ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cartierul evreiesc Josefov - Praga

TIPĂREȘTE URM de aici

În a doua zi a concediului nostru din Praga programul de vizitare a oraşului l-am început în cartierul evreesc Josefov. Cartierul evreesc poartă numele Josefov după numele împăratului Iosif al II-lea, care prin reformele sale a contribuit la îmbunătăţirea condiţilor de viaţă a evreilor. Cartierul Josefov se întinde între piaţa Oraşului Vechi (Stare Mesto) şi râul Vltava.

Istoria evreilor de pe aceste meleaguri a fost foarte zbuciumată. Prima comunitate de evrei s-a aşezat aici încă din secolul al XI-lea. În drumul spre Ţara Sfântă a cruciaţilor, aceştia au masacrat evreii întâlniţi în cale, pe unii i-au jefuit, pe alţii i-au forţat să se convertească la creştinism. În anul 1254 evreii din aceste locuri au fost forţaţi să locuiască toţi pe o suprafaţă restrânsă a oraşului. Această suprafaţă a fost înconjurată cu un zid, iar evreii nu prea aveau voie să treacă de acel zid. Aşa s-a format Ghetoul evreesc din Praga. Fiind nevoiţi să trăiască izolaţi între zidurile ghetoului, evreii au trebuit să se gospodărească singuri, şi-au construit scoli, sinagogi etc. În anul 1784 împăratul Iosif al II-lea a relaxat foarte mult restricţile evreilor din ghetou. Datorită extinderii tot mai mare a oraşului Praga, în anul 1849 cartierul evreiesc a fost inclus în oraş. Atunci cele mai multe dintre casele din ghetou au fost demolate. După aceste demolări din vechiul ghetou a mai rămas doar o mică parte, adică actualul cartier Josefov. Zidul ghetoului evreesc a fost demolat în anul 1893. Au urmat ani mai buni pentru evreii cehi, până în cel de al II-lea Război Mondial când se ştie care a fost soarta tuturor evreilor din Europa.

Prima sinagogă la care am ajuns a fost Sinagoga Spaniolă. În faţa sinagogii se află statuia unuia dintre cei mai cunoscuţi evrei din Cehia, statuia scriitorului Franz Kafka... Acestă stauie este foarte stilizată, scriitorul stă pe umerii unui corp omenesc. Revenind la sinagoga Spaniolă aceasta a fost construită în anul 1868 la marginea ghetoului. Sinagoga a primit numele “Spaniolă” deoarece faţada sa are o arhitectură în stil maur, fiind inspirată după o clădire din Granada, Spania. Sinagoga a fost ridicată pe locul altei clădirii, care afost cea mai veche casă de rugăciuni din Praga. Construcţia a fost terminată în anul 1893, an în care s-a decis şi demolarea zidurilor vechiului ghetou. Sinagoga a fost închisă publicului timp de 20 de ani între 1978 şi 1998 şi s-a redeschis publicului odată cu aniversarea a a 130 de ani de la inaugurarea sinagogii.

De la Sinagoga Spaniolă am pornit pe străzile cartierului evreesc spre Sinagoga Veche-Nouă. Înainte de a ajunge la sinagogă am admirat câteva cladiri cu o arhitectură deosebită, printre acestea clădirea unei universităţi care se află lângă hotelul Inter Continental. Apoi am traversat o piaţă şi am ajuns la Sinagoga Veche-Nouă. Această sinagogă a fost construită în anul 1270 şi este cea mai veche sinagogă din Europa, care funţionează şi în ziua de azi. Numele îi provine de la faptul că la momentul construcţiei acestei sinagogi, lângă ea se mai afla un lăcaş de cult, astfel că acela s-a numit Vechi iar noua construcţie Nouă. Mai târziu lăcaşul de cul cel vechi s-a demolat iar sinagoga a preluat ambele nume, adică Sinagoga Veche-Nouă. Sinagoga este construită în stil gotic, având o navă dublă. Pe una din parţile laterale clădirea are două ferestre de formă circulară. Acoperişul este din cărămidă roşie şi este construit în trepte. Construcţia bolţii interiore a sinagogii, care are şase contraforturi care o susţin, este unică în Cehia.

De la Sinagoga Veche-Nouă am pornit spre Sinagoga Klausova. Pe strada care leagă aceste două sinagoţi sunt o mulţime de tarabe cu suveniruri. Noi ne uitam pe la tarabe să vedem ce să cumpăram pentru cei de acasă când auzim lângă noi un glas care zicea, pentru fraţii noştri facem şi reduceri dacă cumpără de la mine, ne-am întors spre aceea voce şi am văzut un bărbat care vindea la o astfel de tarabă. Ne-a explicat omul că este din Republica Moldova şi s-a stabilit de multi ani la Praga şi trăieşte din vânzarea suvenirurilor la tarabă în cartierul evreiesc. Am cumparat ceva de la el, apoi am pornit spre sinagogă. Sinagoga Klausova a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea, este una dintre cele mai vechi sinagogi din Europa, iar porţile sale sunt cele mai vechi porţi din Praga. Sinagoga este construită în stilul gotic timpuriu. Există o legendă legată de această sinagogă: se spune că pietrele din care este construită au fost aduse pe aripi de către îngeri, şi că tot ei a apărat-o de la distrugere în urma a două incendii care au avut loc în sinagogă. Sinagoga a fost renovată în secolul XIX şi este folosită şi astăzi ca loc pentru rugăciune.

Următoarea sinagogă spre care ne-am îndreptat se numeşte Sinagoga Pinkasova. Această sinagogă a fost construită în anul 1535. Există o legendă legată de construcţia sinagogii. Se spune că cineva i-a aruncat în casă, pe fereastră, rabinului Pinkas, o maimuţă moartă. Cel care a aruncat maimuţa nu ştia cauza morţii maimuţei. Maimuţa a locuit în casa unui aurar, iar când stăpânul nu a fost atent aceasta a înghiţit aurul şi monezile din casă şi a murit. Rabinul Pinkas a luat leşul maimuţei să-l îngroape dar a observat că aceasta era cam grea, atunci a despicat burta acesteia şi a găsit aurul şi banii. Cu ajutorul acestor bogăţii, rabinul a construit sinagoga. În timpul regimului comunist, sinagoga a fost transformată într-un memorial al Holocaustului şi au fost trecute pe pereţi numele a 77927 evrei cehi, ucişi de către nazişti. În anul 1967, în urma războiului de 6 zile dintre Israel şi Egipt, guvernul comunist din Cehoslovacia a închis muzeul şi a îndepărtat numele victimelor de pe pereţi. După căderea comunismului muzeul a fost redeschis iar între 1992 şi 1996 au fost rescrise numele evreilor cehi ucişi în timpul Holocaustului, data naşterii şi data când s-a auzit ultima dată de acea persoană...

Din sinagoga Pinkasova se intră în Cimitirul Evreesc. Cimitirul a fost construit în secolul al XV-lea. Acest cimitir nu este unul obişnuit cu morminte bine definite şi pietre la fiecare momânt, ci este o suprapunere de morminte unul peste altul şi multe pietre de mormînt puse într-o dezordine de nedescris. Cel mai vechi mormînt din acest cimitir datează din anul 1439 şi aparţine rabinului Avigdor Kara iar ultimul om îngropat aici se numeşte Moses Beck care a fost înmormântat în anul 1787. Din lipsa spaţiului ghetoului în care au trăit evrei cimitirul nu s-a putut extinde astfel că aici sunt îngropaţi, unul peste altul în 12 straturi peste o sută de mii de oameni. În cimitir există aproximativ 12000 de piatre de mormânt.

Ieşind de aici iaraşi in stradă am pornit spre malul Vltavei, unde se află Rudolfinum. Acesta este sediul Orchestrei Filarmonice Cehe. Tot aici se organizează şi expoziţii de artă. Clădirea a fost construită între 1876 şi 1884 şi este construită în stilul neo-renaşcentist ceh. A primit acest nume în cinstea prinţului Rudolf de Habsburg.

De la Rudolfinum ne-am întors pe strada care trece prin faţa sinagogii Pinakasova şi ne-am îndreptat către sinagoga Maiselova. Istoria acestei sinagogi este foarte zbuciumată. Prima construcţie în acest loc a fost un templu construit aici în anul 1592 în stil renaşcentist. Templul era de dimensiuni mari şi se spijinea pe 20 de coloane, dar acesta a ars apoape complet în anul 1689. În locul lui a fost construită o sinagogă în stil baroc, dar o dată cu demolările din ghetou a fost demolată şi aceasta şi a fost construită actuala sinagogă între anii 1893-1905 în stil neo gotic. La construirea acestei sinagogi s-a folosit şi piatră din vechea sinagogă. In interiorul acestei sinagogi se găseşte o expoziţie permanentă care conţine mai multe obiecte religioase. Printre aceste obiecte se găsesc şi 5 cărţi ale lui Moise, scrise de mână pe pergament de hârtie.

Nu am zăbovit mult la această sinagogă pentru că se apropia de ora 11 fix şi doream să prindem ora exactă la Ceasul Astronomic care se află în apropiere, dar din păcate am ajuns la 11 şi un minut şi am pierdut spectacolul.

În cartierul evreesc sunt o mulţime de clădiri vechi cu o arhiectură deosebită, printre care, muzee, biblioteci, biserici etc. pe care dacă anungeti in Praga merită să le vizitati.

Vă doresc concedii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 12.10.16 10:09:18
Validat / Publicat: 12.10.16 15:03:59

VIZUALIZĂRI: 4397 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 sinagoga Spaniola din Praga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[12.10.16 15:20:18]
»

@zlatna: Foarte interesant articolul si foarte placut de citit. Povestile spuse aici de asemenea interesante. Cat despre probabilitatea de a intalni pe cineva care sa-ti vorbeasca limba acolo cred ca de fapt acel procent poate fi mai mic sau mai mare depinde de tara.

Eu am intalnit conationali in China cautand un cantar sa ne cantarim bagajele si ne-a auzit o doamna care ne-a spus in romaneste (lasandu-ne surprinse) unde gasin ce avem nevoie.

Foarte frumoase si pozele si imi pare rau ca ai ratat ceasul. Dar pana la urma (cu late ocazie) ai vazut spectacolul?

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[12.10.16 16:51:36]
»

@zlatna:

Foarte bun articolul tau.

Legenda pietrelor mi-a placut, de fapt imi plac legendele locurilor de vizitat, evreii au multe astfel de povesti, si de cugetari deosebite.

Istoria lor ca si a celor de la noi este legata de istoria tuturor evreilor din Europa si nu numai, trece putin si la rasarit si tu desigur cunosti asta caci iti documentezi calatoriile.

Felicitari pt excursie si articol!

Michi
[12.10.16 16:59:29]
»

În Praga am fost de două ori. Prima a fost cea dintâi excursie pe cont propriu cred că ptin 2006, a doua oară într-un circuit cu autocarul în Germania în 2012. Mi-am adus aminte cu plăcere de locurile viitate. Votat cu drag.

Carmen Ion
[12.10.16 19:58:13]
»

@zlatna: Un review foarte bun, excelent documentat şi însoţit de fotografii grăitoare. Felicitări!

Cartierul evreiesc din Praga reprezintă într-adevăr un "must see", cu o arhitectură renascentistă specifică, şi e păcat că mulţi turişti îl neglijează, atraşi cu precădere de Hrad şi de Podul Carol. Mai ales că zona este compactă şi nu foarte mare, uşor de străbătut la pas.

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.10.16 08:35:08]
»

@mishu: Multumesc pentru vizita si vot.

Spectacolul de la Ceasul Astronomic l-am prins la ora urmtoare, la 12 fara 10 eram deja instalati in fata ceasului si asteptam sa se faca fix. O multime de turisti participa la acest spectacol. Pana pe la fara un minut turisti fac mare galagie, apoi urmeaza o liniste de mormant (probabil sunt cu gura cascata — ).

Momentul in sine dureaza aproximativ un minut si este interesant.

Va doresc concedii placute.

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.10.16 08:45:56]
»

@elviramvio: Multumesc pentru vizita si vot.

Si mie imi plac legendele, si chiar urmaresc legendele locurilor pe care le vizitam.

Tot in Cehia, in localitatea Terezin (este la vreo 50 de kilometri nord de Praga) a fost construit un alt ghetou de catre nazisti. Aici au murit foarte multi oameni. In memoria lor s-a deschis aici un muzeu. Nu am avut timp sa-l vizitam, dar cu prima ocazie cand o sa mai ajungem in zona, o sa mergem si la Terezin.

Va doresc o zi placuta.

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.10.16 08:52:16]
»

@Michi: Multumesc pentru vizita si vot.

Despre vizita dv. in Cehia, am aflat cand eram in... Praga. Intr-una din zile am dorit sa iesim din Praga in alta localitate. Eu doream la Dresda, sotia la Karlovy Vary, a castigat sotia. Cum de acasa nu ne-am documentat despre acesta locatie, in holul hotelului la un calculator am inceput sa cautam informatii despre Karlovy Vary, iar articolul dv. despre aceasta locatie ne-a fost de mare ajutor.

Va doresc vacante placute si multa sanatate.

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.10.16 09:04:42]
»

@Carmen Ion: Multumesc pentru vizita, vot si cuvintele frumoase.

'Cartierul evreiesc din Praga reprezintă într-adevăr un "must see", cu o arhitectură renascentistă specifică", - sunt de acord cu dumneavoastra, aici sunt multe obiective turistice atractive care nu au o reclama asa de mare ca Hradul si Podul Carol cum spuneti si dumneavoastra, iar unii turisti le ocolesc.

Va doresc vacante placute.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, elviramvio, Michi, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059191942214966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1