GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tinutul Connemara
19.09.2011
Dupa cum am scris in rewiew-ul despre Galway, de aici era locul cel mai potrivit pentru a vedea Connemara, tinutul magic al irlandezilor.
Catre Tinutul Connemara, am ales sa nu mergem pe cont propriu, ci sa cumparam o excursie, avand in vedere distantele ce trebuiau parcurse.
Am ales firma Lally Tours, care ni s-a parut ca avea un program mai atractiv. Am platit 20 euro / persoana pentru un tur complet al Tinutului, tur care a inceput la ora 10.00 si ne-am intors in jurul orei 17.30.
Puteti gasi informatii mai multe despre excursiile organizate de Lally Tours pe site-ul www.lallytours.com.
Tinutul Connemara este un taram de vis, un parc national foarte bine intretinut, de care irlandezii sunt foarte mandrii.
Parcul National Connemara se afla in vestul Irlandei, la nord de Galway, intr-o zona deluroasa si este recunoscut pentru frumusetea sa salbatica. Este una dintre regiunile Irlandei in care omul a intervenit cel mai putin. Si acest lucru se vede, se simte.
Pe o suprafata de peste 2000 ha se intind munti, rauri, lacuri, balti, pasuni si…. Frumusete nealterata!!!
De pe piscurile nu mai inalte de 1000 de metri, pot fi observate imagini absolut spectaculoase asupra zonelor aproape pustii strabatute doar din loc in loc de rauri si lacuri.
Cele aproximativ 8 ore cat a durat turul, ghidul nostru a fot chiar soferul autocarului.
Un tip foarte haios, care ne-a povestit o gramada de picanterii, in special despre castelele care se gasesc la tot pasul in Connemara. Majoritatea castelelor sunt nelocuite, doar iarba este locatarul lor. Dar nobilii irlandezi scapatati nu le vor instraina niciodata, din mandrie!
Peste tot, verdele este culoarea predominanta. Numai sus, cerul are alta culoare, in rest… totul are o nuanta de verde. Chiar si vechile castele, care sunt invadate de muschi.
Proprietatile sunt delimitate prin randuri de pietre puse una peste alta, fara niciun liant. Pur si simplu.
Deschideri imense, cat vedeai cu ochii, unde in afara de iarba nu era decat piatra si oricum, nu ar fi putut creste altceva, erau brazdate de aceste ‘garduri’ de piatra. Pur si simplu pentru a fi delimitate, altfel… nu exista nicio logica.
Pe traseu, soferul-ghid a oprit in mai multe locuri unde panorama era incantatoare: Maam Valley, Leenane (unde ni s-a povestit ca s-a filmat celebrul ‘The Field’), the Quiet Man Bridge (unde John Wayne si Maureen O’Hara au filmat pentru ‘The Quiet Man’ si la fiordul Killary, singurul fiord al Irlandei,
Imaginea fiordului a fost ascunsa ochilor nostril initial, deoarece era ceata. Dar cand nici nun e mai asteptam, brusc, ceata s-a ridicat si am putut sa vedem frumusetea: apa, flori, verde…. Viata!!
Apoi am continuat traseul catre cel mai celebru punct al Connemarei, abatia Kylemore.
Kylemore Abbey, cum este numele ei oficial ca sa zic asa, este o magnifica abatie construita la jumatatea secolului 19, care este ingrijita de calugarite benedictine. Manastirea actuala se afla in cladirea unui castelul ce a constituit initial o resedinta privata. Domeniul abatiei este foarte intins si cuprinde pe langa manastirea propriu-zisa, o biserica neogotica, o gradina victoriana impresionanta si o scoala-pension, unde invata ultima serie de fete instarite. Nu stiu exact, dar am inteles de la ghidul nostru ca urma ca aici sa ia fiinta un hotel ultraluxos.
Abatia este deschisa din noiembrie pana in februarie intre 10.00 – 16.30, din martie pana in iunie si din septembrie pan in octombrie intre 09.30 – 18.00, iar in iulie si august intre 09.00 – 19.00.
Am cumparat un bilet cu acces la toate obiectivele (biletul nefiind inclus in pretul excursiei cumparate) pentru care am platit 12 euro.
Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul www.kylemoreabbeytourism.ie.
Turul a durat cam 3.5 ore, deoarece abatia este imensa.
Mai intai am vizitat manastirea: opulenta as putea spune. Se vede ca aici nu se ducea lipsa de bani. Manastirea se afla chiar in fata intrarii pe domeniu.
Apoi, pe o carare printre copaci, am mers in dreapta pentru a vedea biserica neogotica, foarte frumoasa si recent restaurata. M-au impresionat coloanele din piatra de diferite culori: efectul este minunat! si dantelariile sculptate in piatra. Absolut fabuloase!
Apoi ne-am intors, pe o alta carare aflata putin mai jos, pe malul lacului.
Acum, pentru a junge la gradina victoriana, trebuia sa o luam in stanga. Exista un trenulet care duce turistii pana la gradina, distanta fiind de 1.5 – 2 km, dar am preferat sa o luam pe jos la dus si, in functie de timpul pe care il mai aveam la dispozitie pentru intoarcere (aveam ora fixa de reintoarcere la autocar), aveam sa vedem cum revenim.
Drumul prin padurea luxurianta a fost o incantare. Era vremea la care, cercelusi imensi cu flori rosii si arbusti (care nu stiu cum se numesc) plini de flori roz-mov erau infloriti. MINUNAT!!!
Toata padurea era verde, doar florile acelea faceau pete de culoare roz, mov si rosii.
Ceea ce m-a uimit cel mai tare a fost faptul ca acea padure ERA INGRIJITA de oameni: curatata, fara uscaturi, stranse frunzele de pe alei, etc… am ramas perplexa! dar cum dumnezeu sa arate atat de bine, daca omul nu face si el ceva pentru asta?
In capatul aleii, Casa de ceai si gradina victoriana!
Gradina mare, ingrijita, superba! plina de flori minunate, cu ronduri bine conturate. Foarte frumoasa! aici se obtineau si rasadurile ce urmau sa fie plantate. O multime de oameni munceau manual si mecanizat deopotriva, ca sa intretina si sa ingrijeasca aceasta gradina.
Frumosul nu poate exista daca nu e intretinut sau obtinut! cam asa e pe la ei.
Nepasarea, indolenta si nesimtirea… nasc uratul!! cam asa e pe la noi.
Dupa ce am terminat vizita, ne-am intors tot pe jos, deoarece timpul ne-a permis si era pacat sa nu ne mai delectam in acea oaza de verdeata!!!
La intoarcere, traseul a continuat prin frumoasa vale Inagh.
Dupa aceea am ajuns la Rossaveal – unde am vazut ruinele unui sat traditional irlandez. Din acest punct este o priveliste exceptionala a Insulelor Aran, aflate foarte aproape. Si cum vremea a fost foarte buna si soarele a tinut cu noi, insulele ni s-au aratat in toata splendoarea lor. Exista si vaporase care traverseaza marea pana acolo. Deasemenea se poate inchiria pentru 100 euro / persoana, un avion de mici dimensiuni, cu tot cu pilot, evident, cu care sa survolezi insulele. Asta mi-ar fi placut foarte tare, cu siguranta daca se va mai ivi ocazia sa ajung in Galway va fi primul lucru pe care am sa-l fac, dar in acel moment nu am avut la dispozitie timpul necesar ca sa fac acest zbor… din pacate!
La finalul traseului nostru, am vizitat Standun Craft Shop in satucul Spiddal, de unde puteam cumpara o gramada de produse traditionale irlandeze, foarte, foarte frumoase.
Si dupa cum v-am spus, in jur de 17.30 am revenit in Galway, la autogara.
A doua zi, am ales sa mergem cu acelasi sofer de treaba si vorbaret, in Tinutul Burren, unde urma sa vedem alte minunatii!!!
Trimis de a.sr* in 19.09.11 22:23:44
- A fost prima sa vizită/vacanță în IRLANDA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
minunat! si fotografiile sunt absolut superbe! si melodia de fundal super, ca deobicei. multumim!!!!
na, dupa atata incantare acuma ma pot apuca de lucru
felicitari a. sr! scrii frumos si limpede, faci poze frumoase si ai mult altruism ptr a-ti impartasi experienta si informatiile si altora! esti preferata mea pe acest sait!
station5 eu cred ca tie iti place irlanda, zau!! da' merita! si poze chiar imi place sa fac. nu stiu daca ai observat, dar nu folosesc niciodata poze in care apar si eu ptr ca aici e vorba de ceea ce exista si am vazut acolo si atat. si da, stiu ca sunt altruista, asta in general nu mi-a fost de niciun folos, ba dimpotriva pot sa spun dar... mie asa imi e bine si asta conteaza. si... servici usor, ca inteleg ca abia apoi te apuci de lucru!
Vezi draga a. sr ce mult conteaza modalit. de prezentare? Daca pana acum ptr mine irlanda insemna dublin, uite ca, cu ajutorul tau, am inteles ca e mult mai mult... deabia astept sa o vizitez... multumim mult! Asteptam urmatoarele articole!
sa ai sanatate ca frumos mai scrii!
buna seara station5! ca sa zic asa, irlanda este printre cele mai spectaculoase tari pe care le-am vazut. imi pare bine ca ai trecut de faza irlanda=dublin. acorda-ti macar o saptamana pentru a o vedea si ai sa te intorci acolo cand vei mai putea, sunt sigura!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Magia Connemarei - Abația Kylemore și un pic de Galway — scris în 19.11.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Oileáin Árann – Insulele Aran — scris în 07.09.16 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Ținutul Burren, din Comitatul Clare — scris în 06.09.16 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Magia ţinuturilor din vestul Irlandei – Connemara County — scris în 01.06.14 de le_maitre din BUCIUM [AB] - RECOMANDĂ
- May.2014 Tour-işti de-o zi în Ţinutul Burren — scris în 25.05.14 de ariciu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Irlanda - tara care m-a fascinat! (2) — scris în 25.08.15 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Cu trenul, cu masina si cu avionul si retur — scris în 22.02.12 de Barnab din BUCURESTI - RECOMANDĂ