ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Tur istorico-religios

TIPĂREȘTE

În miniconcediul de 1 mai 2014 am decis ca în una din zilele libere să facem o mica excursie la vecinii noştri bulgari. A fost un prilej de a le scoate din ţară pentru prima dată pe mamele noastre dragi. Ruta a fost clasică, dacă pot spune aşa: Bucureşti - Giurgiu – Ruse – Basarbovo – Ivanovo – Cherven şi retur.

Cu temele făcute am plecat la ora 09.00 din Bucureşti. Drumul e ok, s-au peticit chiar şi enormele gropi ce le întâlnisem în luna martie la ieşirea din Giurgiu spre Vamă. Am achitat rapid taxa de trecere pod (13 ron; la întoarcere se achită 2 euro ori 4 leva) şi am trecut o Dunăre cu debit mare şi tulbure. În vama bulgărească am prezentat cărţile de identitate şi talonul maşinii; mamele erau foarte emoţionate, nu le venea să creadă că merg într-o ţară străină. După Vamă am oprit în primul rond la chioşcurile de pe partea dreaptă pentru a achiziţiona Vinetka bulgărească (echivalentul Rovinietei). Aici se poate plăti în lei, leva ori euro (am luat o vinieta pentru 7 zile cu 30 ron; aici m-a ciupit un pic). Am schimbat şi nişte lei în leva la un curs de 2,44 Ron/1 leva deoarece la Ivanovo şi Cherven trebuiesc pentru biletele de intrare.

Ne-am continuat drumul pe B-dul Bulgaria (E 85) până în momentul când ne-a apărut în faţa ochilor un pod mare suspendat; acolo trebuie făcut stânga pe o bretea spre DN 501. Există şi un indicator către Basarbovo, dar e plasat exact în dreptul deviaţiei aşa că trebuie să fiţi atenţi şi să mergeţi mai mult pe banda din stânga a şoselei pentru a nu rata intrarea pe sub pod. De aici drumul e uşor de parcurs către fiecare din obiective; calitativ covorul asfaltic e bun, câteva gropi pe ici colo. Există indicatoare către fiecare obiectiv în parte, pe o culoare verde. Întâlnim şi nişte panouri informative chiar în limba română, amplasate în urma derulării unui proiect comun româno-bulgar.

Primul obiectiv, Mănăstirea rupestră Sf. Dimitrii Basarbovo, este situată pe valea râului Lom (Rusenski Lom), ca de altfel şi celelalte două obiective. Primăvara această vale arată fantastic; verdele crud al naturii şi florile de sezon întregesc un peisaj pitoresc, situat atât de aproape de Bucureşti. Din centrul satului Basarbovo, unde sunt şi câteva magazine, imediat înainte de un pod puteţi observa indicatoarele spre stânga, spre mănăstire. Despre istoria mănăstirii, faptele şi minunile Sf. Dimitrie cel Nou Basarabov şi importanţa sa pentru români, în general, şi pentru Capitală, în special, se găsesc materiale suficiente pe Internet.

În faţa ansamblului monastic există o mică parcare. Am găsit o specie de salcâm roz înflorită ce completa un peisaj mirific: râul Lom în dreapta – peretele de stâncă cu mănăstirea situată la înălţime pe partea stângă. Curtea este foarte îngrijită, există două clădiri mari în care locuiesc călugării şi o biserică nouă, pe sol, aproape terminată. Accesul se face pe trepte din piatră; ansamblul este sobru şi îndeamnă la meditaţie. Nu se percep taxe de intrare ori foto; se pot achiziţiona obiecte bisericeşti, vederi, lumânări de la un mic magazin situat sus. Preţurile sunt afişate şi în ron (4-5 ron iconiţe mici, 2 ron sticluţe cu aghiazmă, 2 ron vederi etc.). De altfel călugărul ce vindea în acest pangar ne-a întâmpinat cu salutul evlavios în limba română. Nu am beneficiat de prea multă linişte şi tihnă pentru meditaţie ori foto deoarece dintr-o data locul s-a animat. Au sosit multe autoturisme, chiar şi un microbuz cu pelerini bulgari, fiind deja ora 11.00. După ce am coborât de la bisericuţele de piatră am făcut câţiva paşi pe lângă complexul mănăstiresc, pe drumul de lângă râu. Erau şi comercianţi cu miere şi icoane.

Al doilea obiectiv al zilei: Mănăstirile rupestre de la Ivanovo. Revenind în drumul principal 501 mai mergem câţiva kilometri, pe lângă câmpuri frumos mirositoare de rapiţă şi la intrare în satul Ivanovo cotim din nou la stânga pe un drum secundar, semnalizat printr-un indicator mic verde. De pe acest drum ni se dezvăluie o vedere impresionantă a Canionului râului Lom, drumul fiind situat la înălţimea canionului. Se coboară apoi spre nivelul apei, urmează un drum ce beneficiază pe o porţiune de trotuare, iluminat public (în stare cam proastă) şi diverse panouri indicatoare – probabil în urma unui proiect şi ca urmare a clasării obiectivului în patrimoniul UNESCO. Şi aici există suficiente locuri de parcare; era destul de aglomerat. Şi aici găsim diverşi comercianţi: tărtăcuţe vopsite, obiecte de lemn, miere, suveniruri. Există şi un magazin mai mare cu suc, cafea, etc.

Un sfat important: nu urcaţi imediat pe treptele din dreapta unde exista indicator către biserica din stâncă. Urcuşul e destul de abrupt şi trepte sunt destule. Mergeţi înainte pe lângă magazin pe până unde se termină betonul şi de acolo faceti dreapta pe o cărăruşă marcată. Pe aici urcuşul e mult mai lin şi fără trepte; veţi ajunge direct în punctul de belvedere asupra canionului. Urmaţi apoi cărarea spre biserica pictată din stâncă. Se plăteşte intrare, cred că numai în leva (4 leva adulţi, 3 leva/pers grupurile peste 5 insi, 2 leva copii, pensionari, elevi). Ni s-a eliberat bon fiscal pentru suma. Se găsesc vederi, hărţi, cărţi de vânzare în interior. Ghidul prezent acolo ţinea o evidenţă a străinilor ce vizitează biserica pictată; până la ora 13.00 au intrat 360 de străini în obiectiv. Picturile sunt frumoase (sec. XIII-XIV); chipurile sfinţilor nu prea se mai disting; crăpăturile stâncilor sunt monitorizate prin plăcuţe de plastic; este amenajat şi un balcon din traverse de cale ferată pentru panorama. Abia după vizită putem coborî pe scările în zig-zag din pădure, fiind mai uşor astfel. Am înţeles că sunt mai multe asemenea biserici pictate, dar care nu se vizitează.

Din nou ne întoarcem în drumul 501 pentru a merge la cetatea medievală de la Cherven. Există indicator rutier spre localitatea Cherven; în apropiere de sat avem o panorama asupra cetăţii, chiar de la nivelul la care e situată. Şi aici erau mulţi vizitatori. Taxele de intrare sunt identice (4 leva adulti) dar nu era nimeni care să le încaseze. De altfel şi terasa + miniparcul de aventură pentru copii nu erau încă funcţionale. Sunt peste 200 de trepte de urcat până la cetate, alternate cu porţiuni drepte şi cu puncte de belvedere. Şopârle viu colorate mişunau peste tot. Cetatea situată pe un pinten al canionului este relativ bine păstrată; unul din turnuri este original; există urmele unei biserici episcopale; într-o camera se păstrează blocuri de piatră cu inscripţii, bucăţi de coloane, alte materiale arheologice. Ce a fost frumos? Existenţa unui grup de tineri îmbrăcaţi în straie de mult apuse ce încercau să redea atmosfera cetăţii de altădată (corturi, tir cu arcul, gătit, caligrafie, arme, ceramică, vin etc.) Panorama asupra satului, situat la poalele stâncilor, şi asupra unor case de pe creastă este deosebită. Poţi petrece liniştit o oră de relaxare în mijlocul istoriei.

Pe drumul de întoarcere am oprit la un magazin din centrul localităţii Basarbovo pentru a cumpăra o sticlă de bragă (boza în limba lor), băutură răcoritoare pe care bulgarii încă o fabrică pe scară largă. Avea dreptate cineva pe Internet care scria că se poate găsi în orice magazine, chiar şi în cel mai mic sat. Am dat 0,85 Leva (aprox. 2 ron) pe o sticlă rece de 1 l de Boza Cherry. Nu am rezistat tentaţiei de a cumpăra şi 2 beri Kameniţa cu grepfruit.

A fost o zi minunată din toate punctele de vedere: vreme, obiective, drum, stare sufletească. Am întâlnit multe maşini de România pe acele drumuri şi mulţi români în vizită la obiectivele menţionate. Am văzut şi câteva indicatoare ce promovau Mănăstirea Comana. Atunci când nu mai ştiţi ce să vizitaţi într-un weekend merită o fugă la vecini.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.05.14 11:39:34
Validat / Publicat: 12.05.14 12:54:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3472 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Panoramă asupra satului Cherven de sus de la cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

ceasornicarul
[13.05.14 13:45:01]
»

Frumoasa descriere, aceeasi experienta (prima iesire din tara) au avut si parintii mei, a fost un mic cadou de Sf. Nicolae, destinatia a fost in schimb Veliko Tarnovo

Krisko CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[26.05.14 10:45:13]
»

Frumos si bine detaliat periplul tau.

M-ai facut sa zambesc citind la final de Boza, pe care o cumpar de fiecare data cand trec pe la vecini. Banuiam eu ca trebuie sa fie braga (de care stiu doar din auzite) acum insa m-am lamurit

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ruse și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067197799682617 sec
    ecranul dvs: 1 x 1