ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2013
DE iib
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Brazilia, fascinaţia perfectă (p. a VI-a)

Ilustrație video-muzicală
Kleo Dibah e Rafael - Pegação


TIPĂREȘTE URM de aici

Sao Paulo este un oras care tine pasul cu timpul in care traim. Spun asta pentru ca in Brazilia multe orase parca s-au oprit (din dezvoltarea arhitectonica) la un anumai moment in timp. Doar Sao Paulo continua sa creasca modern odata cu trecerea anilor.

Aici veti gasi arhitecura moderna, reprezentata mai ales de cladirile de birouri. Un exemplu foarte bun este zona Brooklyn Novo (evit sa spun “cartier”, desi limba portugheza foloseste chiar acest cuvant: “barrio”). Eu ma simt perfect intr-un astfel de peisaj modern, de asta am locuit si am lucrat mult timp in aceasta zona din Sao Paulo (Photo 1-10).

Tot in aceasta zona se afla un pod deosebit de frumos: Octavio Frias de Oliveira (Photo 11-14). Numele nu este al vreunui arhitect sau constructor cum am putea crede. Este al unui om de afaceri (!!!) proprietar multi ani al ziarului cel mai faimos din Sao Paulo (Folha de S. Paulo, [Folia gi S. Paulo]). Un mod neobisnuit de a da nume unei constructii, dar probabil ca a fost un personaj stimat de comunitatea din Sao Paulo.

Bineinteles ca si la ei, tot latini fiind, periodic apar niste gunoaie umane care vandalizeaza podul. Ultima data a fost in 2011-2012 cand au furat 6 Km de cabluri, au distrus camera de comanda si au mai furat mai mult de jumatate din cele 140 proiectoare care lumineaza podul.

Cert este ca vedem o realizare de mare frumusete arhitectonica. Nici macar fotografiile nu pot reada clar frumusetea cu care se intrepatrund manunchiurile de cabluri ce sustin podul. O poti vedea doar cu ochiul liber.

Desigur ca acest peisaj nu poate fi pe placul tuturor. De asta va dau aceste amanunte, ca sa ghiciti mai bine cu ce regiune din Brazilia rezonati si sa faceti o alegere inspirata.

Ca in orice mare centru financiar lumea nu umbla brambura pe strazi, fara tinta si cu capul in nori. E aglomerat uneori, bineinteles, dar toti merg cu un scop, nu la primbare. Atmosfera din birouri se prelungeste oarecum si pe strada.

Traficul este bineinteles imposibil la orele de intrat si de iesit de la birou. De asta unii prefera ca la ora 18, cand termina programul, sa ramana la birou in loc sa plece acasa. Si pleaca pe la ora 20, ca si daca plecau la 18 tot la 20.30 ajungeau acasa.

Bineinteles ca orasul ofera o paleta complete de obiective de vizitat. Nu e doar favorita mea, arhitectura moderna. Exista multe cladiri vechi, multe din ele celebre, mai ales in centru. Centrul a ramas neatins de modernizare, pentru cei care prefera parfumul vechi al orasului. Gasiti de asemenea catedrale, biserici, vechi cladiri emblematice, teatre ramase in cladirile initiale, etc. Trebuie doar ca inainte de a pleca catre Sao Paulo sa alegeti (de pe internet) ce ati vrea sa vizitati.

Lasand arhitectura, Sao Paulo mai ofera parcuri, expozitii permanente, restaurante (le-am descris deja), cluburi (si de noapte) pe care nu trebuie sa le evitati.

Nu va ganditi ca barurile sau cluburile au ceva in comun cu mizeriile de la noi sau din alta parte. Peste tot puteti asculta minunata muzica braziliana, in multe locuri chiar live, in fiecare seara. Pana acum cativa ani a fost la moda un stil muzical care se cheama “pagode” [pagògi]. Este o samba lenta si foarte “soft”. Acum din pacate a cam disparut, publicul brazilian cere altceva. Daca aveti sansa, incercati sa ascultati niste “pagode”. Gasiti in muzica asta toata savoarea Braziliei.

Intr-adevar, Sao Paulo nu ofera plaje si ocean ca rivalul sau Rio. Dar nici nu e departe… la propriu. Plaja este foarte aproape, la vreo 60 Km. In oraselul numit Santos (de unde provine celebrul Pele). Pe autostrada ajungi imediat. Este o destinatie de plaja perfecta pentru weekend si un drum cu peisaje minunate. Iar Santos este un orasel foarte calm, departe de fitzele obisnuite ale statiunilor turistice.

O caracteristica unica a acestui mare oras o veti gasi chiar pe celebrul bulevardul central Avenida Paulista. Pentru mine este un fel de mini-minune a lumii. Veti vedea pe acest bulevard (mai bine zis pe deasupra lui) foarte multe turnuri de telecomunicatii construite chiar pe blocuri. Unele la fel de inalte ca blocul de sub ele.

Eu nu sunt constructor. Poate de asta mi se pare fascinant sa vad asezat pe un bloc de 60 sau 100 metri un turn la fel de inalt. Lucrez in telecomunicatii, dar nicaieri in afara de Brazilia nu am mai vazut “moda” asta. Atasez cateva fotografii cu aceste turnuri suspendate pentru ca sunt sigur ca odata ajunsi la Sao Paulo nu veti rata Avenida Paulista (Photo 15-19).

Mai atasez si o fotografie cu o alta ciudatenie a orasului, de data asta ceva mai comuna si in alte locuri: Aeroportul Congonhas [Congonias]. Este asezat chiar in mijlocul orasului. Probabil orasul a tot crescut si l-a inghitit complet (Photo 20).

Fiind din ce in ce mai mic pentru avioane care se dezvolta si ele, strans intre autostrazi interioare si cladiri ale orasului, acest aeroport devenise din ce in ce mai periculos. Iar in 2007 s-a intamplat din pacate singurul accident foarte mare de pe acest aeroport. In urma accidentului s-au luat in sfarsit masurile de securitate normale, iar acum aeroportul este departe de pericolele din trecut.

O aventura pe care nu trebuie sa o ratati in Sao Paulo este … sa conduceti. Da, pare neobisnuit dar merita sa incercati. Inchiriati o masina macar pentru o zi (nu e scump deloc) si aruncati-va in valurile traficului din Sao Paulo. Va fi ca o experienta intr-un parc de distractii. Pentru ca odata ce va aflati in trafic nu puteti conduce cum vreti voi, ci cum vor ei, celelalte sute de masini de langa voi. Asta se intampla pe cele doua inele (sau centuri, in limbaj dambovitean) ale orasului. Aceste inele nu sunt de loc in afara orasului ci putin in interiorul lui. Si, ca o solutie de trafic excelenta, sunt doua, nu unul singur ca in Romania. Cel interior este de mare viteza, iar pe cel exterior se iese pentru a reduce viteza si a merge in final catre strazile orasului. E foarte amuzant, ca intr-un joc pe calculator, fiindca trebuie sa fi foarte atent pentru a nu rata vreo iesire. Si nu e usor.

“Pedeapsa" daca ratezi iesirea, mai ales de pe inelul rapid, interior, este ca trebuie sa mai mergi vreo 10 Km pana poti sa intorci undeva. Daca nu te grabesti undeva e foarte amuzant sa te arunci in traficul din Sao Paulo, mai ales pe aceste inele. Este si un test de abilitate in conducere pentru ca (in afara orelor de intrare/iesire de la birou) traficul pe aceste inele este foarte rapid. Nu poti sa casti gura si sa mergi incet pentru ca dezlantui o furtuna de proteste in jurul tau.

Iar semnalizarea este asa de buna ca nu te poti rataci chiar daca nu ai GPS.

Sigur ca la inceput ratezi iesiri sau viraje, dar niciodata nu ramai fara indicatoare. Tot timpul vei gasi indicatoarele catre cartierul in care vrei sa ajungi. Este minunat.

V-ati dat seama deja ca sunt foarte pasionat de condus si imi cer scuze fata de cititorii care nu au aceasta pasiune.

In Sao Paulo veti putea vedea cel mai mare trafic de elicoptere din lume. Am atasat o fotografie absolut reala (Photo 21).

In acest clasament (2013) Sao Paulo are 411 elicoptere, 193 heliporturi si o medie de 2.200 decolari si aterizari pe zi. Ca sa puteti compara, pe locul 2 este New York cu 120 elicoptere, iar la foarte mare distanta pe locul 3 este Tokyo. Si este normal sa fie asa, pentru ca in Sao Paulo elicopterul-taxi este la fel de comun ca si cel normal.

Fiecare cladire inalta are heliport. In fiecare hotel gasesti la receptie pliante cu firme care ofera elicoptere-taxi. Si nu sunt de loc la preturi imposibile. Un drum pana la aeroport (Guarulhos, [Guarulios] – cel din afara orasului) este doar 100 USD.

In Sao Paulo imi aduceam mereu aminte de filmul The Fifth Element. Si acolo cerul era mereu plin de tot felul de vehicule zburatoare. La fel in Sao Paulo, pe cer vezi mereu avioane decoland si aterizand (va amintesc aeroportul din oras), multe elicoptere, ba chiar si dirijabile. Eu am vazut doar dirijabile mari cu diverse reclame, nu am verificat daca sunt si pentru turisti.

Iubesc acest oras la fel de mult cum iubesc Brazilia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iib in 03.09.13 02:16:18
Validat / Publicat: 03.09.13 12:44:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iib); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Elicoptere in Sao Paulo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[03.09.13 08:43:38]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster
[03.09.13 12:43:48]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Sao Paulo" (nou-creată pe sait)

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

amero
[03.09.13 16:23:10]
»

"Nu va ganditi ca barurile sau cluburile au ceva in comun cu mizeriile de la noi sau din alta parte. "- ati scris la un moment dat.

apreciez toate aceste rew. despre Brazilia am inteles ca iubiti aceasta tara, insa cu siguranta nu toate barurile sau cluburile din tara noastra sunt mizerii, totusi am mai evoluat si noi.

grecudoina CONS. ONORIFIC AFA / AMERICA de SUD
[03.09.13 18:12:00]
»

ati scris ca

,,orasele din Brazilia s-au oprit din dezvoltare arhitecturală, numai Sao Paolo se dezvoltă ˝.

Greşit, probabil nu aţi fost in partea de nord a Braziliei, unde al treilea oraş ca marime Fortaleza si locul de vacanta preferat a brazilienilor, este in plina dezvoltare arhitecturală, cu zgârie nori, in sticlă, cu accesnsoare din sticlaa pe peretele exterior al clădirii, intr-un cadru natural magnific, pe faleza oraşului si în interiorul lui. Ref. la cluburile de noapte, in care am fost tot in acest oraş, dacă rămâi după ora 22, ai parte de mai multe mizerii decât la noi: femei ametite de caipirinia prinse in dansuri obscene sau străine tinere tot in aceaşi stare de care trăgeau brazilienii de ele să le ducă pe plaje pt. sex şi mai pot da şi alte exemple de astfel de mizerii. Probabil aţi intrat doar in acele cluburi rezervate doar unei clientele excusiviste si nu a întregii populatii.

Si eu am rămas impresionată de aceasta tară in sensul bun, mi-a plăcut f. mult, dar dupa ce am vazut si Noua-Zeelanda, Australia sau Africa de Sud, am ajuns la concluzia ca sunt multe locuri minunate pe acest pământ cu populaţie deosebită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iibAUTOR REVIEW
[03.09.13 18:58:11]
»

@amero: Imi pare rau ca raman la aceeasi parere in legatura cu mizeriile de care vorbeam. si nu m-am referit doar la cele din Romania. Ce gasesti? Toata voma societatii adunata pe faras: o adunatura de tute si de proxeneti, tot felul de retardati care se cred zei fiindca tac-su a furat banii nostri, fum de nu vezi la 1m, o muzica tembela data la maximul maximului, bauturi falsificate. Sa cad pe spate de fascinatie in fata unei lazi de gunoi in putrefactie?

Au existat, nu stiu prin ce minune, doua cluburi in Romania care erau chiar cluburi nu haznale. Club 30, mai intai in Bucuresti si apoi in Timisoara si (oarecum) Diesel in Cluj. Nu au rezistat alinierii la standardele enumerate mai sus.

Acestea fiind pareri personale sunt bineinteles si subiective.

Chiar as vrea sa ne spui si recomandarile tale, poate ma lamuresc si eu ce gresit judec.

iibAUTOR REVIEW
[03.09.13 19:46:04]
»

@grecudoina: Asa este, nu am fost in nici un oras din nord sau nord-est. Am spus clar, textual, ca voi vorbi DOAR DE LOCURILE VAZUTE DE MINE. Probabil ca era bine sa repet asta ca sa evit orice neintelegere.

In legatura cu Fortaleza sunt total de acord cu ce spui despre arhitectura.

Despre cluburi e discutabil, in sensul ca perceptia fiecaruia depinde de gradul sau de toleranta. Iau exemplul cu Gigel care o tragea pe plaja pe Isaura. Atata timp cat asta nu ma deranja personal (puteau sa fie langa masa mea, galagie, imbranceli, etc) pot sa faca ce vor. Nu ma consider justitiarul universului, sa ii observ si sa ii corectez daca au gresit. Nu stiu daca in cluburile unde am fost eu s-a intamplat asa ceva. Eu am spus doar ca nimic nu m-a deranjat si oamenii cu care am fost in contact au fost foarte placuti. Daca dupa un stalp Gigel se lupta cu Isaura, imi pare rau dar nu am patrulat localul si nu am intervenit. Nu ma dusesem in Brazilia sa schimb ordinea sociala.

Dar e adevarat ca sunt un egoist si ma gandesc doar la mine.

Oricum eu am curajul sa imi mentin recomandarea: nu evitati cluburile de noapte. Pe mine nu m-a deranjat absolut nimeni.

Si asa cum am promis cuiva de aici, in finalul articolelor mele voi vorbi si despre asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[22.09.13 19:49:15]
»

absolut fascinant!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, amero, grecudoina, iib
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sao Paulo și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052886962890625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1