ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Regensburg – un oras iubit de istorie

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce ne-am plimbat pe Altmühl cam vreo doua ore vezi impresii, am coborat la mal in micutul loc de acostare (ca port nu-l pot numi) din Riedenburg unde ne astepta soferul pentru continuarea calatoriei. Normal, dupa ce am urcat in autocar mai intai ne-a numarat sa fie sigur ca suntem toti si am pornit mai departe la drum. Acum ca sa fiu cinstita, de abia asteptam aceasta a doua parte a calatoriei cu atat mai mult cu cat un coleg de-al meu fusese cu o saptamana in urma acolo si ii placuse (mai ales ca au fost insotiti de cineva care cunostea locurile), eu incercam sa le descopar asa cum mi le marcasem pe tableta si de altfel dupa cum primisem si harta orasului de la sofer.

Insa, sunt chioara la citit, deci nu puteam sa merg cu ochelarii pe nas ca ma incurcau, asa ca mi-am zis ca o sa ma bucur de ceea ce vad si ce nimeresc, orasul nu este mic dar centrul istoric este destul de grupat asa ca o sa fie in regula mi-am spus eu. Nimic mai gresit, este un oras asa cum am spus iubit de istorie, a scapat de bombardamente, adica au fost si pe aici ceva bombardamente dar ele nu au afectat orasul in sine (se pare ca o sinagoga a fost distrusa), fiind vizate obiective industriale aflate in afara orasului, avand in vedere ca aici se fabricau celebrele Messerschmitt, asa ca o multime de case sunt vechi si au destinatiile cele mai neasteptate fie institutii publice, fie de exemplu restaurante.

In plus afara si ploua, acea ploaie mocaneasca care nu te impiedica sa te plimbi, dar care te si uda, asa ca mi-am pus pe mine pelerina de ploaie ca sa am mainile libere si am inceput sa ma plimb prin oras. Insa inainte de a va povesti ce am vazut ar trebui sa va prezint cateva date despre acest oras.

Regensburg este un oras cu o populatie de 150000 locuitori, se afla la confluenta a trei rauri: Dunarea, Naab si Regen si ca marime este pe locul 4 in Bavaria dupa Munchen, Nuremberg si Ausburg. Centrul medieval este inclus in patrimoniul UNESCO din 2006 iar in 2014 orasul era mentionat printre principalele atractii din Germania.

Si destul de repede dupa ce am intrat in aceasta zona am ajuns la Podul de piatra, unde la un moment dat vedem o mica statueta “Micul Baietel” (Bruckmandl) care pare ca se uita spre catedrala.

Cat despre vechimea orasului, marturiile duc chiar spre epoca de piatra. De altfel cum ai trecut Podul de piatra exista un turn numit chiar Turnul podului (Brukenturm) - din pacate turnul nu putea fi vizitat parca pana anul viitor in aprilie, si tot aici este si o sala de prezentare a Patrimoniului Mondial. Intrand in acesta spatiu am vazut scrijelit pe o barna cifra 89 (nu sunt semne de atunci, este insa un mod de a prezenta istoria), ca un semn al atestarii vechimii orasului deoarece se pare ca acesta este anul in care romanii au construit aici un fort. In perioada 530 pana la inceputul secolului XIII a fost chiar capitala Bavariei. In anul 800 se pare ca avea deja 23000 locuitori pentru ca in anul 1000 sa ajunga la 40000.

In perioada 1135 -1146 a fost construit Podul de piatra peste Dunare, deschizand astfel calea comertului intre Europa de Nord si Venetia, Regensbug intrand intr-o perioada de glorie, numeroase familii bogate stabilindu-si resedinta aici. Podul de piatra, un adevarat simbol al epocii medievale a fost utilizat de cavalerii a doua cruciade care l-au folosit ca sa treaca Dunarea in drumul lor catre Tara Sfanta.

Nu am sa insist asupra istoriei vechi a orasului ci mai degraba asupra modului in care el s-a dezvoltat mai departe. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial conservarea patrimoniului orasului a devenit o prioritate, astfel incat s-a lucrat mult la pastrarea si restaurarea centrului istoric.

La inceputul anilor ’60 Regensburg a investit mult in infrastructura tehnica si sociala pentru a atrage industria, astfel incat prima mare companie multinationala care a venit aici, considerata a fi o piatra de hotar in dezvoltarea de dupa razboi, a fost compania Siemens. In 1965 se infiinteaza Universitatea Regensburg iar in 1971 Universitate de Stiinte Aplicate. Alte companii celebre stabilite aici au fost BMW-1986, OSRAM-dupa 1990.

In 1997 Regensburg a primit Premiul European pentru realizarile sale remarcabile in integrarea europeana.

Ca sa ne intoarcem insa la partea istorica, cea care ne intereseaza pe noi turistii, asa cum am spus, din iulie 2006 Comitetul Patrimoniului Mondial a declarat orasul vechi din Regensburg ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Revenind insa la acest centru pentru Patrimoniul Mondial, binenteles ca aici sunt multe documente legate de Regensburg, insa exista cateva monitoare care te plimba prin intreaga, lume pentru a-ti prezenta valorile mondiale punandu-te sa alegi ce tara iti doresti. Normal ca nu aveam timp pentru a studia in amanunt acest patrimoniu mondial, ci am selectat Romania, si o sa vedeti ce prezinta despre Romania. Pot spune ca in acele momente chiar m-am simtit bine.

Cat despre Regensburg, acesta include astfel in centrul istoric aproximativ 1500 de cladiri care sunt inregistrate drept cladiri istorice.

Despre muzee am citit ca Regensburg este orasul a 20 de muzee, pe langa unele am trecut dar nu am intrat din lipsa de timp, altele din diverse motive nu le-am putut vedea, cum ar fi de exemplu Muzeul Dietei Imperiale (Reichstagsmuseum) si asta deoarece se poate vizita doar cu grup si singurul grup de limba engleza il pierdusem ca ora. Recunosc cinstit ca imi pare rau ca nu am intrat cu un grup de nemti, asta e, ma uitam doar si atat (vazusem pe net niste poze si chiar parea un muzeu interesant, destinatia initala fiind dorita a fi sala de bal). Mai trebuie spus ca muzeul se afla in cladirea veche a Primariei, construita in secolele XIV – XV, a fost refacuta in 1663 cand aici isi desfasura activitatea Parlamentul Permanent German pana in 1806.

Casa memoriala a lui Kepler (1571 – 1630) sau Muzeul Kepler prezinta de asemenea aspecte importante din viata acestui celebru matematician, astronom si astrolog. Rezultatul muncii sale s-a concretizat in ceea ce l-a facut celebru “Legea miscarii universale” si nu am si intru in amanunte pentru ca nu este domeniul meu insa este suficient sa imi dau seama de realizarea sa. Totodata munca sa a prezentat o parte a fundamentului pe baza caruia Isaac Newton a emis Teoria Gravitatiei.

Pentru turistii care ajung in Regensburg este bine de stiut ca se organizeaza tururi ghidate in cateva limbi de circulatie internationala si cred ca ar fi de recomandat un tur al orasului.

Catedrala Sf Petru – cel mai bun exemplu de arhitectura germana gotica, construita in 1275 oarecum terminata in 1634, cu exceptia celor 2 turnuri finalizate in 1869. Interiorul este si el unul impunator, chiar daca aflat aproape in totalitate intr-un semi-intuneric, doar altarul era luminat ceea ce ii sporea aerul de mistic. Vitraliile apartin secolului XIV, iar altarul este executat pe parcursul a aproape 100 de ani, adica in perioada 1695 – 1785. Catedrala a fost restaurata in perioada 1828-1841 la comanda regelui Ludovic I al Bavariei, de aici provenind aspectul neo-gotic pe care il vedem azi. Catedrala Sf Petru (care are o inaltime de 32 m) din Regensburg este una dintre cele mai importante catedrale din Germania. Am mai intrat in cateva biserici mai mult sau mai putin spectaculoase dar o sa vedeti pozele.

In drumurile mele am mai remarcat o casa a carei fatada este pictata deosebit, este Casa Goliat, construita in secolul XIII ca resedinta si centru comercial al unei puternice familii patriciene. Fresca de pe fatada dateaza din 1573, cand proprietarul si-a dorit prezentarea luptei dintre David si Goliat. Pictura a fost restaurata in 1845, dar si dupa aceea, 1845 insa a fost mentionat deoarece restauratorul a avut un simt al umorului deosebit astfel incat a plasat in mustata lui Goliat o broasca, urmatorii restauratori insa nu au fost la fel de “inspirati” astfel incat au indepartat broasca.

Si tot in aceasta calatorie am intalnit o statuie infatisandu-l pe Don Juan d’Austria, fiul nelegitim (1547-1578) al Imparatului Roman Carol al V-lea, nascut in Regensburg, si care a devenit un lider militar cunoscut in serviciul fratelui sau vitreg, Regele Filip al II-lea al Spaniei.

Orasul are si monumente care au diferite semnificatii: inchinate victimelor Holocaustului, prizonierilor de razboi si lagarelor de concentrare, si multe altele si poate ca ar fi un moment potrivit sa va spun ca una dintre personalitatile acestui oras este Oskar Schindler a carui viata s-a desfasurat pentru putina vreme in acest oras.

Din filmul pe care il cunoastem cu totii, “Lista lui Schindler” in care rolul lui Schindler a fost jucat magistral de Liam Neeson, finalul ne lasa cu ochii in soare lasand loc de orice interpretare (daca imi aduc aminte bine). Insa prietena (sau prietenul) Wiki ne spune ca dupa razboi (in 1949) a plecat in Argentina sa creasca pui si nutrii. A dat faliment in 1958 si s-a intors in Germania unde a incercat diverse afaceri printre care si cu ciment, fiind declarat falit in 1963. Aceasta a insemnat o lovitura pentru Schindler care a facut un atac de cord si pana la decesul lui (1974) viata lui a insemnat supravietuire prin spitale, subventionat de asociatii umanitare evreiesti ca o recunoastere a meritelor sale din cel de-al Doilea Razboi Mondial. De fapt aceasta recunoastere se vede si prin faptul ca a fost inmormantat la Ierusalim pe Muntele Zion, fiind singurul membru al Partidului Nazist onorat astfel.

In fiecare al doilea weekend din iulie aici se desfasoara un festival medieval in apropierea Podului de piatra, asa ca daca sunteti prin zona atunci aveti ce vedea.

Si acum imi incheiam articolul despre oras, dar nu va povesteam nimic despre Targul de Craciun organizat aici. Mi s-a parut frumos, cu multe obiecte frumoase de vanzare, cu piete amenajate in fiecare bucatica libera, cu distractii pentru copii, cu vin fiert, bere fiarta, sau alte bauturi calde sau reci, diverse produse de vanzare din cele mai diverse, si iar am cautat ceva altfel, asa incat mi-am luat mai intai un colac secuiesc cu fulgi de migdale si o cana de vin fiert, iar la final inainte de a pleca mi-am luat un sandvis de jumatate de metru, cu mustar, hrean, castraveti acri, ceapa prajita si un carnat picant si normal, o cana de vin fiert (aici am pastrat cana). A fost o duminica minunata, mai este una singura pana vin in tara, deci trebuie sa plec iar la drum. Initial am vrut sa renunt, insa una dintre colege tocmai povestea ca merge in acest loc deoarece este altfel, asa ca azi de abia astept sa ajung acolo si apoi sa va povestesc.

Inainte sa va invit sa vedeti pozele va mai spun ca Regensburg poate fi accesibil usor plecand din Munchen, si o sa aflati intr-un alt articol de ce mentionez asta si va invit sa vedeti si un filmulet pe care il rog pe web sa il ataseze youtube


[fb]
---
Trimis de mishu in 16.12.18 08:10:51
Validat / Publicat: 16.12.18 10:16:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1694 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Regensburg - Trecem aceste porti pentru a patrunde in istorie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68300 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.12.18 10:17:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Regensburg, REGENSBURG" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Nurnberg și împrejurimile]

mprofeanu
[16.12.18 10:41:42]
»

@mishu: Frumoasă această scurtă dar intensă vizită într-un oraș deosebit! Ce poze frumoase care întregesc reviewul!

Ce bine așa cum spui și tu că orașul a scăpat de bombardamentele din cel de-al doilea război mondial, astfel se pot vizita autentice bijuterii medievale și nu numai!...

webmaster
[16.12.18 10:51:52]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[16.12.18 11:27:22]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishuAUTOR REVIEW
[16.12.18 11:54:36]
»

@webmaster: Multumesc frumos pentru aprecieri, o zi linistita.

mishuAUTOR REVIEW
[16.12.18 11:57:28]
»

@mprofeanu: Sunt convinsa ca pe o vreme frumoasa mi s-ar fi parut si mai frumos, chiar daca si pe o astfel de vreme am admirat tot ce am putut. Am vazut multe locuri in care centrul istoric era minunat, dar aici aveam mult mai mult.

Am crezut ca o sa am timp sa vad si orasul si sa ma bucur si de Targul de Craciun, insa prin targ am trecut in total nu cred ca mai mut de jumatate de ora, voiam sa ma bucur cat mai mult de toata acea istorie care ma inconjura.

Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.

crismis
[16.12.18 15:16:25]
»

@mishu: Am trecut prin Regensburg acum 13 sau 14 ani; am mai amintit despre excursia pe care am făcut-o atunci, împreună cu niște prieteni. Am și oprit în oraș, am vrut să-l vizităm, dar, pe măsură ce ne apropiam de centru, ne-a întâmpinat o mare de oameni: era așteptată vizita Suveranului Pontif de la acea vreme, Papa Ioan Paul al II-lea. Așa că nu-mi amintesc din Regensburg decât podul de piatră și... biserica, în depărtare, la care am renunțat să mai ajungem.

Culmea e că la a doua lor vizită în Regensburg, prietenii noștri s-au întâlnit din nou cu aceeași situație! Chiar glumeam pe tema asta: "Cred că Papa vă urmărește programul! "

Din descrierea ta, constat că-i un orășel ce mustește de istorie, iar fotografiile sunt de-a dreptul minunate! Chiar trebuie să revii aici pe vreme frumoasă! Și eu trebuie... dar cine știe când?! (Fiica mea a stat câteva zile în Regensburg, fostul ei prieten era de aici și a venit foarte încântată!)

DOINITA
[16.12.18 19:28:10]
»

Prima iesire intr-o tara capitalista, a fost in 1991, in Germania si atunci am ajuns pentru cateva ore si in Regensburg. Prea multe nu am vazut, dar imi amintesc de catedrala, pe care am si vazut-o si de Dunare. In rest... m-am bucurat sa citesc review-ul tau.

Poate va exista si o a doua oara si atunci am sa ma folosesc de articolul tau.

Aaaa, mai stiu ca acolo am vazut pe strada, intr-o piateta, balansoare pentru copii si niste scaune cu arc pe care au topait baiatul meu si fetita prietenilor la care am fost. Noi, veneam din "estul salbatic" intr-o tara vestica , ne miram de toate cele...

mishuAUTOR REVIEW
[16.12.18 23:13:51]
»

@crismis: Nu pot sa nu-ti spun ce rau mi-a parut ca nu am avut mai mult timp la indemana sa-l pot descoperi mai pe indelete, poate la vara insa cand va fi si ziua mai lunga poate reusesc sa mai ajung o data acolo.

Vazand pozele parca as fi zburat instant acolo inapoi, insa cum timpul nu putem sa il mai dam inapoi privim inainte, asa ca la acest moment spun doar: Multumesc pentru vizita si aprecieri, o seara frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[16.12.18 23:17:09]
»

@DOINITA: Catedrala nu are cum sa scape privirilor si o vezi de la distanta, este un bun punct de reper si mi s-a parut deosebita. Si cred ca la momentul 1991 ne era inca greu sa ne obisnuim cu lumea capitalista, normalul ni se parea deosebit, si daca stau sa ma gandesc bine si acum sunt astfel de situatii desi au trecut niste ani.

Iti doresc sa ajungi acolo si sa ai timp de vizitare, multumesc pentru vizita si aprecieri, o seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[23.12.18 18:36:18]
»

Podul ăla are o vîrstă absolut uimitoare! Tot din vremea lui datează o cîrciumă, printre cele mai vechi din lume, deschisă într-o clădire care a servit ca birouri pentru cei care au construit podul. Apoi a devenit restaurant frecventat de marinari, hamali, constructorii de la catedrală etc. Azi e obiectiv turistic, dar servește mîncare tradițională, deci e frecventat și de localnici. În general, se mănîncă cîrnați cu varză. Cînd mai mergi acolo poate îi faci o vizită wurstkuchl.de/kopie-von-h-o-m-e.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, DOINITA, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Regensburg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073867082595825 sec
    ecranul dvs: 1 x 1