GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu ai fost in China daca nu ai vizitat Shanghai Museum– este o completare la fraza: nu ai fost in China daca nu te-ai urcat pe Zidul Chinezesc si nu ai mancat rata de Pekin. De ce Shanghai Museum? Deoarece vizitand acest muzeu ne putem face o idee despre istoria Chinei (sau chiar sa invatam despre acesta) exponatele expuse pe cele 4 nivele ale muzeului (parter + 3 etaje) sint mai mult decat suficiente ca un turist sa isi faca o idee cu ce se mananca China.
Localizare muzeu in Shanghai
Un bulevard cunoscut si intens circulat pe care se afla Shanghai Museum se numeste Yan, an elevated Road cartierul Hunagpu. Voi descrie insa mai pe larg drumul care se face pe jos de la statia de metrou Peoples Square (acolo unde se intalnesc (Interchange) liniile 1 (rosu), 2 (verde) si 8 (albastru) Cum iesim din gura de metrou o sa obsevam o padure de fapt se numeste Peoples Park dar vizitam doar daca avem timp, daca nu ne indreptam pe trotuarul bulevardului Xizang Middle Road (parcul la dreapta, stanga ceva zgarie nori de la 30 etaje in sus) si ajungem la intersectia cu Renmin Avenue. Intrand pe acest bulevard pe partea dreapta o sa observam cateva cladiri impozante prima chiar la intersectie ar fi Shanghai Urban Planning Exhibition Centre, urmeaza o cladire foarte pazita se numeste Shanghai Municipal Government . Un tips de la mine, se va folosi pasajul subteran de la intersectie pentru a ajunge in parcul People Plaza si Muzeul Shanghai, altfel nu se poate ajunge pe partea cealalta a bulevardului Renmin. Dupa traversarea acestui parc public perfect, spun perfect ca avand ceva experienta in amenajarea si intretinerea spatiilor verzi nu am gasit nici un defect, de la gazon, gard viu, pavaj, plante, flori, mobilier pur si simplu nu am avut ce sa critic (in gand bineinteles) In final am ajuns in piata imensa de unde se poate intra in muzeu, localizare GPS aici: 31.230278°N 121.470556°E
Istorie muzeu Shanghai
Primul muzeu despre istoria Chinei a fost organizat de catre Royal Asiatic Society o cladire Art Deco de pe Bund. A urmat o alta cladire in 1952 pentru aceasta destinatie. De si fondat in 1952 cladirea actuala al muzeului Shanghai s-a finalizat in 1996 dupa 3 ani de ridicare. Muzeul original din 1952 a fost amenajat nu prea departe de acest loc pe Nanjing Road intr-o cladire care se numea Shanghai Racecourse Club House constructie care cu inmultirea colectiilor s-a dovedit neincapatoare. Asa s-a construit colosul de doar 30 m inaltime dar suprafata totala utila se apropie de 40000 mp! Bineinteles si arhitectul cladirii este chinez nu stiu ce face acum dar se numeste Xing Tonghe. Arhitectura nu s-a ales la intamplare daca chinezii din trecut au crezut ca pamantul este plat iar cerul rptund asa s-a construit si muzeul cu aceste forme
Layout, colectii si vizita in muzeu Shanghai
La intrare controlul de securitate este exact ca la aeroport (deci daca vrea te si descalta cei de la acest serviciu) ca si consolare intrarea este libera, programul muzeului 9.00-17.00. Ajungem intr-un hol central superb si inalt de 30m cat are muzeul lumina este naturala prin acoperisul de sticla. In acest hol ne putem planifica vizita muzeului fie obtinand pliante si informatii de la un centru (birouri deschise in hol) de informatii in orice limba de circulatie internationala, procurarea unui ghid audio, fie vizitarea in prealabil unui centru multimedia (de fapt o sala unde se pot viziona filme documentare cu o imagine HD sau 4K, fie vizitarea unui centru de activitati care inseamna biblioteca, vizionare filme, atelier de restaurare interactiv. Tot de la parter se poate accesa restaurantul cu specific chinezesc sau occidental, o cafenea, ceainarie (la etajul 1), bar. Alte servicii gratuite sint vestiarele, seif, scaune invalizi, lifturi, toate tipurile de pliante in limbile de circulatie internationala. Se pot face fotografii fara flash (pictogramele ne informeaza asupra acestui aspect) totusi intreband pe cineva de la informatii mi-a zis ca daca pot ar fi bine sa nu fac foto deloc. Probabil erau satui de turisti dar m-am putut abtine s-o ascult? Bineinteles ca nu, asa ca am facut cca 500 poze in muzeu.
Colectiile care partial s-au transferat de la fostele muzee, sau confiscate de la particulari (si in China a existat fenomenul ntionalizare), cumparate, donate sau adaugate ulterior s-au ridicat la un numar de peste 120000 de exponate.
Colectia de la primul nivel contine o gama larga de sculpturi religioase si inspirate din viata cotidiana de zi cu zi a stramosilor chinezilor. Aici gasim si colectia de bronz. Pentru a ajunge la urmatoarele nivele (sau pentru a cobora) am folosit scarile rulante in stare perfecta de functionare si noi. La urmatorul nivel (etajul 1 de fapt) gasim o gama larga de ceramica incepand de la diferite vase pana la figurine de teracota ca cele vazute in Xian. Urmatorul nivel este destinat predominant picturilor, artei caligrafiei cuprinzand opere de arta din toate dinastiile (Tang, Song, Ming, Yuan, Qing, etc) Ultimul nivel este foarte bogat in colectii, exponate din jad, mobilier chinezesc din toate dinastiile (dar prediominant Ming si Qing-sint cele mai recente dinastii asa ca mobila s-a pastrat), monezi din toate timpurile, si colectii reprezentand viata minoritatior de aici se pot vedea aici.
Ca si completare in prezentarea colectiei muzeului (o fotografie cat o mie de cuvinte vorba AFA) o sa incerc sa atasez mai mult de 60 fotografii asa ca cei interesati pot vizita virtual acest muzeu. Sau sa vada urmatorul clip (rog WM sa ataseze, multumesc)
https://www.youtube.com/watch?v=mqimrJqAiHA
Trimis de AZE in 14.06.17 23:07:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@AZE: Start vot! Chiar daca inceputul articolului este frustrant pentru mine o iau ca atare. As putea spune ca am fost si n-am fost in China. Fiind in interes de serviciu singurele mele deplasari erau in momentele libere si atunci incercam sa profit de ele. Daca la prima deplasare in China am reusit doar sa incerc rata de Pekin, de abia la doua deplasare am ajuns sa vad Marele Zid Chinezesc.
Si cu putinul vazut China m-a impresionat si mi-as petrece cel putin 2 saptamani acolo, traite la maxim pentru a vedea cat mai mult.
Acum insa cu ajutorul tau vad si eu cat mai mult din ce as fi putut vedea.
Felicitari, votat cu mare drag.
@AZE:
Te felicit pentru toate experientele chinezesti avute. Daca se spune ca nu ai fost in China daca nu vizitezi Shanghai Museum, deh, era musai sa o faci. Si ai facut-o si ne-ai spus-o si noua.
Eu despre China cunosc destul de putin si China nu a fost o destinatie tinta pentru mine. De aceea articolele tale au avut darul de a ma imbogati.
@mishu: Multumesc
Sa n-o iei asa, ai fost norocoasa ca ai vazut China in timpul serviciului si in putinul timp liber ai reusit totusi sa vezi destul de multe.
Cat despre mine sa stii ca o excursie standard nu inseamna prea multe doar esentialul asa cum am mai povestit sa iti faci o idee despre China.
Se spune ca n-ai fost in China daca nu te-ai urcat pe Zidul chinezesc si n-ai mancat rata de pekin. Le-ai reusit sa faci ambele. Asta cu muzeul este inventat de mine ce-i drept un muzeu care te invata ce insemana istoria Chinei si asta de la antichitate pana in prezent.
@Dan&Ema: Multumesc
China a fost pentru mine o destinatie tinta, unde mi-am propus sa ajung si am si ajuns. Deocamdata stau si eu in jurul casei si poate in 2018 voi alege din nou o destinatie tinta, urmatoarele interesante pentru mine ar fi Roma, Istambul si Dubai (nu am fost niciodata acolo)
Cat despre Shanghai Museum este ceva deosebit din acest motiv am si rugat wm sa dea voie la maimulte poze. Cumva trebuie sa arat acest muzeu si la altii.
Cat despre intrarea libera si permisia de a face fotografii (dar fara flash) sa stii ca ii admir. Nici in China nu exista taxa foto doar in Europa (si predominant Romania din pacate) am vazut acest fenomen de a taxa pe cei care vor sa imortalizeze momentul...
Foarte interesantă arhitectura muzeului; am văzut şi celelalte poze, din care mi-am dat seama de acest lucru.
Faptul că nu au pus taxă pentru vizitarea muzeului este încă o notă bună pentru edilii oraşului.
Vă felicit, încă odată, pentru tot ce aţi văzut în Şanghai!
Am votat pentru că m-au convins şi "vorbele" şi pozele!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Ce sa faci in Shanghai o zi si jumatate — scris în 04.02.19 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Pe drumul cârtiței din Shanghai — scris în 04.11.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Biserici creștine în Shanghai — scris în 18.09.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Lujiazui - Manhattanul Chinei — scris în 26.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 De la Peoples Parc pana la Bund pe Nanjing Street — scris în 20.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Sarpele, pagoda si desfacatorul de bere — scris în 12.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 The Bund - Shanghai — scris în 10.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ