ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 08.08.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pamukkale – o statiune-minune a turcilor, unica in lume

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Anul trecut am avut fericita ocazie sa ajungem cu autocarul, in Turcia, intr-o excursie de 11 zile, impreuna cu un grup de profesori minunati.

Stationarea am avut-o pentru 5 zile in Kusadasi, timp in care n-am scapat nimic din programul propus de ghidul turc: croaziera pe Marea Egee, seara turceasca, excursie la Efes, vizita la casa Fecioarei Maria, vizita la fabrica de pielarie, vizita la o scoala din Kusadasi, un program aproape zilnic educational, plin de incarcatura istorica, dar presarat in acelasi timp si de peisaje frumoase, cateodata cam aride ce-i drept, alteori de plantatii imense de maslini sau leandrii uriasi, cu flori roz, cu parfum suav, de nu-ti venea a crede cum pot exista acolo asa extremitati ciudate...

Dar cea mai frumoasa si deosebita locatie din cele vizitate la intoarcerea catre casa a fost si va ramane Pamukkale, considerata de catre turci cea de-a opta minune a lumii.

Intr-adevar este un loc mirific, unic in lume, greu de descris in cuvinte, pentru minunatiile pe care le ofera spre incantare atat ochiului cat si inimii oricarui turist.

Sincera sa fiu, in dimineata aceea, tare greu ne-a venit sa ne luam adio de la Kusadasi, precum si un nostalgic ramas bun de la tumultul vietii din acea statiune, de la forfota vesnica a turistilor si animatia permanenta de pe-acolo. Toate doamnele si domnisoarele tanjeam dupa ritualul celebrului ceai pe care-l sorbeam cu placere, devenit atat de "turco-familiar’’ noua, romancelor (in ciuda cafengioacelor ce suntem), noua care ne intrase deja "in reflex’’ plimbarile prin bazarul pe care-l "frecventam’’ seara de seara, mai ales cand ieseam la promenada de pe faleza, insotite de cavalerii nostri, scuturile noastre protectoare si aparatoare de ochii galesi ai negriciosilor si mustaciosilor turcaleti.

Dar, cum programul e program si ordinul nu se discuta ci se executa, in acea dimineata, la ora 8. 00, dupa ce toti membrii grupului au savurat aproape din mers "traditionalele’’ aperitive de care ne cam saturasem in cele 5 zile de sedere in Kusadasi, ne-am imbarcat repejor in autocar si cu un GPS defect (caci soferul autocarului reusise sa-l strice datorita talentului sau de amator-afon in materie de electronica, unde ulterior s-a dovedit a-si prinde urechile) am pornit catre directia Pamukkale conform spuselor ghidului, ce era acum pe post de indicator via destinatia de vis mult asteptata.

Intr-adevar un neastampar parca ne circula la toti prin manute si picioruse, parca nu mai aveam stare si rabdare sa parcurgem cei 200 km pana la Pamukkale, furnici pe piele si piticuti pe creier aveau copiii, dornici si ei sa ajungem cat mai repede acolo. Normal ca toti ne doream acest lucru, mai ales ca ghidul turc ne povestise atatea despre Pamukkale si bineinteles ca si noi toti, ne documentasem de acasa si ne dadeam cu presupusul cum va fi si ce minunatii vom gasi acolo.

Intr-un tarziu, dupa vreo 4 ore de mers si treceri de la soselele din oras, presarate cu blocuri (fiecare etaj avand gratare de piatra in balcon) si hoteluri ingramadite unul langa altul (dar nelipsite de piscine), la traseele si drumurile presarate cu ariditate si plantatii imense de maslini, am inceput sa vedem in departare, o minunatie mare …

Incepeau sa se contureze in zare munti si dealuri albe, presarate ici colo cu vegetatie … "Incredibil, nemaipomenit, feeric, nu-mi imaginam ca arata asa, ce minunatie!’’ se auzeau voci din autocar, care mai de care uimite la vederea peisajului nemaipomenit ce incepea sa prinda contur in fata ochilor nostri.

Ne imbulzeam la geamuri fermecati de priveliste si dornici sa facem cat mai multe poze din mers, sa nu pierdem nici un amanunt (la faza asta i-am multumit soferului ca a condus incetisor, iar noi am reusit sa imortalizam cele mai frumoase fotografii digitale).

"Ce ti-e si cu natura asta, dom’le, ce poate sa faca la muntii astia…‘’! exclama tare entuziasmat soferul autocarului.

Exact asa si era. Imaginati-va ca soseaua era uscata, stanga-dreapta ei ariditate, ba ici – colo rasareau puieti

de brazi abia plantati,

iar in zare, mai in departare,

pan’ la cerul mare,

se contura atat de frumos,

d-aveai impresia ca venea navala’n jos,

un urias perete stancos,

de un alb laptos,

urias, masiv, dar si calcaros.

Cu cat ne apropiam mai mult de punctul destinatiei noastre, impresionanta minunatie a naturii, Pamukkale, ariditatea disparea din ce in ce mai mult, iar zona aceea alba, calcaroasa, incepea sa semene a ingenioase carari serpuite, sapate in stanca, ce porneau de sus, din varfuri, de pe crestele muntilor calcarosi si ajungeau pana la baza acestora. Greu de explicat in cuvinte acele forme de relief interesante, unice in lume, adevarate fenomene carstice, spectaculos de senzationale.

Aici natura a sapat ingenios in stancile de calcar, formand un relief terasat, ca niste trepte uriase, iar apa, care s-a scurs in timp, a sapat si format pe aceste trepte un fel de ochiuri de apa, la inceput, iar cu timpul s-au transformat in adevarate bai de calcar, unde te poti si scalda, temperatura apei fiind destul de placuta balacitului, ba chiar poate ajunge pana pe la 40-50 grade. Din cate ne-a povestit atunci ghidul, aceste mici izvoare de ape termale au sapat aceasta salba mirifica de fantani in rocile calcaroase, creind adevarate gradini fermecate, purtand numele chiar de "Gradinile Raiului’’.

Tare mult mi-a parut rau si am un regret enorm ca nu am reusit sa ajungem sa vizitam pana sus terasele, sa putem vedea si noi acele vestite cazi de la Pamukkale. Cand am ajuns la hotelul UYUM, unde am fost cazati, era ora 13.00 si era o arsita coplesitoare de-ti venea sa te arunci in cea mai apropiata piscina sau sa cauti cel mai stufos palmier ca sa-ti faca umbra si sa te fereasca de razele usturatoare ale soarelui. La acea ora, pe strada nu puteai sa iesi decat cu palariuta pe cap sau umbreluta la purtator, ochelari de soare sau heliomatici, daca porti oaresce dioptrii, dar neaparat sa nu-ti lipseasca sticla cu apa plata (caci la turci nu gaseai apa minerala, decat tonica sau eventual suc gen Fanta sau Cola, daca doreai ceva gazeificat). Cred ca daca aveam la indemana un termometru si luam "pulsul atmosferic’’ cu siguranta 40 grade si cateva peste ar fi indicat negresit.

Cum majoritatea grupului era frant de oboseala, iar copiii nu-si doreau decat balaceala in piscina exterioara a hotelului, ne-am resemnat si am renuntat sa pornim la escaladarea muntelui, imbracat in acea mantie de calcar, de jurai ca e nins cu flori de gheata, nu cu praf de roca alba...

Doar 2 doamne vaduve si curajoase din grupul nostru s-au incumetat sa ajunga sa se scalde in acele bai termale, in dorinta de a se imbaia sa devina tinere, precum spune legenda, caci deh... ce poti sa-ti doresti cand ai pasit spre varsta a treia si mai esti si singurica. Probabil ca distinsele doamne chiar tocmai asta si cautau: frumusete si tinerete, sa se scalde in baile de la Pamukkale, ba chiar in piscina Cleopatrei, sa intinereasca si sa devina frumoase ca aceasta,

doar, doar il vor intalni pe fat frumos,

urcand si el pe munte-n sus, anevoios,

printre sculpturile de calcar bunaoara,

sa le-ntilneasca pe-acele ladies (si culmea ca erau brunete) in fapt de seara :)

Intr-adevar au pornit la drum sa escaladeze muntii calcarosi la ora 14.00, la pranzul de foc, iar seara, pe la 20.00,

nadusite din cap pana-n picioare, in talpile goale,

cu fetele si bratele arse de soare,

au ajuns epuizate la hotel,

dar fericite de altfel,

caci visul lor se implinise,

iar idealul de-a se balaci se-adeverise.

In ciuda faptului ca noi n-am fost atat de norocosi sa vedem toate minunatiile povestite ulterior de colegele noastre de autocar, totusi, spre dupa amiaza, cand intensitatea razelor soarelui se mai domolise si nu mai avea taria sa te topeasca de sete, am avut curajul sa iesim si noi sa vedem un apus de soare si mai apoi inserarea la Pamukkale.

Ceva de vis... sa vezi cum razele de soare mangaie cu ultimele puteri crestele calcaroase, de ai impresia ca ceva din cer parca presara ca o perdea fina de zahar pudra acele dealuri sau munti de zapada. Feeric si greu de explicat in vorbe...

Ce ne-a placut extrem de mult a fost si parcul plin de verdeata de la baza muntilor de calcar, unde turistii se plimbau si admirau in tacere imprejurimile, altii se odihneau pe bancute, iar cei mai "plimbareti’’ pedalau pe lac apa cu hidrobicicletele in forma de lebada. Splendid peisaj!

Dar cel mai spectaculos moment este apusul uriasei mingii de foc, care se duce la culcare, coborand agale, in spatele colosilor calcarosi, aruncand ultimele sulite de caldura, neputincioase si obosite de ardoarea de peste zi. La fel, peisajul este unic!

Din pacate, spre seara noi am prins un pic de nor si putina furtuna, contrar asteptarilor. Din cate aflasem, in Turcia nu ploua decat foarte rar, maxim de 10 ori e an parca, dar in ciuda acestui fapt, ce credeti c-am aflat.

Spre seara, cand am intrat intr-un magazin de suveniruri, un turcalete plin de curtoazie, intr-o engleza mai mult mimata, prin semne si zambete pana la urechi, ce statea foarte bine la capitolul pantomima, ne-a explicat ca in acea seara ploua la Kusadasi,

de aceea era asa vanticel

cam sprintenel

si un pic de furtuna

iar cerul fara luna.

Astfel ne-am elucidat misterul cu acele fenomene meteorologice destul de rar intalnite in Pamukkale.

Oricum acea seara in Pamukkale va ramane memorabila, de neuitat, caci muntii aceia calcarosi nu va vine sa credeti, dar sunt luminati si in miez de noapte de niste felinare, neoane nu stiu prea bine cum sa le spun, de culoare verde prazuliu, iar parcul este luminat de jur imprejur de o multitudine de stalpi, candelabre de iluminat stradal.

Minunat, feeric, de nedescris... un loc de vis, ce trebuie vizitat neaparat, daca ajungeti in Turcia. Merita acest mic efort, caci nu o faceti poate decat o data in viata, dar cu siguranta nu veti regreta! Iar pana atunci... visati cu ochii deschisi, poate prin prisma pozelor mai mult sau mai putin reusite, dar visati si ganditi-va ca odata si-o data visul vi se va implini!

Rogu-te webmaster daca poti adauga acest filmulet poate mai convingator decat povestirile adevarate ale mele

http://www.youtube.com/watch?v=NlCZYA7ZODs&NR=1


[fb]
---
Trimis de dananecula in 19.03.10 00:18:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8366 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dananecula); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Oare ce frumusete mare se zareste-acolo-n departare ?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8200 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[19.03.10 09:12:52]
»

Ce ne-am face noi fara poeziile tale. Felicitari! Un vot si de la mine!

Admin
[19.03.10 09:15:25]
»

excelent set de impresii, cu totul inedit povestit si ilustrat remarcabil, felicitari dananecula!

dananeculaAUTOR REVIEW
[19.03.10 10:23:27]
»

Multumesc din suflet pentru aprecieri! Sper ca si pozele sa fie pe masura si sa va-ncante ochii si inima, cu scuzele de rigoare, pentru unele fotografii care au fost facute prin geamul autocarului, in mers. Cat despre versuri... mai ma delectez si eu din cand in cand cu ele cand scriu, ca povestile sa nu para monotone si mai presar asa ici colo, sa inveselesc cat de cat cititorul sau makar un zambet in coltul gurii sa-i rasara in timpul lecturii))

ileanaxperta*
[19.03.10 15:42:28]
»

Draga mea, Dana, ti-am asteptat cu nerabdare review-ul cu Pamukkale. Ei, da, poeto, vrei chiar sa ma dai pe spate si sa nu ma mai pot ridica?!...

Excelent!!! (review-ul, nu datul meu pe spate...hi hi hi). Deci cum ai putut sa nu induri arsita torida si clocotita a verii si sa nu urci muntele de calcar???

Din ce-am inteles, voi ati fost la poale; noi am luat-o de sus pana jos si apoi inapoi. N-am avut decat 3 ore de distractie la Castelul de bumbac(it) caldura...pe noi...caci ce-am fi vrut si noi o mini-baie macar in vreo cada naturala...sau in marea piscina a Cleopatrei...si-acolo ne-am fi bagat in apa, asa imbracati si transpirati ce eram cu totii. Si ce mai pui ca am ajuns in Istambul fix la 1.30 noaptea...dupa o asemenea full and crazy-heating day.

Dar hai sa te iert pt. pass(ul) tau si sa te racoresc cu 400 PMA (prescurtarea de la Pa-Mukk-Ale).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgiana
[19.03.10 15:44:03]
»

Pentru calatoria ta prin ''Gradinile Raiului'', cat si pentru povestirea plina de haz, cateva cuvinte de admiratie din partea mea si, de ce nu, un vot!

Si, mi-as dori sa fiu in locul tau, deoarece, vad ca ai primit si cuvinte de lauda din partea webmasterului, lucru de care eu nu am fost, inca, binecuvantata pana acum!

Mult succes!

dananeculaAUTOR REVIEW
[19.03.10 17:20:19]
»

@Ilenutza suna periculos (vorba fetelor de la ASIA)

c-ati, , luat-o de sus pana jos''

in cazul asta clar ca era primejdios

Si se preta sa tragi fusta mai jos

caci altfel turcaletii mustaciosi

v-ar fi sorbit cu ochii langurosi

si si-ar fi dat coate pofticiosi

si v-ar fi aruncat niste ocheade

de-ati fi luat-o la picior, mai frate...

sa nu va bata apoi pe umar prieteneste

si sa va salute in limbajul lor anglo-romaneste

Hello, ma' frend, ce faci Romania, Hagi, Popescu) (caci pe noi numai asa ne salutau, imediat cum ne vedeau)

Sper ca nu te-am suparat cu glumitza mea in versuri, ci doar am vrut sa-ti descretesc fruntea si sa-ti incepi week-endul cu zambetul pe buze.

@Georgiana, draga mea cu ochii de-azur sunt magulita de complimentele tale si cu aceasta ocazie multumesc ca m-ai tras de atentie vis a vis de aprecierile webmeshterului nostru.

@webmaster mii de multumiri si respectele mele sincere! La un asa site minunat, plin de informatii utile si impresii pe masura, cu un admin implicat trup si suflet, dar si cu useri insetati de calatorii frumoase si dornici de duca, eu consider ca trebuie macar asa sa-ti multumim, postand reviewuri pe masura, cat mai deconenctante, dar si folositoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileanaxperta*
[19.03.10 17:52:59]
»

Ce fusta, my darling??? ca aveam pantalonasi mulati...ha ha ha dar erau negri, taman buni pt. soarele acela orbitor...eram pregatite pt. drumul lung cu autocarul.

Esti o comoara pe...rime, nu alta...

Sa ne fi vazut la bazarul din Istanbul pe mine si fii-mea cu inca 2 dame, ce le-am mai negociat si lor marfa cu turcaletii aia...ce ras de mama focului...e de povestit, nu gluma. Zice turcu': "te fati? my friend, Romania? Hagi"...Daca stii cum sa le vorbesti turcilorsi te simte politicos, le zambesti normal, n-ai nicio problema, sa stii. Vino la reintalnire si poate ne punem pe snoave a la tuca bre... te pup

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[22.03.10 22:22:27]
»

Bravo, dana! Un review impresionant si foarte detaliat, exact pe gustul meu. Un vot cu intarziere vine si de la mine.

dananeculaAUTOR REVIEW
[22.03.10 23:26:54]
»

Krondia, mersi mult pentru aprecieri ! Pupici si numai bine !

Cristian_h*
[05.04.10 22:33:26]
»

Foarte frumos povestit, felicitari Dana!

Georgiana nu dispera uneori tacerea spune mai mult decat vorbele!

In alta ordine de idei acest fenomen nu este unic in lume conform Wikipedia mai sunt doua astfel de locuri unul in SUA - Mammoth Hot Spring si unul in China -Huanglong in provincia Sichuan, ambele declarate Patrimoniu UNESCO.

Asemanator cu acestea mai sunt si zona geotermala din Yellowstone si Hierve el Aqua in Mexic.

iar orasul Pamukkale este infratit cu nimeni altul decat Las Vegas si orasul Eger din Ungaria

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicolettab*
[26.04.10 23:57:50]
»

Mai mult decat minunate si aceste impresii despre acest loc desprins parca din ireal, cum ziceti si voi. Iar tu dana, esti intr=adevar o mare poeta a site-ului afa. bravo si puncte.

dorgo
[25.07.10 21:21:01]
»

dea-abia acum am avut timp sa-ti citesc excelentul text despre acea minune in trepte a naturii minerale din Turcia. Textul imi foloseste si la urmatoarea carte ce-o voi scrie...multumiri!...dar va trebui sa fac si eu un circuit al Turciei in care e inclus si Pamukkale. Ai punctaj si de la mine

dananeculaAUTOR REVIEW
[25.07.10 22:20:12]
»

@nicolettab

Multumesc pentru aprecieri, cam cu intarziere... dar niciodata nu e prea tarziu

Mai cochetez si eu din cand in cand, asa, cand timpul imi permite, sa ma mai relaxez, mai compun din cand in cand.

@dorgo

Multam fain pentru votare Dar lamureste-ma ? Ce carte vei scrie, dorgo? Despre ceva calatorii sau ce anume? Merita cu prisosinta sa ajungi in Pamukale... e cu adevarat de vis...

Noi regretam ca nu am ajuns si acolo, sus, la termale, dar poate vom mai avea ocazia candva de o noua excursie in Turcia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, krondia*, nicolettab*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pamukkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066980123519897 sec
    ecranul dvs: 1 x 1