ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Simfonia lalelelor în varianta bulgărească

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mi-am dorit să particip la Festivalul Simfonia Lalelelor desfășurat în perioada 12-14 aprilie 2019 la Pitești, însă timpul și programul încărcat nu mi-au permis o vizită la Piteşti în perioada respectivă, astfel că am rămas cu un uşor regret din cauza faptului că nici anul acesta nu a fost să fie :(. Se pare că totuşi acolo Sus Cineva mă iubeşte :) şi aşa am avut ocazia de a admira minunatele flori în toată splendoarea lor nu la Piteşti, ci la Varna :)), mai exact în Grădina Botanică din Sfinţii Constantin şi Elena.

Deşi petreceam acum al cincilea sejur în această staţiune, recunosc că nu reuşisem încă să vizitez frumoasa grădină botanică aflată chiar peste drum. După micul dejun şi cafeaua băubilă oferite de hotelul de 5* care ne găzduia în cea de a doua jumătate a minivacanţei de Paşti şi 1 Mai petrecute în Bulgaria, cu şepcile de soare pe cap, o sticlă de apă şi aparatele de fotografiat/telefoanele cu bateriile încărcate am pornit în drumeţie. Ştiam unde se află grădina pe care o văzusem de multe ori din mersul maşinii, chiar dacă nu prea aveam habar pe unde este intrarea.

Am plecat pe jos de la hotel urcând spre şoseaua care face legătura între Varna şi Nisipurile de Aur, Albena etc. Am traversat strada şi ne-am continuat drumul urmând indicatoarele spre Ecopark. Cam vis a vis de hotelul Sveta Elena, am intrat într-o curte în care era amenajată şi parcarea, costul pentru un autoturism fiind de 3 leva. Poate ar fi util de precizat şi faptul că există staţie de autobuz chiar la intrarea în grădina botanică, de interes pentru cei cazaţi în alte staţiuni la nord de Varna şi veniţi în Bulgaria fără maşină sau care nu doresc să-şi folosească propria maşină.

Adresa: St. St. Constantine and Helena Resort 9006 Varna, Bulgaria

Coordonate GPS: 43.233113 N; 28.006088 E.

Programul de vizitare diferă în funcţie de data vizitei astfel:

aprilie: 08.00-17.00;

mai-iunie: 08.00-19.00;

iulie-august: 08.00-20.00;

septembrie-octombrie: 08.00-19.00.

Preţul biletelor de intrare:

4 leva – adulţi;

2 leva – elevi, studenţi, pensionari.

Am plătit biletele de intrare cu numerar şi am primit bon fiscal şi o hartă a grădinii. Preţul biletului mi s-a părut unul mai degrabă simbolic, cu atât mai surprinzător fiind cum grădina reuşeşte totuşi să supravieţuiască doar prin autofinanţare.

Am aflat că grădina botanică a fost înfiinţată în anul 1977 pe teritoriul unei foste pepiniere, iar din 2002 este deschisă pentru vizitatori ca primul parc ecologic din Bulgaria care îmbină sistemele ecologice naturale cu cele artificiale. În 2004 a fost declarată zonă protejată. Grădina botanică se întinde pe o suprafaţă foarte generoasă de 36 hectare, pe un deal, altitudinea varii.nd destul de mult de la 28 la 85 metri.

Tot pe teritoriul parcului ecologic este situat şi Clubul Academic Jockey care oferă lecţii de călărie cu instructor pentru începători, plimbări libere cu caii pentru cei avansaţi, dar şi plimbări cu trăsura pe aleile parcului. Nu m-a interesat şcoala de călărie.

Există alei şi poteci bine delimitate şi multe indicatoare spre principalele puncte de interes. Mi-a plăcut faptul că toate florile, arbuştii şi arborii existenţi erau identificate şi etichetate, inclusiv cu denumirea acestora în limba latină. Din loc în loc erau panouri cu explicaţii detaliate referitoare la colecţia respectivă, doar în limba bulgară, din păcate.

Am fost surprinsă de numărul foarte mare de spaţii amenajate pentru grătar, dar şi pentru picnic, cu mese şi bănci de lemn, de obicei la umbra naturală a copacilor, cu coşuri de gunoi, fiind create toate condiţiile pentru a petrece câteva ore într-un mod foarte plăcut la aer curat în mijlocul naturii.

Principalele puncte de interes:

-Colecţia de iarbă – cuprinde peste patruzeci de specii de plante erbacee, anuale sau perene, din mai multe familii, care provin din mai multe regiuni ale globului;

-Colecţia de crini – cuprinde peste douăzeci şi cinci de specii de crini, frumoşi şi nepretenţioşi din punctul de vedere al condiţiilor climatice;

-Colecţia de irişi – cuprinde peste cincizeci de specii de irişi sau stânjenei de diferite culori, flori deosebite care simbolizează legătura strânsă dintre două persoane, consideraţi ca fiind mesageri ai iubirii;

-Colecţia de cactuşi – o zonă plină de cactuşi şi alte plante la fel de „ţepoase” răspândite cu precădere în zonele de deşert şi semideşert;

-Zona Arizona – ne-a întâmpinat cu o bogată colecţie de Yucca;

-Grădina de trandafiri – cuprinde o colecţie impresionantă de peste optzeci de specii de trandafiri din cele mai diverse, dar noi am ajuns prea devreme pentru a ne putea bucura de frumuseţea acestora;

-„Paturile” de flori - plantate pe peluzele centrale ale parcului, paturile de flori alternează de la o colecție de mai mult de 60 de varietăți de lalele în primăvară la o colecție de flori de vară la începutul sezonului de vară, noi bucurându-ne acum doar de „simfonia lalelelor” pe care le-am prins aproape pe sfârşite, dar tot ne-au impresionat prin frumuseţe şi varietate;

-Zona Coloanelor – este o zonă de relaxare la umbra pinilor bătrâni ale căror trunchiuri înalte se aseamănă cu nişte coloane;

-Zona de sub tei – este o zonă de relaxare amenajată cu mese şi bănci mijlocul unei pădurici de tei; am încercat doar să-mi imaginez cât de plăcut poate fi timpul petrecut aici în perioada când înfloresc teii, cum ar fi să stai la umbra acestora îmbătat de parfumul teilor;

-Lacul Fantomelor – un lac mai ciudat lângă care se află şi un colţ de relaxare; oricât l-am căutat, nu sunt convinsă că l-am identificat corect, deşi, conform indicatoarelor şi hărţii primite, eram chiar acolo; evident, nu am văzut nici picior de fantomă pe acolo =));

-Lacul Cascadei – aici am nimerit uşor, aşa după ureche la propriu, orientându-ne după susurul cascadei, o cădere de apă de la o înălţime destul de mică; am făcut câteva fotografii reuşite şi am simţit o răcoare binevenită în preajma apei;

-Mormântul Roman – este un mormânt cu o singură cameră datând din secolele III-V;

-Podul – un pod de lemn care traversează râul care străbate parcul;

-Capela Sfântul Kliment Ohridski – o capelă albă, micuţă şi frumoasă în simplitatea ei, aflată în cel mai înalt punct al parcului în care am reuşit noi să urcăm, din apropierea acesteia bucurându-ne de o frumoasă perspectivă asupra mării, dar şi a staţiunii Sfinţii Constantin şi Elena.

Cum a decurs vizita noastră

Plimbarea noastră prin parc a durat vreo două ore, iar timpul a trecut pe nesimţite într-un mod plăcut şi relaxant. Primele admirate şi fotografiate „la greu” au fost rândurile de lalele multicolore. Am fost impresionată de frumuseţea acestora, dar mai ales de varietatea mare de soiuri şi culori pe care eu nici măcar nu o bănuiam. Acestea mi-au plăcut cel mai mult, de unde şi titlul prezentului articol.

Am urcat apoi pe poteci ca la munte până la capela Sfântul Kliment Ohridski, care ne-a oferit câteva momente de reculegere. Am admirat apoi marea de sus de la înălţime şi am început să coborâm prin zona de pini şi brazi înalţi şi frumoşi, care ne dădeau senzaţia că ne aflăm undeva la munte, nicidecum la doi paşi de malul mării. Mi-a plăcut atât de mult să mă plimb prin pădurea de brazi, încât nu m-am putut abţine să nu postez în direct imagini cu aceştia pe reţele de socializare, dar fără localizare, spre deruta prietenilor care mă ştiau plecată în Bulgaria la mare =)).

Am întâlnit multe zone destinate grătarului, inclusiv grătare, cu multe mese şi bănci la umbră, ideale pentru picnicuri în mijlocul naturii. Noi însă nu eram pregătiţi pentru picnic, veneam doar de la all inclusive :D, astfel că ne-am oprit în zonele respective doar pentru a ne mai trage sufletul (doar eu) şi pentru o pauză de ţigară.

Susurul apei ne-a îndrumat apoi spre cascadă şi spre lacul format în apropierea acesteia, traversând şi podul de lemn, probabil un loc romantic în anumite momente :). Am ratat ruinele unei vile romane vechi de mai multe secole, dar am văzut colecţia de ierburi, apoi cea de stânjeni, flori frumoase, pe care însă nu le-am prins în cea mai bună perioadă a lor.

Am căutat apoi „Lacul Fantomelor”, fără succes însă, descoperind doar o zonă mlăştinoasă, neinteresantă pentru mine, aflată în apropierea zonei de relaxare „de sub tei”, care, în schimb, mi-a plăcut mult.

Am admirat colecţia de Yucca din zona Arizona, apoi grădina de cactuşi şi alţi ţepoşi. Ne-am fotografiat printre cactuşi, unii având şi fructe, dar nu am mai făcut greşeala să ating fructele de cactus, amintindu-mi de experienţa „dureroasă” trăită în urmă cu patru cinci ani în satul Masca din Tenerife, când două zile m-am tot chinuit să-mi scot ţepii din mână :((.

De la cactuşi am mers spre Mormântul Roman datând din sec. III-V, am coborât în acesta, am făcut câteva poze, nimic deosebit.

Am vizitat şi superba grădină de trandafiri, superbă doar privind pozele afişate :D, deoarece la momentul vizitei noastre aceasta se afla în reconstrucţie şi oricum trandafirii nu înfloriseră încă.

În drum spre ieşirea din parc, am mai trecut şi admirat încă o dată straturile de lalele multicolore, cea mai frumoasă surpriză pentru mine din întreaga grădină botanică vizitată.

La ieşire există şi un magazin de unde se pot achiziţiona plante şi seminţe din soiuri mai deosebite.

Recomand cu drag o vizită la Grădina Botanică Universitară a oraşului Varna oricând primăvara şi vara, un loc deosebit unde se pot petrece câteva ore relaxante scăpând de agitaţia staţiunilor în care ne petrecem vacanţele. În lunile fierbinţi de vară aici puteţi găsi o răcoare extrem de binevenită.

Venind dintr-o staţiune altă dată extrem de liniştită, dar acum aflată în plin şantier, sătulă şi enervată de praful excesiv şi de zgomotul flexurilor şi buldoexcavatoarelor, am apreciat cu atât mai mult liniştea aproape desăvârşită descoperită în această minunată oază de verdeaţă, locul perfect relaxare și pentru încărcarea bateriilor.

Rog ataşarea: https://www.youtube.com/watch?v=spphGN9JlEo


[fb]
---
Trimis de nicole33 in 18.05.19 15:04:10
Validat / Publicat: 18.05.19 17:05:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1894 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Simfonia lalelelor la Ecopark Varna - multe lalele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 117400 PMA (din 75 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.05.19 17:04:11]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

traian.leuca †
[18.05.19 18:02:18]
»

În plimbările mele prin lumea largă mi s-a întâmplat să vizitez într-un an multe cascade, în altul multe poduri, în altul multe castele, fără să-mi fi propus dinainte aşa ceva.

Se pare că anul ăsta o să am noroc de parcuri şi flori. Nici nu mi s-au disipat bine impresiile de la Festivalul Florilor din Gyula (11-13 mai) şi ai apărut tu cu aceste frumoase lalele.

Ca majoritatea bărbaţilor nu am fost ahtiat după flori, dar de când am început să le plantez în propria grădină (trandafiri în mod special), am constatat că florile sunt poeziile pământului. Fiecare floare are o poveste, deşi în conştienţa ei nu realizează cât este de frumoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
cosminap
[18.05.19 18:36:03]
»

Am vizitat Grădina botanică tot într-o minivacanță de Paște, petrecută la Constantin și Elena, dar cred că Paștele a fost mai timpuriu pentru că nu era așa o minunăție de flori????

webmaster
[18.05.19 20:03:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nicole33AUTOR REVIEW
[18.05.19 20:24:11]
»

@webmasterX:

Mulțumesc!

=

@webmaster:

Mulţumesc!

nicole33AUTOR REVIEW
[18.05.19 20:32:13]
»

@traian. leuca:

Mulţumesc mult pentru vizită!

de când am început să le plantez în propria grădină (trandafiri în mod special), am constatat că florile sunt poeziile pământului. Fiecare floare are o poveste, deşi în conştienţa ei nu realizează cât este de frumoasă.

Ecoul tău m-a emoţionat

Am cunoscut puţini bărbaţi pasionaţi de plantarea şi îngrijirea florilor, această activitate căzând cel mai adesea în sarcina soţiilor.

În opinia mea, contează să le iubeşti cu adevărat, să laşi o părticică din sufletul tău atunci când le plantezi şi îngrijeşti şi atunci şi ele te vor răsplăti prin frumuseţea lor.

nicole33AUTOR REVIEW
[18.05.19 20:52:11]
»

@cosminap:

Am vizitat Grădina botanică tot într-o minivacanță de Paște, petrecută la Constantin și Elena

Sunt absolut convinsă că majoritatea turiştilor care ajung să o viziteze o pot face mult mai uşor fiind cazaţi la oricare din hotelurile din staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena, efortul de a parcurge câteva sute de metri pe jos într-o plimbare lejerăfiindu-le răsplătit cu prisosinţă de cele oferite de această grădină botanică.

cred că Paștele a fost mai timpuriu pentru că nu era așa o minunăție de flori

Eu am ajuns să o vizitez chiar în ziua de 1 Mai.

Pentru lalele a fost puţin cam târziu, iar pentru trandafiri a fost prea devreme. Dacă ajungeam cu o săptămână mai devreme sigur le găseam şi mai frumoase, dar şi aşa lalelele m-au încântat.

Turişti erau puţini, dar am văzut multe familii de bulgari care profitau de ziua liberă

=

Mulţumesc pentru vizită şi ecou!

krisstinna
[18.05.19 22:15:32]
»

@nicole33: Lacul fantomelor era chiar acolo, la locul lui Daca nu l-ai văzut tu înseamnă ca “și-a făcut treaba”, era fantomatic

Foarte frumos loc, un obiectiv cu adevărat turistic, pe gustul meu.

Bine, tot ce ține de natură mă atrage, eu fiind o iubitoare de plante, stânci, ape, peșteri

Nu pot decât sa te felicit pentru ca ai fugit un pic de la UAI pentru asemenea frumuseți și ca ți-ai făcut timp sa ne povestești.

Nici nu vreau sa mă gândesc la costurile întreținerii plantelor, știu ce înseamnă, iar lalelele necesita multă muncă și bătaie de cap.

Zoazore
[19.05.19 20:35:06]
»

@nicole33: Mi-am rupt cateva ramuri de iasomie din gradina si-am citit articolul tau in mireasma iasomiei!

In loc de trandafiri! Sau de tei!

Am căutat apoi „Lacul Fantomelor”, fără succes însă, descoperind doar o zonă mlăştinoasă, neinteresantă pentru mine, aflată în apropierea zonei de relaxare „de sub tei”, care, în schimb, mi-a plăcut mult.

= pai fantomele au furat lacul! Dar n-au putut pe tot si-au lasat mlastina!

Probabil ca lacul ala e pluviala! Acum cred ca-i lac! A plouat si la ei!

nicole33AUTOR REVIEW
[20.05.19 22:54:07]
»

@krisstinna:

Foarte frumos loc, un obiectiv cu adevărat turistic, pe gustul meu.

Bine, tot ce ține de natură mă atrage, eu fiind o iubitoare de plante, stânci, ape, peșteri

Eram sigură că-ți va plăcea și mie mi-a plăcut mult de tot, tot așa cum sunt sigură că dacă voi scrie și despre stațiune, o stațiune dragă mie care știu că și ție ți-a plăcut, te vei întrista gândindu-te cum a fost în urmă cu niște ani și cum se prezintă acum. Optimistă din fire, voi lua o pauză de doi-trei ani și voi reveni în Sfinții Constantin și Elena abia după ce șantierul se va termina, pentru liniște, verdeață și aer curat, nu praf, buldozere și muncitori. Și, de ce nu? , pentru a testa și noul hotel de cinci stele aflat acum în construcție chiar în fața poștei

Nu pot decât sa te felicit pentru ca ai fugit un pic de la UAI pentru asemenea frumuseți și ca ți-ai făcut timp sa ne povestești.

De fugit de la ultra all inclusive am mai fugit și altă dată, și nu pentru că nu aș fi avut ce mânca , iar grădina botanică a fost o surpriză foarte plăcută.

Cu timpul este tot mai greu, restanțele se adună și deja au început concediile de anul acesta.

Mai aveam două obiective pe listă pentru această vacanță, dar le-am amânat din motive de gleznă entorsată din neatenție aici la Ecopark

Mulțumesc mult pentru vizită și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[20.05.19 23:02:48]
»

@Zoazore:

Mi-am rupt cateva ramuri de iasomie din gradina si-am citit articolul tau in mireasma iasomiei!

In loc de trandafiri! Sau de tei!

Iasomia la lectura unui articol despre flori este echivalentul iaurtului cu care contracarai pozele cu ciorbe de burtă și altele asemenea de la articolele despre „mâncătorii”.

Nici eu nu am prins teii sau trandafirii înfloriți.

pai fantomele au furat lacul! dar n-au putut pe tot si-au lasat mlastina!

M-ați omorât amândouă cu fantomele și cu lacul ăla. Chiar l-am căutat, dar nu l-am găsit neam

Mulțumesc pentru vizită și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminap, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sf. Constantin și Elena:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083302021026611 sec
    ecranul dvs: 1 x 1