GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi la Plevna şi Lovech ca test
Cu vreo trei ani în urmă, întrebându-l pe Cornel câte persoane sunt înscrise pe AFA, mi-a răspuns: vreo 70000. De atunci, zilnic se înscriu alţii noi. Cum majoritatea nu sunt activi şi s-au înscris numai pentru a culege informaţii gratuite despre destinaţia la care vor să ajungă, mă limitez la cei 500 participanţi la competiţiile anuale. Unii dintre ei sunt muşcaţi de morbul AFA şi călătoresc pentru a avea ce posta, alţii scriu de plăcere rar şi bine, unii descriu trasee, alţii preţuri, unii dau la nivel academic detaliile operelor de artă, unii laudă sau critică restaurante sau hotelurile- este clar că citind ce s-a scris despre X locaţie, ştii la ce să te aştepti, cum se spune biblic ˝la bine şi la rău˝.
Cine sunt aceşti competitori? Oameni tineri până de vârsta a treia, femei sau bărbaţi, familii cu copii, grup de prieteni sau persoane singure. Participând în marea familie AFA ani la rândul, li se pot întâmpla multe – Doamne Fereşte! dar e posibil, -începând cu o banală entorsă de gleznă abia vindecată dar şubrezită sau picioare grele din cauza circulaţiei sângelui sau un gips scos după o fractură ca să nu mai vorbesc de convalescenţii de după operaţii. Pe lângă suferinţa fizică prin care au trecut, aceşti oameni pentru care drumeţiile deveniseră o raţiune a existenţei şi nu ratau un WE sau concediu fără să meargă undeva şi apoi să scrie despre locul vizitat, suferă din cauză că nu ştiu dacă mai pot merge şi cât, dacă mai pot face faţă unui teren accidentat, cât de repede obosesc şi dacă starea lor fizică nu deranjează grupul cu care pornesc la drum. Lor le recomand un test de o zi într-o excursie uşoară pe un teren prietenos- singuri sau în grup. La sfârşitul testului, te poti evalua singur dacă şi unde mai poti pleca în curând. Dacă nu-ţi iese din prima şi eşti în general sănătos şi relativ tânăr, poţi repeta testul cu alte destinaţii uşoare. Unul, două, trei teste şi mai departe, cu condiţia fizică refăcută, zările albastre îţi aparţin.
Ţi se dă ceva, un timp eşti fericit, apoi uiţi şi nu mai apreciezi darul. Aşa e natura umană şi nu am pretenţie ca eu să fac excepţie. După ce m-am restabilit după o operaţie grea au început să-mi lipsească vechile obiceiuri, respectiv plimbările, drumeţiile şi excursiile.
Eram conştientă că se schimbaseră condiţiile: în primul rând rămăsesem singură, nu mai aveam maşină, de la fumatul timp de 50 ani din tinereţe m-am ales cu emfizem pulmonar dar şi un început de arterită din cauza cărora mai gâfâi şi îmi obosesc uşor picioarele, şederea în casă de aproape 6 luni mi-a slăbit muşchii gambelor şi nu în ultimul rând cei 85 de ani pe care urmează să-i împlinesc- cu ajutorul lui Dzeu peste câteva luni, - îşi spun cuvântul. Nu mai aveam pretenţia să străbat lumea în lung şi în lat cum făceam cu soţul acum câţiva ani dar m-am rugat bunului Dzeu să mă ajute să capăt curaj măcar pentru ieşiri scurte şi uşoare. Cunosc relativ bine România, cele 280 reviewuri din ţară dintr-un total de 540 îmi sunt martore. Excursiile în România cu autocarul afişate de agenţii, pe lângă durata destul de lungă de 4-5 nopţi, cuprind multe obiective cunoscute şi paracunoscute iar cele neştiute sunt greu de accesat pentru mine.
Am ales o excursie organizată de o zi la Plevna şi Lovech, localităţi pe care nu le vizitasem. Trebuia să văd dacă pot face faţă. Am parcurs mai multe oferte, am citit reviewurile scrise de Iulianic, Crismis şi alţii, am dat telefoane la agenţii. Am găsit una care organiza o excursie pe 14iulie, dată până la care mai rămăseseră doar câteva zile. Era afişat pe net că nu mai erau locuri. Am rugat operatoarea poate mai găseşte ceva şi a doua zi deşi se anunţa una de foc, cu temperatură resimţită în Bucureşti de 45 de grade, la ora 9 eram la uşa agenţiei, cu suma de 80 lei în buzunar (ca pentru seniori), pălăria pe cap şi sticlele de apă în poşetă. La ora 10 aveam biletul. Done! Cum Dumnezeu face cuib la barza chioară, la întâlnirea pe care am avut-o cu fostele colege la Casa Soare, una din fete, ceva mai tânără şi oricum mai sănătoasă decât mine, s-a arătat amatoare să meargă şi ea. Bingo! Nu mai mergeam singură.
Ba da, dus-întors din Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia. Odată în drum spre Grecia am zăbovit jumătate de zi la Veliko Târnovo, am vizitat mănăstirea Rila perla ortodoxiei bulgare şi altădată câteva ore în Sofia la catedrala Al. Nevski. Atât. Citisem şi eu pe AFA că bulgarii oferă condiţii bune, că sunt mai puţin hoţi decât vecinii lor de la nord de Dunăre, că preţurile sunt mai mici decât la noi. Cum nu eram amatori de plajă n-am făcut niciun sejur în Bulgaria la mare, onorând în ultimii 30 de ani alte provocări (mă simt obligată să repet că am început turismul înafara ţării aproape de 60 de ani pentru că înainte de ´90 nu ni s-a dat voie).
Cu două zile înainte de plecare, imediat după ciclonul din Halkidiki, la TV directoarea IMNH a anunţat că duminică 14 iulie- ziua plecării noastre în Bulgaria- va fi urgie cu vijelii şi ploi torenţiale în sudul ţării. Am verificat pe saiturile meteo ale Bucureştiului, Plevnei şi Lovicek. Da, va ploua aproape toată ziua şi mai mult, în dreptul informaţiilor meteorologice pentru aceste localităţi din Bulgaria scria mare în chenar ˝avertizare severă˝ Întreaga excursie părea compromisă şi deplasările grupului prin parcul Kaylaka din Plevna şi fortăreaţa din vârful dealului Hisarya din Lovech păreau compromise. Nu spun cum ne imaginam întoarcerea noaptea în Bucureşti şi căutarea unui taxi pe furtună şi vijelie. Eram gata –gata să renunţăm dar buletinele meteo de sâmbătă seara erau ceva mai puţin înfricoşătoare. Ca urmare n-am renunţat ci am plecat duminică dimineaţă în plină aventură echipate cu pelerină şi pălărie de ploaie plus umbrelă şi pantofi rezistenţi la apă.Această introducere fiind făcută, hai la drum sau mai pe româneşte, let´s go!
Aşa cum veţi vedea în poze, după ce am plecat la ora 7 din parcarea din faţa Academiei Militare sub un cer întunecat dar pe uscat, pe la Călugăreni a început o ploaie densă şi când am traversat Dunărea aproape n-am văzut-o din cauza şiroaielor de pe geamuri. La 9.30 am oprit la modestul bar Baical unde am servit cafeaua (4 lei) afară pentru că nici măcar nu mai picura. La Plevna ploua dar nu cine ştie ce şi de unde a oprit autocarul până la monumentul Panorama nu au fost mai mult de 100m.Intarea 6 leva/ persoană.
Cei 5 km până la Muzeul Vinului -( intrarea 12 leva / pers)-din sălbatecul parc Kaylakai-am străbătut pe uscat, bucurându-ne de stâncile care parcă străpungeau cerul şi de lacul în care înnotau peşti. Mai departe în cei 35 km până la Lovech soarele timid alterna cu cerul întunecat aşa că după ce am traversat Podul Acoperit unde fiind duminică multe buticuri erau închise, am servit masa pe terasa restaurantului Drakota. Mâncare delicioasă, servire exemplară 25 leva/ pers.La Fortăreaţa Lovech aflată sus pe deal nici nu mi-am propus să ajung pentru că déjà mă dureau picioarele deşi nu mersesem cu totul mai mult de 1.5 -2 km dar urcasem şi coborâsem patru etaje înalte cu foarte multe trepte în muzeul Panorama.
Am plecat din Lovech la 17.30 şi ne-am întors în România prin Ruse. Tot drumul n-a mai plouat dar şoseaua era umedă în timp ce pe cer, soarele se căznea să ne ofere printre nori un apus spectaculos. La vamă, coada a fost aproape de o oră din cauză că fiind duminică drumeţii se întorceau acasă. Am ajuns în Bucureşti după ora 22 şi şoferul a fost amabil şi a oprit în parcarea de la Bellu unde am găsit imediat un taxi să ne ducă acasă.
- A fost o plimbare uşoară şi pentru cei mai mulţi, neobositoare.
- Am rămas cu amintirea tablourilor şi în special a panoramei de la Plevna, cu mult mai reuşită faţă de cea de la Borodino din apropierea Moscovei, de unde pentru comparaţie voi pune nişte poze.
- N-am trecut testul în sensul că nu m-am încumetat să merg la cetate şi chiar pe o distanţă mică sub Podul Acoperit am rămas în urma grupului. Nu cred că dat fiind încărcătura vârstei şi a bolilor pe care le am, prin exerciţiu îmi voi îmbunătăţi performanţa, dar:
Doar n-o să rămân, cât mă va mai ţine pe aici Dumnezeu, în fotoliu la TV la seriale. Sunt oraşe mari în ţară prin care doar am trecut câteva ore, fără să le fi cunoscut cu adevărat. Idem staţiuni. N-ar fi o problemă să merg chiar singură. Nu mai e timp suficient pentru cât ar mai fi de călătorit în România, aşa că anul ăsta voi mai face una-două ieşiri. Doamne Ajută!
Trimis de Michi in 15.07.19 13:36:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mama Miki, ma bucur sa vad ca ai trecut cu bine peste toate cele si ai revenit in " circuit" ! ???? Ce nu ma bucura e faptul ca m-ai uitat, in sensul ca desi stii foarte bine ca iti stau la dispozitie oricand, nu mi-ai oferit bucuria de a te duce/aduce. Mai ales seara si noaptea cand sunt omniprezent in oras, de multe ori " defiland" de trei-patru ori pe noapte prin fata casei tale...
Asadar la multe excursii inainte, dar nu ma ocoli! ????????
@iulian68:Mulţumesc Iulian, teoretic am să ţin minte dar unde să merg eu seara, noaptea? Acum când ne-am întors nici şoferul n-a putut aprecia ora pentru că s-a stat mult la vamă. Oricum, la o urgenţă, ştiu că pot apela la tine.
@Michi: Felicitări! Sunteți un adevărat exemplu! Vă doresc să stați cât mai puțin spre deloc in fotoliu in fața televizorului și să călătoriți acolo unde vă doriți.
@Michi: Multă sănătate și excursii cât mai multe! Chiar dacă ne cunoaștem virtual doar de pe acest site excelent și nu am avut onoarea să vă cunosc și în realitate, pentru mine suteți un mentor. Cu drag
@Michi: Felicitări din toată inima, Mama Michi! Sper ca peste 30 și ceva de ani să pot gândi și face la fel!
Sănătate și excursii cu cer senin!
(M-am bucurat să constat dintr-una din fotografiile atașate că s-a terminat reamenajarea scuarului din centru vechi din Lovech și arată foarte bine! De Paști era un adevărat șantier acolo. Bulgarii chiar se mișcă repede.)
@Michi: Multa sănătate și Dumnezeu să te ajute să mai poți călători
Buna ziua. Ma bucur mult ca v-am cunoscut in aceasta excursie! Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si la cat mai multe călătorii!
@Michi Pasiunea de a calatori este de neoprit, felicitari si multa sanatate!
@Michi: daca vreti sa vizitati orasul Pitesti va stau la dispozitie. Colega noastra si prietena, Zoazore va poate da informatii despre vizita ei în Pitesti si puteti citi review-urile ei scrise cu aceasta ocazie.
Calatorii frumoase în continuare.
Mulţumesc tuturor pentru frumoasele şi caldele cuvinte de încurajare. Yolanda, sper să ajung şi la Piteşti dar tare aş vrea să vizitez mai întâi Iaşiul care deşi sunt moldoveancă, l-am văzut fugitiv numai într-o dupăamiază.
@Michi: voi vizita frumosul oras Iasi la sfârsitul lunii august începând cu 28 august, timp de 3 zile. L-am mai vizitat de 3 ori, o data temeinic împreuna cu sotul meu ce a facut pe ghidul si de doua ori pe fuga. Revin în mod special pentru Palatul Culturii, când am fost ultima data în 2011 era tot în renovare.
Amintiri dragi!
@Yolanda: Aştept reviewurile tale ca ghid al oraşului
@Michi: Doamne Ajută! mama Michi la cât mai multe ieșiri din acestea scurte și plăcute care sincer eu zic că ne fac viața frumoasă și o îmbogățesc
Prin țară sunt multe locuri care merită văzute și exact cum ați spus si dumneavoastră doar trecem fără să le acordăm câteva ore.
Eu spre exemplu îmi doresc extrem de tare să ajung în Deltă dar probabil încă nu e timpul.
Vă îmbrățișez și vă doresc cât mai multe călătorii
@crismis: La centrul vechi al orasului Loveci si la zona pietonala s-a lucrat un an, se lucra si Sambata si Duminica, doar cand vremea era nefavorabila se opreau. La fel s-a procedat si in cazul Plevnei cand s-au reamenajat centrul si fantanile arteziene.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Muzeul vinului din parcul Kailaka, Plevna — scris în 21.07.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Panorama de la Plevna versus cea de la Borodino, în subsidiar Panorama de la Cucuteni — scris în 18.07.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Popasul Lipite in Obnova — scris în 27.05.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Plevna - instructiv și relaxant — scris în 17.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Parcul Skobelev - Plevna — scris în 14.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Mausoleul Eroilor Români de la Grivița — scris în 21.10.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Pordim, respect pentru 'copiii Carpaților' — scris în 29.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ