră și fuge în grădinile regale să-și schimbe toaleta cu niște blugi, să nu o prindă poliția că vinde calendare și reviste portugheze.

Pentru vizita mea protocolară la rege și pe la călugării băutori de vin, m-am documentat serios, la Râmnic, pe caniculă, îmi fierbeau oalele istoriei în creieri și am notat toate camerele importante, subliniind cu roșu sălile, ca la școală.

Nu voiam sub nici o formă să mă fac de râs în fața liliecilor înțelepți, ce scot pe bune capul noaptea, din cutii, de sute de ani, în cea mai veche bibliotecă din lume... ei devorează noaptea larve și insecte, menținând curate cele 40 000 de volume de cărți vechi... aveți răbdare până ajung la etajul doi.

Tabloul istoric ... Regele Joao V zis și Magnifico se încruntă în oglindă, face un târg cu Dumnezeu și promite că va construi o mânăstire, dacă va avea moștenitori.

După ce soarta îi surâde și o pune în leagăn pe prințesa Barbara, viitoare regină a Spaniei, toarnă măria sa găleți de aur, peste găleți, ce veneau pe corăbii din Brazilia.

Nu a cruțat regele nimic, a pus la muncă grea o armată de 45 000 de oameni, ei sunt adevărații eroi anonimi, a mai proiectat și o bazilică cu două turnuri, initial regele a vrut doar o mânăstire modestă pentru 100 de călugări, ce a ieșit veți vedea și voi.

Ce e complexul de la Mafra? e o construcție mare, mare, ce-ți rupe gura, nu am avut lângă mine nici un ghid cu umbrelă, să mă plouă cu legende, dar am prins din zbor ultimul cancan monarhic, regele făcea baie foarte rar și vizita regina de două ori pe săptămână, în dormitorul regal aflat la 200 de metri distanță, o trompetă anunța evenimentul... hi, hi. :)

Exteriorul palatului -Triumful artei baroce

Planurile mărețului palat /mânăstire și bazilică au fost încredințate unui arhitect german de formatie italiană în 1717, care a pus la treabă armata de mii de lucrători, timp de 17 ani, supravegheați de 7000 de soldați, cifre edificatoare, ca să aveți idee de grandoarea colosului, a carui suprafață însumează 40 000m. p.

Apartamentele regale nu au fost niciodată ocupate în totalitate, regele Joao și regina, nu se omorau cu sejurul la palat, însă membrii familiei regale aveau obiceiul să petreacă mult timpliber pe terenurile vecine de vânătoare din Tapada de Mafra .

Următorul rege Joao VI a locuit în palat între 1806 și 1807, dar a fost nevoit să o ia sănătos la fugă cu mobilele scumpe, înainte de sosirea trupelor franceze în 1808, astfel se explică lipsa de lemne originale prin sălile vizitate de mine, le-a dus alteța sa în Brazilia, în timpul exilului.

Mânăstirea ce adăpostea 300 de călugări a fost abandonată în 1834, după disparitia ordinelor religioase și în 1910 palatul e și el abandonat de ultimul rege Manuel II, ce fuge in Anglia.

Vizita Palatului... cu role sau fără role -Holurile și camerele mânăstirii

Ghidul vizitei mele ce costă 6 euro începe pe o notă severă religioasă în Sala Martirilor din Maroc , ce amintește istoricilor de un grup de călugări franciscani, veniți din Italia în 1219 pentru promovarea crestinismului... într-o sală alăturată admir niște picturi religioase, ce mă lasă rece și niște figurine policrome, cu primii martiri ai ordinului franciscan, ce au călătorit în Maroc... trebuie să mă pun cu burta pe cartea de istorie, am intrat deja în ceață.

Coridoarele palatului acoperite cu marmură colorată sunt lungi și reci ca șarpele, la fel va fi și călătoria mea, voi evidenția doar sălile valoroase, ce –mi apar cronologic pe traseu.

Infirmeria, Bucătăriile și celulele călugărilor

Defilez prin fața camerelor mici și reci, unde dormeau călugării, dar nu pe saltele și arunc pieziș o privire lungă prin oalele de la bucătărie, unde fețele bisericești pregăteau mâncarea pentru bolnavi.

Infirmeria este piesa de rezistență a mânăstirii, este un salon imens unde persoanele grav bolnave, erau tratate în niste camăruțe aliniate pe dreapta și pe stânga, fără ușă, separate prin ziduri.

Am observat la capâtul patului un panou ceramic cu imaginea lui Isus și la picioare veghează Fecioara Maria, chestia e că mental mi-a înghetat săngele în vine, printre bolnavi erau și călugări nebuni.

Doctorul venea zilnic în vizită, scotea sânge pacientului și agăța de un cărlig rețeta, dând posibilitate bolnavului să verifice dacă călugării, aplicau corect tratamentul.

La capatul salonului, e o capelă și un altar cu fecioara Maria, tabloul e vechi din secolul 18, duminica în zi de slujbă, toate paturile de stejar erau mutate pe centrul sălii, pentru ca bolnavii sa poata urmări ritualul religios. Lângă această capelă sunt niste trepte ce duc direct în rai sau iad, adică la cimitir.

La etaj ajung în fieful regal unde sunt camerele de stat și Sala Tronului , mă pregătesc de audiență, dar sunt cu ochii pe frescele ce decorează pereții, punând în evidență ,,Virtutile Regale ’’, perfectiunea, bunătatea și liniștea, generozitatea, constiința, sub penelul pictorului de la curte, Domingos Sequiera.

Tavanul cofrat mă face să-mi lungesc gătul de lebădă, acolo sus e pictată o alegorie a Lusitaniei realizată de Cirillo Volkmar Machado, care încălzeste atmosfera sălii, ce nu este prea mobilată.

Tot pe acest palier este și Sala Dianei cu un tavan pictat, ce redă scene din viața zeitei vânătorii, autorul este Cirillo Machado, el s-a inspirat dintr-o pictură existentă în vila Borghese de la Roma, mare noroc am cu tăblițele explicative, din fiecare sală, traduse sumar și în engleză

Turnul de Nord si Marele Hol

Camerele private ale regelui se aflau până la sfărsitul secolului 19 în turnul de nord al palatului, mai exact în Holul Mare .

Marele hol e decorat cu patru picturi enorme cu teme religioase, este o sală rece, sobră, călătorim mai departe în Dormitorul Regelui , unde aș avea chef să-mi odihnesc picioarele în patul gondolă, sub privirea regelui Joao V, tabloul lui atârnă deasupra unui scrin si a unui dressing cu oglindă, camera nu e deloc încărcată.

Aripa Principala - Galeria da Frente

Holul Destinului ne duce din turn în turn, el era folosit ca sală de promenadă a curții, aici se expuneau toalete, rochii, se țeseau intrigi politice și poate povesti de amor.

Sala Descoperirilor sau Sala Portughezilor eroi, are un plafon care comemorează marile realizări maritime, portughezul Vasco da Gama se luptă cu uriașul Cristofor Columb, descoperitorul Americii, cu Pedro Alvares Cabral, descoperitorul Braziliei și cu prințul Henric Navigatorul.

Superbul Plafon Pictat din holul Destinelor este chiar spectaculos, reprezentând o altă alegorie a Portugaliei vechi, țara e înconjurată de toți regii portughezi, Afonso Henriques (1109-1185), primul rege al țării, acesta primește o carte a destinului, în jurul lui stă regele Franței, Hughes Capet și Henric de Burgundia, tatăl regelui Afonso.

O pănză pe perete îl arată pe ducele de Wellington cum predă Portugalia înapoi regelui Joao VI, după înfrângerea lui Napoleon.

Turnul de Sud - Aripa de sud

Am parcurs deja coridorul de 200 de metri, el e cel mai lung coridor din Portugalia , aș fi mers bucuroasă pe role, în această aripă sunt Apartamentele Reginei , departe de rege, nu mă miră că suna trompeta, camerele domisoarelor de onoare erau la parter... ce a mai rămas din ele... doar goliciunea...

Dormitorul Reginei

Mă concentrez oleacă pe dormitorul reginei, cameră cu valoare istorică, în acest salon ultimul rege portughez Manuel II, a dormit pe perne în ultima lui noapte, înainte de a fugi la Ericeira și de acolo, spre Anglia în 1910... ce credeti că am stat cuminte, m-am dus după el, pănă la ocean și mi-am lipit papucii de nisipul plajei, pe urmele pașilor ilustrului monarh.

Patul regal din lemn de trandafir nu prea mă impresionează, lângă el e un scrin de secol 18 și tabloul regelui Manuel e pus la vedere pe un șevalet... să nu cumva să-l ignore urmașii și turistii afoni, ca mine.

Camera Galbenă sau Sala de Muzică

Sala galbenă e pe placul meu, are culoare de floare soarelui, e mult mai caldă și parcă sună veselia muzicii, un pian enorm stă la loc de cinste în centrul ei, e fabricat taman la Londra în secolul 19.

Aș sta cu bucurie pe un scaun, o serie de portrete și picturi de epocă dau eleganță salonului mult mai luminos.

Sala de Caca sau sala Trofeelor

Sala de caça sau sala Trofeelor e o experiență inedită, acest salon de vânătoare e decorat cu o colectie ciudată de coarne de căprioară și de porci mistreți... interzisă iubitorilor de animale, candelabrul uriaș ce domină sala e decorat tot cu coarne... să nu uităm că în apropierea palatului e Tapada de Mafra, terenurile regale de vănătoare.

Biblioteca, cea mai veche din lume, e pazita noaptea de liliecii bibliotecari

Toate camerele palatului pălesc în raport cu ultima cameră aflată în aripa de est, Biblioteca în stil rococo este Capodopera palatului /mânăstire, e la fel de frumoasă ca cea din abația Melk din Austria, văzută de mine în trecutul îndepărtat turistic, ea este realizată de celebrul Manuel Caetano de Sousa.

Podeaua de marmură în carouri roz și gri are 90 de metri lungime și 9,5 m lătime, tavanul ei e boltit în leagăn, dulapurile de lemn sculptate contin 40 000 de cărți vechi, inclusiv codice din sec. 15.

O Cronică de la Nuremberg din 1493, un atlas modern din 1595, o copie a unei biblii din secolul 16 și prima ediție a OS LUSIADAS, scrisă de poetul național Luis de Camoes sunt comori naționale portugheze.

Nu am avut voie să văd aceste carti decât de la distanță, această sală era aglomerată cu un grup de turști... despre liliecii bibliotecari ce păzesc cartile si sanătatea lor de pe vremea călugărilor, nu aveți decăt să vă minunați ca și mine.

Bazilica din marmură cu un conclav de aproape 100 de clopote

Bazilica din marmură e încoronată cu două turnuri, ea este plasată pe fațada lungă a palatului, un conclav de clopote, cam 97, de fabricație flamandă reprezintă cea mai bogată colectie din lume, bum bum –ul lor se aude ca tunetul pe o distanță de 25 de km... intrarea e gratuită.

Intre cele două turnuri de 68 de metri sunt două șiruri de coloane, la nivelul superior sunt statuile sfinților Francisc și Dominic, urmate de alte sfinte.

Bazilica cu 11 capele are o cupola de 70 de metri, planurile ei au a fost inspirate de modelul Bisericii Sf Petru de la Vatican.

14 statui de marmură cu sfinți au fost create de Scoala de la Mafra, ce avea reședinta chiar in palat, arhitectul ei a fost Alessandro Giusti, cel care a realizat si altarul de marmură al bazilicii și maestrul portughez Joacquim Machado de Castro.

6 orgi remarcabile construite între 1806 și 1807 cântă la unison, în perioada toamnei biserica și biblioteca organizează concerte de muzică barocă, ocazionate de Festivalul international de muzică de la Mafra.

 

Jardin do Cerco - în Largo General Humberto Degaldo.

La ieșirea din complex am mers pe latura estică și spre marea mea bucurie am descoperit Jardim do Cerco , o gradină în stil baroc creată în 1718, la ordinele regelui Joao V, ca zonă de traziție între palat și terenurile de vânătoare.

Gradina este inspirată de minunatele grădini de la Versailles, am găsit aici niste bazine de apă, ronduri cu flori superbe, poteci printre platani și cedri.

Grădina botanica și pădurea se întind pe 8 hectare, de reținut Grădina călugărilor cu plante medicinale, care există de pe vremea regelui fondator.

După instaurarea republici acest parc a fost folosit o perioadă ca teren de manevră pentru școala de infanterie.

Vara Gradina Cerco este gazda unui festival de jazz... nu-mi mai venea să plec de acolo, am plecat spre stația de autobuz, am ocolit complexul și pe laterale și am fotografiat niste păsari într-un parc.

Am ajuns topită în statie, afară erau deja 30 de grade, din urmă vine și Gabriela neprogramat și mă întreabă:

,,Vii cu mine la Ericeira la plajă, că te-oi fi săturat de coridoare, da... sper că ai văzut biblioteca, e frumoasă, nu-i așa? ’’:)

Da, am ajuns și la ocean în Ericeira, în altă lume, un sat /stațiune cu case albastre și albe grecești... asteptati povestea următoare, e colorată, mă duc să-mi încălzesc oasele la soare, pe plaja balenelor, unde a pus piciorul și regele Manuel.

 

Surse – www.palaciomafra. pt/en ; Portugalia, ghid turistic.

Va rog un scurt video clip –Palace of Mafra Portugal, Go 2 Lisbon, 15 martie 2017

https://www.youtube.com /watch?v=64cGKJM2HCQ

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 04.04.17 16:01:53
Validat / Publicat: 04.04.17 18:48:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 3927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Gradina botanică și pădurea palatului se întind pe 8 hectare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76600 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.04.17 18:53:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sintra şi împrejurimile, SINTRA" (deja existentă pe sait)

mireilleAUTOR REVIEW
[04.04.17 19:09:46]
»

@webmasterX: ok... eu nu am gasit nicăieri descrierea palatului Mafra pe Afa, am cautat peste tot...

traian.leuca †
[04.04.17 19:12:08]
»

nu am avut lângă mine nici un ghid cu umbrelă, să mă plouă cu legende

Ca să parafrazez, pe mine m-aţi plouat cu informaţii turistice şi poze de de toată frumuseţea.

Felicitări pentru articol şi destinaţia aleasă!!

webmaster
[04.04.17 19:16:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[04.04.17 19:29:06]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[04.04.17 21:00:29]
»

@mireille: Frumoasă istorisire a vizitei la Palatul Mafra, impresionante cifrele expuse, fotografii expresive. Ingenioasă soluția găsită pentru protejarea cărților împotriva „dăunătorilor” - deși mă îndoiesc că mai utilizează în prezent această variantă (și mă gândesc doar la gunoiul specific lăsat de o colonie de lilieci/ pobabil faza cu liliecii este păstrată pentru interesul touristic, vezi imagine cu lilieci conservați în galeria foto de pe acest sait - hillspottours.com/palace- ... onvent-of-mafra).

De asemenea, nu cred că Biblioteca Palatului Mafra, inaugurată în secolul al XVIII-lea este cea mai veche bibliotecă din lume. Există în lume alte asemenea instituții de cultură mult mai vechi, ierarhizate pe categorii (mănăstirești, publice, universitare/active sau nu/ cele mai frumoase/cele mai mari). Câteva informații interesante găsiți accesând linkurile următoare: adevarul.ro/life-style/tr ... 2170/index.html și bsclupan.asm.md/?lng=2&ac ... &cat=44&obj=235.

mireilleAUTOR REVIEW
[04.04.17 21:46:32]
»

@webmaster: multumesc mult.

mireilleAUTOR REVIEW
[04.04.17 22:10:42]
»

@tata123: bună seara, multumesc mult pentru completări si link-uri... cert e că biblioteca palatului este una din cele mai valoroase și mai frumoase din lume... cu lilieci sau fără lilieci vii. ... un istoric ca tine ar fi fericit să devoreze materialele din bibliotecă... pentru articolașul acesta nu m-am făcut șoarece de bibliotecă, deși recunosc că mi-a cam păpat timpul liber cu documentarea, după posibilităti. Palatul baroc de la Mafra e candidat pe lista de admitere a patrimoniului Unesco.

mireilleAUTOR REVIEW
[05.04.17 07:26:03]
»

@traian. leuca: multumesc pentru lectura, obiectivul mi-a fost recomandat de colega noastra @mecut...

krisstinna
[05.04.17 08:05:42]
»

@mireille:

Vara Gradina Cerco este gazda unui festival de jazz

- Jazz... ce poate fi mai minunat de ascultat într-o grădină? Să înțeleg că nu ai „prins” festivalul?

mireilleAUTOR REVIEW
[05.04.17 08:27:19]
»

@krisstinna: nu, nu l-am prins... te las pe tine.

mishu
[05.04.17 10:45:44]
»

@mireille: Am vazut ieri articolul si nu am reusit deloc sa il citesc, tot timpul ceva ma intrerupea. Acum dimineata (de vreo ora ma straduiesc si tot sunt intrerupta de problem de serviciu) intr-un final glorios am reusit.

Binenteles mai intai am vazut pozele ca prea se zgaiau la mine sa le vad pe ele inainte sa citesc .

Nu cred ca exista cuvinte care sa descrie ceea ce ai facut tu aici cu acest articol minunat. In momentul urmator m-as fi teleportat acolo atat de frumos ai descris.

Nu pot spune decat ca am ramas incantata si cred ca la fel si pe final cand povesteai de concertele de jazz care au loc aici cred ca este o atmosfera minunata.

In weekend flacaii mei au avut o invitatie la "Jazz in church", concerte de jazz care s-au desfasurat in perioada 28.03-02.04 la Biserica Luterana si mi-au spus ca a fost foarte frumos si sunt convinsa ca atat prin muzica dar si prin locul de desfasurare.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

mireilleAUTOR REVIEW
[05.04.17 16:32:56]
»

@mishu: bine că te-am captivat cu pozele și te-am prins în mreje... în 2016 Palatul a sărbătorit 300 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bazilicii... au avut loc pe toamnă o suită de evenimente culturale și muzicale de exceptie și concerte simfonice clasice în biserică.

De regulă concertele de jaz de la Mafra au loc din aprilie până în iulie. Gradinile din nordul Palatului, in stil francez sunt superbe... din păcate Mafra nu prea este pe traseul turistic bătătorit de turisti, drumul de la Lisabona pană aici durează cam o oră... merci mult pt lectură și interes.

mecut
[06.04.17 08:43:25]
»

@mireille

De cand asteptam sa ma plimb, macar virtual, prin palat... cred ca de aproape doi ani...

Daca la Queluz, urmand traseul descris de tine in rw, ne-am bucurat de intimitate si ne-am racorit in minunatele fantani cu azulejo...

La Mafra ne-am poticnit in portile de la intrare pe care trona anuntul... Deratizare!!!

Sper la o a doua incercare, pana atunci... multumesc

teona
[06.04.17 15:27:11]
»

Minunat articol, minunata lectie de istorie, inca un obiectiv fascinant de vazut in insorita Portugalie. Si imi plac momentele-intalnire, cu ingerul tau ocrotitor, Gabriela, care se pare ca are ideei foarte bune. De abia astept sa ne povestesti despre intalnirea cu oceanul la Ericeira.

mireilleAUTOR REVIEW
[06.04.17 16:50:43]
»

@mecut: Draga mea eu iti multumesc ție că m-ai împins de la spate să ajung la Mafra, deși călătoria din Lisabona mi-a dat dureri de cap, până am găsit Compania Mafrense. Am avut prin voia destinului un ghid român special, care mi-a usurat deplasarea.

Chestia cu deratizarea mi-a adus aminte acum de legenda șobolanilor uriași din Palatul Mafra ce trăiau prin subsolul palatului și chiar în bibliotecă... iti dă fiori reci, se povesteste că drăgutele creaturi ieșeau noaptea la atac să caute hrană... brr.

mireilleAUTOR REVIEW
[07.04.17 07:05:19]
»

@teona: multumesc draga mea colega... da, am avut un ghid cu totul special, picat din senin... si la Ericeira voi fi in compania ei, pe finalul zilei... vine si statiunea, e gata textul...

calatorul
[26.04.17 20:11:17]
»

@mireille: Frumos, cred ca pe aici am sa ajung mai devreme, nu stiu de ce ma atrag asa tare frumusetile Mediteranei. Ma rog, asta e la Atlantic, dar tot mare albastra devine ca este.

mireilleAUTOR REVIEW
[27.04.17 08:14:47]
»

@calatorul: sper sa ajungeti acolo intr-o zi... multumesc de vizita si ecouri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, mecut, mireille, mishu, tata123 🔱, teona
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sintra şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060563087463379 sec
    ecranul dvs: 1 x 1