GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru a ne face sejurul în Turcia și mai plăcut, dar și mai lung, am inclus o vizită la unul din cele mai frumoase locuri de pe planetă - Pamukkale, care este un loc de vis, un dar făcut de natură şi ajustat de om. Se spune ca ar fi a VIII-a minune a lumii şi într-adevăr este o minune. O bucata dintr-un munte, porţiune din calcar, pe care izvoarele termale din vârf au fasonat-o în timp. Omul a intervenit cândva, a mai direcţionat izvoarele, le-a ajustat debitul, a înprejmuit locul, a pus taxă de intrare (20 TL/ pers.) şi prezintă totul lumii. Asta ar fi aşa o prezentare scurtă, pentru că nu am de gând să vă supun unei lecţii de istorie ci să vă descriu frumuseţea locului aşa cum s-a arătat ea ochiului meu.
Există două drumuri ce duc pe spectaculosul platou de unde se vede întreaga panoramă a oraşului: intrarea nordică, traseu lung de aproximativ 3 km ce se parcurge cu maşina şi cea sudică, un traseu mult mai scurt şi mai spectaculos, ce trebuie parcurs cu picioarele goale pe povârnișul de travertin (rocă de calcar). Senzaţia este incredibilă când urci muntele cu tălpile goale prin apa care curge continuu, mai bălteşte în câte o formaţiune tip crater, mai stropeşte pe alocuri din mici cascade... Experienţa este cu totul specială, întregul peisaj pare desprins din altă lume, albul strălucitor care îmbracă muntele în contrast cu apa turcoaz și cerul albastru, pare a deforma realitatea - zici că ești in mijlocul zăpezilor și ghețurilor, dar aerul are aproape 40 de grade, iar apa vreo 30. În funcţie de expunere şi de adâncimea teraselor, temperatura apei variază de la calduţ până la aproape fierbinte (în special în zilele cu soare puternic). Este aproape imposibil de descris în cuvinte... trebuie mers pentru a vedea fenomenul şi a savura fiecare clipă... Ideal este să petreci o zi întreagă acolo, căci a vedea în treacăt Pamukkale, fără să-i poţi pătrunde povestea, e mai rău decât dacă nu l-ai vedea deloc...
La intrarea sudică, permanent, sunt zeci de autocare pline cu turişti de toate naţionalităţile (mai ales asiatici), turişti pe care îi vei regăsi forfotind într-un continuu dute-vino pe cascada de travertin, care constituie, ce-i drept, principala atracţie. Zona este deschisă 24 de ore din 24 în timpul verii (mai puțin muzeul și piscina Cleopatrei), însă majoritatea turiştilor nu au ocazia să se bucure pe îndelete de toată frumuseţea locului, deoarece cei mai mulţi vin în excursii organizate, cu autocarul şi rămân doar cateva ore, timp insuficient pentru a-ţi face măcar o idee vagă despre splendoarea acestui loc atât de încărcat de istorie.
Dacă alegeţi să parcurgeţi acest traseu la orele amiezii, soarele reflectat de stâncile albe şi golaşe este orbitor, aşa că trebuie să vă luaţi neapărat ochelari de soare, pălărie sau şapcă şi o cremă cu factor ridicat de protecţie solară. A … şi obligatoriu costum de baie ca să te poţi tăvăli în apa turcoaz din travertine.
După ce v-aţi defătat privirile şi fizicul cu frumuseţile ireale ale travertinelor, odată ajunşi pe platoul de deasupra puteţi vizita amfiteatrul roman şi piscina Cleopatrei. Nu uitaţi să vă încălţaţi cu ceva comod, pentru că în această zonă este permis accesul cu papuci, iar distanţele dintre travertine şi vestigiile sus amintite sunt destul de mari.
Amfiteatrul roman, aflat la 300 m în spatele izvoarelor termale are părți foarte bine conservate, cum ar fi fațada, lungă de cam 100.
Altă atractie este Piscina Cleopatrei, cu apă termală şi bule de aer, în care se vad vestigiile oraşului antic – coloane de marmura ce dau un farmec aparte locului. Taxa este de 30 TL - asta aşa ca să vă aduc un pic în contact cu realitatea, crudă, în caz că v-aţi cufundat prea tare în poveste.
Piscina este ascunsă în verdeaţă, fiind printre puţinele locuri umbroase şi răcoroase în care te poţi ascunde de de razele soarelui. Experienţa de a te îmbăia în piscina antică este uluitoare, să aluneci peste coloanele romane, să leneveşti la soare stănd pe ele este mirific. Dealtfel, Pamukkale a intrat în legendă datorită Fântânii Cleopatrei, ale cărei ape se spune că aduc tinereţea veşnică... Bineânţeles că nu am ratat acest lucru. Un nene care supraveghea mişcarea umană din piscină ne-a spus că o oră de baie îţi dă ceasul biologic cu un an în urmă. Eh, am executat un calcul matematic simplu şi am constatat că mi-aş fi dorit să stau măcar două nopţi acolo…
In zonă există magazine cu suveniruri şi cafenele, terase cu de toate, dar preţurile sunt piperate. Însă îmbiaţi de frumuseţea locurilor, atinşi de bună-dispoziţie veţi duce destul de uşor mâna la buzunar.
În concluzie, Pamukkale este unul din locurile pe care nu trebuie să-l rataţi în această viaţă ….
Trimis de raducondulimazi in 28.01.13 16:52:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondulimazi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.92483100 N, 29.12318700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos, multumim pentru impresi
Observ ca zona s-a dezvoltat in ultimi ani, fata de 2009.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Vizitând Terasele de la Pamukkale — scris în 30.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Ziua III – Side – Pamukkale - Side — scris în 17.07.19 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 O seara la Pamukkale! — scris în 09.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Antique pool] Dezamagitor — scris în 22.09.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Pamukkale – Șok, tristețe maximă — scris în 11.04.19 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Dupa 20 de ani! — scris în 17.09.17 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Miracolul naturii — scris în 06.07.16 de eusiatat din RâMNICU SăRAT [BZ] - RECOMANDĂ