GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In centrul istoric al Shanghaiului aproape de cladirile care zgarie norii si alte atractii turistice importante am vazut ceva frumos. Astazi va povestesc despre o fosta gradina privata botanica si decorativa amenajata in 1559 astazi publica si printre primele atractii turistice de vazut, mai ales primavara si vara. Si in martie era frumos dar nu se poate compara cu lunile mai calde cand totul infloreste pe suprafata de 2 hectare cat are parcul.
Yuyuan Garden este numele parcului.
Accesul la gradina, program si preturi
Voi povesti accesul cu metroul mai intai, mijlocul de transport de baza pentru turisti, localnici din Shanghai. Chiar daca la prima vizita am fost dusi de catre ghid si sofer cu un microbuz, ulterior am revenit in zona folosind metroul. Linia 10 (mov) este cea mai apropiata la intrarea in gradina. Statia de metrou unde trebuie coborat se numeste Yuyuan Garden Station. Daca punctul de plecare nu se afla in apropierea liniei 10 mov, sint o multime de posibilitati de schimbare linie, iar marcajele sint extraordinare nu ai cum sa gresesti trenul. Eu personal am plecat de la Shanghai Railway Station (linia 1 rosu), am schimbat la Peoples Square pe linia 2 verde si la Nanjing Street am luat trenul mov de pe linia 10, doar o singura statie dar in China la ce distante sint conteaza. De la statia Yuyuan mai este de mers aproximativ 20 minute pe jos pana la intrarea in gradina. Se va traversa un parc langa bulevardul Renmind Road (sint indicatoare maro pt directia Old Street si Yuyuan Garden) dar cel mai bine daca va luati dupa multimea de turisti care merg incolo. Iar strada Lishui Road este de neratat, arhitectura cladirilor (plus o poarta traditionala decorativa la intrarea in strada) si miile de turisti ne indica ca ne aflam pe drumul cel bun. Cei 20 de minute sint valabile daca nu cascam ochii la una sau alta sau nu facem shopping, altfel dureaza mult mai mult. Dupa intersectia cu Fuyou Road strada isi schimba numele in Jiuxiaochang Road. La mijlocul acestuia in dreptul unui pasaj pietonal si foarte comercial gasim (aici atentie la hotii de buzunare este extrem de aglomerat) si indicatorul spre gradina Yuyuan. Intrand gasim o mica piateta (plus un Starbucks) cu un lac decorativ si niste poduri (Nine zigzag Bridge). Trecand peste aceste poduri (dar la mijlocul lor pe o insulita artificiala observam Mid Lake Pavilion) vom da de intrarea la gradina si casele de bilete.
Programul este 8.30-17.00, pretul in sezon este 40 rmb (24 ron) si extrasezon 30 rmb (18 ron) Copii pana la 6 ani inclusiv au intrare libera dar nu am gasit informatii despre reduceri seniori (dar probabil ca exista) In gradina nu mai este aglomeratia din zona comerciala.
Coordinatele GPS la acest obiectiv sint: 31°13′45″N 121°29′15″E
O scurta istorie Yuyuan Garden
Gradina a fost amenajata pe un teren privat apartinand lui Pan Yunduan guvernatorul Shichuan Shanghai de pe vremea dinastiei Ming in 1559. Amenajarea gradinii a fost un cadou tatalui Pan En un alt oficial inalt Ming dupa retragerea din viata profesionala. Parcul a fost mostenit, vandut, a schimbat mai multi proprietari pana cand in 1780 a devenit vizibil publicului larg. In perioada revolutiilor, razboaielor a suferit tot felul de distrugeri, a fost reamenajat si in 1961 s-a deschis din nou vizitatorilor.
Vizita in gradina
Dupa ce ghidul ne-a platit biletele la casa langa care sint cateva tarabe cu souveniruri dar si alimente/apa/sucuri am intrat si imediat am observat prima cladire importanta Sansui Hall. De aceasta cladire sta aproape lipita Yangsan Hall, iar de pe terasa acestuia zarim primul lac decorativ si plin. cu niste pesti portocalii. Dincolo de lac exista o suprafata mai mare de zona verde cu alei, gradini de piatra, raulete, arbusti decorativi, Ybdu si Yule Pavilion si mai in spate ascuns Wenghang Pavilion. In spate de tot retras am vazut Cubdu Hall aici s-a amenajat locul de dat primul ajutor la nevoi. La dreapta de toata aceasta zona venind din spate in fata gasim Relaxation Stone Hall, Wanhua Chamber (in spatele acestuia toaletele), Relica Hall. Urmeaza o alta zona cu mai multa verdeata, apa si stanci in capatul caruia gasimAncient Well Pavilion, Dragon Wall si Dianchun Hall. Tot pe malul unui lac artificial gasim un alt pavilion cu denumirea de Nine Lion Study. Pe malul celalalt gasim Huijing Tower o cladire cu un etaj, si Hexu Hall in spatele acestuia. Venind in jos catre zona comerciala parcul se ingusteaza, aici gasim Laozi Palace, Yuyua Hall, un pavilion destinat expozitiilor, Deyue Hall. O zona foarte frumoasa este Jade Water Corridor si Exquisite Jade Rock, in capatul acestora gasim podul Huanlong Bridge. La stanga de acesta vedem o cladire Depository of Books and Paintings, tot expozitie. Pana aici am mai vazut inca doua locuri de acordat primul ajutor. In capatul Jade Water Corridor gasim Tower of containing Watery Jade o alta cladire putin mai inalta (2 etaje) O alta toaleta se afla in dreptul acestuia. Aici ajungem la un zid care este granita gradinii interioare (Inner Garden) Tot aici este si iesirea din parc dar inca nu am folosit-o. Am intrat in Inner Garden si am vazut pe langa decorul deosebit urmatoarele cladiri: Jingguan Hall, Dongtiantuo Pavilion, Keyil Hall, Songcui Pavilion, Stone Boat, Yanging Tower, Dress Circle, Guantuo Tower si Ancient Stage. Aici se termina zona destinata turistilor urmeaza cladirile birourilor. De aici m-am intors dar ca sa cuprind si sa vad cat mai multe zone am folosit alei diferite atat la dus cat si la intors si anume Western Corridor la dus si Eastern Corridor la intors.
Fiind si o gradina botanica majoritatea plantelor sint marcate cu inscriptii atat in chineza cat si engleza.
Iesirea care este un pasaj ingust este aproape de zona de intrare Nine Zigzag Bridge si Starbucksul din piata de care am pomenit ca si reper.
Rog WM sa ataseze clipul, este o scurta prezentare a gradinii cu un fond sonor extraordinar, multumesc
https://www.youtube.com/watch?v=sMefv75gmnk
Trimis de AZE in 02.06.17 23:43:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE: Am remarcat de mult talentul tău de povestitor, dar și de fotograf, iar cu aceste poze parcă te-ai întrecut pe tine! Sau poate că asta am simțit eu pentru că-mi plac grădinile chinezești (și cele japoneze), îmi place nu nu numai aranjamentul, peisagistica, ci mai ales filozofia de viață din spatele lor, concepțiile asiatice fiind foarte diferite de cele occidentale.
Felicitări pentru articol!
@AZE: Parcurile lor sunt minunate si imi aduc aminte cu mare placere de parcurile vazute de mine in China. Ei gandesc aceste parcuri ca pe niste locuri de relaxare, de bucurie si de liniste interioara. Fiecare coltisor al parcului iti aduce ceva senzational, te poarta intr-o alta lume, departe de lumea este imediat in spatele portilor acestui parc, asa cum se vad si in pozele tale cladirile moderne.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Carmen Ion: Multumesc
Referitor la scris, la articolele despre China ma împac greu cu numele clădirilor, sau alte obiective turistice, dar in mare parte am memorat acestea mai ales cele mai deosebite doar am fost acolo.
Referitor la fotografii mergea si un aparat mai bun eu folosesc un Nikon D3100 din 2011 iar setarea la modul automat deoarece nu am timp sa reglez iar trepiedul de regula rămâne in bagaj (nu am răbdarea necesara pt folosire)
Referitor la designul grădinilor chinezesti tot mai multe firme dar si particulari au preluat-o si o folosesc la proiecte de amenajări spatiul verde.
@mishu: Multumesc
Ada este cum. zici parcurile sînt pline si locuitorii se simt bine acolo mai ales ca totul este perfect începând de la gazon, arbusti ornamentali, mobilier, lipsa gunoaie, distrugeri, grafitti si gume pe jos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Ce sa faci in Shanghai o zi si jumatate — scris în 04.02.19 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Pe drumul cârtiței din Shanghai — scris în 04.11.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Biserici creștine în Shanghai — scris în 18.09.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Lujiazui - Manhattanul Chinei — scris în 26.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 De la Peoples Parc pana la Bund pe Nanjing Street — scris în 20.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Shanghai Museum — scris în 14.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Sarpele, pagoda si desfacatorul de bere — scris în 12.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ