GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Schwerin, orașul celor 7 lacuri și păduri, cu un castel de poveste
Prolog și călătorie rutieră capricioasă
Germania de nord … Schwerin, capitala statului nord estic Mecklenburg Pomerania –Vorpommern... gol mental geografic și istoric, mi s-au dat ochii peste cap la Travemunde, cu nasul în atlas... trei castele în zonă, unul e de vis, îl vreau în găleata de vacanță pe cel mai mare... am bătut din picior pe plajă cu ochii rugători spre șofer, am tras un bobârnac în coșul de ratan, musai să conving trupa... basta, sunt sătulă de Marea Baltică și de pescărușii nebuni, vreau o felie veche din fosta Germanie de est... părerile familionului mixt sunt divizate, mergem la Rostock, ba nu, mergem la Wismar, e prea mic, vreau un full day... ok, doamnă ,,directrice’’.
Statul federal Mecklenburg- Pomerania Occidentală e format din contopirea a două părți distincte, Pomerania de vest, aflată o perioadă de timp sub dominație suedeză și apoi prusacă și Mecklenburg, fostă regiune autonomă a Reich-ului german. După al doilea război mondial si după reunificare s-a creat landul cu numele pompos Mecklenburg –Pomerania de Vest.
Ploile de vacanță vor fi parțial răsturnate de elemente neprevăzute meteo și de un incident serios, hazliu, ivit prin grădinile castelului vestit de la Schwerin.
Părăsim Travemunde matinal la ora 9... rulăm 100 de km spre vest pe A 20... o oră și 20 de minute la dus... rafale puternice de ploaie blochează vizibilitatea pe traseu, peisajul devine treptat monoton, linear, câmpie și copaci pe marginea șoselei, secvențele se succed într-o încremenire monotonă, nu e dragoste la prima vedere, încetinim viteza, noroc că nu e deloc trafic... e pustiu, la orizont apare suburbia și primele clădiri urâte.
,,Soro, te omor... ce dumnezeu căutăm noi prin coclaurile astea, că doar mergem la vânătoare de castele, uite –te și tu la blocurile astea comuniste, zici că sunt închisori... e peisaj horror... cumnatul olandez... hi, hi, am văzut și la voi în Romănia, sau le-au dărâmat? ’’ :)
Am cam înghețat de emoții, coborâm derutați în fața unei hărți uriașe cu planul orașului necunoscut, plantată pe marginea șoselei, sunt trei directii spre trei castele, noroc că le memorasem denumirea în germană... noi mergem la Schloss Schwerin .
Sunt înfofolită cu o pelerină de ploaie ce ajunge până la genunchi, hohote de lacrimi grele curg pe ochelarii de vedere, băiatul nostru Wilhelm, alt ochelarist, bombăne și mă ucide din priviri... renunț la primul castel, e la 30 de km distanță, oricum nu e prea mare, mergem drept înainte spre centru, acolo e distribuția princiară.
Avem noroc, ploaia s-a oprit temporar, parcăm nu departe de Marienplatz, langa un mall imens, pe unde intrăm să traversăm zona... sunt luată în primire de un interior superb modern, e atmosferă americană, multe scări rulante, trei etaje și 50 de magazine, e paradisul femeilor, sorelei i-au trecut dispozițiile războinice, e obiectiv turistic la întoarcere... hi, hi... gaură în buget obligatorie, forțată de împrejurări.
Traversăm mall-ul și ne trezim în zona veche a orașului german, ce așteaptă cuminte să-l desfac, felie cu felie, dar ploaia mătăsoasă revine, la intervale scurte, enervant... sus umbrelele de un metru, pornim la atac, fără nici o hartă.
Schwerin, orașul celor 7 lacuri, capitala celui mai mic stat nordic german
Schwerin are 100 000 de locuitori, este un oraș al naturii situat la 100 de km de Hamburg sau 69 km de Rostock, e așezat pitoresc în Zona lacurilor Mecklenburg , unde vin germanii să practice canotaj și să se relaxeze.
Schwerin are 7 lacuri importante și 7 păduri, Roma are 7 coline... flerul meu romantic a mirosit documentat potențialul orașului german, care a rămas Intact , după cel de-al doilea Război mondial, inima lui e Alter Garten ce oferă o tavă cu un castel uriaș și grădini regale, un teatru clasic și un muzeu de artă flamandă, toate obiectivele cruciale sunt mură în gură, centrul istoric e pietonal, compact, cu o arhitectură ce mă surprinde, e chiar grozavă.
Istoria din fir a păr a orasului german necunoscut e pentru mine un puzzle, descifrat în parte în niște pliante luate gratuit în engleză de la oficiul de turism de lângă primărie.
Suntem ladies &gentlemen la cumpăna apelor, căci Schwerin e înconjurat de fapt de 12 lacuri, motiv pentru care e alintat cu numele de Venetia Nordului , cel mai mare lac are 60 km. p. și se cheamă Schewerin See , e al treilea lac al Germaniei.
Orasul respiră pe nări peste 850 de ani de istorie, el a fost odată o veche așezare a slavilor obrotiți din regiunea numită Zuarin, de unde își trage obârșia.
In secolul 12 regele saxon Henric Leul îi înfrânge pe slavi și pune mâinile hrăpărețe pe această fortăreata așezată strategic pe o insulă, prințul obrotit Niklot distruge fortăreața, care va fi reconstruită de cuceritor, treptat, de-a lungul vremii se vor pune bazele orașului Schwerin.
In jurul anului 1167 fortăreața devine reședința contelui german Gunzelin și în 1358, ducele Albrecht von Mecklenburg cumpără insula.
In 1621 el devine capitală a Ducatului Mecklenburg –Schwerin..., regele suedez Gustavus Adolphus se stabileste temporar în castelul de la Schwerin.
In 1857 este inaugurat noul castel, în 1918 are loc abdicarea ultimului duce de Mecklenburg, Schwerin devine capitală a statului Mecklenburg Pomerania occidentală și în 1990 parlamentul alege o aripă a castelului, drept sediu... pauză pentru cafea.
Prea multă istorie colorată, mergem acum în centrul istoric vechi, pe străzi e un flux continuu de germani, nu sunt mulți turiști, casc ochii la arhitectura veche, e pentru toate gusturile... e variată ca stil, casele sunt mărețe sau mici.
Alstadt-orașul vechi, compact, pietonal
Alstadt –vechiul oraș se află între două lacuri, o treime din oraș e de fapt între ape... acestea se cheamă Burgsee si Pfalffenteich .
Orașul vechi are în tezaurul lui case vechi, renascentiste, străzi mici pavate, o primărie cam ciudată și patru case cu grinzi.
1. Am Markt –Piața veche a orașului este punctul alfa al orașului, refăcut în 1651, după un incendiu puternic... istoria ei merge spre anul 1160, anul de fondare al orașului, atunci când acest perimetru era doar o zonă comercială, centru economic și politic, arhitectura din zonă e superbă.
Rathaus sau Primăria din secolul 19 e o clădire refăcută în trei etape, ea este înconjurată de clădiri vechi cu frontoane și în apropiere depistez Biroul de informații turistice .
O statuie a puternicului prinț fondator Henric Leul e ridicată pe un piedestal, ce reprezintă simbolic un leu, care păzește piața.
Disting o casă albă cu coloane dorice, ce seamănă cu un templu, ea ascundea pe vremuri o piață acoperită, unde bogații orașului cumpărau haine și bijuterii, aici este cafeneaua Rontgen și un restaurant italian a fost recent inaugurat în interior.
2. Dom Schwerin –site: dom-schwerin.de
Catedrala din Schwerin e situată la nord de piața istorică, e o clădire impozantă al cărui turn de 118 metri, e văzut de la mare distanță... primul lucru, cumpăr o broșură cu 2 euro despre istoria catedralei în engleză.
Catedrala în stil roman de la 1248, la fel de veche ca și orașul este celebră în nordul Germaniei datorită unei relicve cu Sângele sfânt a lui Hristos , adusă în urma unei cruciade, de contele Henric I de Schwerin.
Această relicvă a atras pelerinii și a impus desigur, lărgirea catedralei, dedicată Fecioarei Maria și Sf Ion.
Am intrat în interiorul catedralei de cărămidă admirând inițial niște fresce uriașe... punctele tari ale bisericii sunt Altarul crucificării cu figuri de sfinți, Pieta și Crucea Triumfală , lucrată în secolul 15, un vas de botez vechi, care reprezintă cea mai veche piesă de mobilier... acesta e purtat de 8 cavaleri și e împodobit cu 16 figuri de sfinți.
Vitraliile Colorate medievale sunt vizibile pe latura de sud –vest a catedralei, ele reprezintă pe SF. Ioan Botezătorul (sec 13), pe Isus în grădină și pe Sf Petru ce ține în mâini cheia paradisului.
Cu broșurica subtire în patru foi, caut Capela Sângelui Sfânt ce este împodobită cu trei ferestre realizate de Ernst Gillmeister în 1847, lăudat fie –i talentul.
Următoarele vitralii, din capelele alăturate reprezintă pentru amatorii de artă religioasă figuri ale Transfigurării, Renașterii și Botezul lui Hristos... gata, am descifrat misterele principale, salvată de cei 2 euro.
3 Schelfstadt – e cel mai mare cartier istoric și una din zonele populare ale orașului, în secolul 18 acest district era numit orașul nou, din dorința ducelui Friederich Wilhelm de a atrage cât mai multi negustori prosperi. Casele vechi din acest spatiu sunt acoperite cu grinzi de lemn, pe vremuri aici era vechea Schefmarkt și o biserică barocă.
4. Pe strada Puschinstrabe descoperim un centru cultural al orașului numit Schlewig -Holstein Haus .
5. Pfaffenteich –In jurul lacului cu acest nume sunt o serie de clădiri istorice, cea mai spectaculoasă e clădirea cam portocalie a Arsenalului , devenită astăzi sediu al ministerului de interne al statului.
6 Mecklenburgstrasse ne conduce direct dinspre Pfaffenteich spre centrul orașului vechi, pe traseu aruncăm ochii prin vitrinele magazinelor.
7. Schlosstrasse sau Strada Castelului curge din Marienplatz direct spre Alter Garten ... pe traseu mă întreb mirată ce reprezintă clădirile uriașe albe, ce seamănă cu niste palate clasice.
Cartierul guvernamental unește centrul de palat, aici era odată sediul guvernului si Marele Ducat de Mecklenburg, devenit ulterior Stat Federal de Mecklenburg Pomerania... admir clădirea splendidă, istorică a Cancelariei de stat, primul ministru al statului are reședinta într-una din clădiri, ghici ciupercă, unde e?
8. Ne apropiem de pod și de Alter Garten, aflat peste drum de palat... aici studiez în fugă clădirile neoclasice ale teatrului și muzeului de stat.
Staatstheater sau Teatrul de Stat, construit în 1886, e o clădire impozantă neo –clasică, amatorii de muzică, operă sau balet sunt bineveniti la spectacole, în apropiere e Altes Palais , vechiul palat din 1799, folosit pe vremuri drept resedință pentru membrii curtii ducale.
9. Staatliches Museum –Muzeul de stat. site: museum–schwerin.de/en.
Muzeul de Stat este cel mai mare muzeu de artă din Mecklenburg, e o clădire cu o fațada neoclasică îmbogățită cu elemente de renaștere italiană, construită initial pentru marele Duce Paul Friederich în 1937... clădirea rămâne neterminată după moartea ducelui, ulterior marele arhitect Demmler va transforma palatul într-o galerie de artă pentru colecția ducală.
Muzeul cu trei etaje deține cea mai mare colecție de artiști flamanzi și olandezi de la sfârsitul secolelor 17 și 18... Rembrandt, Frans Hals, Brueghel, dar și o suită de opere ale artistului modern Marcel Duchamp, precum și o cameră cu sculpturile lui Ernst Barlach.
,,Ce nevoie mai ai dragă de olandezi, nu te-ai săturat de ei... e unul lângă tineoriginal, în carne și oase, fă-i o poză și pune-l în ramă... dă încoace 8.50 euro pt vizionare. ’’
Lângă muzeul de artă e debarcaderul companiei Weisse Flote, care organizează tururi turistice pe lac.
Fiind sub papucul româno-olandez, am plecat bombânind spre palat, sub un nou ropot de ploaie... pe traseu apare Coloana Victoriei , monument dedicat războiului franco –prusac din 1874, localizat în fața palatului.
Coloana înaltă de granit are în vârf figura unei femei îmbrăcate în haine militare, statuia e turnată în bronz și reprezintă simbolul principal din Mecklenburg. Femeia ține în mână o sabie și în cealaltă o cunună cu lauri.
10. Vocea aristocratică a orașului Schwerin se aude puternic În Schloss, palatul e situat romantic pe o insulă, peisajul este de vis, intrarea costă 8.50 euro.
Palatul Schwerin ridicat în secolul 19 sub domnia Marelui Duce Friederich Franz II de Mecklenburg, sub comanda arhitectului George Adolph Demmler și a lui Hermann Willebrand este cea mai impresionantă constructie a Istoricismului Romantic german, inspirată de castelul francez Chambord de pe Valea Loirei... acest obiectiv cu paiete aurite se află în top 5 cu cele mai frumoase castele germane.
Prezentarea detaliată a castelului, a sălilor valoroase și a gradinilor imense o voi prezenta separat, în ultimul articol, castelul cu 6 fațade, are 3 oglinzi distincte, e sediu al Parlamentului, Muzeu, biserică, el are 683 de camere.
Adresă –Lennestrabe 1
Schlossgarten -grădinile palatului
Grădinile baroce ale palatului ridicate în secolul 18 sunt pline de iazuri, lacuri mici, sculpturi realizate de sculptorul Permoser... dar cireașa de pe tort e Oranjeria , o clădire minunată, delicată, făcută din fier... e un peisaj ca în povesti, nu am găsit nici un scaun liber la cafenea nici in interior, nici afara la terasă, afară cerul începuse iar să miorlăie ușor și lumea ocupase toate mesele.
Nu am bătut la pas toate potecile din grădinile uriașe ale castelului, pe o alee cu o baltă, sorela s-a metamorfozat în Cenușăreasa, s-a dezlipit talpa de la sabot și a rămas desculță... am făcut calea întoarsă... am fugit la Galeriile Marien și am pierdut două ore la Mall, să cumpărăm o pereche de pantofi de piele... adio timp pentru Wismar, era deja ora 17.
Schloss Ludwigslust e situat la 38 km sud de Schwerin, acest palat e fosta reședință a ducelui Friederich de Mecklenburg-Schwerin și a Ducelui Frederich Franz, el aparține epocii baroce, fiind unic în cultura Germaniei secolelor 18 și 19, e considerat un fel de Versailles... marele duce se mută din această reședintă, în noul palat din Schwerin.
Cine se scoală de dimineață are poate timp să meargă la 64 km de Schwerin pentru a vizita al treilea castel Schloss Gustrow , palat renascentist din secolul 16, ce are farmecul sudului și sufletul nordului, el are o colectie medievală de picturi vestită... detalii pentru amatori pe site –ul oficial: museum-schwerin.com/schwe ... in-state-museum
Concluzii: Schwerin e o destinație populară de vacanță, datorită mega -castelului și grădinilor duble... orașul capitală de stat este ordonat, curat, interesant prin arhitectura variată... ne reîntâlnim la ușile castelului, în ultimul episod, ghidați de fantoma legendară a micului Peter, un cavaler medieval ce umblă pe furiș și deschide ușile palatului.
Trimis de mireille in 07.02.17 09:13:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Schwerin și împrejurimile, SCHWERIN" (nou-creată pe sait)
Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).
Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (1300 PMA, respectiv 600PMA)
-
Articolul a fost selectat deasemenea ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mireille: Ce poate fi mai frumos pentru noi ca intr-o urata zi de iarna sa citim asa ceva? Poate ca mai mergea ceva, o cana cu ceva cald si un semineu langa care sa parcurgem acest articol. O poveste despre locuri mai putin umblate (de noi) si pe care le descoperi pline de frumusete.
Ai fost inspirata sa alegi o vizita acolo chiar impotriva prieteniei romano-olandeze si cred ca intron final v-ati impacat cazand de accord ca vizita a meritat.
Noi ceilalti ne consideram castigati prin acesta rticol si mununatele sale poze si nu pot spune decat ca astept cu mare nerabdare continuarea.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mireille: si noi am ajuns doar in trecere in Schwerin fara sa stim ce minunatii ascunde. Din pacate mult prea tarziu, astfel incat nu am reusit sa mai intram si in castel... astept de aceea cu nerabdare descrierea ta!
@Pami: vine si celalalt articol, e aproape gata... mersi pentru lectura.
@mishu: multumesc pentru lectura... personal sunt o mare iubitoare a culturii germane... nordul tarii e o zona vazuta de familia noastra reunita, in premiera... cand plec cu ei la drum, mereu e carcoteala, gusturile si preocuparile noastre sunt uneori diferite, oamenii sunt si ei intr-o scurta vacanta si eu le rup picioarele... suspin si acum dupa Rostock, nu cred ca va mai fi nici o repetitie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 Palatul Schwerin – unul din cele 10 castele magice ale Germaniei — scris în 01.03.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ