GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum ne doream de mult timp sa vedem Croatia, am ales sa plecam cu masina personala prin Serbia. Am plecat din Constanta in jurul orei 4 a. m. cu gandul ramanerii peste noapte in Drobeta Turnu Severin, insa pentru ca am ajuns destul de devreme (in jurul orei 10.30) si pentru ca orasul ni s-a parut tern, am hotarat sa ne continuam drumul si sa innoptam in Belgrad.
Din pacate am avut ghinion: cladirea vamii era in renovare si intrarea si iesirea din tara se facea pe un singur sens, fapt care a dus la o coada de masini, autocare si TIR-uri. Am pierdut aproape trei ore la aceasta minunata coada si chiar ne gandeam ca ne-am inceput concediul cu stangul. Vamesii romani s-au uitat rapid peste pasapoartele noastre si ne-au urat drum bun!
Am trecut de vama romaneasca si am intrat in cea sarba, unde am mai stat 15 minute, pentru ca o masina inmatriculata in Romania care venea din Serbia era “scotocita” de cativa angajati sarbi. Am crezut ca si pe noi o sa ne controleze in bagaje, insa ne-au cerut doar pasapoartele si cartea verde si ne-au facut semn ca putem sa trecem.
Parca eliberati de stresul pierderii timpului din vama, am descoperit malul Dunarii, parca mult mai frumos decat in impresiile postate de colegii de pe AFA: peisaj superb, liniste (traficul era aproape inexistent), munti plini de verdeata si firesc... Dunarea care parea mai frumoasa ca niciodata! Nu ne-au lasat indiferenti nici Cazanele Mari si Cazanele Mici, chipul sculptat in stanca a lui Decebal si Manastirea de sub ape.
Pana la Golubac am oprit de multe ori ca sa facem poze. Am incercat sa numaram si tunelurile prin care am trecut, dar dupa vreo 20, le-am pierdut sirul.
Cetatea de la Golubac ne-a facut si ea o impresie frumoasa, insa pentru ca nu vroiam sa mai pierdem prea mult timp, nu ne-am oprit sa o vizitam.
Chiar daca am incercat sa nu depasim limitele de viteza, am fost opriti de un echipaj de politie de la care am inteles (prin semne pentru ca nu stiau nici 5 cuvinte intr-o limba de circulatie internationala) ca am depasit viteza legala (sigur nu era asa, dar n-aveam cum sa dovedim contrariul; nu era un radar modern, ci un soi de pistol). Ne-au cerut 20 de euro (daca nu urmau sa ne opreasca documentele masinii) si am consimtit sa-i dam si sa ne vedem de drum.
Cam cu 30 de km inainte de a intra pe autostrada, pentru ca drumul era in lucru si nesemnalizat, am gresit drumul si am ocolit 20 km. Incepusem deja sa nu “mai vad prea bine” aceasta tara si-mi doream sa o parasim relativ repede, insa oboseala nu ne-a lasat!
Am intrat pe autostrada si am platit taxa cu cardul (o suma foarte mica) si am ajuns foarte repede la Belgrad.
Cum eram de 16 ore plecati de acasa, am hotarat sa gasim cazare si sa ramanem o noapte in Belgrad. Pentru ca era vineri seara, orasul era foarte aglomerat, insa am gasit un mic hostel (care parea curatel) insa nu avea camere pentru doua persoane, ci doar de la 4-5 in sus; iar receptionerul ne-a recomandat o alta locatie la acelasi pret (17 euro/noapte/persoana) cu camera pentru 2 persoane si cu baie proprie. A vorbit chiar la telefon ca sa se asigure ca au locuri libere si chiar ne-a aratat pe harta unde trebuie sa ajungem.
Am setat GPS-ul si ne-am indreptat spre Hostel Tash Inn care se afla in centrul orasului, in parcul Tasmajdan, dar din nou ghinion: erau foarte multe sensuri unice pe care GPS-ul nu le recunostea si cam o ora ne-am invartit “ca la brauletul” pana am gasit minunatul hostel, care avea si o firma luminoasa “anemica”. Am avut noroc si am gasit un loc de parcare si ne-am dus sa vedem camera.
Doamne... nu vreau sa-mi reamintesc: am intrat intr-un soi de curte interioara jegoasa in care se afla o chiuveta, o masa, niste scaune si o gramada de obiecte mai mult sau mai putin necesare.
Din aceasta curte a deschis o usa si ne-a aratat camera: doua paturi (de cate 2 persoane) suprapuse, o masuta cu un calculator care era conectat la internet, o plita electrica mizerabila, un dulapior cu diverse ustensile de bucatarie la care n-am avut curajul sa ma uit si o mica baita.
Pentru ca eram foarte obositi am acceptat camera, am achitat si ne-am cazat.
Locul unde gasisem sa parcam masina (mai erau si alte masini parcate) avea inscriptionat ceva legat de plata (nu intelegeam nimic) asa ca l-am intrebat pe receptioner unde trebuie sa platim. El ne-a spus ca nicaieri si ca putem sa o lasam acolo fara grija (ceea ce am si facut).
De asemenea, pentru ca stiam ca daca ramanem peste noapte in Serbia, o sa avem nevoie la vama de o hartie din care sa reiasa unde am dormit, i-am solicitat acestuia sa ne completeze acele hartii, pe care ni le-a dat dupa o ora, dar pe care nu le-am verificat.
Fiind cazati in centru, am plecat sa ne plimbam putin si sa luam pulsul orasului.
Am remarcat ca preturile erau mult mai mici decat la noi: cam 60% pretul din Romania atat la mancare, cat si la haine si de subliniat ca peste tot am putut sa platim cu cardul si toata lumea vorbea engleza acceptabil.
Ne-am reintors destul de repede la hostel, cu gandul de a face un dus si sa dormim.
Cand am intrat in baie am vazut mizeria care domnea peste tot: chiuveta murdara, vasul de toaleta nespalat, pe jos plin de fire de par, iar cada nu exista. Am strans din dinti, am facut dusul cu ochii inchisi si m-am bagat in pat (lenjeria era curata).
Dimineata la ora 7 ne-am trezit, am mancat repede si am iesit cu bagajele la masina. Langa masina era un politist care isi nota ceva. L-am lasat sa plece si m-am uitat cu mare atentie pe panoul cu parcarea si in final am inteles: parcarea se platea intre orele 7-21, dar aveai voie sa stai 2 ore fara sa platesti (daca vroiai sa platesti, nu stiu cum puteai sa faci acest lucru). Ulterior am inteles ca politistul trecea la ora 7, isi nota nr. de inmatriculare a masinilor si revenea dupa 2 ore, iar cine nu avea parcarea platita, primea amenda (aspect pe care receptionerul nu ni l-a comunicat).
Ne-am pregatit de plecare si am vrut sa verific hartiile lasate pentru vama de receptioner si surpriza: erau gresite! Nu aparea numele nostru, ci numele unui australian.
Am plecat spre vama cu dorinta de a lasa in urma cat mai repede aceasta tara si cu speranta ca nu o sa avem probleme din cauza acelor documente eronate.
La vama am trecut fara probleme (ne-au cerut doar pasapoartele) si nu ne-au controlat in bagaje, chiar daca majoritatea nu scapau de acest lucru.
In loc de concluzii: nu stiu daca am avut noi ghinion, dar cu siguranta nu o sa mai avem trasee prin aceasta tara (la intoarcere am ales varianta Slovenia- Ungaria).
Trimis de romanitzaa in 08.02.11 20:46:00
- A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (romanitzaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
am trecut prin Serbia de zeci de ori am stat in Belgrad cu săptămânile și nu am avut niciodata probleme. Dacă ai ghinion, nu ești informat, nu te interesezi in prealabil și dai 34 eur/noapte (in centrul unei capitale europene) in orice oraș poți nimeri în astfel de șerpării. Serbia este o țară cu oameni primitori și prietenoși. Niciodată nu am avut probleme in vamă și nu am avut nevoie de hârtiile de care povestești tu. Problemele de care povestești se pot întâmpla oricărui turist străin in România.
Petrecerile cu sârbi au un farmec aparte iar bucătăria e chiar bună... deci nu înteleg notele de la bucătărie și masă.
@molko
E adevarat ca poti sa ai ghinion oriunde, dar nu inseamna ca trebuie sa ma judeci pentru acest lucru: mie mi s-a intamplat!
La bucatarie am oferit nota atat de mica pentru ca locul care era pentru servit masa la hostel era infect, iar un tiramisu cumparat dintr-o cofetarie-patiserie, chiar daca era foarte aspectuos, nu a fost gustos.
@romanitzaa. Nu te judec, incerc doar să-i informez pe cei care îți citesc review-ul că lucrurile nu stau atât de rău in Serbia, ba chiar pot fi diametral opuse celor prezentate de tine.
Review-ul tău este incadrat la călătorii prin Serbia in general, nu la un hostel anume. Deci notele date de tine se refera la această țară in general. După umila mea părere este irelevant să categorisești o țară și un popor după o experiență de o seară intr-un hostel obscur. Știi câte locuri infecte de luat masa am intâlnit eu prin România? Mai ales pe acolo pe litoral pe langă tine. Asta înseamnă că in România în general se mănâncă prost?
@molko
Eu nu-mi doresc sa intru in polemica cu nimeni si prin acest review nu incerc sa influentez parerea nimanui, ci doar am povestit ceea ce mi s-a intamplat.
Notarea face strict referire la experienta mea si n-am categorisit intreaga tara si intreg poporul sarb (aceasta afirmatie iti apartine).
Aceste impresii au fost trecute la categoria Calatorii prin Serbia, pentru ca pe langa acel hostel am vorbit de drumul pana in Belgrad, de vama si despre politia de circulatie care sta la panda (nu e valabil doar pentru Serbia).
In ceea ce priveste acele documente care atesta faptul ca ai dormit in Serbia, nu eu le-am inventat. Cu atat mai mult, cand i le-am solicitat receptionerului, acesta ne-a raspuns ca este obligat sa ni le dea.
Am stat in conditii proaste de multe ori in Romania si am mancat prost in multe locatii, dar nu inseamna ca daca scriu despre acest lucru, categorisesc intreaga tara, ci fac strict referire la experienta traita de mine.
Trebuie sa fim pregatiti, asa sunt Balkanii dupa cum spun cei din melodia postata!
@webmaster13
Multumesc pentru melodia atasata!
@romanitzaa
Nemulţumirile tale au o singură cauză: lipsa planificării. Din lipsă de planificare, chiar în cele mai civilizate ţări poţi avea surprize neplăcute.
Aşa cum ştii, am fost şi eu cam pe acelaşi traseu, până în Croaţia, cu vreo două săptămâni înaintea voastră. Doar că eu am revenit pe acelaşi traseu, pentru că este cel mai scurt. Evident, este nevoie de un popas pe traseu.
Eu am stabilit să fac acest popas la ducere în Zagreb şi la întoarcere în Belgrad.
Pentru aceasta, mi-am făcut rezervarea din timp pe booking.com şi, ca de obicei, nu am avut nicio surpriză neplăcută.
La Belgrad am stat cu 47 euro/noapte camera dublă la hotelul de aici şi am fost foarte mulţumit (excepţie făcând întâmplarea amuzantă cu căţeii).
În rest, şi eu am avut parte de coadă la vama română şi nu din cauză că este clădirea în reconstrucţie, ci din cauza indolenţei vameşilor români.
În legătură cu poliţiştii, de ce eşti aşa de sigură că nu aţi depăşit viteza legală? De multe ori te mai fură peisajul, i se poate întâmpla oricui. Spui că nu era un radar modern, ci un fel de pistol. Ei bine, tocmai acel radar-pistol este foarte modern, este din cele cu laser, portabil, pe care detectoarele radar le detectează (dacă le detectează!) când este oricum prea târziu.
Am întâlnit şi eu porţiunea în lucru, datorită căreia GPS-ul m-a îndrumat pe altă cale, dar nu am ocolit 20 km. Ţinând cont şi de povestea cu dificultăţile de găsire a hostelului, trag concluzia că aveţi probabil nişte hărţi GPS vechi, e cazul să vi le actualizaţi. Cu hărţi din 2010, eu am găsit hotelul din Belgrad fără nicio problemă şi fără niciun ocol, deşi am trecut şi eu pe străzi cu sensuri unice. Acelaşi lucru, la ieşirea din Belgrad şi peste tot pe unde am umblat prin Serbia.
În final, eu zic că este bine să te mai gândeşti în privinţa concluziei din titlul review-ului tău. Aici, molko are dreptate, nu-i poţi judeca pe sârbi doar dintr-o experienţă singulară. Dar ca să iasă lucrurile bine şi să nu ai surprize neplăcute, este bine să planifici o astfel de deplasare până în cele mai mici amănunte.
Îţi urez să faci multe călătorii reuşite şi poate unele dintre acestea vor fi şi prin Serbia!
@costi
Dupa cum am spus, nu programasem oprire si cazare la Belgrad si din acest motiv nu aveam rezervare la hotel. Crede-ma ca daca mi se cereau 100 euro/camera/noapte ii ofeream fara probleme.
In ceea ce priveste viteza:
1. stiam ca politia sta la panda si am respectat toate semnele de circulatie si limitarile de viteza
2. in momentul in care ne-au oprit, doar ce iesisem de pe un drum secundar si vazusem un magazin unde vroiam sa oprim (incetinisem), dar vazand politia la 100 m in fata am renuntat tocmai pentru ca nu vroiam sa dam de belea (adica sa oprim intr-un loc unde nu era permis).
In concluzie: aveam maxim 30 km/h, iar limita era de 50 km/h.
Daca nu aveam aceasta certitudine (ca nu depasisem viteza legala) nu ma pronuntam in consecinta.
GPS-ul este actualizat, dar in centrul Belgradului se lucra la carosabil si din acest motiv era deviata circulatia pe anumite portiuni, iar GPS-ul nu stia de aceste lucrari.
Ca exemplu, GPS-ul nu ne-a creat probleme in toata Croatia pe care am strabatut-o de la Zagreb-Slunj-Trogir-Split-Opatija-Pola si nici in Slovenia sau Ungaria.
Cu riscul de a ma repeta: probabil am avut noi ghinion!
romanitzaa,
imi poti spune exact unde l-ai gasit pe Decebal sculptat in stanca (P07) ?
Decebal este sculptat pe partea romaneasca, dupa Drobeta Turnu Severin, insa noi "l-am vazut si fotografiat" de pe partea sarba, dupa ce am trecut de vama si mergand in directia Golubac.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Serbia Centrală în 4 zile - un circuit maraton — scris în 13.01.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Mănăstirea Studenica - simbol al ortodoxiei sârbe — scris în 08.01.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Serbia in perioada sarbatorilor pascale — scris în 05.05.19 de xenna din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 In tranzit prin Serbia — scris în 22.08.16 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La Cetatea Ram — scris în 08.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Ghid sumar de calatorie in Serbia — scris în 09.08.12 de nils1 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Prin Serbia, inspre Croatia — scris în 19.09.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ